Senator Doug Jones (D) kommer til å tape i Alabama. (Foto: Open minded in Alabama (CC BY-NC 2.0)

I 2020 er 35 av Senatets 100 seter på valg; 33 ordinære i senatsklasse to, samt et par suppleringsvalg. Demokratene er svært oppsatt på å ta flertallet, men de kjemper mot et vanskelig kart. Her kan du lese om alle senatsvalgene!

Republikanerne har i hele Trumps første periode hatt fordelen av flertallet i Senatet, og dermed fått gjennom det meste de vil av utnevnelser til dommerverv, ministere og ambassadører. I tillegg har de kunnet blokkere alle vedtak i det demokratisk kontrollerte Huset de siste to årene.

Høyesterettsdommer Ruth Bader Ginsburgs død og alt bråket om utnevnelsen av hennes etterfølger har preget presidentvalgkampen, men kan også få avgjørende utfall for flere av senatsvalgene. Vi har videre fått understreket hvor mye viktigere Senatet er, enn Huset.

For å oppsummere (og spare eventuelle dovenpeiser fra å lese alt det vi møysommelig har skrevet nedenfor): Republikanerne har i dag et flertall på 53-47 og det er 35 seter på valg i 2020; av disse er 23 republikanske og 12 demokratiske.

To senatorer fra hvert parti representerer stater som det andre partiet vant i presidentvalget i 2016; Colorado og Maine for republikanernes del, Alabama og Michigan for demokratenes del.

Den sikreste spådommen er at republikanerne tar tilbake det senatssetet som pervoen Roy Moore kostet dem i Alabama. Der slutter også de gode nyhetene for partiet. Vi tror nemlig, pr. i dag, at demokratene erobrer Arizona, Colorado, Maine og North Carolina.

Dermed er det 50-50 i Senatet (inkludert to uavhengige senatorer, som i praktisk stemmegivning er demokrater). Siden Joe Biden er favoritt til å bli president, tror vi videre at påtroppende visepresident Kamala Harris vil ha den avgjørende stemmen og sikre et knappest mulig demokratisk flertall i to år.

i tillegg er 30 republikanske seter og 35 demokratiske ikke på valg i år. Merk at tallene for pengeinnsamling er fra 30. juni, hvis ikke annet er angitt.

Det er også verdt å merke seg, sånn i starten av lesningen, at delstatsmålinger jevnt over er mer upålitelige enn nasjonale målinger.

ALABAMA

Doug Jones (D)

Tidligere føderal aktor Doug Jones (f.1954) ble valgt i et suppleringsvalg i desember 2017, med 50%. Seieren kom som et resultat av at den republikanske kandidaten trolig hadde hatt ulovlig omgang med unge kvinner for en del år tilbake og i tillegg var svært konservativ, selv for Alabama.

Jones har stort sett stemt med partiet i viktige saker og skal få store problemer med å holde dette setet under normale forhold.

Han har samlet inn ca. 14.475 millioner og har igjen ca. 8.775 millioner.

Tommy Tuberville (R)

Republikanere nominerte forretningsmann og mangeårig fotballtrener ved delstatsuniversitetet i Auburn, Tommy Tuberville (f.1954), som tok drøye 33%.

Fotballtrenere har en nærmest religiøs posisjon for mange amerikanske velgere og Tuberville har, som andre «outsidere», den luksus at han ikke har noen tidligere stemmegivning eller avgjørelser som fester ved seg og kan derfor love hva som helst i valgkampen.

Han har samlet inn ca. 4.175 millioner og har igjen ca. 550.000.

Alabama er en av Trumps beste delstater og Tuberville er en helt grei, om enn ikke så voldsomt inspirerende kandidat. Selv om Jones har hatt tre år uten store skandaler, vil han ikke få gjenvalg; det er rett og slett et for stort sprik mellom kandidatens og delstatens politiske standpunkt.

Målingene herfra gir Tuberville en klar ledelse, ja mange av dem er sågar tosifret. Trygt republikansk. DETTE ER EN REPUBLIKANSK GEVINST!

ALASKA

Dan Sullivan (R)

Jurist, justisminister og direktør for delstatens naturressurser, Dan S. Sullivan (f.1964) tok delstaten fra en demokrat i 2014, med knappe 48% av stemmene.

Sullivan har økonomiutdanning fra Harvard og juss & diplomatimastere fra Georgetown. Han tjenestegjorde i Marinekorpset i fire år og jobbet for det nasjonale sikkerhetsrådet under George W. Bush. Han var også assisterende utenriksminister en periode.

Han har samlet inn ca. 6.275 millioner og har igjen ca. 5.325 millioner pr. 29. juli.

Al Gross (D)

Demokratene nominerte en uavhengig kandidat, kirurgen Al Gross (f.1962). Han kjøpte sin første fiskeskøyte som 14-åring og fisker fortsatt laks kommersielt.

Gross ble siden kirurg og praktiserte i nesten 20 år i delstatshovedstaden Juneau. De senere årene har han vært aktivist for reformer i helsevesenet.

Han har samlet inn ca. 5.25 millioner og har igjen ca. 2.95 millioner pr. 29. juli.

Sullivan har stort sett oppført seg i tråd med den delstaten han representerer og har unngått personlige skandaler. Seieren i 2014 var riktignok knapp, men han stilte mot en sittende senator som atpåtil var godt likt i delstaten.

Gross har kjørt hardt på å prøve å bygge en merkevare som en uavhengig fyr fra Alaska. Sullivan er opprinnelig fra Ohio og Gross forsøker i stor grad å fremstille valget som en kamp mellom en slesk advokat utenfra og en lokal fisker og lege, som har skutt grizzlybjørn i selvforsvar, altså en erketypisk Alaskainnvåner.

Hans kamp for å fremstå som uavhengig fikk imidlertid et skudd for baugen da den republikanske administrasjonsministeren bestemte seg for å endre oppsettet på delstatens stemmesedler, slik at Gross nå kun står oppført som «nominert av det demokratiske parti».

Sullivan og republikanerne trekker selvsagt frem de politiske synspunktene Gross innehar og drar den utvilsomt korrekte slutningen at han står godt til venstre for midten.

De siste par dagene har vært preget av støy rundt en foreslått gruve, som vil ligge svært nær et viktig område for laksefiske. Sullivan har vært motstander av gruven, men nylig ble det offentliggjort opptak der gruvedirektører snakker om at senatorens motstand er politikk og at han egentlig er for.

Gross har forsøkt å gjøre et nummer ut av at Sullivan sier en ting, mens han egentlig mener noe annet, mens senatoren selv på nytt har klargjort at han er motstander av gruven og også fått støtte fra senator Murkowski og guvenør Ducey, som også ble omtalt i opptaket. Begge har benektet påstandene derfra som ren løgn.

Målingene har vist et ganske jevnt løp her, men i Alaska har de ofte vært ganske upålitelige og jeg tror mer på de grunnleggende politiske forholdene i delstaten, som fortsatt favoriserer republikanerne. Trolig republikansk.

ARKANSAS

Tom Cotton (R)

Advokat og veteran Tom Cotton (f.1977) vant setet i 2014 med 56% av stemmene. Han omtales allerede som en mulig presidentkandidat i 2024.

Han ville uansett vært overveldende favoritt til gjenvalg i denne stadig mer konservative delstaten, men demokratene bestemte seg for å gjøre det ekstra enkelt for ham ved ikke engang å stille motkandidat.

Han har samlet inn ca. 6 millioner og har igjen ca. det samme beløp.

Trygt republikansk.

SUPPLERINGSVALGET I ARIZONA

Martha McSally (R)

Republikanernes presidentkandidat i 2008, marinepilot og senator John McCain døde av kreft 25. august 2018. Guvernør Ducey oppnevnte veteran, kongresskvinne og taperen av senatsvalget i november 2018, Martha McSally (f.1966) til vervet.

McSally er kjent som en god pengeinnsamler, men det knepne tapet for Kirsten Sinema i 2018 viste vel at hun ikke var særlig flink til å drive valgkamp og det har vært spekulert i at Ducey burde oppnevnt en annen republikaner til å erstatte McCain.

Hun har samlet inn ca. 30.425 millioner og har igjen ca. 10.975 millioner pr. 8. september.

Mark Kelly (D)

Den demokratiske kandidaten er tidligere astronaut Mark Kelly (f.1964). Han er gift med tidligere kongresskvinne Gabrielle Giffords, som fikk sin karriere i politikken brått avsluttet da hun ble skutt i hodet i 2011. Giffords overlevde, men med hjerneskade.

