Mer

  “Suckers and losers”

  Det er mandag 7. september, det er 22 dager igjen til den første tv-debatten, 57 dager igjen til presidentvalget og Morgenkaffen er servert. Podkastutgaven er tilgjengelig her.

  Aller først:

  • Flere store selskaper, blant dem Starbucks, Target og kleskjeden Old Navy, har gitt sine ansatte klarsignal til å ta fri med betaling for å jobbe frivillig som valgmedarbeidere 3. november. Svært mange av dem som vanligvis er å finne som medarbeidere i valglokalene er eldre i risikogruppen for Covid-19 og det er anslått at man trenger over 450.000 personer til å erstatte disse.
  • Trumps tidligere advokat Michael Cohen gir ut bok tirsdag, der han blant annet hevder at Trump søkte hjelp fra russiske myndigheter både åpenlyst og gjennom hemmelige kanaler foran 2016-valget.

  1. «Losers and suckers»

  I en sak som ble publisert i magasinet The Atlantic på fredag, siteres Donald Trump på at han ikke ønsket å besøke gravplassen Aisne-Marne i Frankrike blant annet fordi de gravlagte der var “losers” (eller “tapere”). Den offisielle forklaringen på at Trump ikke besøkte gravplassen som planlagt i 2018 var at helikopteret ikke kunne fly i det dårlige været. Han siteres også fra en annen samtale på den samme reisen på at soldater som mistet livet i Belleu-skogen var “suckers” fordi de ble drept.

  Artikkelen i The Atlantic ble bekreftet utover dagen fra en rekke andre medieorganisasjoner, til tross for at både Sarah Huckabee Sanders, daværende pressetalsperson, og en rekke andre navngitte medlemmer av administrasjonen tilbakeviste at dette stemte.

  Det har vært mye bråk om disse uttalelsene i helga, og Trumps tidligere uttalelser om John McCain har også vært oppe.

  Biden-kampanjen var kjapt oppe med en ny reklame om temaet:

  2. Biden utvider teamet

  Joe Biden har lagt til en rekke navn til sitt såkalte “transition team”, overgangsteamet som skal sørge for et smidig regjeringsskifte.

  Han har lagt til fire såkalte co-chairs for teamet, i tillegg til den sittende lederen, tidligere senator Ted Kaufman: Jeffrey Zients, tidligere Obama-rådgiver innen økonomi, New Mexico-guvernør Michelle Lujan Grisham, kongressmedlem Cedric Richmond (D-Louisiana, 2. kongressdistrikt) og Anita Dunn, en av hans nærmeste rådgivere – som tidligere jobbet for Obama.

  I tillegg har han oppnevnt en rådgivende gruppe på femten personer som inkluderer blant andre tidligere presidentkandidat Pete Buttigieg, tidligere nasjonal sikkerhetsrådgiver Susan Rice, og tidligere visejustisminister Sally Yates.

  3. Gode målinger for Joe Biden

  På et nytt knippe nasjonale målinger leder Biden stort over Trump nasjonalt, henholdsvis med ti, ti, elleve og tretten prosentpoeng.

  På helgas nye delstatsmålinger ser det også lovende ut for Joe Biden: I Michigan leder han 52-41, i Pennsylvania 51-45 og i Wisconsin 52-44 på en måling og 50-44 på en annen. I Minnesota leder Biden med 52 % over Trumps 44 %.

  Mer oppsiktsvekkende er kanskje en ny måling fra Data for Progress som gir Biden en liten ledelse i Texas (!) med 48 % mot Trumps 45 %. Hos Dallas Morning News leder Trump 48-46 blant sannsynlige velgere.

  4. Spennende nominasjoner i New Hampshire

  På AmerikanskPolitikk.no har vår valganalytiker Jon Henrik Gilhuus skrevet om fire interessante nominasjonsvalg som går av stabelen i New Hampshire tirsdag. Republikanerne skal nominere en utfordrer til senator Jeanne Shaheen, mens demokratene skal bestemme hvem som skal møte guvernør Chris Sununu. I tillegg skal republikanerne nominere utfordrere til demokratiske kongressmedlemmer i begge delstatens kongressdistrikt.

  Les om alle valgene her!

  Morgenkaffen brygges av redaksjonen. Trykk her for å abonnere.

  Morgenkaffen publiseres også som podkast: Du finner oss i podkastappen din sammen med “2020”. Ønsker du din egen Morgenkaffen-kopp eller tilgang til lørdagsutgaven? Les mer på Patreon.com/ampol.

  Sigrid Rege Gårdsvoll
  Sigrid Rege Gårdsvoll
  Journalist og kommentator i Vårt Land. Kommentator for AmerikanskPolitikk.no og en av stemmene i podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også