Kongressmann Andy Kim (D) vant med syltynn margin i 2018 og er svært utsatt i et vippesete i New Jersey. (Foto: Kongressen)

Det er såpass mange utsatte valgdistrikt i år at vi har valgt å dele dem inn i fire omtrent like store deler. I dag presenterer vi setene i nordøst, i morgen sørstatene, deretter Midtvesten og til sist delstatene lengst i vest.

Her vil jeg presentere utsatte kongressdistrikt i delstatene Maine, New Hampshire, New Jersey, New York og Pennsylvania. Innsamlingstallene er for 30. juni, der ikke annet er angitt.

Det er også verdt å merke seg, sånn i starten av lesningen, at målinger tatt opp i kongressdistriktene er mer upålitelige og har større feilmargin enn delstatsmålinger, som igjen er mer upålitelige enn nasjonale målinger.

Vi tipper republikanerne erobrer ETT sete i disse delstatene, men du må lese artikkelen for å finne ut hvilket distrikt det er snakk om!

MAINE, DISTRIKT 2

Jared Golden (D)

Distriktet utgjør ca. 80% av Maine inkludert Bangor, og er det største kongressdistriktet øst for Mississippi. Veteran og delstatsrepresentant Jared Golden (f.1982) tok setet fra en republikaner i 2018 med knappe 51%, etter at delstaten hadde vedtatt å innføre rangert stemmegivning. I opptellingen av førstestemmer lå han bak, og den tapende republikaneren gikk til sak for å få omstøtt resultatet – uten hell.

Golden tjenestegjorde både i Afghanistan og Irak. Vel hjemme jobbet han for et logistikkfirma og ved kontoret til senator Susan Collins, en republikaner. I 2013 begynte han å jobbe for demokratene i delstatshuset og ble så valgt inn i 2014. Han er en ganske moderat demokrat og var en av tre i gruppen som stemte mot den andre artikkelen i riksrettssaken. Han stemte også mot Nancy Pelosi i valget på Speaker.

Han samlet inn ca. 2.9 millioner og har igjen ca. 2.2 millioner.

Dale Crafts (R)

Republikanerne nominerte forretningsmann og tidligere delstatsrepresentant Dale Crafts (f.1958). Han satt i delstatshuset fra 2008 til 2016 og har dessuten sittet i bystyret i hjembyen Lisbon.

Crafts har startet opp og/eller jobbet i en drøss virksomheter, i alt fra bilsalg via eiendom til oppbevaringsenheter. Den driftige herren har vært lenket til rullestolen siden 1983, men allerede året etter hadde han startet opp en organisasjon som har til formål å få funksjonshemmede ut i arbeid igjen.

Han samlet inn ca. 350.000 og har igjen ca. 35.000 (nei, det mangler hverken en eller to nuller her).

Trump vant 51-41 her, og kan meget vel vinne det igjen (målinger har det svært jevnt). Maine (og Nebraska) fordeler valgmenn etter hvem som vinner kongressdistrikter og begge presidentkampanjene kommer derfor til å pløye penger inn i dette distriktet, noe som også vil komme kandidatene til gode.

Golden er en sterk og dynamisk kandidat og han har trolig gitt seg selv noe ryggdekning med sin moderate stemmegivning. Crafts har en interessant biografi, men ligger klart under i pengeinnsamlingen og på målinger og det er et svakhetstegn.

Tallene for tredje kvartal vil trolig se noe bedre ut, men de offentliggjøres ikke før i oktober. Målingene her har gitt Golden en 6-19% ledelse. Svakt demokratisk.

NEW HAMPSHIRE, DISTRIKT 1

Chris Pappas (D)

Distriktet omfatter sørøstlige deler av staten. Demokratene holdt det i 2018 med eksekutivrådsmedlem og restauranteier Chris Pappas (f.1980), som tok 54%. Han er det første åpent homofile kongressmedlemmet fra New Hampshire.

Pappas er utdannet i statsvitenskap fra Harvard og satt i delstatshuset fra 2002 til 2006. Da ble han valgt til fylkeskasserer i Hillsborough County, et verv han tapte gjenvalgsforsøket til i 2010. Han ble valgt til eksekutivrådet i 2012.

Han samlet inn ca. 2.2 millioner og har igjen ca. 1.5 millioner pr. 19. august.

Matt Mowers (R)

Republikanerne nominerte konsulenten Matt Mowers. Han var direktør for det republikanske delstatspartiet i New Hampshire og deretter rådgiver for Trumps kampanje i 2016.

Mowers fikk så jobb i Utenriksdepartementet, hvor han først var seniorrådgiver for utenriksministeren og deretter stabssjef for kontoret for bekjempelse av AIDS.

Han samlet inn ca. 700.000 og har igjen ca. 375.000 pr. 19. august.

Distriktet er marginalt mer republikansk enn det 2. distriktet og Trump vant det 48-47. Det har imidlertid ofte vært ansett som en bortkastet mulighet for republikanerne fordi de har nominert for svake kandidater her. Jeg sitter med den følelsen også i år og den eneste målingen her gir Pappas en solid 52-34 ledelse. Trolig demokratisk.

NEW HAMPSHIRE, DISTRIKT 2

Ann Kuster (D)

Distriktet omfatter resten av staten, inkludert byene Concord og Nashua. Jurist og lobbyist Ann Kuster (f.1956) vant setet på andre forsøk i 2012. Hun tok 56% i 2018.

Kusters foreldre var begge politikere; faren var uavhengig og moren var republikansk delstatssenator. Hun var advokat i flere år før hun ble lobbyist i delstaten.

Hun samlet inn ca. 2.5 millioner og har igjen ca 2.45 millioner pr. 19. august.