Kelly har lite politisk erfaring, men hans navn var nok til å skremme vekk potensielle konkurrenter. Etter astronautkarrieren har han blitt forretningsmann, med egen business innen luftfart/romfart.

Han har samlet inn ca. 46.1 millioner og har igjen ca. 21.25 millioner pr. 15. juli.

Kelly har klart å klistre McSally til Trump mye bedre enn hun har klart å klistre ham til de nasjonale demokratene, som fortsatt står for langt til venstre for denne delstatens smak. Det finnes plenty med sentrumsvelgere og konservative som er villige til å stemme på Kelly så lenge han har en såpass moderat retorikk som han har hatt så langt i valgkampen.

McSally har ikke imponert som kandidat og har ikke evnet å utnytte Kellys svakheter, blant annet hans tidligere tilknytning til et pyramidelignende forretningsopplegg, eller hans (riktignok svake) forbindelser til Kina. Hun fikk støtte fra Handelskammeret tidligere i uken og republikanerne mener å se tegn til liv i kampanjen, men det begynner virkelig å haste.

Senatoren har ligget bak på alle målinger i det siste og jeg tror det er klar sannsynlighetsovervekt for at hun taper igjen, som hun gjorde i 2018, men tror jeg ikke det blir noen stor margin. Dog, med to tap på to år til Senatet, skal hennes politiske karriere være over. Svakt demokratisk. DETTE ER EN DEMOKRATISK GEVINST!

COLORADO

Cory Gardner (R)

Jurist, delstatsrepresentant og tidligere kongressmann Cory Gardner (f.1974), erobret setet for republikanerne i 2014 med 48%, da han slo ut en sittende demokrat. Han ble i ettertid fremholdt som en «happy warrior», som med sin optimistiske holdning og konstruktive løsninger kunne gi republikanerne en oppskrift på hvordan de måtte drive valgkamp i fremtiden.

Gardner har et problematisk forhold til Trump; han kritiserte ham kraftig i 2016 og sa først at han ikke ville stemme på ham, men endret så kurs og ga sin støtte både foran 2016 og nå i 2020. Han har talt presidenten imot flere ganger, men i denne stadig mer venstrevridde delstaten er det trolig ikke nok.

Han har samlet inn ca. 14.575 millioner og har igjen ca. 10.7 millioner.

John Hickenlooper (D)

Demokratene nominerte tidligere borgermester i Denver og guvernør John Hickenlooper (f.1952). Han er utdannet petroleumsgeolog og var i mange år forretningsmann. Uvanlig nok for dagens demokrater er han ganske vennlig innstilt til oljebransjen.

Hickenlooper var bryggerieier og deretter borgermester i Denver fra 2003 til 2011 og guvernør fra 2011 til 2019. Han var i noen få måneder kandidat til den demokratiske presidentnominasjonen, men trakk seg allerede i august 2019. Han regnes som en ganske sentrumsorientert demokrat og hadde et godt arbeidsforhold til republikanerne i Denver; noe mindre med delstatsforsamlingen.

Han har samlet inn ca. 14.2 millioner og har igjen ca. 4.575 millioner pr. 24. juli.

Hickenlopper har riktignok blitt svekket noe i løpet av året, stort sett på grunn av egne dumme uttalelser som har blitt gravd frem, men han er godt kjent for velgerne og fremstår som en kjedelig, men svært kompetent administrator.

Han fikk et skudd for baugen da han ble kjent skyldig av delstatens etikkutvalg i å ha mottatt verdifulle gaver, gjerne i form av dyre reiser og opphold mens han var guvernør, og han gjorde vondt verre da han ikke engang gadd å møte opp, noe han fikk bot for. Imidlertid ser det ikke ut til at han har lidd noen stor skade i målingene.

Gardner har hatt max uflaks; en president han ikke ville ha og som er upopulær i delstaten, samtidig som basen er fanatiske tilhengere – og en sterk Hickenlooper som lenge protesterte vilt på at han ville stille til Senatet, for så å ombestemme seg.

Det ble en kort stund spekulert i om Gardner ville stemme mot å utnevne ny dommer til Høyesterett, for å lettere kunne appellere til sentrumsvelgerne her, men han har innsett at løpet er kjørt for denne gang og satser heller på å sikre en dommer i pakt med egne prinsipper.

Dog: Se opp for et mulig comeback mot senator Michael Bennet i det som sikkert blir et godt republikansk år under en Biden-administrasjon i 2022; eventuelt utfordrer han kanskje guvernør Jared Polis samme år.

Alle målinger her har gitt Hickenlopper en ledelse og jeg ser ingenting i det øvrige politiske bildet som skulle motsi dette; Biden vil vinne her og Colorado går stadig mer mot venstre. Trolig demokratisk. DETTE ER EN DEMOKRATISK GEVINST!

DELAWARE

Chris Coons (D)

Jurist Chris Coons (f.1963) var fylkesråd i 2010, da han vant suppleringsvalget for resten av Joe Bidens senatsperiode. Han tok 56% i sitt første ordinære valg i 2014.

Coons ble utdannet ved Yale og har drevet med mye veldedig arbeid; alt fra slummen i Nairobi til non-profittgrupper i Delaware. Pussig nok jobbet han for Reagans kampanje i 1980 og for en republikansk senators kampanje i 1982. Han byttet imidlertid parti i løpet av studietiden.

Han har samlet inn ca. 4.95 millioner og har igjen ca. 2.75 millioner pr. 26. august.

Lauren Witzke (D)

Republikanerne nominerte stiftelsesdirektør Lauren Witzke, som har en interessant personlig historie med avhengighet av narkotiske stoffer. Hun pådro seg uvanen mens hun jobbet for farmakologiindustrien og var til og med involvert i kartellvirksomhet.

Witzke driver en kristen stiftelse som jobber for å rehabilitere andre i hennes situasjon. Hun har videre markert seg gjennom motivasjonstaler hvor hun raljerer friskt mot bl.a innvandring. I tillegg til å være Qanon-tilhenger, krediterer hun Trump med å ha vendt livet hennes rundt og dermed har vi vel om ikke annet plassert henne politisk.

Hun har samlet inn ca. 175.000 og har igjen ca. 25.000 pr. 26. august.

Coons er uten skandaler og Delaware er en solid demokratisk delstat, særlig med dens tidligere, mangeårige senator, Joe Biden på toppen av stemmeseddelen.

Jeg har ikke sett noen målinger herfra, men det trenger jeg ikke. Trygt demokratisk.

GEORGIA

David Perdue (R)

Forretningsmann David Perdue (f.1949) tok 53% mot en tung demokrat i sitt første senatsvalg i 2014 og har markert seg som en offensiv senator, med sterke forsvar for Trump i både rimelige og urimelige tilfeller.

Lojaliteten gjør imidlertid at han har presidentens øre og Perdue har, til tross for at han er i sin første senatsperiode, fått en viktig posisjon som forhandler mellom Trump og de mer tradisjonelt konservative i Senatet.

Han har samlet inn ca. 11.35 millioner og har igjen ca. 10.7 millioner.

Jon Ossoff (D)

Demokratene hadde en spennende nominasjon med flere sterke kandidater, men seieren gikk til journalist og kongressrådgiver Jon Ossoff (f.1987), som kom svært nær ved å ta det 6. kongressdistriktet i et suppleringsvalg bare noen få måneder inn i Trumps presidentperiode.

Ossof har fortsatt ikke all verdens resyme og kan måtte slite med å overtale sentrumsvelgere; dog vil nok den progressive basen i stor grad støtte ham. Spørsmålet er om de er mange nok.

Han har samlet inn ca. 7.3 millioner og har igjen ca. 2.525 millioner.

Demokratene fortsetter å spå at Georgia snart vil snu. Jeg tror den forblir republikansk i minst to år til, og at den eneste grunnen til at en lettvekter som Ossof er i nærheten av Senatet er Trumps upopularitet. Den er dog så påtrengende, selv i Georgia, at Perdue har begynt å kjøre reklamer som skal vise hvor pragmatisk og tverrpolitisk han er.

Målingene spriker her, men siden Perdue ligger litt bak Trump, som nå girer opp til Høyesterettskamp, tipper jeg han tar dette til slutt. Svakt republikansk.

SUPPLERINGSVALGET I GEORGIA

Det andre senatsvalget i Georgia kommer som en følge av senator Johnny Isaksons avgang ved nyttår. Han har hatt Parkinsons sykdom i lang tid og etter et stygt fall var det nok for ham.

