Mer

  Flaskehals i Midtvesten

  Det er onsdag 16. september, det er 13 dager igjen til den første tv-debatten, 48 dager igjen til presidentvalget og Morgenkaffen er servert. Podkastutgaven er tilgjengelig her.

  Aller først:

  • CNN har sluppet et par delstatsmålinger: I Wisconsin leder Biden over Trump med solide 52% – 42%. I North Carolina er det imidlertid mye jevnere, men også her leder Biden, 49% – 46%.
  • I Florida har Monmouth målt Biden til en 50% – 45%-ledelse over Trump blant registrerte velgere. Bidens ledelse faller noe (49% – 46%) i en annen modell som heller fokuserer på sannsynlige velgere, samt nedjusterer valgdeltakelsen i delstaten.

  1. Poststemmene vil drøye

  Usikkerheten rundt poststemmegivningen ved høstens valg fortsetter med uforminsket styrke. I en oversikt utarbeidet av POLITICO blir valgsystem og regler i 13 nøkkeldelstater gjennomgått for å tegne et bilde av hvor skoen trykker.

  Det er Michigan, Pennsylvania og Wisconsin som forventes å utgjøre den store bremsen på valgdagen 3. november. Med et forventet byks i antall poststemmer sier i tillegg lovgivningen i disse delstatene at valgsedler ikke kan prosesseres og telles før selve valgdagen. Det betyr at konvolutter ikke kan åpnes, at signaturer ikke kan verifiseres og at krøllete konvolutter og valgsedler ikke kan brettes ut før selve valgdagen.

  I tillegg opererer delstatene med ulik praksis for når poststemmene må være mottatt for at de skal telles. Flere stater har satt valgdagen som siste frist, mens Nevada og Minnesota vil godta stemmer som kommer inn opptil én uke etter valgdagen.

  Michigan’s administrasjonsminister, Jocelyn Benson (D) karakteriserte situasjonen på følgende vis da hun nylig snakket med NBC: “We should be prepared for this to be closer to an election week as opposed to an Election Day. The bottom line is we are not going to have the full results and a counting of all of our ballots on election night. We already know that.”

  2. Flere delstater i spill for Biden og Trump

  Både Donald Trump og Joe Bidens kampanjer ser flere alternative ruter til 270 valgmenn 3. november. Bidens valgkampsjef, Jennifer O’Malley Dillon peker optimistisk på blant annet Arizona som en delstat med potensial til å utvide Bidens valgmannskart. Hun understreker viktigheten av å gi kampanjen fleksibilitet ved å holde flere stater i spill inn mot valget, noe flere jevne delstatsmålinger den siste tiden viser at er tilfellet også. “We have a far more expanded map. We are playing that,” sier O’Malley Dillon.

  Trump-kampanjen har også sett seg ut flere mulige utfall som kan lede til gjenvalg. Trumps valgkampsjef, Bil Stepien understreker også viktigheten av å ha flere muligheter. Trekløveret Michigan, Pennsylvania og Wisconsin som Trump kapret i 2016 blir ofte trukket frem: “I’m asked all the time, how are you going to run the table in the Upper Midwest again? He just has to win one of three.”

  3. Katolikker mot Biden

  Den konservative gruppen CatholicVote skal bruke 9,7 millioner dollar til å ta opp abortspørsmålet i flere av høstens nøkkeldelstater. Gruppen gir Biden hard kritikk og anklager den tidligere visepresidenten for å knele for venstreside-mobben, samt forsake sine egne katolske verdier.

  Tidligere denne måneden lanserte Biden-kampanjen selv Catholics for Biden. Reaksjonen fra CatholicVote kom i dag like etter at Biden-kampanjen hadde offentliggjort sine 36 co-chairs til Catholics for Biden. Listen inkluderer blant annet de demokratiske (og katolske) senatorene Bob Casey (Pennsylvania), Richard Durbin (Illinois) og Tim Kaine (Virginia).

  Morgenkaffen brygges av redaksjonen. Trykk her for å abonnere.

  Morgenkaffen publiseres også som podkast: Du finner oss i podkastappen din sammen med “2020”. Ønsker du din egen Morgenkaffen-kopp eller tilgang til lørdagsutgaven? Les mer på Patreon.com/ampol.

  Henrik Skotte
  Henrik Skotte
  Lektorstudent i historie og skribent for AmerikanskPolitikk.no.

  Les også