Mer

  Oppdaterte valgmannskart og Biden fortsatt i tet

  Det er fredag 11. september, det er 18 dager igjen til den første tv-debatten, 53 dager igjen til presidentvalget og Morgenkaffen er servert. Podkastutgaven er tilgjengelig her.

  Aller først:

  • Toss-ups er for pingler: Redaksjonen har sluppet første runde med stalltips denne høsten! Du kan lese deg opp på status her, eller sette på den nyeste episoden av “2020” der du lytter til podkaster.

  Stalltips for presidentvalget

  • To nye Florida-målinger: En Benenson Strategy Group-måling og en annen måling fra St. Pete Polls bekrefter begge bildet av at det er fryktelig jevnt mellom Trump og Biden i Florida for tiden. Det er marginal Biden-ledelse på begge, 48% – 46% og 50% – 47%.
  • Reklamefri 11. september: Biden-kampanjen har besluttet å sette sine TV-reklamer på vent i dag av respekt for at det er 19 år siden terrorangrepet mot USA. Både Trump og Biden vil reise til Shanksville, Pennsylvania, hvor det ene flyet styrtet i 2001. The Hill har ikke fått svar fra Trump-kampanjen om hvorvidt de også kommer til å ta en pause fra å sende reklame i dag.

  1. Oppdatert “Crystal Ball”

  Når du er ferdig med å lese vårt stalltips på AmerikanskPolitikk.no, kan du ta turen til Larry Sabato’s Crystal Ball, der de har publisert en oppdatert versjon av sitt valgmannskart. Den eneste endringen fra forrige versjon er at Nebraska sitt 2. kongressdistrikt nå vurderes til å lene demokratisk i stedet for å være en toss-up. Velkommen etter kan vi kanskje si, ettersom vi har det som svakt demokratisk i vårt toss-up-frie stalltips.

  I Sabatos modell vurderes nå 65 valgmannsstemmer som toss-ups (Arizona, North Carolina, Florida og Wisconsin). 269 stemmer enten lener eller er trygge for Biden og demokratene, mens 204 enten lener eller er trygge for Trump og republikanerne. Det noe forsiktige hovedpoenget er at Biden vurderes til å være i en bedre posisjon enn Trump, men at det blir feil å undervurdere Trumps sjanser også i 2020. Slaget om vippestatene vil bli en jevnere affære enn kampen om flest stemmer nasjonalt.

  Det skisseres også to ulike utfall av valget. Scenarioet som gir Trump fire nye år er at presidenten vinner 295 valgmenn mot Bidens 243. I grove trekk betyr dette at Trump evner å ta mange av de samme statene han vant i 2016, med noen endringer. Michigan blir demokratisk igjen, men Trump evner å vinne i Nevada. 295 blir da en liten nedgang fra 2016, hvor Trump hentet 306 valgmenn totalt. Scenarioet som gir et godt valg for Biden betyr 350 valgmenn mot Trumps 188. Her vinner Biden tilbake Michigan, Wisconsin og Pennsylvania i Midtvesten, samtidig som han tar Arizona, Georgia og Florida.

  2. Biden holder stand i ny nasjonal måling

  Den nye nasjonale målingen fra Monmouth University gir Biden en ni poengs ledelse nasjonalt blant registrerte velgere (51-42), og en syv poengs ledelse blant sannsynlige velgere. Ledelsen på ni poeng stemmer godt overens med det som var status for en måned siden, mens sannsynlige velgere er en ny modell som ikke har noe sammenligningsgrunnlag.

  3. Velgerne ønsker å forhåndsstemme

  En Washington Post/Maryland University-måling gjennomført av Ipsos har funnet ut at hele seks av ti registrerte velgere ønsker å forhåndsstemme ved valget i november. Det er fortsatt knyttet mange spørsmål rundt poststemmegivningen og koronaviruset, noe som har fått flere velgere til å ta sine forhåndsregler.

  I 2016 kom fire av ti stemmer inn som forhåndsstemmer, og det pekes på at dersom økningen fra spørreundersøkelsen blir en realitet, vil dette også kunne legge press på valgsystemet. Økningen er også markant blant de som har uttrykt et ønske om å benytte seg av såkalte absentee ballots. 32% ønsker å sende stemmeseddelen i posten, mens 17% ønsker å benytte seg av en dropboks. Dette er nesten en dobling fra 2016, hvor 26% benyttet seg av en av disse løsningene.

  Morgenkaffen brygges av redaksjonen. Trykk her for å abonnere.

  Morgenkaffen publiseres også som podkast: Du finner oss i podkastappen din sammen med “2020”. Ønsker du din egen Morgenkaffen-kopp? Les mer på Patreon.com/ampol.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også