Siden dette er et suppleringsvalg, sier valgreglene i delstaten at alle kandidater stiller mot hverandre i november og dersom ingen tar over 50%, går de to med flest stemmer videre til en ny runde i januar 2021, uavhengig av parti. Dersom det er jevnt etter president- og senatsvalget kan dette setet avgjøre hvem som kontrollerer Senatet i de neste to år.

Kelly Loeffler (R)

Guvernør Brian Kemp utnevnte den steinrike forretningskvinnen Kelly Loeffler (f.1970) til å overta og her blir det altså valg for de to siste årene av Isaksons periode; den som blir valgt her må møte velgerne igjen i 2022.

Hun er gift med formannen for New York-børsen og er deleier av et basketballag i Atlanta, noe som har skapt krangel i valgkampen. Loeffler har gått hardt ut mot Black Lives Matter, mens de fleste spillerne på laget er svarte og støtter den.

Loeffler gikk på den ene pr-smellen etter den andre i starten av sin senatskarriere; suspekte aksjesalg forut for koronakrisen, undersøkt av FBI og diverse uttalelser som bare bekreftet hennes status som en styrtrik kandidat helt uten grep om vanlige amerikaneres problemer.

Politisk har hun nå forsøkt å klistre seg så tett som mulig til Trump. Hun har brukt enorme beløp på massive tv-reklamer og alt tyder på at det har vært vellykket. Særlig har hun fått oppmerksomhet for et par TV-reklamer hvor hun fremstiller seg som «mer konservativ enn hunnerkongen Attila».

Hun har samlet inn ca. 17.575 millioner og har igjen ca. 7.025 millioner.

Doug Collins (R)

Mot henne fra eget parti stiller kongressmannen Doug Collins (f.1966). Han satt i delstatshuset fra 2007 til 2013, da velgerne sendte ham til DC og han har tjent Trump trofast de siste fire år, uten at han fikk uttelling da senatssetet ble ledig.

Collins er mindretallsleder for republikanerne i Husets justiskomite og ble nasjonalt kjent for sitt forsvar for presidenten i riksrettssaken tidligere i år. Han er advokat av yrke og har i tillegg tjenestegjort som kapellan i Forsvaret. Han har også vært selger og pastor.

Han har kommet med noen snurte og humørløse angrep på Kellys «Attila»-reklame, men ligger fortsatt noen prosent bak henne.

Han har samlet inn ca. 3.8 millioner og har igjen ca. 2.65 millioner.

Raphael Warnock (D)

Demokratene har to seriøse kandidater. Partiets foretrukne er utvilsomt pastor Raphael Warnock. Han var en av tolv (!) unger i en fattig familie, men tok etterhvert doktorgrad i teologi og ble prest i Martin Luther Kings gamle prestegjeld i Atlanta.

Warnock har i lengre tid vært en kraftfull, men moderat stemme for de som vil ha en utbygging av velferdsstaten og et oppgjør med politivolden i landet.

Han har samlet inn 4.4 millioner og har igjen 2.875. Han har støtte fra alle fire demokratiske kongressrepresentanter fra delstaten og mesteparten av partiapparatet.

Matt Lieberman (D)

Den andre kandidaten er advokaten og forretningsmannen Matt Lieberman. Han er sønn av tidligere senator Joe Lieberman, demokratenes visepresidentkandidat i 2000.

Lieberman er jurist, med utdanning fra Yale, men gikk forholdsvis kjapt over i læreryrket. I nyere tid har han startet en business som tilbyr helseforsikringer til familier og fagforeningsmedlemmer.

Han har samlet inn 1.25 millioner og har igjen 300.000. Han har basert mye av kampanjen på at han er sentrumsorientert og kan jobbe over partigrensene (slik som faren, som ble omtalt som en mulig visepresidentkandidat for John McCain i 2008).

I tillegg stiller seks demokrater og fire republikanere, den eneste av dem som har samlet noe videre støtte er tidligere delstatssenator og føderal anklager Ed Tarver (D).

Trump var i utgangspunktet svært skeptisk til Loeffler, fordi han så sterkt ønsket seg Collins, men han har innsett at hun er en ganske pålitelig stemme i Senatet og har derfor holdt seg nøytral i valgkampen (dog vil jeg ikke vedde på at han holder kjeft dersom det blir to republikanere i andre runde).

Loeffler har gått fra liten støtte til favorittstempel og det er reell sjanse for at de to republikanerne går videre til andre runde, selv om demokratene har gjort tapre forsøk på å samle partiet bak Warnock.

Målingene har spriket en del her, men Loeffler har hatt ledelsen; Warnock og Collins har kjempet om andreplassen, mens Lieberman er ikke langt bak. Uansett vil den republikanske kandidaten være mild favoritt i januar. Svakt republikansk.

IDAHO

Jim Risch (R)

Tidligere advokat, delstatssenator og viseguvernør Jim Risch (f.1943) har etablert seg som Senatets kanskje mest konservative medlem siden han første gang kom inn i 2009. Han tok drøye 65% i 2014.

Risch ble millionær som advokat samtidig som han satt i delstatssenatet fra 1976 til han ble sensasjonelt slått ut i 1988. Han vendte tilbake ved en guvernørutnevnelse i 1995 og satt frem til han ble valgt til viseguvernør i 2002. Han fungerte som guvernør en kort periode i 2006, da Dirk Kempthorne ble innenriksminister for Bush II.

Han har samlet inn ca. 2.025 millioner og har igjen ca. 2.425 millioner (en del gamle penger her).

Paulette Jordan (D)

Demokratene nominerte indianeraktivist og tidligere delstatsrepresentant Paulette Jordan. Hun var det eneste medlemmet med indianerbakgrunn i delstatshuset og hun er også medlem av flere råd og utvalg for indianere.

Jordan var partiets kandidat til guvernørvervet i 2018, og selv om hun ikke gjorde det noe bedre enn demokrater pleier å gjøre det i Idaho, er hun en stigende stjerne i partiet (det skal ellers ikke så mye til i denne staten).

Hun har samlet inn ca. 250.000 og har igjen 75.000.

Idaho er nesten like konservativ som Risch og selv om Jordan er en ok kandidat er dette rått parti. Den eneste målingen jeg kjenner til her gir ham en 53-28 ledelse. Trygt republikansk.

ILLINOIS

Dick Durbin (D)

Jurist og demokratenes sjefsinnpisker Dick Durbin (f.1944) satt i Huset fra 1983, frem til han ble valgt inn i Senatet i 1996. Han fikk sist gjenvalg i 2014 med 53%.

Durbin har utdannelse i juss og diplomati fra Georgetown og jobbet som juridisk rådgiver for demokrater opp gjennom 79-tallet, med et mislykket forsøk på å bli delstatssenator i 1976 og viseguvernør i 1978. Han slo ut en demokrat som hadde sittet i 22 år i primærvalget til Huset i 1982.

Han har samlet inn ca. 5.325 millioner og har igjen ca. 5.5 millioner (en del penger på bok fra tidligere valg).

Mark Curran (R)

Republikanerne nominerte advokat og tidligere fylkessheriff i Lake County, Mark Curran (f.1963). Han begynte sin yrkeskarriere som fylkesanklager i 1990 og jobbet deretter noen år for delstatens justisdepartement.

Curran ble valgt til sheriff i 2006, som demokrat. Han byttet parti i 2008, men ble gjenvalgt inntil han tapte knepent i 2018.

Han har samlet inn ca. 175.000 og har igjen ca. 25.000.

Curran er ikke godt kjent utenfor eget hjemfylke og Durbin er omtrent så trygg som han kan få blitt. Så langt har ingen brydd seg om å måle delstaten. Trygt demokratisk.

IOWA

Joni Ernst (R)

Veteran og delstatssenator Joni Ernst (f.1970) erobret setet i 2014 med 52%, blant annet etter at et par valgkampvideoer der hun kastrerte griser, gikk viralt. Det hjalp sikkert på at demokratenes kandidat gjennom egen atferd ble karikert som et arrogant rasshøl fra storbyen som skulle fortelle de dumme bøndene hva de skulle mene.

Ernst har gjennom perioden vært en brukbart høyt profilert Trumplojalist og har vært nevnt som en mulig president/visepresidentkandidat i 2024, men på hjemmebane har tallene vært mindre imponerende.

Hun har samlet inn ca. 11.725 millioner og har igjen ca. 9.1 millioner.

Theresa Greenfield (D)

Demokratene nominerte eiendomsmegler Theresa Greenfield. Hun stilte egentlig i det 3. distriktet i 2018 og var hypet den gangen også, men oppdaget selv at hennes valgkampleder hadde forfalsket underskriftene hun trengte for å stille og meldte fra til delstatsmyndighetene.