Steve Negron (R)

Republikanerne nominerte på ny tidligere delstatsrepresentant Steve Negron. Han var 15 år i Luftforsvaret og jobbet deretter som kontraktør for flere store våpenfirma før han startet sitt eget.

Han ble valgt til delstatshuset i 2016 og tok så spranget til å stille mot Kuster i 2018. Her tok han imidlertid bare 42%.

Han samlet inn 325.000 og har igjen ca. 25.000 pr. 19. august.

Clinton vant distriktet 49-46, men Kuster har stort sett gjort det litt bedre enn presidentvalgene skulle tilsi. Negron tapte i overkant klart i 2018 til å ha noen stor sjanse i år og jeg tror han kommer til å gjøre det igjen. Den eneste målingen gir Kuster en 52-40 ledelse og dette setet er på nippet til å være trygt i år. Trolig demokratisk.

NEW JERSEY, DISTRIKT 2

Jeff Van Drew (D)

Distriktet omfatter hele den sørlige delen av staten, inkludert Atlantic City. Demokratene erobret det åpne setet med den moderate tannlegen og delstatssenatoren Jeff Van Drew (f.1952), som tok 53% i 2018.

Dette var imidlertid ganske svakt av ham, siden motstanderen var en underfinansiert og svært kontroversiell republikaner som delstatspartiet hadde tatt avstand fra. Det var ventet langt mer av ham, etter 17 i delstatshuset og en drøss kampanjer.

I desember 2019 meldte imidlertid Van Drew overgang til republikanerne, i protest mot vedtaket om å stille president Donald Trump for riksrett; dvs. hans motstand mot riksrett førte til at det var blitt murring i egne rekker og flere fylkespartier nektet å støtte ham til renominasjonen. Da var det enklere for den moderate Van Drew å krysse partilinjene.

Livet som republikaner har ført til at Van Drew har måttet endre stemmegivning på noen felt, men han stemmer fortsatt med demokratene nesten halvparten av tiden. Allikevel har han fått sterk støtte fra Trump, noe som sikkert var viktig i å sikre nominasjonen.

Han samlet inn ca. 2.65 millioner og har igjen ca. 1.2 millioner.

Amy Kennedy (D)

Demokratene nominerte lærer og non-profittdirektør Amy Kennedy (f.1978), som er gift med tidligere Rhode Island-kongressmann Patrick Kennedy, yngste sønn av avdøde senator Ted Kennedy. Patrick tok ikke gjenvalg i 2010 og da hadde han allerede rukket å kjøre bilen inn i en politibarrikade ved Kongressen og blitt utskrevet to ganger fra rehab.

Patricks erfaring med bipolaritet og misbruk av alkohol og dop førte til at han lagde en stiftelse som skulle motvirke bruken og fremme behandlingstiltak. Amy er sjef for utdanningsseksjonen ved stiftelsen og stiller nå til Kongressen selv.

Hun samlet inn 1.55 millioner og har igjen ca. 150.000.

Trump vant distriktet 51-46 og fåglarna vet hvordan Van Drews partibytte spiller inn her. Kennedy er egentlig en såder kandidat, men mange demokrater er oppildnet og forbannet på Van Drew. Samtidig er det også mange som forstår ham og støtten fra Trump er trolig nok til å mildne ellers sterke, konservative motrøster fra republikansk hold.

Så langt har det kun vært sluppet demokratiske målinger her og de er fra tidlig august. Svakt republikansk.

NEW JERSEY, DISTRIKT 3

Andy Kim (D)

Distriktet omfatter sørlige sentrale strøk, fra kysten til delstatsgrensen mot Pennsylvania. Tidligere diplomat Andy Kim (f.1982) tok setet fra en republikaner i 2018, med såvidt over 50%. Han er den første demokrat i Huset av koreansk opprinnelse.

Kim har en grad i internasjonale forhold og studerte blant annet ved Oxford. Han var rådgiver for flere amerikanske generaler i Afghanistan og var medlem av det nasjonale sikkerhetsrådet under Obama.

Han samlet inn ca. 4.45 millioner og har igjen ca. 3.5 millioner. Han er en av demokratene som i år støttes av Handelskammeret.

David Richter (R)

Republikanerne nominerte advokat, ingeniør og investor David Richter, som opprinnelig stilte mot Van Drew i primærvalget. Han var tidligere toppsjef i Hill International, som leder byggeprosjekter over hele verden.

I studietiden var Richter redaktør for et konservativt tidsskrift som bla. er organ for The Federalist Society, en gruppe som har hatt stor innflytelse på jurister på høyresiden i USA.

Han samlet inn ca. 800.000 og har igjen ca. 125.000.

Trump vant distriktet 51-46 og Kim er således svært utsatt. Richter har penger nok til å drive valgkamp dersom han bruker av egne midler, men Kim kan reddes av at han så langt ikke har gjort det. Dette kan bli svært jevnt – den eneste målingen vi kjenner til fra distriktet ble tatt opp i juli og viser Kim med en 45-42 ledelse. Svakt demokratisk.

NEW JERSEY, DISTRIKT 4

Chris Smith (R)

Distriktet (R+8) omfatter sentrale strøk inkludert deler av delstatshovedstaden Trenton. Butikkansatte Chris Smith (f.1953) ble første gang valgt i 1980 og tok 55% i 2018.

Smith var demokrat i sine yngre dager, men skiftet parti i 1978 og stilte til kongressvalget samme år. Da var han 25 og jobbet i kassen ved en lokal butikk. Det endte i tap, men han vant overraskende i 1980, fordi den sittende demokraten ble avslørt i en korrupsjonsskandale. Han er blant de mest moderate republikanerne i Huset.

Han samlet inn ca. 950.000 og har igjen ca. 650.000. Han har fått støtte fra flere fagforeninger, et ikke ukjent fenomen for republikanere på østkysten.

