Mer

  22 dager igjen

  Det er mandag 12. oktober, det er 10 dager til den neste presidentdebatten, det er 22 dager igjen til valget og Morgenkaffen er servert. Podkastutgaven er tilgjengelig her.

  Aller først

  • Som en av de første republikanske kandidatene sier nå senator Thom Tillis, som er i et jevnt race mot Cal Cunningham i North Carolina, at folk bør stemme på ham for at et republikansk senatsflertall kan være en demper på en president Biden. Det tyder på at Tillis nå tror at Det hvite hus kan være tapt for republikanerne. “The best check on a Biden presidency is for Republicans to have a majority in the Senate. And I do think ‘checks and balances’ does resonate with North Carolina voters.”
  • CDC, det amerikanske folkehelseinstituttet, skal i september ha forberedt et nasjonalt pålegg om bruk av munnbind på all offentlig og kommersiell transport i hele USA, men det ble stoppet av Det hvite hus.
  • Utenriksminister Mike Pompeo sa til Fox News i helga at han har flere av Hillary Clintons e-poster og håper å få offentliggjort disse før valget. Trump har presset på for et slikt fokus. Det er uklart hva slags e-poster det siktes til – og hvorfor det er viktig å få disse ut før valget. Det virker som om svartmalingen av Joe Biden ikke har vært så effektiv, og at man derfor prøver å bringe tilbake noe av det som funket i 2016, nemlig Clinton-skandaler.

  1. Supermann talte til støttespillerne

  Lørdag holdt Donald Trump sitt første arrangement siden han ble utskrevet fra Walter Reed-sykehuset tidlig i forrige uke. Samme kveld ble det sendt ut et notat fra Trumps lege som stadfestet at presidenten ikke lenger utgjør en smitterisiko.

  Presidenten talte lørdag fra Truman-balkongen i Det hvite hus, til rundt fem hundre støttespillere som var pakket sammen på området under. Trump talte utypisk kort, talen klokket inn på under sytten minutter. Han var innom flere politikkområder som han vanligvis nevner i sine valgtaler, men med et ekstra trykk på lov og orden og forholdene for svarte amerikanere. Arrangementet ble arrangert av aktivisten Candace Owens og hennes organisasjon “Blexit”

  PS: Flere medier melder at Trump, mens han var på sykehuset, snakket med flere personer om muligheten for å ha på seg en Supermann-T-skjorte under den vanlige hvitskjorta når han ble utskrevet, slik at han kunne rive opp skjorta og vise fram Supermann-emblemet som et tegn på styrke.

  2. God ledelse for Biden

  Joe Biden har en stor ledelse over Donald Trump nasjonalt, 54-42 på en måling for Washington Post og 52-42 på en måling utført av Pew.

  I vippestatene er det ikke store endringer å spore. I Michigan leder Biden med sju, åtte og elleve prosentpoeng på tre ulike målinger publisert i løpet av helgen. Fra Texas er det også kommet tre målinger, der leder Biden med ett prosentpoeng på to målinger mens Trump leder 50-45 på den tredje, fra University of Texas. I Pennsylvania leder Biden 50-45 i én måling og 49-42 på en annen. I Wisconsin leder Biden med henholdsvis seks og ti poeng på de to målingene som er kommet i helgen.

  På en ny måling fra Ohio leder Trump 47-45 over Biden, og i Georgia leder Trump 48-46. Public Policy Polling har også sluppet målinger fra Arizona, Florida og North Carolina – og i alle tre delstater leder Biden 49-44 over Trump. På en ny måling fra St. Anselm College i New Hampshire leder Biden med hele tolv prosentpoeng, 53-41.

  3. Stimuluskrangel

  Majoritetsleder i Senatet Mitch McConnell (R-Kentucky) sa i helgen at det er usannsynlig at Kongressen vil vedta noen ny økonomisk redningspakke knyttet til koronapandemien før valget. Det skal være stor motstand innad blant republikanerne i Senatet mot en slik redningspakke, da mange av de folkevalgte mener at en slik pengebruk vil være vanskelig å forsvare.

  Speaker Nancy Pelosi skal ha fortsatt forhandlinger med finansminister Steve Mnuchin gjennom helga, men det er uklart om man har kommet noen vei med disse forhandlingene.

  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Morgenkaffen publiseres også som podkast: Du finner oss i podkastappen din sammen med “2020”. Ønsker du din egen Morgenkaffen-kopp? Les mer på Patreon.com/ampol.

  Sigrid Rege Gårdsvoll
  Sigrid Rege Gårdsvoll
  Journalist og kommentator i Vårt Land. Kommentator for AmerikanskPolitikk.no og en av stemmene i podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også