Dermed ble hun diskvalifisert, men hun som vant den nominasjonen, Cindy Axne, vant også valget i november. Dermed ble det Senatet for Greenfield i år. Politisk heller hun mot sentrum og har gjort mye ut av sin personlige biografi; vokst opp på gård, ble enke i ung alder, kjemper for helseforsikringer, osv.

Hun har samlet inn ca. 11.6 millioner og har igjen ca. 5.65 millioner.

Ernst skulle i utgangspunktet vært forholdsvis trygg, men Trump drar ned andre republikanere over nesten hele linjen og Greenfield er sterk nok til å være et troverdig alternativ for slitne bønder og andre velgere som er lei handelskrig og pandemi.

Allikevel tyder det meste på at Ernsts beste sjanse er å klistre seg til Trump og håpe at det er nok til å sikre gjenvalget. Han vant med 9% i 2016 og ligger an til en knapp seier også i 2020 på de fleste målinger.

Målingene her spriker, men Ernst gjør det gjennomgående litt svakere enn Trump. Jeg gambler på at hun reddes av en polariserende diskusjon rundt Høyestererett. Svakt republikansk.

KANSAS

Journalist og veteran Pat Roberts (f.1936) har jobbet for flere republikanske politikere. Han satt i Huset i 16 år før han ble valgt til Senatet i 1996. Roberts tok 53% i 2014, til tross for sterk motstand. Han tar ikke gjenvalg i 2020.

Roger Marshall (R)

Republikanerne nominerte lege og kongressmann Roger Marshall (f.1960). Han har spesialisert seg på gynekologi og har sittet i styret for et lokalt sykehus. I tillegg er han kaptein i Hærens reservestyrke.

Marshall ble valgt inn i Kongressen i 2016, som et mer moderat (og bondevennlig) alternativ til den ganske libertarianske Tim Huelskamp, som lenge hadde vært i strid med landbruksinteressene i Kansas.

Han har samlet inn ca. 2.725 millioner og har igjen ca. 1 million.

Barbara Bollier (D)

Demokratene nominerte lege og delstatssenator Barbara Bollier (f.1958). Hun satt i delstatshuset fra 2011 til 2013 og deretter ble hun valgt til delstatssenatet, alt som republikaner. Hun gikk over til demokratene i 2018.

Bollier har i realiteten vært en slags demokrat i mange år; helt fra begynnelsen av kjempet hun mot guvernør Sam Brownbacks skatteletter og budsjettkutt og for økte offentlige utgifter til både skole og helse.

Hun har samlet inn ca. 7.85 millioner og har igjen ca. 4.175 millioner. Hun har fått støtte fra den moderate, tidligere senatoren Nancy Kassebaum (R) (som, for oss ampolnerder, er datteren til guvernør Alf Landon, som ble massakrert av Roosevelt i ’36).

Republikanerne nominerte en ganske ufarlig kandidat, når alternativet var den langt mer stridbare Kris Kobach. Bollier kan imidlertid appellere til sentrumsvelgerne og dette er definitivt ikke over.

Kansas er dog en konservativ delstat, særlig på føderalt nivå og det skal mye til før delstaten bryter et mønster de har hatt siden 1932. Akkurat dette setet har ellers vært republikansk i 100 år.

Målingene her har vist en liten, men stødig ledelse til Marshall og jeg følger uansett mer delstatens republikanske legning. Trolig republikansk.

KENTUCKY

Mitch McConnell (R)

Jurist og fylkesråd Mitch McCon­nell (f.1942) har ledet republikanernes gruppe i Senatet siden 2007. Han ble første gang valgt til Senatet i 1984 og tok 56% i 2014.

McConnell var kjent som en moderat republikaner mens han ennå holdt på i Kentucky, men han har gått klart til høyre etter at han kom til DC.

Som leder av Senatet har hans popularitet ofte svingt, men hans upopularitet har vært overdrevet, fordi mye av det kommer fra folk som synes han ikke er langt nok til høyre og ikke helt forstår at det er jobben hans av og til å finne kompromisser som kan vedtas. De vender imidlertid alltid tilbake til folden når valgdagen kommer.

Han har samlet inn ca. 31.8 millioner og har igjen ca. 16.675 millioner.

Amy McGrath (D)

Demokratene nominerte tidligere offiser i marinekorpset Amy McGrath (f.1975). Hun fikk mye presse i 2018 da hun utfordret kongressmann Andy Barr, men selv i et dårlig år for republikanerne vant Barr. Noe av det kan skyldes at McGrath prøvde å fremstå som moderat, mens interne videoer fra partimøter viste en langt mer liberal kandidat.

McGrath tjenestegjorde i Forsvaret i 20 år og var første kvinne til å fly kamptokt for marinekorpset og dertil første kvinne til å fly en F-18 Hornet. Mot slutten av tjenestetiden var hun liaison mellom Pentagon og utenriksdepartementet.

Hun har samlet inn ca. 47.3 millioner og har igjen ca. 16.225 millioner.

McGrath har ikke klart å fremstå som så moderat etter millioner av dollar av McConnells tv-reklamer mot henne og hun har f.eks. flip-floppet på et spørsmål om hvorvidt hun ville stemt for utnevnelsen av Brett Kavanaugh til Høyesterett.

Det hjalp heller ikke at demokratenes senatsleder Chuck Schumer uttalte at McGrath var sjanseløs; hun skulle bare få republikanerne til å bruke ressurser her. Med en Høyesterettsnominasjon under oppseiling er McConnell nå så trygg som han kan få blitt.

Målingene bekrefter det inntrykket og bli ikke forbauset om dette blir tosifret til slutt. Trygt republikansk.

LOUISIANA

Merk at i Louisiana behandles valgdagen i november som et primærvalg, med mindre én kandidat tar over 50% av stemmene. En eventuell andre runde avholdes lørdag 5. desember.

Bill Cassidy (R)

Delstatssenator og lege Bill Cassidy (f.1957) satt 6 år i Huset, før han fikk opprykk til Senatet etter å ha tatt 56% mot en sittende demokrat i andre valgomgang i 2014.

Cassidy var demokrat frem til begynnelsen av 2000-tallet, men var senere positiv til Tea Party-bevegelsen. Etter opprykket til Senatet har han blitt ganske sedat og samarbeider av og til med demokrater, uten at han har fått seriøs intern motstand av den grunn.

Han har samlet inn ca. 5.15 millioner og har igjen ca. 6.075 millioner pr. 4. juli.

Derrick Edwards (D)

Demokratene stiller to noenlunde kjente navn. Den ene har vært omtalt et par ganger på AmerikanskPolitikk.no før – advokat og revisor Derrick Edwards, som var partiets kandidat til finansminister ved et suppleringsvalg i 2017 og ved det ordinære valget i 2019. Edwards forsøkte seg også på Senatet i 2016, men tok under 3% den gangen.

I 2020 er han bedre kjent, og mange er sympatisk innstilt til hans sterke historie som lam fra halsen og ned etter en fotballskade i ungdommen. Dog strekker ikke sympatien seg til å stemme på en demokrat.

Han har så langt ikke rapportert inn noe til den føderale valgkommisjonen.

Adrian Perkins (D)

Den andre demokraten er borgermesteren i mellomstore Shreveport, Adrian Perkins (f.1985). Han slo ut den sittende borgermesteren i 2018, til tross for at han var politisk ukjent da han stilte.

Perkins er veteran fra Hæren, med tjenestetid i både Irak og Afghanistan som feltartillerist. Etter militæret ble han jurist fra Harvard.

Han har så langt ikke rapportert inn noe til den føderale valgkommisjonen. Han fikk støtte fra demokratenes valgkamporganisasjon for Senatet allerede dagen etter at han kunngjorde sitt kandidatur.

I tillegg stiller tretten andre kandidater.

Perkins har støtte fra omtrent alt som kan krype og gå av demokrater i delstaten, men Shreveport er langt unna der ting vanligvis avgjøres i Louisiana og mange velgere vil ha hørt om Edwards og ikke Perkins.

Denne delstaten kommer neppe til å velge demokrater i føderale valg med det første og det vil komme som en stor overraskelse om Cassidy ikke tar over 50% i første runde.

Dette understøttes av det faktum at det ikke har kommet en eneste virkelig måling fra Louisiana ennå. Trygt republikansk.

MAINE

Susan Collins (R)

Den republikanske senatoren Susan Collins (f.1952) har, dessverre for henne selv, blitt trukket ned ganske så kraftig av Donald Trump. På den ene siden må hun tilfredsstille de mest psykotiske trumpister i egen leir, på den annen side er Maine en moderat delstat og Collins av natur en moderat politiker.