Stephanie Schmid (D)

Demokratene nominerte juristen Stephanie Schmid. Hun har bak seg en karriere i utenriksdepartementet, der hun har jobbet med demokratiutvikling på Haiti og som konsulatarbeider i Brasil for å nevne noen oppgaver. Hun var også en intern for Smith i sine yngre år.

Schmid har de to siste årene vært ansvarlig for utenriksseksjonen i en av de største pro-abortorganisasjonene i USA og blant annet vært med på å saksøke sin gamle arbeidsgiver for ikke å ha rapportert om kvinners og homofiles tilstand rundt omkring i verden.

Han samlet inn ca. 475.000 og har igjen ca. 175.000.

Trump vant distriktet 56-41, men Smiths seiersmargin i 2018 var den laveste han har hatt siden tidlig på 80-tallet og er et klart faresignal. Dog er både han og Trump favoritter til å vinne her og distriktet har ikke trukket interesse fra eksterne grupper eller fra meningsmålere. Det er på nippet til å være trygt. Trolig republikansk.

NEW JERSEY, DISTRIKT 5

Josh Gottheimer (D)

Distriktet ligger helt nord i staten og dekker grenseområdet mot Pennsylvania i vest og New York i øst. Advokat Josh Gottheimer (f.1975), en tidligere taleskriver for Bill Clinton, erobret setet fra en republikaner i 2016 og tok 56% i 2018.

Gottheimer har vært rådgiver for presidentkampanjene til Wes Clark, John Kerry og Hillary Clinton. Han har også jobbet for Fordkonsernet, Burston-Marsteller og Microsoft. Han er ansett som en av de mest sentrumsorienterte demokratene.

Han samlet inn ca. 5.75 millioner og har igjen ca. 8.85 millioner (han hadde igjen MYE penger fra tidligere kampanjer).

Frank Pallotta (R)

Republikanerne nominerte den pensjonerte investeringsbankansatte Frank Pallotta. Han har tjent godt på sine investeringer (ifølge sin biografi trakk han seg tilbake i slutten av førtiårene) og startet sitt eget foretak for å hjelpe de mange rammet av gjeldskrisen i 2008-9. Han er nå involvert i et par veldedige non-profittorganisasjoner.

Pallottas eneste politiske erfaring er et kort forsøk på å stille til borgermester etter at han og flere andre hadde klart å tilbakekalle den sittende. Etter kort tid trakk han og en annen seg og ga sin støtte til han som vant.

Han samlet inn ca. 700.000 og har igjen ca. 90.000.

Trump tok en svak 49-48 seier her, noe som dels skyldes demografiske trender; uavhengig av ham går velgermassen mot venstre her. Gottheimer har pleiet sentrumsprofilen godt og er drivende god på pengeinnsamling.

Pallotta er uerfaren som kandidat. Han har heller ikke samlet inn nok, eller så langt brukt egne penger i den skala som er nødvendig for å konkurrere økonomisk. Trolig demokratisk.

NEW JERSEY, DISTRIKT 7

Tom Malinowski (D)

Distriktet omfatter de vestlige deler av staten med en tarm ut mot New York. Tidligere assisterende utenriksminister Tom Malinowski (f.1965) tok setet fra en republikaner i 2018, med 52%.

Polskfødte Malinowski har lang og innholdsrik bakgrunn i utenrikspolitikk. Han studerte ved Oxford på Rhodesstipend og var rådgiver for en senator før han ble taleskriver for begge utenriksministrene til Clinton. Han var også direktør for det nasjonale sikkerhetsrådet.

Han samlet inn ca. 4.25 millioner og har igjen ca. 3.3 millioner.

Tom Kean Jr (R)

Republikanerne stiller med delstatssenator Tom Kean Jr (f.1968). Oldefaren var senator, bestefaren var kongressmann og faren var en høyt respektert guvernør. Junior er for tiden leder for den republikanske gruppen i delstatssenatet og hvert eneste valgår er han tema for spekulasjoner om guvernør, senator eller kongressvalg.

Kean prøvde seg i dette distriktet for 20 år siden, men tapte nominasjonsstriden. Etterpå har han også tapt et senatsvalg med ti prosents margin.

Det har dog ikke forhindret at pengene har flommet inn; han samlet inn ca. 2.1 millioner og har igjen ca. 1.3 millioner.

Clinton vant såvidt her med 49-48. Malinowski fikk en skrape da han nylig fikk fartsbot og det ble oppdaget at han kjørte med ugyldig førerkort fordi han ikke hadde betalt en tidligere trafikkbot.

Kean er en kandidat med et sterkt navn i New Jersey; det er mange som fortsatt husker hans fars vellykkede guvernørperioder. De eneste målingene er republikanske og fra første halvår, men begge ga Kean en liten ledelse, så dette blir jevnt. Svakt demokratisk.

NEW JERSEY, DISTRIKT 11

Mikie Sherrill (D)

Distriktet (R+3) omfatter de nordlige, sentrale deler av staten og har 79% hvite velgere. Demokratene erobret det åpne setet med veteran, tidligere føderal aktor og advokat Mikie Sherrill (f.1972) som tok 57% i 2018.

Sherill har studert økonomisk historie i London og er sertifisert i arabisk fra det amerikanske universitetet i Kairo. Før det var hun ni år i Marinen som Sea King-flyger.

Hun samlet inn ca. 4.35 millioner og har igjen ca. 3.45 millioner.

Rosemary Becchi (R)

Hun får konkurranse fra advokaten Rosemary Becchi. Hun begynte sin yrkeskarriere i den føderale skatteetaten, IRS. Deretter var hun rågiver for Senatets finanskomite. Hun stilte egentlig i det 7 distriktet, men flyttet over hit da Kean kunngjorde at han ville stille der.

