Hvem skal få erstatte avdøde kongressmann John Lewis? (Foto: Lorie Shaull)

Oppdatert 30.9: Bystyremedlem Kwanza Hall (32%) og teologen Robert Franklin (28%) gikk videre til andre runde.

Georgia avholder suppleringsvalg etter legenden John Lewis (D), som døde av kreft i juli. Erstatteren vil sitte de siste ukene av valgperioden, frem til 3. januar.

Valglokalene i Georgia stenger kl. ett natt til onsdag, norsk tid. Suppleringsvalg i delstaten foregår etter spesielle regler, likt slik som valg foregår i Louisiana. Det vil si at dersom ingen tar over 50% i denne runden, går de to kandidatene med flest stemmer (uavhengig av parti) videre til en runde nummer to den 1. desember.

Distriktet, som er ett av de mest demokratiske i USA, inkluderer omtrent tre fjerdedeler av delstatshovedstaden Atlanta, med forsteder. Teolog og borgerrettsforkjemper John Lewis (f.1940) representerte byen siden 1986 og hadde ingen motstandere i 2018.

Han døde av kreft i juli og partistyret nominerte delstatssenator Nikema Williams (f.1978) til å ta hans plass på stemmeseddelen i november, men hun valgte å ikke stille i suppleringsvalget. I stedet er det en del andre seriøse kandidater som vil ha en til tre måneder med tid i Kongressen. Vi tar dem alfabetisk.

Robert Franklin (D)

Førstemann ut er teologiprofessor og tidligere president ved Morehouse College, Robert Franklin (f.1954). Han er nå professor ved Emory University, men ledet Morehouse, som er et tradisjonelt svart universitet kun for menn, fra 2007 til 2012.

Franklin har skrevet flere bøker og var en av fem finalister som ble vurdert som erstattere for Lewis i november. Han har videre sittet i styret for en lang rekke stiftelser og organisasjoner.

Han har samlet inn ca. 130.000 og har igjen ca. 65.000 pr. 9. september.

Kwanza Hall (D)

Så har vi tidligere bystyremedlem i Atlanta, Kwanza Hall. Han representerte et sentralt område av byen fra 2006 til 2017. Før det satt han tre år i skolestyret. Han er aktiv i flere stiftelser og har hatt flere forskningsoppdrag for utenriksdepartementet.

Hall stilte til borgermester i Atlanta i 2017, men tok bare 4% og syvende plass den gang. Han fikk en trøblete start på valgkampen, da han fikk Covid-19 uken før påmeldingsfristen gikk ut.

Han har samlet inn ca. 55.000 og har igjen ca. 15.000 pr. 9. september.

Barrington Martin (D)

Videre har vi lærer Barrington Martin, som ble moset 88-12 av Lewis i i juni i år. Han har en veldig intens følgerskare på sosiale medier, men tok altså ikke så mange stemmer mot Lewis.

Politisk er han ytre venstre og støtter «gratis» helsetjenester og utdanning, samt borgerlønn til alle.

Han har samlet inn ca. 15.000 og var omtrent blakk pr. 9. september.

Mable Thomas (D)

Deretter følger delstatsrepresentant Mable «Able Mable» Thomas (f.1957), som ble gruset av Lewis i primærvalgene i 1992 og 2008. Hun ble valgt inn i delstatshuset i 1984 som det til da yngste medlem av forsamingen og satt frem til det første tapet for Lewis, deretter satt hun igjen fra 2003 til 2009. Hun tapte primærvalget i 2010, men ble atter valgt inn i 2012.

Thomas satt videre i bystyret i Atlanta fra 1997 til 2003. Hun tok utdanning i offentlig administrasjon på et basketballstipend og har jobbet i flere stiftelser og utviklingsorganisasjoner.

Hun har ikke rapportert å ha samlet inn noe.

Keisha Waites (D)

Den siste seriøse kandidaten er krisearbeider i FEMA og tidligere delstatsrepresentant Keisha Waites (f.1972), som tok 25% av stemmene mot kongressmann David Scott i det 13. distriktet tidligere i år, til tross for at hun knapt samlet inn penger til den dysten.

Waites satt i delstatshuset fra 2012 til 2017, hvor hun representerte sørøstlige deler av Atlanta med forsteder, bla. flyplassen Hartsfield Jackson. Hun trakk seg fra Huset i 2017 for å stille til fylkesrådet i Fulton County, men tapte knepent.

Hun har samlet inn helt minimalt og har ikke rapportert siden i mai, men satser nok på å være kjent blant velgerne.

Ytterligere to kandidater stiller; en libertarianer og en uavhengig.