Collins, som stiller til sin femte periode og har økt seiersmarginen i hvert valg, har stort sett støttet den nåværende administrasjonen og hun har stort sett stemt for Trumps tidvis kontroversielle dommerutnevnelser. Det har gjort at hun nå ligger under 50% støtte på målingene, etter å ha surfet på meget gode tall gjennom mesteparten av karrieren.

Hun har samlet inn ca. 13.975 millioner og har igjen ca. 5.575 millioner.

Sara Gideon (D)

Demokratene nominerte forretningskvinne og delstatsrepresentant Sara Gideon (f.1971). Hun er Speaker i delstatshuset og tidligere reklamedirektør for avisen USA Today og har i tillegg sittet i bystyret i Freeport.

Gideon har en bachelor i internasjonale forhold og ble valgt til delstatshuset i 2012, hvor hun kjapt etablerte seg som en av daværende guvernør Paul LePages (R) mest iherdige motstandere.

Hun har samlet inn ca. 24.25 millioner og har igjen ca. 5.4 millioner.

Gideon har samlet inn store summer, men har også hatt sin andel juridiske problemer som følge av rot med pengeinnsamlingen. Collins har nektet å si hvem hun vil stemme på i november og har avgitt stadig mer kleine svar for å forsøke å unngå akkurat den diskusjonen.

Med målingene de siste måneden må jeg gi demokratene en liten fordel her, selv om Collins rent teoretisk burde ha skaffet seg litt pusterom ved å gå imot utnevnelse av en ny dommer til Høyesterett. Svakt demokratisk. DETTE ER EN DEMOKRATISK GEVINST!

MASSACHUSETTS

Ed Markey (D)

Dette senatssetet ble tomt da John Kerry rykket opp til utenriksminister i 2013. Jurist Ed Markey (f.1946) ble første gang valgt til Huset i 1976 og tok dette senatssetet i et suppleringsvalg i juni 2013, etter å ha beseiret en mer konservativ kollega i primærvalget.

Han ble gjenvalgt i 2014 med nesten 62%. I år fikk han heftig motstand til nominasjonen fra kongressmann Joe Kennedy, men han vant greit til slutt.

Markey var en forholdsvis anonym politiker i Huset, der han over drøye 40 år beveget seg fra en sentrumsorientert abortmotstander til en mer venstrevridd progressiv. Ingen skjønte helt hvorfor han på død og liv ville til Senatet etter nesten 40 år, men her har han bare fortsatt å gå mot venstre.

Han har samlet inn ca. 9.325 millioner og har igjen ca. 3.525 millioner pr. 12. august.

Kevin O’Connor (R)

Republikanerne nominerte advokaten Kevin O’Connor. Han har praktisert juss i Boston i 30 år og er aktiv i den lokale advokatforeningen, hvor han har vært styremedlem.

O’Connor har ingen erfaring med hverken valgkamp eller folkevalgte verv og selv i en annen, mer republikansk, delstat enn Massachusetts ville han fått problemer med Markey.

Han har samlet inn ca. 400.000 og har igjen ca. 125.000 pr. 12. august.

Det begynner å bli lenge siden Scott Brown (R) vant et suppleringsvalg i Massachusetts. I dagens polariserte klima er denne staten ekstremt sikker for demokratene, noe som underbygges av mangelen på målinger etter primærvalget. Trygt demokratisk.

MICHIGAN

Gary Peters (D)

I Michigan stiller den demokratiske senatoren Gary Peters (f.1958) til gjenvalg. Han var delstatssenator og forretningsmann og satt dessuten i Huset i seks år, før han tok dette åpne setet i 2014 med nesten 55% av stemmene.

Han gjorde det altså skarpt, selv i et sterkt republikansk valgår, men velgerne vet fortsatt i liten grad hvem han egentlig er; ja han er nesten blitt berømt for å være lite kjent i Michigan.

Han har samlet inn ca. 19.45 millioner og har igjen ca. 11.6 millioner pr. 15. juli.

John James (R)

Republikanerne renominerte kandidaten fra 2018, forretningsmann og veteran John James (f.1981). Han har en meget interessant biografi som helikopterpilot i Hæren fra 2004 til 2010, der han blant annet tjenestegjorde i Irak.

I 2012 gikk James inn i farens logistikkselskap og ble etterhvert styreleder. Han tapte 52-46 for senator Debbie Stabenow i 2018.

Han har samlet inn ca. 20.5 millioner og har igjen ca. 9.25 millioner pr. 15. juli.

Trump tok en syltynn seier i Michigan i 2016, og alt tyder på at det blir kamp til døra også i 2020. Det betviles om senatsvalget blir like jevnt; Peters har hatt en større ledelse på de fleste målingene, selv om James faktisk har samlet inn mer penger. Trolig demokratisk.

MINNESOTA

Tina Smith (D)

I Minnesota stiller den demokratiske senatoren Tina Smith (f.1958) til sin første fulle periode. Hun ble valgt i et suppleringsvalg i 2018, etter å ha blitt oppnevnt til setet da senator Al Franken (D) trakk seg. Hun kom da fra stillingen som viseguvernør, noe hun var blitt valgt til i 2016. Før 2016 var hun stabssjef for guvernør Mark Dayton (D).

Smith har vært en insider gjennom hele karrieren og hun trives dårlig i rampelyset. Hun er heller ikke så godt kjent for velgerne i Minnesota; hun tok 7% mindre enn sin kollega, Amy Klobuchar (D) i 2018. Dog slo hun republikaneren greit med 53-42.

Hun har samlet inn ca. 10.125 millioner og har igjen ca. 5.775 millioner pr. 22. juli.

Jason Lewis (R)

Republikanerne nominerte spaltist, radiovert og tidligere kongressmann Jason Lewis (f.1955). Han er kjent i store deler av staten for sitt radioshow og sine mange spalter i konservative medier.

Imidlertid er han like beryktet som berømt, og særlig mange av radioprogrammene har stor sjokkfaktor for de mer moderate svingvelgerne, med diverse tvilsomme kommentarer om kvinner og minoriteter gjennom årene.

Han har samlet inn ca. 2.5 millioner og har igjen ca. 1 million pr. 22. juli.

Minnesota gikk bare såvidt demokratisk i 2016 og mange republikanere mener Trump skal prøve å erobre den i 2020. Særlig håper de å utnytte sommerens oppstand etter mordet på George Floyd og påfølgende borgerkrigslignende tilstander, som sikkert skremte mange i forstedene.

I en slik sammenheng er ikke Smith HELT trygg, men med Lewis som motstander er det sannelig ikke langt unna.

Målingene gir henne en ganske klar ledelse og ingen bør bli forbauset om resultatet her blir tosifret i november. Trolig demokratisk.

MISSISSIPPI

Cindy Hyde-Smith (R)

Bonde, delstatssenator og landbrukskommisjonær Cindy Hyde Smith (f.1959) ble oppnevnt i 2018 og ble valgt i andre runde, med 54%.

Hyde Smith ble valgt til delstatssenatet i 2000 som demokrat og satt frem til 2012. Hun byttet parti i 2010. I 2011 ble hun valgt til landbruks- og handelskommisjonær og deretter oppnevnt som erstatter for Trent Cochran i 2018. Hun vant suppleringsvalget samme høst.

Han har samlet inn ca. 2.125 millioner og har igjen ca. 1.2 millioner.

Mike Espy (D)

Demokratene stiller med tidligere føderal landbruksminister (under Clinton) og kongressmann Mike Espy (f.1953), som også var partiets kandidat i 2018.

Espy er forholdsvis sentrumsorientert politisk, uten at det hjalp ham noe videre i 2018. Han har hatt endel tvilsomme økonomiske disposisjoner og måtte gå av fra regjeringen på grunn av anklager om korrupsjon (som han riktignok ble frifunnet for i etterkant).

Han har samlet inn ca. 1.425 millioner og har igjen ca. 675.000.

Man sier gjerne at demokrater i Mississippi har et høyt gulv, men et lavt tak. Det vil si at pga. den høye svarte andelen av velgerne får de alltid mange stemmer, men fordi de gjør det så dårlig blant de hvite kommer de sjelden over 45% – særlig i føderale valg.

Hyde Smith vant klart, om enn ikke imponerende, i 2018 og seieren i 2020 blir neppe noe mindre i denne dypt konservative delstaten.

Målingene gir henne en stort sett klar ledelse og jeg ser ikke hvordan denne delstaten skal kunne velge en demokrat i år. Trygt republikansk.