Nå jobber hun som skatteadvokat i det private og er i tillegg i ledelsen for et par organisasjoner som kjemper for å velge flere kvinnelige (konservative) politikere, samt en som kjemper for skattelette og at New Jersey skal få beholde mer av de store summene som sendes til DC hvert år.

Hun samlet inn ca. 850.000 og har igjen ca. 300.000.

Trump vant såvidt her, med 49-48. Igjen er det delvis en demografisk trend som svekker republikanerne her, men Sherrill er også en usedvanlig sterk kandidat, som allerede omtales som en mulig guvernørkandidat. Becchi kjemper i sterk motvind og mangler dessuten penger i et dyrt mediemarked. Trolig demokratisk.

NEW YORK, DISTRIKT 1

Lee Zeldin (R)

Distriktet omfatter omtrent den ytterste halvparten av Long Island. Jurist, veteran og delstatssenator Lee Zeldin (f.1980) erobret setet fra en demokrat i 2014 og tok 51% i 2018. Han tapte her i 2008.

Zeldin er ganske midt i partiet i stemmegivningen, men han er også en sertifisert partikanin og han var en av Trumps varmeste forsvarere i riksrettssaken.

Han samlet inn ca. 4.85 millioner og har igjen ca. 2.75 millioner.

Nancy Goroff (D)

Demokratene nominerte Nancy Goroff, som er fakultetsleder for kjemi ved Stony Brook University. Hun hevder å bli den første kvinne med en doktorgrad i et naturvitenskapelig fag om hun blir valgt.

Goroff presenterer seg som faktabasert og vil la vitenskapen styre, men glemmer at politikk (kanskje dessverre) handler mye om følelser.

Hun samlet inn ca. 2.7 millioner og har igjen ca. 325.000.

Distriktet har vært jevnt de fire valgene før 2016, men Trump slo til med en 54-42 seier her. Zeldin har også hatt jevne valg hele tiden og dette blir sikkert ikke noe unntak; alle målinger så langt er demokratiske og spriker litt i hvem som har et lite forsprang. Goroff er en seriøs kandidat, men hun var igjennom et dyrt nominasjonsvalg, mens Zeldin har hatt et samlet parti i ryggen. Svakt republikansk.

NEW YORK, DISTRIKT 2

Distriktet (R+3) omfatter de sentrale, sørlige deler av Long Island. Jurist og fylkesrevisor Pete King (f.1944) ble valgt første gang i 1992. Han tok 52% i 2018, men stiller ikke til gjenvalg i 2020.

Andrew Garbarino (R)

Republikanerne nominerte advokat og forretningsmann Andrew Garbarino. Han ble valgt inn i delstatshuset i 2012.

Garbarino jobber ved onkelens advokatfirma og fremhever at han har vokst opp på Long Island. Politisk er han i Kings ånd forholdsvis uidelogisk og populistisk av seg.

Han samlet inn ca. 500.000 og har igjen ca. 100.000. Han har flere fagforeninger i ryggen, kanskje viktigst er politiets organisasjoner.

Jackie Gordon (D)

Demokratene nominerte veteran og bystyremedlem i Babylon, Jackie Gordon. Hun ble født på Jamaica, men vokste opp i Queens og var i Hærens reservestyrke i 29 år. Hun tjenestegjorde både i Afghanistan og i Irak og gikk av med oberstløytnants rang i 2014.

Gordon har jobbet innen utdanningssystemet i over tredve år, sist som rådgiver for elever i videregående skole.

Hun samlet inn ca. 1.75 millioner og har igjen ca. 1.125 millioner.

Trump vant distriktet 53-44 og Garbarino er trolig noe av det sterkeste republikanerne kunne nominere etter King. Han er derfor favoritt, selv om det skal sies at også Gordon er en sterk kandidat og dersom hun beholder det store økonomiske overtaket kan dette bli interessant. Svakt republikansk.

NEW YORK, DISTRIKT 11

Max Rose (D)

Distriktet omfatter hele Staten Island (den eneste republikanske delen av New York) og sørvestlige deler av Brooklyn. Helsedirektør og veteran Max Rose (f.1986) slo ut den sittende republikaneren i 2018 med 52%.

Rose har en mastergrad i filosofi og har studert ved Oxford. Han har vært rådgiver for New Jerseys senator Cory Booker og tjenestegjorde fem år i Hæren, inkludert et opphold i Afghanistan, hvor han ble såret. Han er nå i nasjonalgarden, og i våres har han vært utstasjonert for å avhjelpe coronaepidemien i New York.

Han samlet inn ca. 5.75 millioner og har igjen ca. 4.325 millioner.

Nicole Malliotakis (R)

Republikanerne nominerte delstatsrepresentant og partiets borgermesterkandidat i 2017, Nicole Malliotakis (f.1980). Hun har jobbet for et par republikanske folkevalgte, bla. tidligere guvernør George Pataki og som pr-sjef for delstatsavdelingen av strømgiganten Edison.

Malliotakis er innpisker for republikanernes gruppe i Huset og selv om hun ble gruset av Bill de Blasio da hun stilte til borgermester, tok hun 67% i dette distriktet.

Hun samlet inn ca. 1.775 millioner og har igjen ca. 950.000.

Trump vant distriktet 54-44, en klar høyredreining. Rose hadde heller ingen stor seiersmargin og er derfor svært utsatt. Han har kjørt hardt på sin militære karriere og gjør et poeng av at mens han var i Afghanistan, mottok Malliotakis millioner fra legemiddelindustrien, som han mener har bidratt til opioidavhengigheten i USA.

