Mer

  Motstridende meldinger om Trumps helse

  Det er mandag 5. oktober, det er 2 dager igjen til visepresidentdebatten, 29 dager igjen til presidentvalget og Morgenkaffen er servert. Podkastutgaven er tilgjengelig her.

  Aller først

  • Et par målinger fra CBS/YouGov: Det er uavgjort i Ohio. Både Trump og Biden måles til 47%. I Pennsylvania er det Biden som leder med 51%, mot Trumps 44%.

  1. Motstridende meldinger om Trumps helse

  Donald Trump kan skrives ut fra Walter Reed-sykehuset allerede i dag, ifølge det medisinske teamet som behandler presidenten. Trumps lege, Sean Conley ville ikke anslå noen dato da han snakket med pressen på lørdag, men på søndag ble det altså antydet at Trump kan vende tilbake til Det hvite hus i løpet av mandagen. Vi tar det foreløpig med en klype salt.

  Trumps hittil korte sykehusopphold har allerede ført til mange (og ofte) motstridende rapporter om presidentens helsetilstand. Ifølge New York Times er siste nytt at Trump behandles med steroider. Det har ført til flere spørsmål om presidenten egentlig er sykere enn det som meldes fra legene.

  https://twitter.com/NateSilver538/status/1312831268208488448

  Blant annet på grunn av meldinger fra Det hvite hus om at legenes uttalelser følges tett av Trump, og at det kan påvirke hvordan de legger frem informasjonen:

  Ifølge CNN skal Trump ha vært rasende på sin stabssjef, Mark Meadows som anonymt gikk til pressen og motsa mye av det som var budskapet til Trumps lege, Sean Conley. Til pressen sa blant annet Meadows følgende på lørdag: «The President’s vitals over the last 24 hours were very concerning and the next 48 hours will be critical in terms of his care. We are still not on a clear path to a full recovery.»

  2. Målinger i kjølvannet av debatt og koronasmitte

  I en NBC/Wall Street Journal-måling kommer det frem at Joe Biden har utvidet sin ledelse nasjonalt til 14 prosentpoeng, 53% – 39%, blant registrerte velgere. Dette er en markant endring fra målingen som ble gjort i midten av september. Da var Bidens ledelse nasjonalt på 8 poeng, 51% – 43%.

  Denne nye målingen ble gjennomført kort tid etter at den første TV-debatten ble gjennomført, men før nyheten om at Trump hadde testet positivt for covid-19. Bidens ledelse er også den største han har hatt gjennom 2020-valgkampen. For Trumps del konkluderes det med at debattopptredenen hans, i hvert fall i det korte løp, har skadet hans sjanser til å vinne gjenvalg.

  Blant velgergruppene som har beveget seg mest i denne nye målingen finner vi blant annet eldre velgere. Denne gruppen leder Biden med 62% mot Trumps 35%. Blant kvinner i forstedene leder også Biden, 58% – 33%. I gruppen “menn 50 og eldre” har Trumps ledelse falt fra tretten til ett poeng.

  En Reuters/Ipsos-måling viser også klar Biden-ledelse nasjonalt, 51% – 41%. I denne målingen mener dessuten 65% at Trump kunne unngått å bli smittet selv dersom han hadde håndtert pandemien mer seriøst.

  3. Ingen stopp for Bidens kampanje

  Joe Biden vil holde stø kurs fremover med kampanjearrangementer denne uken. Biden må imidlertid belage seg på å ta korona-tester langt hyppigere inn mot valget. Kampanjen har også sagt at de vil kunngjøre resultatene fortløpene. På mandag drar Biden til Florida, og på torsdag bærer det videre til Arizona, sammen med Kamala Harris, dagen etter visepresidentdebatten. Ny praksis er at Biden nå testes for hver gang han reiser.

  Morgenkaffen brygges av redaksjonen. Trykk her for å abonnere.

  Morgenkaffen publiseres også som podkast: Du finner oss i podkastappen din sammen med “2020”. Ønsker du din egen Morgenkaffen-kopp? Les mer på Patreon.com/ampol.

  Henrik Skotte
  Henrik Skotte
  Lektorstudent i historie og skribent for AmerikanskPolitikk.no.

  Les også