MONTANA

Steve Daines (R)

Dette er en delstat som i utgangspunktet skulle være ganske trygg for republikanerne i år. Senator Steve Daines (f.1962) er forretningsmann og styrtrik, med bakgrunn fra det internasjonale gigantselskapet Procter & Gamble.

Daines stilte til valg i 2008 som kandidat til viseguvernør, men ble moset. Bedre gikk det i 2012, da han ble valgt til Representantenes hus og i 2014, da han rykket opp til Senatet og ble den første republikaner noensinne til å besitte dette setet. Her har han vært en midt-på-treet-republikaner som stort sett har vært opptatt av å finne løsninger uten store, ideologiske sprell.

Han har samlet inn ca. 11.575 millioner og har igjen ca. 7.15 millioner.

Steve Bullock (D)

Demokratene klarte i siste liten å overtale den sittende guvernøren, Steve Bullock (f.1966) til å stille mot Daines. Bullock hadde i månedsvis avvist ethvert forsøk på å rekruttere ham til dette valget og forsøkte seg i stedet på presidentnominasjonen, men ga opp i desember.

Bullock, som er advokat av yrke, har hatt forholdsvis greie åtte år som guvernør og er personlig populær. Politisk er han ganske moderat, men i sitt korte presidentforsøk la han seg til flere standpunkter som nok vil slå ut dårlig i Montana, særlig på våpenlovgivning.

Han har samlet inn ca. 11.15 millioner og har igjen ca. 7.575 millioner.

Demokratene stiller med sitt suverent sterkeste navn, men det er forskjell på delstatsvalg og føderale valg og Trump kommer til å vinne her; det er overvekt av sannsynlighet for at dette redder Daines også.

Målingene har spriket litt her, men de fleste har vist jevnt løp og de siste har gitt Daines en liten ledelse. Svakt republikansk.

NEBRASKA

Ben Sasse (R)

Forretningsmann, politisk rådgiver og universitetspresident Ben Sasse (f.1972) ble valgt første gang i 2014, med 64% av stemmene.

Sasse var av de sterkeste kritikerne mot Donald Trump under den republikanske presidentnominasjonen i 2016 og har i perioder fortsatt noe av kritikken etter valget, selv om også han er blitt mer avdempet og han stemte for Trumps frifinnelse i riksrettssaken.

Han har samlet inn ca. 3.75 millioner og har igjen ca. 2.5 millioner.

Chris Janicek (D)

Demokratene nominerte bakerieier Chris Janicek. Han prøvde seg også i 2018, men da tapte han primærvalget. Han driver et lite bakeri og er i tillegg eiendomsinvestor, alt i småskala.

Janicek havnet i trøbbel da det ble kjent at han hadde trakassert en valgkampmedarbeider, men i stedet for å trekke seg, har han lagt seg flat og insistert på å fortsette som demokratenes kandidat.

Partiet har trukket all støtte og forsøkte å få inn en annen kandidat i TV-debatten. Det fikk de ikke lov til, men de har rekruttert collegeprofessor og aktivist Preston Love til å stille som write-in kandidat.

Han har samlet inn ca. 125.000 og har igjen under 10.000.

Nebraska er ferdig med å velge demokrater, i det minste ved føderale valg, for en stund. Trygt republikansk.

NEW HAMPSHIRE

Jeanne Shaheen (D)

Statsviter og delstatssenator Jeanne Sha­heen (f.1947) var guvernør i to perioder før hun stilte mot kongressmann John Sununu i senatsvalget i 2002 og tapte. Hun fikk revansje i 2008 og tok 51% i 2014.

New Hampshire var en meget jevn delstat i 2016 og alt tyder på at den vil forbli det i 2020. Shaheen kan dermed ikke regne med noe videre drahjelp fra Biden.

Hun har samlet inn ca. 13.9 millioner og har igjen ca. 7.25 millioner pr. 19. august.

Corky Messner (R)

Republikanerne nominerte advokat og veteran Bryant «Corky» Messner (f.1956). Han begynte ved det berømte militørakademiet West Point som 17-åring og tjenestegjorde som Army Ranger, hvor han bla. hadde som oppgave å vokte Berlinmuren.

Vel ute av Hæren tok Messner jussen, for deretter å starte eget advokatfirma. Det har nå over 100 advokater. Han er også aktiv i en rekke stiftelser og organisasjoner.

Han har samlet inn ca. 4.4 millioner og har igjen ca. 2.475 millioner pr. 19. august.

Shaheen var langt mer moderat som guvernør enn som senator, men hun er allikevel rimelig populær i New Hampshire og sitter på et berg av penger fra tidligere år.

Dette er en delstat som tradisjonelt har vært fiendtlig innstilt til kandidater utenfra og Messner har tilbragt nesten hele livet i Colorado. Han hadde imidlertid Trumps støtte og kunne skrive ut sjekker fra egen, velfylte lommebok. Det er noe som kommer godt med når Shaheen har samlet inn så gruelig mye penger

Det har ikke vært tatt opp målinger her etter primærvalgene, men før dem hadde Shaheen en solid ledelse. Trolig demokratisk.

NEW JERSEY

Cory Booker (D)

Jurist og bor­ger­mester Cory Booker (f.1969) vant et suppleringsvalg i 2013. Han vant en ordinær seksårsperiode i 2014 med knappe 56% av stemmene.

Booker stilte til presidentvalget i år, hvor han forsøkte å fremstå som en woke versjon av Obama, men droppet ut i januar, før noen av primærvalgene.

Han har samlet inn ca. 4.4 millioner og har igjen ca. 3.45 millioner.

Rik Mehta (R)

Republikanerne nominerte jurist og farmsøyt Rik Mehta. Han har vært med på å starte opp & sitter i styret for et selskap som jobber med å redusere papirarbeidet for leger i New Jersey og et annet som utvikler medisiner for sjeldne sykdommer.

Mehta har i tillegg egen konsulentvirksomhet som hjelper bedrifter med å navigere den byråkratijungelen som er amerikansk helsevesen. Han har tidligere jobbet for det amerikanske helsedirektoratet.

Han har samlet inn ca. 400.000 og har igjen ca. 25.000.

Mehta har en interessant bakgrunn, men New Jersey har ikke valgt en republikaner til Senatet siden 1972. Booker får gjenvalg i år, til tross for fadesen i presidentvalget; han ligger over 20% foran på målingene. Trygt demokratisk.

NEW MEXICO

Jurist Tom Udall (f.1948) var justisminister i to perioder og deretter kongressmann i fem, før han ble valgt til Senatet i 2008. Han tok knappe 56% i 2014, men stiller ikke til gjenvalg i 2020.

Ben Lujan (D)

Demokratene nominerte kongressmann Ben Lujan (f.1972). Han var av mange tippet som en mulig arvtager etter Speaker Nancy Pelosi, men stiller i stedet til Senatet i 2020.

Lujan er utdannet innen forretningsadministrasjon og har tidligere vært assisterende finansminister, medlem av tjenestekommisjonen og departementsråd for New Mexicos kulturdepartement. Han ble valgt til Kongressen i 2008.

Han har samlet inn ca. 6.325 millioner og har igjen ca. 3.325 millioner.

Mark Ronchetti (R)

Republikanerne nominerte tv-værmann Mark Ronchetti (f.1973). Han er (i motsetning til en del andre i samme yrke) sertifisert meteorolog og har i mange år jobbet for en CBS-stasjon i Albuqerque.

Ronchetti har ingen politisk erfaring, men beskriver seg selv som en pragmatisk konservativ. Han betoner sin families innvandrerbakgrunn fra Italia og at USA må gi muligheter til å oppnå «den amerikanske drømmen».

Han har samlet inn ca. 1.4 millioner og har igjen ca. 575.000.

Ronchetti er en interessant kandidat, men Lujan er et demokratisk stjerneskudd og kommer til å vinne delstaten uten altfor store problemer, noe målingene bekrefter. Trygt demokratisk.

NORTH CAROLINA

Thom Tillis (R)

Forretningsmann og Speaker i delstatshuset, Thom Tillis (f.1960) slo ut den sittende demokraten med 49% i 2014. Han var aldri av de mest spennende kandidatene og unngikk bare med nød og neppe seriøse utfordrere tidligere i år.

Tillis har aldri vært på videre god fot med presidenten, men de har nå funnet en viss balanse, noe som er helt nødvendig i en vippestat som North Carolina.

Han har samlet inn ca. 10.9 millioner og har igjen ca. 6.875 millioner.