Rose har muligens også gjort seg litt mer populær på Staten Island ved å skjelle ut byens borgermester, Bill de Blasio for inkompetanse og kalle ham «den verste borgermester i byens historie».

Staten Island, som utgjør mesteparten av distriktet, er imidlertid omtrent så pro-politi og så anti-woke, ja så anti alt det demokratene nasjonalt står for nå, at jeg tror Malliotakis tar dette, i det minste i et presidentvalgår. Svakt republikansk. DETTE ER EN REPUBLIKANSK GEVINST!

NEW YORK, DISTRIKT 18

Sean Maloney (D)

Distriktet omfatter de nordligste forstedene til New York City og strøk helt nord til Poughkeepsie. Jurist og forretningsmann Sean Maloney (f.1966) erobret dette setet noe overraskende i 2012 og tok 53% i 2018.

Maloney startet sin politiske virksomhet i Det hvite hus under Clinton på 90-tallet og var deretter direktør for et softwarefirma.

Han samlet inn ca. 2 millioner og har igjen ca. 1.075 millioner.

Chele Farley (R)

Republikanerne nominerte partiets senatskandidat i 2018, Chele Farley. Hun er utdannet ved Stanfords ingeniørskole, men gikk rett inn i finansindustrien, der hun jobbet for blant andre Sachs & Goldman.

Farley er i dag partner i et stort investeringsfirma og dessuten styremedlem i en rekke andre bedrifter (hun sitter blant annet i styret i WordPress, som denne nettsiden bruker som publiseringsverktøy).

Hun samlet inn ca. 875.000 og har igjen ca. 300.000.

Obama vant knapt her i 2012 (51-47) og Trump enda knappere i 2016 (49-47). Maloney har dog vist seg sterk nok til å overvinne slike trender og skal være klar favoritt mot Farley. Trolig demokratisk.

NEW YORK, DISTRIKT 19

Antonio Delgado (D)

Distriktet omfatter de sørøstlige strøk av delstaten, mellom New Yorks nordlige forsteder og delstatshovedstaden Albany. Advokat og forretningsmann Antonio Delgado (f.1977) tok setet fra en republikaner i 2018 med litt over 50%.

Delgado tok jussen ved Harvard og flyttet deretter til LA, hvor han både utga et rap-album og var produsent for andre i noen år. Så flyttet han hjem til New York og begynte i et advokatfirma.

Han samlet inn ca. 4.325 millioner og har igjen ca. 3.075 millioner. Han er en av et tyvetalls demokrater som har fått støtte fra det tradisjonelt konservative Handelskammeret.

Kyle Van De Water (R)

Republikanerne nominerte overraskende en kandidat som ikke hadde samlet inn noe særlig, jurist og veteran Kyle Van De Water. Han tok utdannelse med stipend fra Forsvaret og gikk så over i reservestyrkene.

Van De Water tok så jussen, før han begynte å jobbe hos generaladvokaten og han tjenestegjorde blant annet i Kabul. Han gikk ut med majors grad og jobber nå for et regnskapsfirma.

Han samlet inn ca. 20.000 og har igjen ca. 4.000.

Trump vant distriktet 51-44 og noe lignende må nok til for at Delgado skal være truet i 2020. Jeg skal ærlig innrømme at jeg ikke engang hadde tenkt tanken at Van De Water ville vinne nominasjonen, siden han knapt hadde samlet inn penger. Dersom ikke disse tallene har forandret seg kraftig til oktober, ryker dette setet ut av listen. Trolig demokratisk.

NEW YORK, DISTRIKT 21

Elise Stefanik (R)

Distriktet omfatter delstatens nordøstre hjørne. Forretningskvinne og tidligere Bush-rådgiver Elise Stefanik (f.1983) vant dette åpne setet i 2014 og tok 55% i 2018. Hun har jobbet i flere politiske stiftelser og var blant annet ansvarlig for Paul Ryans forberedelse til visepresidentdebatten i 2012.

Stefanik har lenge vært regnet som forholdsvis moderat, men viste seg også som en av Trumps sterkeste forsvarere under riksrettssaken – muligens et trekk for å avverge en mer konservativ utfordrer.

Hun samlet inn ca. 7.75 millioner og har igjen ca. 4.475 millioner.

Tedra Cobb (D)

Demokratene stiller med kandidaten fra forrige gang, forretningskvinne og tidligere fylkesråd i i St. Lawrence County, Tedra Cobb. Hun har utdanning innen spansk og sosiologi og jobbet flere år som rådgiver i et fengsel.

Cobb startet konsulentvirksomhet i 2003, som hun fortsatt driver med og hun var dessuten lærer i flere år.

Hun samlet inn ca. 3.925 millioner og har igjen ca. 2.7 millioner.

Trump vant distriktet 54-40 og det gikk kraftig til høyre i 2016. Stefanik har fortsatt et visst stjernepotensiale for republikanerne og Cobb har alt tapt en gang. Med mindre bunnen faller helt ut under Trump, skal hun tape igjen. Trolig republikansk.

NEW YORK, DISTRIKT 22

Anthony Brindisi (D)

Distriktet omfatter sentrale strøk av delstaten, inkludert Utica. Advokat og delstatsrepresentant Anthony Brindisi (f.1978) slo ut en sittende republikaner i 2018 med såvidt over 50%.

Brindisi var kjent som en av de mest sentrumsorienterte demokratene i delstatshuset og han har dyrket dette imaget også gjennom sin første kongressperiode.

Han samlet inn ca. 3.7 millioner og har igjen ca. 2.75 millioner. Han er en av et tyvetalls demokrater som har fått støtte fra det tradisjonelt konservative Handelskammeret.

Claudia Tenney (R)

Republikanerne nominerte tidligere kongresskvinne og delstatsrepresentant Claudia Tenney (f.1961). Hun er advokat og forretningskvinne av yrke (familien driver et trykkeri).

