Mer

  Usikkerhet om neste presidentdebatt

  Det er fredag 9. oktober, det er litt uklart når den neste presidentdebatten blir, det er 25 dager igjen til presidentvalget og Morgenkaffen er servert. Podkastutgaven er tilgjengelig her.

  Aller først

  • Seks menn er arrestert i Michigan, siktet for å ha planlagt å bortføre Michigan-guvernør Gretchen Whitmer.
  • Da Donald Trump overraskende stakk innom Walter Reed-sykehuset i november 2019, ble medisinsk personell bedt om å signere konfidensialitetsavtaler, og leger som sa nei til å signere slike avtaler fikk ikke delta i behandlingen av presidenten.
  • Donald Trump kalte Kamala Harris et “monster” etter debatten mot Mike Pence natt til torsdag.
  • Biden-kampanjen samlet inn mer enn 12 millioner dollar etter debatten.

  1. Debattdrama

  Komiteen for presidentdebatter kunngjorde i går at den neste presidentdebatten, natt til fredag 16. oktober norsk tid, ville foregå digitalt. Joe Biden hadde allerede sagt at han var villig til å delta i en virtuell debatt, men Donald Trump var kjapt ute med å slå fast at han ikke ville stille opp i en slik debatt.

  President Trumps kampanjesjef fulgte opp med en uttalelse som ikke sparte på kruttet:

  “President Trump won the first debate despite a terrible and biased moderator in Chris Wallace, and everybody knows it. For the swamp creatures at the Presidential Debate Commission to now rush to Joe Biden’s defense by unilaterally canceling an in-person debate is pathetic. […] We’ll pass on this sad excuse to bail out Joe Biden and do a rally instead.”

  Bidens kampanje foreslo å gjøre debatten 22. oktober om til et folkemøte-format i og med at det var dette som var planlagt for debatten 15. oktober, og Trumps kampanje sa ja til dette. Trumps leir foreslo imidlertid også å beholde den tredje debatten og avvikle denne 29. oktober, men det har Bidenkampanjen avvist – det ser dermed ut til at det kun blir to presidentdebatter i år.

  Men hva skjer den 15.? ABC News har allerede booket Biden til et program der han skal svare på spørsmål fra potensielle velgere:

  2. Krangel om stimulusmidler

  Etter at Donald Trump tidligere i uka kategorisk slo fast at det ikke skulle forhandles videre om økonomiske redningspakker i forbindelse med koronapandemien, åpnet han tirsdag døra på gløtt igjen for videre forhandlinger, og sa at det skyldtes at Nancy Pelosi og demokratene var villige til å gi mer enn de tidligere hadde vært.

  Det ble meldt torsdag at partiene forhandlet smalt om en pakke som kun gjaldt luftfartsindustrien, men speaker Nancy Pelosi (D-California, 12. kongressdistrikt) avviste torsdag kveld norsk tid at det var aktuelt å gå inn på en avtale som kun gjaldt redningsmidler til flyselskaper. Det er fortsatt uklart om det vil være mulig for demokrater og republikanere å komme til enighet om en ny økonomisk redningspakke.

  3. Trump mener han kan ha blitt smittet av militærfamilier

  I et intervju torsdag antydet Donald Trump at han kanskje hadde blitt smittet av koronavirus på et arrangement for såkalte Gold Star families, altså pårørende til militære som har mistet livet i krigssoner. Trump sa at de som vil fortelle om sine kjære som er borte gjerne står for nær og at han ikke vil be dem flytte seg.

  Helt til slutt…

  Det er ingen tvil om at Trump sier mye merkelig om dagen. Ta for eksempel dette sitatet med deg inn i helgen:

  «To my favorite people in the world, the seniors: I’m a senior, I know you don’t know that, nobody knows that, maybe you don’t have to tell them, but I’m a senior»

  Og dette:

  «You’re not vulnerable, but they like to say the vulnerable — but you’re the least vulnerable. But for this one thing, you are vulnerable. And so am I.»

  Morgenkaffen brygges av redaksjonen. Trykk her for å abonnere.

  Morgenkaffen publiseres også som podkast: Du finner oss i podkastappen din sammen med “2020”. Ønsker du din egen Morgenkaffen-kopp? Les mer på Patreon.com/ampol.

  Sigrid Rege Gårdsvoll
  Sigrid Rege Gårdsvoll
  Debattjournalist og kommentator i Vårt Land. Kommentator for AmerikanskPolitikk.no og en av stemmene i podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også