Mer

  Amy Coney Barret til Høyesterett og skattebombe fra NYT

  Det er mandag 28. september, det er én dag igjen til den første tv-debatten, 36 dager igjen til presidentvalget og Morgenkaffen er servert. Podkastutgaven er tilgjengelig her.

  Aller først:

  • New York Times har fått tak i en haug av Donald Trumps skatteinformasjon for mer enn to tiår, noe de kommer til å skrive mye om i dagene som kommer. En liten smakebit: «The records show Trump paid $750 in federal income taxes in 2016 and 2017, and has over $300 million in personal debt obligations coming due in the next four years.»
  • Natt til onsdag går årets første tv-debatt av stabelen, Joe Biden og Donald Trump møtes i Cleveland, Ohio. Debatten starter klokka 03 norsk tid, og sendes på FOX News. Fra Norge kan debatten også sees live på TV2 Nyhetskanalen, VGTV og Dagbladet TV.
  • Mens vi er inne på debatten:

  • Michigans delstatsforsamling vedtok torsdag å tillate at lokale valgmedarbeidere får begynne å behandle forhånds- og poststemmer én dag tidligere enn vanlig, for å avhjelpe arbeidsbyrden knyttet til det store antallet slike stemmer på grunn av Covid-19.
  • Michael Bloomberg kunngjorde fredag at han vil kjøpe tv-reklame for demokrater for 40 millioner dollar i Florida.

  1. Amy Coney Barrett til SCOTUS

  Som forventet valgte Donald Trump lørdag å nominere Notre Dame-professor og føderal dommer Amy Coney Barrett som ny høyesterettsdommer etter Ruth Bader Ginsburg. Barrett er en svært konservativ jurist som har inntatt tradisjonelle republikanske standpunkter rundt abort, LHBT-rettigheter, valgkampfinansiering og næringsliv. Både støttespillere og motstandere omtaler henne som en svært dyktig jurist.

  Da Barrett ble presentert av Trump i rosehagen utenfor Det hvite hus, nevnte Barrett både avdøde Ruth Bader Ginsburg og sin mentor, avdøde høyesterettsdommer Antonin Scalia, i sin tale.

  Høringer om Barretts nominasjon vil begynne 12. oktober, og det ventes at justiskomiteen i Senatet vil stemme for å godkjenne henne 26. oktober – én uke før valgdagen.

  2. Pollercoaster Tycoon

  I mylderet av nye målinger som er kommet i helgen leder Joe Biden fortsatt relativt trygt over Donald Trump nasjonalt, 53-43 på én måling og 49-41 på en annen. Nesten seks av ti spurte oppgir også at de følger valgkampen “svært tett”, som er en rekord såpass tidlig i valgkampen.

  Det er også svært tett på målingene i en rekke vippestater. I Arizona skiller ett poeng de to kandidatene på flere målinger, og i Florida er det dødt løp på én måling, og ledelse til Biden 46-43 på en annen. På to nye målinger fra Michigan leder Biden 49-44 og 52-44, i North Carolina er det dødt løp på 47-47 og 48-46 på en annen måling. I Pennsylvania leder Biden 49-46 og i Wisconsin leder Biden 48-43 på en måling og 54-44 på en annen. På målingen fra Center for Progress leder Trump 46-45 i Texas, og hos CBS/YouGov leder Trump 47-46 i Georgia.

  PS: Da velgere nasjonalt ble spurt av Emerson hvilken av de to kandidatene de så på som den største pysa, svarte 57 % Donald Trump, mens 43 % oppga Joe Biden.

  3. Biden slenger med leppa

  På et intervju på MSNBC lørdag kalte Joe Biden Trump for Goebbels, altså det tyske nazipartiets propagandasjef, og sa at Trump lyver til velgerne om hva han har oppnådd som president.

  Tidligere Pennsylvania-guvernør Tom Ridge (R), ga sin støtte til Biden i en kronikk i Philadephia Enquirer. Ridge skriver blant annet: “Donald Trump has proven over these last four years he is incapable of such leadership. It is not within him. He lacks the empathy, integrity, intellect and maturity to lead.”

  Denne helgen lanserte også Biden-kampanjen en ny reklamefilm, som skal på lufta i tretten vippestater de neste dagene. Filmen, som har fått tittelen “New Start”, spiller på enhet og samhold.

  Biden fikk også støtteerklæring fra en annen prominent person denne helga:

  4. Nye analyser

  På AmerikanskPolitikk.no kan du lese to nye artikler fra vår valganalytiker Jon Henrik Gilhuus.

  Først ut er stalltips til senatsvalget. Jon Henrik går gjennom alle senatssetene som er på valg i november, og gir en analyse av totalen – som du må lese artikkelen for å få med deg.

  Du kan også lese om suppleringsvalget til Georgias 5. valgdistrikt. Vinneren av suppleringsvalget vil fylle setet etter avdøde John Lewis fram til perioden utløper 3. januar.

  Pass også at du får med deg artiklene fra forrige uke med stalltips for kongressvalgene i hhv. nordøst, sørstatene, midtvesten og de vestligste delstatene!

  Morgenkaffen brygges av redaksjonen. Trykk her for å abonnere.

  Morgenkaffen publiseres også som podkast: Du finner oss i podkastappen din sammen med “2020”. Ønsker du din egen Morgenkaffen-kopp? Les mer på Patreon.com/ampol.

  Sigrid Rege Gårdsvoll
  Sigrid Rege Gårdsvoll
  Debattjournalist og kommentator i Vårt Land. Kommentator for AmerikanskPolitikk.no og en av stemmene i podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også