Tenney er ganske konservativ til å ha representert et vippesete som dette, og hennes tendens til å si ting som andre kanskje synes det er bedre å bare si inni seg, var en klar årsak til tapet i 2018.

Hun samlet inn ca. 950.000 og har igjen ca. 600.000.

Trump vant distriktet 55-39, men det er noe jevnere på lavere nivåer; det ville ellers vært politisk idioti å la demokratene ta et slikt sete. Med nominasjonen av Tenney er det dessverre noe sånt som har skjedd. Brindisis seier var imidlertid såpass tynn at han skal ha problemer med å holde dette distriktet, selv med Tenney som motstander. Svakt demokratisk.

NEW YORK, DISTRIKT 23

Tom Reed (R)

Distriktet omfatter sørlige og sørvestlige deler av delstaten. Jurist, forretningsmann og borgermester Tom Reed (f.1971) ble valgt første gang i 2010. Han tok 53% i 2018.

Reed hadde egen praksis i mange år, der han spesialiserte seg på innsamling av gjeld. Han hadde dessuten en periode som borgermester i hjembyen Corning, etter at han slo ut den sittende demokraten.

Han samlet inn ca. 2.475 millioner og har igjen ca. 950.000.

Tracy Mitrano (D)

Demokratene stiller også her med sin kandidat fra 2018, juristen Tracy Mitrano. Hun var i flere år lærer og skoleadministrator, samtidig som hun hadde advokatpraksis på siden.

Mitrano jobber i dag som datasikkerhetskonsulent med eget firma. Hun er ganske moderat politisk.

Hun samlet inn ca. 800.000 og har igjen ca. 350.000.

Romney vant knapt her i 2012, mens Trump vant hele 55-40. Reed har alt beseiret Mitrano en gang og skal være klar favoritt i 2020 (selv om han så langt har nektet å debattere med henne). En demokratisk måling fra juli gir ham da også en klar 50-38 ledelse. Trolig republikansk.

NEW YORK, DISTRIKT 24

John Katko (R)

Distriktet omfatter den nordlige sentrale delen av staten, inkludert Syracuse. Jurist og føderal anklager John Katko (f.1962) vant setet for republikanerne i 2014 og tok 53% i 2018.

Katko er blant Husets mest moderate republikanere, særlig på verdispørsmål, samtidig som han har troverdighet på lov-og-orden. Han er en av tre republikanere som fortsatt besitter et sete som Hillary Clinton vant i 2016.

Han samlet inn ca. 2.375 millioner og har igjen ca. 1.575 millioner. Som mange andre republikanere på østkysten har han sterk støtte fra mange fagforeninger.

Dana Balter (D)

Demokratene nominerte på ny sin 2018-kandidat, professor Dana Balter. Hun har bakgrunn fra undervisning og stiftelsesarbeid for utviklingshemmede (hennes bror er det).

Den progressive Balter har fått noe kritikk for å ha mottatt lønn fra egen kampanje før det var tillatt, men vant allikevel nominasjonen klart mot en mer moderat motstander.

Hun samlet inn ca. 1.125 millioner og har igjen ca. 250.000.

Katko sitter i et distrikt som riktignok har vært klart til venstre, men som har trendet mot høyre under Trump (Obama vant 57-41; Clinton 49-45). Pussig nok har Katkos margin allikevel sunket. Dog har han vist seg som en overlever og en overpresterer og skal være knapp favoritt mot Balter, som han alt har slått en gang.

Her har vi flere målinger, men alle er partiske; de demokratiske har Balter i tet (eller likt), mens de republikanske har Katko foran. Svakt republikansk.

NEW YORK, DISTRIKT 27

Distrikt 27 ligger i det nordvestlige hjørnet av delstaten, og har vært representert ved forretningsmann og fylkesråd Chris Collins (R) siden han erobret setet fra en demokrat i 2012. Han var den første i Kongressen til å støtte Trumps kandidatur, men ble korrupsjonsanklaget forut for valget i 2018, der han tok såvidt over 49%. Han gikk av 1. oktober, 2019 og er siden blitt dømt for innsidehandel.

Chris Jacobs (R)

Suppleringsvalget i juni ble vunnet av eiendomsutvikler, jurist, delstatssenator og tidligere fylkesråd i Erie County, Chris Jacobs (f.1966).

Han har i flere år drevet med oppussing og salg av historiske bygninger i området og tjent gode penger på det. Jacobsfamilien, som han er en del av, eier Delaware North, et stort internasjonalt firma med 55.000 ansatte. Dessuten eier de ishockeylaget Boston Bruins.

Jacobs har erfaring fra skolestyret i Buffalo og var i et par år delstatens administrasjonsminister under guvernør George Pataki. Han ble valgt inn i delstatssenatet i 2016, etter å ha tapt et suppleringsvalg ti år før. Setet han vant var tidligere demokratisk, så han har alt demonstrert en viss crossover-appell.

Jacobs hadde en god start på valgkampen, fordi han kunne ta med seg nesten en million dollar fra gamle valgkampkonti (samt at han er søkkrik). Han samlet inn ca. 1.625 millioner og har igjen ca. 40.000 pr. 13. juli. Det siste tallet vil garantert være forandret i oktober.

Nate McMurray (D)

Demokratene valgte 2018-kandidaten, advokat og tidligere bystyremedlem i Grand Island, Nate McMurray. Etter omtelling i 2018 var han under 1,100 stemmer fra å beseire Collins og han har i praksis drevet valgkamp siden.

McMurray er utdannet jurist og fikk i yngre år et Fullbright-stipend for å studere i Sør-Korea. Han har siden spesialisert seg på å representere amerikanske forretningsforetak i Asia og snakker koreansk og mandarin. Ironisk nok jobber McMurray som visepresident i en avdeling av nettopp Delaware North; Jacobsfamiliens firma.

