Mer

  Stalltips for presidentvalget

  Vi mener Joe Biden ligger an til å ta 319 valgmenn i årets valg, og dermed bli USAs neste president. Men det blir fryktelig jevnt dersom Trump vinner i for eksempel Florida og Pennsylvania. Her er våre stalltips!

  3. november er det presidentvalg i USA, og tradisjon tro publiserer vi våre stalltips for hver av delstatene. Det er temaet for ukas 2020, men du leser også gjennomgangen lenger ned i denne artikkelen.

  2020 er en podkast fra AmerikanskPolitikk.no og Dagsavisen. Denne uka hører du AmerikanskPolitikk.nos Henrik Østensen Heldahl, Sigrid Rege Gårdsvoll og undertegnede, Are Tågvold Flaten:

  Trygt, trolig eller svakt?

  I USA er det vanlig med betegnelsene trygt, trolig og svakt i favør det ene partiet, samt «toss-up» for delstatene som er for jevne til å tildeles en vinner. Hos AmerikanskPolitikk.no er toss-ups som kjent for pingler, og det gjenspeiles på vårt kart.

  Stalltipsene er et felles arbeid fra fire i redaksjonen: Valganalytiker Jon Henrik Gilhuus, redaktør Are Tågvold Flaten og kommentatorene Sigrid Rege Gårdsvoll og Henrik Østensen Heldahl.

  Vi er tilbake med oppdaterte stalltips i starten av oktober og like før valget. Du leser gjennomgangen av delstatene i kategoriene «trolig» og «svakt» nedenfor valgkartet.

  Stalltips for september:

  Trolig republikansk (72 valgmenn)

  Georgia

  • 2016: Trump +5,1
  • Nå: Trump +1,7

  En vippestat i det dype sør? Tro din egne øyne. Georgia er historisk en svært konservativ delstat, og republikanere vinner fortsatt det meste her. Men 33 prosent av Georgias innbyggere er svarte, noe som er mest av alle vippestater. Dette, kombinert med den store befolkningsveksten i Atlanta-området, har ført Georgia lengre mot midten (demokratene var bare 1,4 prosentpoeng unna å vinne guvernørvalget her i 2018). Men vi tror fortsatt Biden må vinne valget ganske komfortabelt før han får med seg ferskenstaten.

  Ohio

  • 2016: Trump +8,1
  • Nå: Trump +0,9

  Lenge en ultimat vippestat, og delstaten som avgjorde valget i 2004 i favør George W. Bush. At Trump har byttet bort noen forstadsvelgere mot noen rurale velgere har kommet han til gode i Ohio, og han vant komfortabelt sist. Trump leder i de fleste målinger også i år, og vi tror det holder hele veien inn.

  Texas

  • 2016: Trump +9
  • Nå: Trump +0,9

  Ikke din fars Texas. Demokratene har ikke vunnet et presidentvalg her siden 1976, eller et senatsvalg siden 1988, men Texas er i endring. Enorm tilflytting til de største byområdene har bragt med seg en bølge av liberale velgere, og Beto O’Rourke (D) tok 48,3 prosent i senatsvalget for to år siden. I redaksjonen følger vi svært godt med på Texas, og er også uenige om hvor stor favoritt Trump bør anses som. Enn så lenge trolig republikansk.

  Trolig demokratisk (26 valgmenn)

  Nevada

  • 2016: Clinton +2,4
  • Nå: Biden +6,4

  En vippestat over lang tid, men hvor demokratene har vunnet de fleste viktige valg det siste tiåret. Biden leder på målingene, men de er ikke alltid til å tro på i Nevada. De undervurderer som regel demokratene, trolig fordi målingsselskapene sliter med å få tak i nok latinamerikanere. Nevada er uforutsigbar, men vi mener Biden ligger best an.

  New Hampshire

  • 2016: Clinton +0,4
  • Nå: Biden +8,2

  New Hampshire har vært en vippestat lenge, men har valgt en overvekt av demokrater de siste årene. GOP har guvernøren, men har ikke vunnet et presidentvalg her siden 2000, eller et senatsvalg siden 2010. Demografien er ikke skremmende for Trump og han var svært nære i 2016, men vi har Biden som favoritt.

  Michigan

  • 2016: Trump +0,2
  • Nå: Biden +7,4

  Trump vant Michigan med kun 47,5 prosent av stemmene i 2016. Delstaten er mer etnisk mangfoldig enn sine vippestatkollegaer i midtvesten, da en av fire velgere i 2016 var ikke-hvite. Bidens ledelse har vært større over tid her enn i Pennsylvania, Wisconsin og Minnesota, og vi har den derfor som mer i hans favør.

  Svakt republikansk (22 valgmenn)

  North Carolina

  • 2016: Trump +3,6
  • Nå: Biden +1,7

  Calvin Coolidge var i 1924 forrige republikaner som vant presidentembetet uten å vinne North Carolina. Trump blir ikke den neste, men for den sittende presidenten er dette så must-win som du får det.

  Biden har tre styrker som gjør denne tradisjonelt republikanske delstaten til en vippestat:

  • Mange unge innbyggere (Kun 1/4 er over 50 år)
  • Vippestaten med nest flest svarte innbyggere (21 prosent) – kun slått av Georgias 33 prosent
  • Vippestaten med flest høyt utdannede velgere (30 prosent med minst bachelorgrad).