Cal Cunningham (D)

Demokratene nominerte advokat, veteran og tidligere delstatssenator Cal Cunningham (f.1973). Etter terrorangrepene 11. september 2001, meldte han seg som frivillig til hæren og tjenestegjorde både i Irak og Afghanistan.

Da hadde den republikanske delstatsforsamlingen allerede delt opp valgdistriktet hans i tre, så han stilte ikke til gjenvalg i 2002. Han stilte til senatet i 2010, men tapte i primærvalget.

Cunningham driver for tiden et avfallshåndteringsselskap i Raleigh og har sittet i flere guvernøroppnevnte kommisjoner.

Han har samlet inn ca. 15.125 millioner og har igjen ca. 6.625 millioner.

North Carolina er en av de politisk jevneste delstater i USA og 2020 ser ikke ut til å bli noe unntak. Cunningham var opprinnelig ansett som en nødløsning og annensortering, men har drevet en grei valgkamp og etablert seg som en seriøs utfordrer.

Tillis har ikke klart å skape en egen identitet i delstaten og mange Trumptilhengere avskyr ham for hans innledningsvise skepsis. Imidlertid bør han klare å utnytte Trumps utnevnelse av ny dommer til Høyesterett til sin fordel, så dette er på ingen måte over.

Målingene viser en gjennomgående 4-5% ledelse til Cunningham. Svakt demokratisk. DETTE ER EN DEMOKRATISK GEVINST!

OKLAHOMA

Jim Inhofe (R)

Forretningsmann og borgermester i Tulsa, Jim Inhofe (f.1934) satt først i Huset fra 1987, og vant deretter et suppleringsvalg til Senatet i 1994. Han tok 68% i 2014.

Inhofe er blant Senatets mest stridbare erkekonservative og har blant annet gjort seg bemerket med å foreslå et grunnlovstillegg som ville gjort engelsk til USAs offisielle språk og han avviser menneskeskapte klimaendringer.

Han har samlet inn ca. 3.15 millioner og har igjen ca. 2.25 millioner pr. 10. august.

Abby Broyles (D)

Demokratene nominerte jurist og tidligere TV-reporter Abby Broyles. Hun gjorde unna det 4-årige colleget på 2.5 år og startet som journalist da hun var 20. Etterhvert tok hun jussen samtidig som hun jobbet, og driver nå egen praksis.

Broyles har vært reporter for en NBC-stasjon i Oklahoma City mesteparten av karrieren og er et kjent fjes for mange i delstaten. Hun skryter av å ha holdt politikere ansvarlig gjennom sine reportasjer.

Hun har samlet inn ca. 725.000 og har igjen ca. 175.000.

Broyles betoner at hun vil samarbeide med alle og hun er en smart og seriøs kandidat. Inhofe er imidlertid en erkekonservativ senator i en erkekonservativ delstat og kommer til å vinne dette greit.

Målingene gir Inhofe et solid forsprang på 16-26%. Trygt republikansk.

OREGON

Jeff Merkley (D)

Aktivist og Speaker i delstatshuset, Jeff Mer­kley (f.1956), slo ut en sittende republikaner i sitt første senatsvalg i 2008 og tok nesten 56% i 2014.

Merkley er en av de mest dogmatisk venstrevridde senatorene, men ikke verre enn at han tåles av de moderate velgerne i Oregon og republikanerne har aldri klart å finne en seriøs motstander til ham.

Han har samlet inn ca. 4.9 millioner og har igjen ca. 3.65 millioner.

Jo Rae Perkins (R)

Republikanerne nominerte tidligere finansrådgiver Jo Rae Perkins (f.1956). Hun har vært fylkesleder for det republikanske partiet i Linn County. Hun tapte senatsnominasjonen i 2014 og kongressnominasjoner i 2016 og 2018. Før det tapte hun valg til bystyre og borgermester i den mellomstore byen Albany.

Perkins har en tvilsom bakgrunn med to personlige konkurser og en oppsigelse fra en salgsjobb på rullebladet. Hun ble også arrestert for å ha prøvd å skjule sin sønn, som var etterlyst for råkjøring. Det har ikke gjort synlig inntrykk på republikanske velgere.

Hun har samlet inn ca. 25.000 og er så si blakk.

Perkins vant den republikanske nominasjonen, til tross for at hun er tilhenger av den beryktede konspirasjonsteorien Qanon. Da kampanjen sendte ut en presisering om at hun ikke trodde på selve teorien gikk hun personlig ut og motsa kampanjen.

Oregon er ikke så mottagelige for republikanere i føderale valg og Perkins er noe av det desidert verste de kunne nominert. Dette blir walk-over for Merkley. Trygt demokratisk.

RHODE ISLAND

Jack Reed (D)

Veteran og jurist Jack Reed (f.1949) satt i Huset fra 1991 til 1997 og ble første gang valgt til Senatet i 1996. Han tok 71% i 2014.

Reed har utdanning fra Harvard og fra Forsvaret, hvor han tjenestegjorde i den berømte 82. luftbårne divisjon på 70-tallet og gikk videre til professor ved et militærakademi. Han var delstatssenator fra 1985-1991.

Han har samlet inn ca. 2.575 millioner og har igjen ca. 3.2 millioner pr. 19. august (mye til overs fra tidligere valg).

Allen Waters (R)

Republikanerne stiller med finanskonsulent Allen Waters. Han er egentlig fra Massachusetts og hadde mislykkede forsøk på å bli valgt til delstatssenatet i 2014 og til Senatet i 2018 der.

Waters flyttet så til Rhode Island, hvor han prompte erklærte seg som senatskandidat og siden han var den eneste påmeldte og siden afroamerikanske kandidater er som fluepapir for desperate republikanere, fikk han støtte på delstatskonventet.

Han har samlet inn ca. 25.000 og har igjen ca. 15.000 pr. 19. august.

Waters er en politisk vits som fikk sin støtte fra delstatspartiet trukket i juni, fordi han skal ha vært innblandet i husbråk i mars 2019. Reed nyter enorm respekt både i Senatet og i Rhode Island og spørsmålet nå er vel om han kan sette ny rekord i seiersmargin. Trygt demokratisk.

SOUTH CAROLINA

Lindsey Graham (R)

Jurist, veteran og delstatsrepresentant Lindsey Graham (f.1955) satt i Huset i 8 år før han ble valgt til Senatet i 2002. Han tok 57% i 2014.

Graham tjenestegjorde som militæradvokat i Luftvåpenet fra 1982 til 1988 og har vært i reservene parallelt med sin politiske karriere. Han satt to år i delstatshuset før han ble valgt til Kongressen.

Han har samlet inn ca. 26.375 millioner og har igjen ca. 15.025 millioner.

Jaime Harrison (D)

Demokratenes kandidat er advokat og tidligere delstatspartileder Jaime Harrison (f.1976). Han var partileder fra 2013 til 2017 og er for tiden assisterende formann i det føderale partiet.

Harrison tok først utdanning i statsvitenskap ved Harvard og var så lærer i noen år. Han ble uteksaminert fra jussen i 2004. Tidligere har han jobbet for kongressmann Jim Clyburn og som lobbyist.

Han har samlet inn ca. 29 millioner og har igjen ca. 10.225 millioner.

Harrison har tjent godt på at den tidligere sentrumsorienterte Graham nå er en mer polariserende kandidat og han har samlet inn uhørte summer for sitt kandidatur. Partiet har også såpass tro på Harrison at de har brukt flere milllioner her.

Graham har faktisk gått til det uvanlige skritt denne uken å gå på tv- og radioprogrammer for å og klage sin nød og tigge om penger, fordi han blir fullstendig overkjørt av Harrison i det departementet.

Senatoren har tidligere vært under ild fra konservative krefter i hjemstaten, men hans nye rolle som hånddukke for Trump gjør at den fløyen i stor grad har stilnet og dersom Graham ikke klarer å trekke noen ekstra prosent på ny høyesterettsdommer når han selv er formann i justiskomiteen, så fortjener han å tape.

South Carolina er fortsatt en konservativ delstat og det sitter langt inne å velge en demokrat til Senatet. Selv om han trolig får det tøffeste valget i sin senatskarriere tror jeg fortsatt at Graham vinner og han har tross alt vært hårfint foran på de fleste målinger. Svakt republikansk.

SOUTH DAKOTA

Mike Rounds (R)

Senator Mike Rounds (f.1954) var guvernør i delstaten fra 2003 til 2011 og ble valgt til Senatet i 2014. Før den tid var han forretningsmann innen forsikring og eiendomsforvaltning. Han erobret setet for republikanerne i 2014 med 50%.