Han samlet inn ca. 800.000 og har igjen ca. 250.000 pr. 13. juli.

Trump vant 65-30 her, men Jacobs tok bare 51-46 i suppleringsvalget. Det skal dog mye til for at demokratene vinner dette i et presidentvalgår. Trolig republikansk.

PENNSYLVANIA, DISTRIKT 1

Brian Fitzpatrick (R)

Distriktet går nord og nordøst for Philadelphia. Advokat og tidligere FBI-agent Brian Fitzpatrick (f.1973) tok over setet fra sin (nå avdøde) bror i 2016 og tok 51% i 2018.

Fitzpatrick har vært blant de mest moderate republikanere i Huset, i pakt med sitt svært jevne distrikt; han er nå en av kun tre fra sitt parti valgt fra et distrikt Clinton vant i 2016. Han har også fått støtte til gjenvalget fra flere fagforeninger.

Han samlet inn ca. 2.75 millioner og har igjen ca. 1.825 millioner.

Christina Finello (D)

Demokratene nominerte advokat og psykolog Christina Finello. Hun har sittet tre år i kommunestyret i sin knøttlille hjemby, som eneste demokrat.

Finello er sertifisert som klinisk psykolog og arbeider for fylkesadministrasjonen i Bucks County med særlig ansvar for sosiale tjenester.

Hun samlet inn ca. 500.000 og har igjen ca. 300.000.

Clinton tok distriktet 49-47, men Fitzpatrick har tidligere vist at han kan appellere til sentrumsvelgerne og til og med over partigrensene. Finello er underfinansiert og politisk ukjent, selv om hun (muligens) har en valgvind i ryggen.

Den eneste uavhengige målingen her gir Fitzpatrick en klar 47-35 ledelse, men selv de demokratiske klarer ikke bedre enn uavgjort. Svakt republikansk.

PENNSYLVANIA, DISTRIKT 6

Chrissy Houlahan (D)

Distriktet omfatter forsteder vest for Philadelphia. Demokratene erobret det nytegnede setet med non-profittdirektør Chrissie Houlahan (f.1967) som tok 59% i 2018.

Houlahan har noe tid bak seg i Luftforsvaret og har dessuten vært direktør for et sportsklesmerke.

Hun samlet inn ca. 2.6 millioner og har igjen ca. 2.7 millioner (hun hadde igjen en del fra 2018-kampanjen).

John Emmons (R)

Republikanerne stiller med kjemisk ingeniør og forretningsmann John Emmons. Han har gjennom livet jobbet for flere industribedrifter der han har ledet ganske store operasjoner.

Emmons begynte sin politiske aktivisme i 2007, etter frustrasjon over hvor stort det føderale budsjettunderskuddet var blitt, men det er først nå han stiller til valg.

Han samlet inn ca. 550.000 og har igjen ca. 175.000.

Houlahan gjorde det bedre enn distriktets legning skulle tilsi (Clinton vant det med bare 0.6% margin) og Emmons skal få slite hvis hun avgir samme type valgkamp også i 2020. Trolig demokratisk.

PENNSYLVANIA, DISTRIKT 7

Susan Wild (D)

Distriktet inkluderer Allentown og områder nordøst for byen. Demokratene erobret det nytegnede setet med byadvokat i Allentown, Susan Wild (f.1957), som tok 53% i 2018. Hun vant samtidig et suppleringsvalg i det «gamle» setet.

Wild ble født på en flybase i Tyskland og flyttet en del rundt i barndommen. Hun fikk sin første smak på politikk som frivillig på Jimmy Carters presidentkampanje i 1976 og hadde et mislykket forsøk på å bli valgt til fylkesrådet i 2013.

Hun samlet inn ca. 2.85 millioner og har igjen ca. 2.1 millioner.

Lisa Scheller (R)

Republikanerne nominerte tidligere fylkesråd i Lehigh County, forretningskvinne Lisa Scheller (f.1959). Hun er aktiv i familiebedriften, som produserer pigmenter for bruk i aluminiumsindustrien.

Interessant nok var Scheller hektet på heroin i ungdommen og hun driver nå en kafe for rusmisbrukere.

Hun samlet inn ca. 1.85 millioner og har igjen ca. 700.000.

Clinton vant 49-48 her, noe som skulle tilsi jevnt løp. Wild har ikke gjort noen voldsomme sprell i den ene eller andre retningen og må derfor kunne klassifiseres som svak favoritt, selv om republikanerne jevnt over skulle gjøre det bedre enn i 2018. Svakt demokratisk.

PENNSYLVANIA, DISTRIKT 8

Matt Cartwright (D)

Distriktet ligger i det nordøstlige hjørnet av staten og inneholder Scranton. Jurist Matt Car­twright (f.1961) ble første gang valgt i 2012 og tok 55% i 2018. Setet ble tegnet om og gjort mer republikansk forut for forrige valg.

Cartwright var forholdsvis radikal da han ble valgt inn, ved å slå ut en sittende, konservativ demokrat. Åtte år senere er han heller moderat.

Han samlet inn ca. 2.55 millioner og har igjen ca. 2.35 millioner.

Jim Bognet (R)

Republikanerne nominerte juristen Jim Bognet. Han tjener til sitt daglige brød som politisk konsulent og ledet blant annet Martha McSallys heller trøstesløse valgkamp i Arizona i 2018. Han har også vært medhjelper for Mitt Romney og tidligere senator Rick Santorum.

Bognet har også jobbet i Trump-administrasjonen og fremstiller hele sitt kandidatur som et svar på demokratenes riksrettsprosess. Politisk er han imidlertid forholdsvis moderat.

