Senator Jeanne Shaheen (D) møter advokat Corky Messner (R) i november. (Foto: MSC / Mueller Attribution 3.0 Germany)

Oppdatert 9.9: Advokat Corky Messner vant den republikanske senatsnominasjonen, mens Matt Mowers og Steve Negron vant nominasjonene til Huset. Demokratene valgte advokat og delstatssenator Dan Feltes som sin guvernørkandidat.

I New Hampshire skal republikanerne nominere en motkandidat til senator Shaheen og to kongresskvinner, mens demokratene skal nominere en guvernørkandidat.

Valglokalene i New Hampshire stenger kl. 2 natt til onsdag, men mesteparten av resultatene skal være inne kl. 1. Du kan følge opptellingen her.

Republikanernes senatsnominasjon

Statsviter og delstatssenator Jeanne Sha­heen (f.1947) var guvernør i to perioder før hun stilte mot kongressmann John Sununu i senatsvalget i 2002 og tapte. Hun fikk revansje i 2008 og tok 51% i 2014. Dette setet er i utgangspunktet på vippen til trygt demokratisk, men delstaten er såpass jevn at republikansk seier ikke kan utelukkes.

Corky Messner (R)

Partiet har to seriøse kandidater. Han som har hanket inn mest penger og fått Trumps støtte, er advokat og veteran Bryant «Corky» Messner (f.1956). Han begynte ved det berømte militørakademiet West Point som 17-åring og tjenestegjorde som Army Ranger, hvor han bla. hadde som oppgave å vokte Berlinmuren.

Vel ute av Hæren tok Messner jussen, for deretter å starte eget advokatfirma. Det har nå over 100 advokater. Han er også aktiv i en rekke stiftelser og organisasjoner.

Han har samlet inn rundt 4.5 millioner (hvorav nær 4 er fra egne lommer) og har altså støtte fra Trump.

Don Bolduc (R)

Utfordreren er den pensjonerte brigadegeneralen Don Bolduc (f.1962). Han har en drøss medaljer og utmerkelser og var blant de første på bakken i invasjonen av Afghanistan i 2001. Han har tjenestegjort i alt 33 år i forsvaret.

Bolduc har overlevd både helikopterkrasj og amerikanske bomber feilaktig droppet på ham og etter hjemkomsten er han blitt en sentral talsmann for arbeidet med posttraumatisk stress bant veteraner.

Han har samlet inn rundt 900.000, alt fra donorer.

Messner har fått en del kritikk for manglende bånd til delstaten; mesteparten av juristkarrieren ble utført i Colorado og han har bare hatt et feriehus i New Hampshire. Dessuten har det vært stilt spørsmål ved en stiftelse han har startet, som kun delte ut ett stipend i løpet av de ti første årene. Han har imidlertid et gigantisk overtak økonomisk og nesten hele partiapparatet støtter ham (mye av nettopp den grunn).

Ytterligere to republikanere stiller. Det har vært en håndfull målinger her de siste månedene og alle viser Messner i tet, de fleste ganske klart.

Demokratenes guvernørnominasjon

New Hampshire har 2-årige valgperioder, i likhet med Vermont. Republikanerne erobret embetet i 2016 med eksekutivrådsmedlem Chris Sununu (f.1974), som er sønn av en tidligere guvernør og bror av en tidligere senator. Han tok 53% i 2018.

Dan Feltes (D)

To demokrater kjemper om nominasjonen. Den ene er advokat og delstatssenator Dan Feltes (f.1979), som er flertallsleder for demokratens gruppe. Han ble valgt inn i delstatssenatet i 2014.

Feltes jobbet i ti år for advokathjelpen i delstaten og deretter for en stiftelse for hjemløse; mesteparten av hans advokatvirke har vært for stiftelser.

Han har samlet inn rundt 1.1 million dollar og har brorparten av folkevalgte, fagforeninger og partiapparatet i ryggen.

Andru Volinsky (D)

Den andre kandidaten er advokat og eksekutivrådsmedlem Andru Volinsky (f.1956). Han startet juristkarrieren som forsvarer og rettshjelp i Tennessee. I New Hampshire har han vunnet flere viktige saker for fagforeningene og ACLU, hvor han dessuten har vært styremedlem.