  Likevel er utstrakte, rurale områder fylt med Trump-velgere et kjennetegn ved store deler av North Carolina, og i 2016 var denne delstaten seks prosentpoeng mer republikansk enn nasjonen som helhet. Ergo har Trump litt å gå på. Biden kan ta North Carolina hvis han vinner med over fem prosentpoeng nasjonalt. Vi holder Trump som favoritt.

  Iowa

  • 2016: Trump +9,4
  • Nå: Trump +1,6

  Obama vant Iowa to ganger, men demokratenes svekkede stilling hos hvite, rurale velgere gir Trump fordelen her. Presidenten kan dog ha tapt seg hos noen av disse velgerne etter handelskrigene med Kina, som har gått ut over landbruket i Iowa. Det kan være en årsak til at det er jevnt på målingene.

  Maines 2. distrikt

  • 2016: Trump +10,3

  Maine er en trygt demokratisk delstat, men i likhet med Nebraska deler den ut valgmenn etter kongressdistrikt. Trump vant det 2. distriktet, mest kjent for de tykke skogene som huser hendelsene i mang en Steven King-roman, med god margin i 2016. Biden skal imponere for å vinne det tilbake.

  Svakt demokratisk (81 valgmenn)

  Minnesota

  • 2016: Clinton +1,5
  • Nå: Biden 6,1

  En delstat å holde et øye på. Trump ble ledd av da han besøkte Minnesota på valgdagen i 2016, men til slutt var han svært nær å få siste latter også her. Historisk en arbeiderklassestat med politisk forankring på venstresiden, men som har beveget seg sakte mot høyre i lang tid. I 2016 vant Trump nesten alle fylkene med distriktspreg, mye grunnet hvite uten høyere utdanning.

  En nøkkelstat for Trump, men vi tror Minnesota, hvor 15 prosent er norskættede, holder seg demokratisk.

  Wisconsin

  • 2016: Trump +0,8
  • Nå: Biden +7

  Delstaten Hillary ikke besøkte. Slikt har Wisconsin blitt husket siden 2016. Som Minnesota er Wisconsin en lite mangfoldig delstat (87 prosent hvit) med konservative, rurale områder hvor Trump utklasset det Mitt Romney klarte i 2012. Bidens ledelse på målingene har vært overraskende sterk over tid i Wisconsin, uten at det er godt å si hvorfor. Er det fordi 1/4 deler sin katolske tro med Biden? Ikke godt å si, men her har Trump en jobb å gjøre hvis han vil bli gjenvalgt.

  Pennsylvania

  • 2016: Trump +0,7
  • Nå: Biden +5

  En av de avgjørende delstatene i 2016. I skrivende stund er det Pennsylvania som ligger an til å gi Biden de avgjørende valgmannsstemmene, men ledelsen her gir ingen grunn til å senke skuldrene. Målingene her er jevnere enn i Michigan, Wisconsin og Minnesota, men Biden leder, og vi tror det holder hele veien inn. Men pass på. Skulle Trump tette luka nasjonalt vil PA bli svært jevnt.

  Florida

  • 2016: Trump +1,2
  • Nå: Biden +2,8

  I Florida er det særlig to velgergrupper som kan avgjøre. Latinamerikanere og eldre velgere (65+). Førstnevnte vant Clinton klart i 2016, mens Trump var sterkest blant de eldre. På målingene spriker latinamerikanere fra å støtte Trump og Biden likt, til å gi Biden samme ledelse som Clinton. Man trenger ikke ha sett Seinfeld for å vite at eldre liker å flytte til Florida, og her står Biden betydelig sterkere enn Clinton gjorde for fire år siden. Fra -17 i 2016 til knapp ledelse på målingene. Derfor har vi Biden som svært knepen favoritt i delstaten Trump omtaler som sin hjemstat.

  Nebraskas 2. distrikt

  • 2016: Trump +2

  Nebraska, som Maine, deler ut valgmenn etter kongressdistrikt, og det andre distriktet dekker Omaha og byens forsteder. Distriktet er kun vunnet av demokratene i ett presidentvalg, i 2008, men Clinton var nær i 2016. 39 prosent av innbyggerne har høyere utdanning, som gjør Biden konkurransedyktig. GOP vant husvalget her i 2018, men da mot en svak demokrat. Vi tror Biden vil gjøre det bedre, og derfor gå seirende ut. Her skiller det utrolig lite før vi gir Trump seieren.

  Arizona

  • 2016: Trump +3,5
  • Nå: Biden +5,1

  Barry Goldwater og John McCain tapte presidentvalgene i henholdsvis 1964 og 2008, men deres kjære Arizona har som regel vært i trygge, republikanske hender. Inntil nylig. Demokratenes styrke i urbane områder har omsider nådd Arizona, hvor store ørkenområder gjør at delstatens befolkning bor svært urbant. Republikanerne har mistet sitt forsprang i Maricopa county (Phoenix), og dermed er Arizona USAs nyeste svingstat.

  Arizona var fem prosentpoeng mer republikansk enn nasjonen som helhet i 2016. Vi tror det blir enda mindre fordel for Trump denne gang, og holder dermed Biden som liten favoritt i Grand Canyon-staten.

  Som nevnt helt i starten: Vi er tilbake med oppdaterte stalltips i starten av oktober og like før valget!

  Du kan lage ditt eget kart på for eksempel 270towin.com. Del det gjerne med oss på Twitter: @2020podkasten!

  Redaksjonen
  Redaksjonen
  Amerikansk politikk - på norsk! Opprettet i 2010 med mål om å levere en balansert og faktabasert dekning av amerikansk politikk.

  Les også