Mer

  Trump har korona

  Det er fredag 2. oktober, det er fem dager til visepresidentdebatten, det er 32 dager igjen til presidentvalget og Morgenkaffen er servert. Podkastutgaven er tilgjengelig her.

  Aller først:

  • Trump har testet positivt for COVID-19. Han har korona, 32 dager før presidentvalget. Det har foreløpig uante konsekvenser for en rekke aspekter ved innspurten. Vi spiller inn en Patreon-spesial av podkasten 2020 senere i dag. Du får tilgang her.

  • Det er fortsatt svært usikkert om det vil bli mulig for demokratene i Kongressen og Trump-administrasjonen å komme til enighet om økonomiske redningstiltak. Foreløpig er avstemningen i Kongressen satt på vent.
  • Biden-kampanjen går i gang igjen med dørbanking denne helgen etter at det har vært stillstand i flere måneder på grunn av koronapandemien. I Nevada, Michigan, New Hampshire og Pennsylvania skal hundrevis av frivillige i gang med dørbanking fokusert på velgere som blir ansett som vanskelige å nå på telefon.
  • Den pensjonerte firestjerners generalen Stanley McChrystal, som i sin tid måtte gå fra jobben etter kritikk av Obama og Biden, sa torsdag at han støtter Joe Biden i presidentvalget. Tidligere Montana-guvernør Marc Racicot (R) sier også at han vil stemme på Biden.

  1. Debatten får etterspill

  En rekke republikanere har gått ut mot Donald Trump etter debatten natt til onsdag. Trump har spesielt fått kritikk for at han ikke fordømte hvit makt-bevegelser da han ble utfordret på det.

  Moderator Chris Wallace sa torsdag at han er lei seg for måten debatten utartet. Han sier at han ikke var forberedt på at Trump ville fortsette å bryte de satte reglene gjennom hele debatten.

  Komiteen som administrerer debattene har sagt at de vurderer en rekke endringer til de kommende debattene for å unngå lignende situasjoner som i den første debatten. En av tingene som vurderes skal være å gi moderatoren muligheten til å skru av mikrofonen til en debattant som avbryter, en annen er å gi den andre debattanten ekstra taletid hver gang han blir avbrutt.

  Omtrent 73 millioner mennesker så debatten natt til onsdag. Det er omtrent 13 % lavere enn den første debatten i 2016, men tallet inkluderer ikke de som så debatten via andre medium enn TV-skjermen.

  PS: Hvis du trodde at Maine-senator Susan Collins (R) hadde blitt mindre Susan Collins gjennom valgkampen kan vi nevne at dette var hennes kommentar til debatten:

  “There was fault on both sides. The interrupting on both sides, the name-calling was very unbecoming for a presidential debate.”

  2. Valgmøter i koronatid…

  Donald Trump skulle holdt en rekke store valgmøter i Wisconsin denne helga, til tross for at koronasmitten er stigende i delstaten. Han skulle blant annet besøke Lacrosse og Green Bay, byer som Det hvite hus’ Corona Task Force nylig har satt på lista over “røde” byer, der det oppfordres til å praktisere størst mulig grad av sosial distansering for å bremse smitte.

  Disse blir nå avlyst, grunnet presidentens karantene i Det hvite hus.

  3. Fortsatt gode målinger for Biden

  Joe Biden fortsetter å gjøre det bra i en rekke vippestater. I nye målinger publisert torsdag leder Biden 48-46 over Trump både i Iowa og Ohio, 50-44 i Pennsylvania, og 50-46 i Arizona. Biden leder også 53-44 over Trump på to målinger i New Hampshire.

  På en ny Quinnipiac-måling i South Carolina leder Trump fortsatt over Biden, men bare med ett prosentpoeng, 48-47. (NB: På den samme målingen ligger senator Lindsey Graham (R) helt likt med utfordreren Jaime Harrison (D), 48-48, og bare 4 % av de spurte sier at det er mulig at de vil ombestemme seg.)

  FiveThirtyEights modell hadde Trump på rekordlave 19% vinnersjanse torsdag. Natt til fredag ga den Biden en vinnersjanse på 80%, mot Trumps 20%.

  The Economist har lansert nye prognoser for kongressvalgene. Senatsprognosen gir demokratene 69 % sjanse for å ta flertallet, mens prognosen for Representantenes hus tilsier at demokratene har en 98 % sjanse for å beholde sitt flertall der.

  Morgenkaffen brygges av redaksjonen. Trykk her for å abonnere.

  Morgenkaffen publiseres også som podkast: Du finner oss i podkastappen din sammen med “2020”. Ønsker du din egen Morgenkaffen-kopp? Les mer på Patreon.com/ampol.

  Sigrid Rege Gårdsvoll
  Sigrid Rege Gårdsvoll
  Debattjournalist og kommentator i Vårt Land. Kommentator for AmerikanskPolitikk.no og en av stemmene i podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også