Volinsky ble valgt inn i eksekutivrådet, et særskilt organ i New Hampshire som bla. har vetorett mot guvernørens ansettelser, i 2016. Her har han bla. torpedert Sununus kandidat til ledervervet i delstatens Høyesterett.

Han har samlet inn over 600.000 og har bla. støtte fra mye av venstresiden i partiet, samt størrelser som Bernie Sanders.

Feltes har, som de fleste som søker guvernørvervet opp gjennom, avlagt løfte om ikke å prøve å introduse hverken en inntektsskatt eller moms. Volinsky og venstresiden i partiet nekter derimot å ta «The Pledge», som det gjerne kalles lokalt.

Feltes har gruset Volinsky i pengeinnsamlingen og sistnevnte har vært nesten blakk de siste ukene av valgkampen. Allikevel har Volinsky en bitteliten ledelse på den siste målingen.

Republikanernes nominasjon i distrikt 1

Distriktet (R+2) omfatter sørøstlige deler av staten og har 94% hvite velgere. Demokratene holdt det i 2018 med eksekutivrådsmedlem og restauranteier Chris Pappas (f.1980) som tok 54%.

Matt Mayberry (R)

To seriøse republikanere kjemper om nominasjonen. Den første er forretningsmann og veteran Matt Mayberry. Han var i Luftforsvaret på 80-tallet, deretter har han jobbet for en finansinstitusjon og som eiendomsmegler.

Mayberry har videre vært primus motor bak en rekke festivaler, auksjoner, loppemarkeder og våpenshow i delstaten. I tillegg er han svært aktiv innen veldedighetsarbeid. Han har vært en aktiv republikaner i mange år og har sittet både i skolestyret og i bystyret i mellomstore Dover.

Han har samlet inn rundt 200.000 og har støtte fra to tidligere guvernører, samt en tidligere kongressmann.

Matt Mowers (R)

Motkandidaten er konsulenten Matt Mowers. Han var direktør for det republikanske delstatspartiet i New Hampshire og deretter rådgiver for Trumps kampanje i 2016.

Mowers fikk så jobb i Utenriksdepartementet, hvor han først var seniorrådgiver for utenriksministeren og deretter stabssjef for kontoret for bekjempelse av AIDS.

Han har samlet inn rundt 700.000 og har støtte fra Trump og mesteparten av det nasjonale partiet.

Ytterligere tre republikanere stiller. Mowers har en klar ledelse på den eneste nylige målingen vi har sett herfra.

Republikanernes nominasjon i distrikt 2

Distriktet omfatter resten av staten, inkludert byene Concord og Nashua. Jurist og lobbyist Ann Kuster (f.1956) vant setet på andre forsøk i 2012. Hun tok 56% i 2018.

Lynne Blankenbeker (R)

Republikanernes to seriøse kandidater stilte begge i forrige primærvalg. Den ene er advokat, sykepleier, veteran og tidligere delstatsrepresentant Lynne Blankenbeker. Hun vant et suppleringsvalg i 2009 og det ordinære valget i 2010, men stilte ikke igjen i 2012 fordi hun ble utkalt til militærtjeneste.

Blankenbeker var sykepleier for det militære under den første gulfkrigen og har vært aktiv i reservene siden, blant annet under den andre gulfkrigen. Så tok hun juristeksamen og har siden viet seg til kampen for veteranenes ve og vel. Hun tok tredjeplass her, med 23% i 2018.

Hun har samlet inn rundt 125.000 og har noe støtte fra nasjonale kvinnegrupper.

Steve Negron (R)

Den andre kandidaten er tidligere delstatsrepresentant Steve Negron. Han var 15 år i Luftforsvaret og jobbet deretter som kontraktør for flere store våpenfirma før han startet sitt eget.

Han ble valgt til delstatshuset i 2016 og tok så spranget til å stille mot Kuster i 2018. Her tok han bare 42%.

Han har samlet inn rundt 300.000, men nesten halvparten kommer fra ham selv. Han har støtte fra mesteparten av det lokale partiapparatet.

Ytterligere to republikanere stiller. Negron har en klar ledelse på den eneste nylige målingen vi har sett herfra.