Mer

  Høyesteretts-dragkamp i Senatet

  Det er mandag 21. september, det er 9 dager igjen til den første tv-debatten, 43 dager igjen til presidentvalget og Morgenkaffen er servert. Podkastutgaven er tilgjengelig her.

  Aller først:

  • Hvilke konsekvenser får høyesterettsdommer Ruth Bader Ginsburgs bortgang for resten av valget? Redaksjonen har tatt diskusjonen i en helt ny spesial av podkasten «2020».
  • Ny nasjonal måling: Joe Biden har en ledelse på åtte prosentpoeng i en fersk måling fra NBC News/Wall Street Journal (51% – 43%). Hovedfunnene i målingen er at nesten 90% av velgerne har bestemt seg allerede, og at nesten 70% ikke tror at de kommende debattene er viktige for utfallet av hvilken kandidat de stemmer på.

  1. Murkowski går imot eget parti

  Senator Lisa Murkowski (R-Alaska) Bekreftet søndag at hun ikke kommer til å støtte partiets ønske om å fylle setet til Ruth Bader Ginsburg før valget i november. Fra før har også Susan Collins (R-Maine) bekreftet at heller ikke hun vil gå inn for en høyesterettsnominasjon før valget.

  Murkowski: “For weeks, I have stated that I would not support taking up a potential Supreme Court vacancy this close to the election. Sadly, what was then a hypothetical is now our reality, but my position has not changed.” Feilmarginen i kampen for flertall blir dermed enda mindre for majoritetsleder Mitch McConnell (R-Kentucky) som kun har råd til å miste tre stemmer i eget parti.

  Senatet returnerer til Washington, D.C. i dag, og ifølge POLITICO ventes det at det republikanske lederskapet vil bruke dagen til å diskutere strategi, samt begynne arbeidet med en tidsplan for nominasjonen – som i gjennomsnitt tar to måneder fra start til slutt.

  I løpet av uken forventes det også at Trump nominerer sin kandidat til jobben. Trump har sagt det blir en kvinne.

  2. “Be cautious and keep your powder dry”

  Mitch McConnell har ikke lagt skjul på at han akter å få på plass en votering og dermed fylle Ruth Bader Ginsburgs sete før valget i november. I et brev til sine partifeller i Senatet maner nå McConnell til forsiktighet og ro i hvordan republikanske senatorer uttaler seg om det tomme setet i Høyesterett. “This is not the time to prematurely lock yourselves into a position you may regret later.”

  I 2016 etablerte republikanerne i Senatet en regel om at tomme seter i Høyesterett ikke skal fylles de årene det er presidentvalg. McConnell hevder nå at dette bare gjelder i de tilfellene hvor majoriteten i Senatet og presidentembetet holdes av hvert sitt parti – noe han mener var grunnen til at de blokkerte Obamas mulighet til å nominere Merrick Garland etter Antonin Scalias dødsfall i februar 2016. Tilleggsargumentet om ulik kontroll av Senatet og Det hvite hus ble ikke nevnt i 2016, men trekkes frem nå.

  På lørdag samlet det seg forøvrig en protestgruppe på over 100 personer utenfor McConnells hjem i Louisville, Kentucky. De fremmøtte skal ha holdt det gående i tre timer, og plakater med budskap som “Honor Her Wish”, “Ruth Sent Us” og “Ditch Mitch” var synlige.

  3. Stalltips til guvernørvalgene

  Vår valganalytiker Jon Henrik Gilhuus har sett nærmere på de elleve delstatene, samt American Samoa og Puerto Rico, som har guvernører på valg i høst. For delstatenes del er det to valg som er åpne, mens ni av embetene dreier seg om gjenvalg. Du kan lese utfyllende om hvert enkelt valg her.

  Stalltips 2020: Guvernørvalgene

  Morgenkaffen brygges av redaksjonen. Trykk her for å abonnere.

  Morgenkaffen publiseres også som podkast: Du finner oss i podkastappen din sammen med “2020”. Ønsker du din egen Morgenkaffen-kopp? Les mer på Patreon.com/ampol.

  Henrik Skotte
  Henrik Skotte
  Lektorstudent i historie og skribent for AmerikanskPolitikk.no.

  Les også