Han samlet inn ca. 575.000 og har igjen ca. 275.000.

Trump tok distriktet 53-44 og Bognet har vist seg som en sterkere kandidat enn Cartwright er vant til. Han må dog få fart på pengeinnsamlingen, skal han utgjøre noen virkelig trussel. Svakt demokratisk.

PENNSYLVANIA, DISTRIKT 10

Scott Perry (R)

Distriktet omfatter delstatshovedstaden Harrisburg og omkringliggende områder, særlig mot øst. Forretningsmann, veteran og delstatsrepresentant Scott Perry (f.1962) ble valgt første gang i 2012 og tok 51% i 2018.

Perrys firma lager og vedlikeholder maskindeler til vann- og avløpsetater over hele østkysten. Han var også brigadegeneral i Nasjonalgarden, hvor han var fra 1980 til 2019. Han har blant annet tjenestegjort i Bosnia og Irak.

Han samlet inn ca. 1.9 millioner og har igjen ca. 1 million.

Eugene DePasquale (D)

Demokratene stiller med avtroppende delstatsrevisor Eugene DePasquale (f.1971). Han er jurist med tilleggsutdannelse i offentlig administrasjon og var delstatsrepresentant før han ble valgt til revisor i 2012. Han har ikke vært veldig synlig i sitt nåværende embete, men har skaffet seg et bredt kontaktnett av donorer.

Han har blitt omtalt som en kommende guvernørkandidat og en stigende stjerne i delstatspartiet. Politisk betoner han sin pragmatisme og at det som revisor var hans jobb å få mest mulig ut av hver skattekrone.

Han samlet inn ca. 1.675 millioner og har igjen ca. 975.000.

Trump vant distriktet 52-43, men DePasquale er velfinansiert og en sterk kandidat. Perry på sin side har ikke vært vant til motstand, siden han hadde et tryggere sete før delstatens Høyesterett tegnet om på kartet.

Dette blir jevnt og begge kandidater har lagt frem målinger med dem i tet; også uavhengige målere spriker. Svakt republikansk.

PENNSYLVANIA, DISTRIKT 16

Mike Kelly (R)

Distriktet omfatter det nordvestlige hjørnet av Pennsylvania, inkludert hele kyststripen langs Lake Erie. Forretningsmann og bystyremedlem i småbyen Butler City, Mike Kelly (f.1948) ble valgt første gang i 2010, og tok knappe 52% i 2018.

Kelly har i alle år drevet bilutsalg og eier nå flere av dem. Han fikk seg en skrape da en lokalavis avslørte at butikkene hans solgte biler uten lovpålagt sikkerhetsutstyr og fortsatte å selge etter den første avsløringen.

Han samlet inn ca. 1.7 millioner og har igjen ca. 1.1 millioner.

Kristy Gnibus (D)

Demokratene stiller med lærer og doktorgradsstudent Kristy Gnibus. Hun har i tillegg deltidsjobber som bartender og Ubersjåfør.

Gnibus har en sterk historie som kreftpasient mens hun ennå studerte ved universitetet og utdanning og helse er naturlig nok viktige saker for henne.

Hun samlet inn ca. 200.000 og har igjen ca. 50.000.

Trump vant 51-44 her, men Kelly var hardere presset i 2018 enn noengang før og mot en sterkere kandidat enn Gnibus kunne han falt i år. Den eneste målingen er demokratisk og tatt opp i juni, den viser Kelly i tet med 48-40. Som det er, og med sitt økonomiske overtak, forblir han derfor favoritt.

Det skal legges til at det nylig ble kjent at Kelleys kone kjøpte aksjer i et lokalt stålselskap som nøt godt av en etterforskning Handelsdepartementet gjennomførte og som hennes mann var med på å få gjennom, og som hun tjente gode penger på. Dette kan meget vel utvikle seg til noe mer, men det får vi komme tilbake til i oktober. Trolig republikansk.

PENNSYLVANIA, DISTRIKT 17

Conor Lamb (D)

Distriktet ligger i det vestlige Pennsylvania, nordvest for Pittsburgh. Demokratene tok det med advokat, veteran og kongressmann Conor Lamb (f.1984) som først ble valgt i et suppleringsvalg i 2018 og deretter tok 56% i november.

Lamb ble uteksaminert i 2009 og gikk deretter inn i marinekorpset, før han ble assisterende aktor ved det føderale kontoret i Pittsburgh, en jobb han fratrådte i oktober 2017. Han kommer fra en politisk involvert familie; bestefaren var leder for demokratene i delstatssenatet tidlig på 70-tallet og senere medlem av guvernørkabinettet og onkelen er byrevisor i Pittsburgh.

Han samlet inn ca. 2.125 millioner og har igjen ca. 1.325 millioner.

Sean Parnell (R)

Republikanerne stiller med veteran og forfatter Sean Parnell. Han var Army Ranger og tjenestegjorde i den berømte 10th Mountain Division i Afghanistan. Han ble såret i kamp i 2006 og fikk medisinsk avskjed fra Hæren.

Parnell satte seg ned og skrev en bok om sine opplevelser i Afghanistan og boken ble en bestselger. Han er nå en ettertraktet gjest på bla. Fox News og som motivasjonstaler.

Han samlet inn ca. 1.225 millioner og har igjen ca. 875.000.

Området gikk klart til høyre under Trump, som tok det 54-43. Demokraten Lamb passer imidlertid godt til distriktet med sin moderate populisme og Parnell er uprøvet som kandidat.

En republikansk måler har vist en utvikling fra 18% ledelse for Lamb i mars til 1% i september, men disse tallene er ikke bekreftet av uavhengige målinger. Jeg tror ikke helt på det før så skjer. Trolig demokratisk.