Rounds satt i delstatssenatet fra 1991 til 2001 og var gruppeleder fra 1995, før han altså ble valgt til guvernør i 2002. I Senatet har han holdt en relativt lav profil; konservativ, men aldri aktivistisk i stil eller stemmegivning.

Han har samlet inn ca. 2.675 millioner og har igjen ca. 1.875 millioner.

Dan Ahlers (D)

Demokratene stiller med forretningsmann og tidligere delstatsrepresentant og delstatssenator Dan Ahlers (f.1973). Han hadde en periode som butikkleder for en amerikansk versjon av Maxbo på 90-tallet og åpnet deretter flere videobutikker som er blitt solgt eller lagt ned i ettertid.

Ahlers har i tillegg undervist litt i skolen og vært aktiv i flere non-profitts. Han satt i delstatshuset 2007-2008 og i delstatssenatet fra 2009-10 og i Huset igjen i 2017-18.

Han har samlet inn ca. 75.000 og har igjen ca. 50.000.

Ahlers er en seriøs kandidat, men South Dakota har blitt stadig mer av en ettpartistat, særlig i føderale valg og Rounds har ingen skandaler bak seg. Trygt republikansk.

TENNESSEE

Jurist Lamar Alex­ander (f.1940) har tidligere vært guvernør og føderal utdanningsminister, og var kandidat til den republikanske presidentnominasjonen i 1996 og 2000. Han ble valgt til Senatet i 2002 og tok knappe 62% i 2014, men tar ikke gjenvalg i 2020.

Bill Hagerty (R)

Republikanerne nominerte forretningsmannen Bill Hagerty (f.1959), som i senere år har vært amerikansk ambassadør til Japan. Han har også erfaring som kabinettsmedlem i delstaten. Han har tjent sine millioner som investor og forretningskonsulent i noen av de største firmaene, og har bla. vært rådgiver for Mitt Romneys kampanje i 2012.

Selv om han i utgangspunktet støttet Jeb Bush, var Hagerty var tungt involvert i Trumps kampanje i Tennessee i 2016 og tjenestegjorde på teamet som hadde ansvaret for overføringen av makt til den nye administrasjonen. Han fikk derfor presidentens støtte til sitt kandidatur før han erklærte seg som kandidat.

Han har samlet inn ca. 12.325 millioner og har igjen ca. 2.675 millioner pr. 17. juli.

Marquita Bradshaw (D)

Demokratene nominerte aktivisten Marquita Bradshaw, som knapt hadde samlet inn penger foran primævalget. Hun har en lanng fortid som aktivist for alt mulig av progressive saker.

Bradshaw jobber som helsearbeider for en funksjonshemmet og har tidligere vært forsikringsagent.

Hun har samlet inn ca. 25.000 og er omtrent blakk pr. 17. juli.

Den stygge sannheten er trolig at Bradshaw ble nominert fordi hun sto øverst på stemmeseddelen og de fleste primærvelgerne i det demokratiske partiet hadde null peiling på hvem noen av kandidatene var.

Tennessee blir mer og mer en ettpartistat, der all spenning ligger i de republikanske primærvalgene. Ingen steder er dette mer synlig enn i føderale valg, og Hagerty kan spasere rolig inn til Senatet. Trygt republikansk.

TEXAS

John Cornyn (R)

Jurist, dommer og justisminister John Cornyn (f.1952) ble valgt første gang i 2002 og gjenvalgt i 2014 med knappe 62%. Han var dommer fra 1985 til 1997 og satt en periode som justisminister før han ble valgt til Senatet.

Cornyn var partigruppens innpisker fra 2012 til 2018. Han er svært konservativ, men har stort sett en moderat og omgjengelig tone og han er respektert både i Senatet og i Texas.

Han har samlet inn ca. 16.65 millioner og har igjen ca. 14.5 millioner.

M. J. Hegar (D)

Demokratene nominerte kvinnen som i 2018 kom nær ved å slå ut kongressmann John Carter i det 31. distriktet; Mary Jennings Hegar (f.1976), populært kjent som «M. J.».

Hegar er veteran, med en solid biografi som bla. inkluderer tre runder i Afghanistan som helikopterpilot og hun har vært sentral i kampen for å åpne flere stillinger i Forsvaret for kvinner. Hun er nå forretningskonsulent.

Hun har samlet inn ca. 6.6 millioner og har igjen ca. 900.000.

Texas er fortsatt en republikansk delstat og Cornyn er en langt mer sedat og moderat personlighet enn sin kollega, Ted Cruz. Dessuten er ikke Hegar noen Beto O’Rourke.

Målingene viser en mellomstor, men stødig ledelse til Cornyn. Trolig republikansk.

VIRGINIA

Mark Warner (D)

Jurist, forretningsmann og guvernør Mark Warner (f.1954) ble valgt første gang i 2008, og tok 49% i 2014. Han anses som en modererende faktor i det demokratiske partiet og i en alternativ virkelighet har han alt vært president i fire år (a man can dream).

Forrige valg, i det republikanske jubelåret 2014, var et mareritt for Warner, som nok (i likhet med de fleste andre) tenkte på seg selv som uovervinnelig i Virginia. Den knappe marginen på rundt 17.000 stemmer mot den republikanske insideren Ed Gillespie, kom som et stort sjokk.

Han har samlet inn ca. 9.9 millioner og har igjen ca. 9.275 millioner.

Daniel Gade (R)

Republikanerne nominerte professor og tidligere offiser Daniel Gade (f.1975). Han mistet høyrebeinet i 2006 i Irak, men fortsatte i Hæren til han gikk av som oberstløytnant i 2017.

Gade tjenestegjorde som rådgiver for veteransaker under Bush II og vant en gullmedalje i Iron Man-VM i 2010.

Han har samlet inn ca. 1 million og har igjen ca. 225.000.

Warner er fortsatt ganske pop i Virginia og målingene gir ham tosifret ledelse. Trygt demokratisk.

WEST VIRGINIA

Shelley Moore Capito (R)

Delstatsrepresentant og kongresskvinne Shelley Moore Capito (f.1953) tok dette setet med 61% av stemmene i 2014. Hun er datter av en tidligere guvernør og anses som en modererende kraft i det republikanske partiet.

Moore Capito har jobbet som karriereveileder ved delstatsuniversitetet og som informasjonsansvarlig. Hun satt fire år i delstatshuset før hun ble valgt til Kongressen.

Hun har samlet inn ca. 3.65 millioner og har igjen ca. 3.275 millioner.

Paula Jean Swearengin (D)

Demokratene nominerte miljøaktivist Paula Jean Swearengin. Hun stilte i det demokratiske primærvalget mot senator Joe Manchin i 2018, men tok bare 30%.

Swearengin har vært aktiv i flere miljøorganisasjoner som Sierra Club og tilhører definitivt venstresiden også i andre spørsmål.

Hun har samlet inn ca. 600.000 og har igjen ca. 125.000.

Moore Capito har et meget sterkt navn i West Virginia og en progressiv aktivist som Swearengin er sjanseløs her. Trygt republikansk.

WYOMING

Forretningsmann og delstatssenator Mike Enzi (f.1944), som ble valgt første gang i 1996, tok 71% i 2014. Han tar ikke gjenvalg i 2020.

Cynthia Lummis (R)

Republikanerne nominerte jurist og tidligere kongresskvinne Cynthia Lummis (f.1954) til å erstatte ham. Hun var tidligere både delstatsrepresentant, delstatssenator og finansminister før hun ble valgt til Kongressen i 2009.

Der var hun ansett som en av de mest fiskalkonservative medlemmene og hun var lenge eneste kvinne i House Freedom Caucus. Lummis tok ikke gjenvalg i 2016 og avslo å stille til guvernør i 2018, men sa at hun ikke var ferdig med politikken ennå.

Hun har samlet inn ca. 1.85 millioner og har igjen ca. 425.000 pr. 29. juli.

Merav Ben-David (D)

Demokratene nominerte zoologen Merav Ben-David (f.1959). Hun ble født i Israel og hadde sin oppvekst der og gjennomgikk militærtjenesten i det israelske luftforsvaret. Hun studerte zoologi i Tel Aviv og jobbet fem år som guide i Kenya.

Ben-David kom til USA for å ta doktorgrad i Alaska. Hun ble værende etter utdannelsen og hadde flere jobber i nord før hun ble professor ved delstatsuniversitetet i Wyoming i 1999, samme år som hun ble amerikansk statsborger.

Hun har samlet inn ca. 75.000 og har igjen ca. 25.000 pr. 29. juli.

Dette var Trumps beste delstat i 2016. Lummis er godt kjent og likt i Wyoming og kommer til å mose Ben-David. Trygt republikansk.