Mer

  Temaene for den første tv-debatten er klare

  Det er fredag 25. september, det er 5 dager igjen til den første tv-debatten, 39 dager igjen til presidentvalget og Morgenkaffen er servert. Podkastutgaven er tilgjengelig her.

  Aller først:

  • Et historisk tilbakeblikk: FiveThirtyEight sitt nasjonale snitt med 40 dager igjen til valgdagen, fra Carters ledelse i 1976 til Bidens ledelse i 2020.

  • Et par nye Quinnipiac-målinger: I Texas leder Donald Trump med 5 poeng over Joe Biden (50% – 45%), og i Ohio leder Biden med skarve ett poeng (48% – 47%)

  1. Republikanere tar avstand fra Trump-kommentar

  Under en pressekonferanse fra Det hvite hus onsdag ønsket ikke Donald Trump å bekrefte en fredfull maktovergang etter valget 3. november dersom Joe Biden skulle ende opp med å vinne. Trump korrigerte imidlertid seg selv ved å hevde at det ikke kommer til å bli en maktovergang i det hele tatt, men snarere en videreføring av makten.

  Kommentarene fra presidenten har ført til at flere republikanere i Senatet har sett seg nødt til å komme på banen med tilsvar, som riktignok ikke nevner Trumps kommentarer eksplisitt, men som garanterer for et maktskifte under ordnede former dersom Joe Biden vinner. Massachusetts-guvernør Charlie Baker (R) la ingenting imellom og slo hardt ned på presidentens kommentarer: “It is appalling and outrageous that anyone would suggest for a minute if they lose an election they’re not going to leave! Period.”

  I et forsøk på å forsvare Trumps kommentarer pekte enkelte republikanere på kommentarer Hillary Clinton kom med for en tid tilbake. Hun rådet da Biden til ikke å erkjenne nederlaget overfor Trump under noen som helst omstendighet, da resultatet potensielt vil la vente på seg en stund.

  2. Temaene til den første TV-debatten

  Det er nå klart hva som skal stå på programmet under den første debatten fra Cleveland, Ohio, som går av stabelen natt til onsdag neste uke.

  Med mindre det blir store endringer i nyhetsbildet skal Donald Trump og Joe Biden gjennom følgende 6 temaer: Hva kandidatene har gjennomført, Høyesterett, korona-pandemien, økonomien, rasespørsmålet med fokus på volden i amerikanske byer og integriteten til valget denne høsten.

  Hvert tema får en bolk på 15 minutter. Hele debatten skal vare i 90 minutter og styres av moderator Chris Wallace fra Fox News.

  3. Del 3 og 4 av Stalltipsene til Huset

  Stalltipsene til høstens valg i Huset deles i år som tidligere nevnt inn i fire artikler basert på geografisk avgrensning. Setene fra nordøst og sørstatene er allerede publisert.

  Nå er også status i midtvesten og (ville) vesten grundig gjennomgått av vår valganalytiker Jon Henrik Gilhuus. Det spås noen endringer, men du må selvfølgelig lese deg gjennom distriktene for å finne ut hvilke dette gjelder.

  Morgenkaffen brygges av redaksjonen. Trykk her for å abonnere.

  Morgenkaffen publiseres også som podkast: Du finner oss i podkastappen din sammen med “2020”. Ønsker du din egen Morgenkaffen-kopp? Les mer på Patreon.com/ampol.

  Henrik Skotte
  Henrik Skotte
  Lektorstudent i historie og skribent for AmerikanskPolitikk.no.

  Les også