Mer

  Biden i Kenosha, og en haug nye målinger

  Det er fredag 4. september, det er 25 dager igjen til den første tv-debatten, 60 dager igjen til presidentvalget og Morgenkaffen er servert. Podkastutgaven er tilgjengelig her.

  Aller først:

  • Vi er ute med en splitter ny episode av podkasten «2020» på amerikanskpolitikk.no og der du lytter på podkaster. Vi snakker om status i valgkampen akkurat nå, og debuterer spalten «God eller dårlig kronikk».

  • Datoene for debattene er satt: Joe Biden og Donald Trump skal møte hverandre 29. september, 15. og 22. oktober. Kamala Harris og Mike Pence møtes til sin ene visepresidentdebatt 7. oktober.

  • Bernie Sanders ble spurt på MSNBC om anklagene fra republikansk side om at Joe Biden fremmer Bernies “sosialistiske agenda”:

  1. Biden i Kenosha

  Joe og Jill Biden var i Kenosha torsdag, og møtte representanter fra lokalsamfunnet. De møtte også familien til Jacob Blake, som ble skutt syv ganger av lokalt politi 23. august. Biden snakket med Blake på telefonen. Biden kritiserte tidligere i uken president Trump for hvordan han opptrådte da han besøkte Kenosha. Trump nevnte for eksempel ikke Jacob Blake.

  Før turen til Kenosha gikk Biden til angrep på Trump over håndteringen av koronapandemien, og omtalte landets mange stengte skoler som en nasjonal krise.

  2. – Stem to ganger!

  Donald Trump har oppfordret sine støttespillere i North Carolina til å stemme to ganger, angivelige for å teste om poststemmesystemet faktisk fungerer.

  Torsdag gikk det ut et åpent brev fra lederen for North Carolinas valgstyre, som presiserer at det er ulovlig å avlegge stemme to ganger ved samme valg.

  3. Republikanere mot Trump

  En rekke fremtredende republikanere gikk ut med støtte til Joe Biden torsdag. Blant dem er tidligere Michigan-guvernør Rick Snyder, som i en kronikk i USA Today skriver at Donald Trump er en bølle som mangler et moralsk kompass. Snyder var guvernør i to perioder fram til 2019, og er en av Bidens mest profilerte republikanske støttespillere til nå.

  En annen i gruppen av republikanere som nå gir sin støtte til Biden er Bill Weld, som var visepresidentkandidat for Det libertarianske partiet i 2016 og som hadde en kortlevd kampanje for den republikanske nominasjonen i 2020. Han var en av de mange presidentkandidatene AmerikanskPolitikk.no intervjuet i august i fjor.

  Senator Mitt Romney (R-Utah) går (i hvert fall foreløpig) ikke så langt som å støtte Joe Biden, men kommer med skarp kritikk av hvordan Trump møter urolighetene i Kenosha. Han sier at måten Trump opptrer og uttaler seg på helt åpenbart er ment å hisse opp den spente stemningen, og at det er sjokkerende.

  4. Målinger

  På fem nasjonale målinger som er kommet de siste to dagene leder Joe Biden alle steder relativt komfortabelt over Donald Trump, med mellom 7 og 10 prosentpoeng.

  På en måling fra Monmouth i Pennsylvania leder Biden med fire prosentpoeng, 49 % mot Trumps 45 %. På Quinnipiacs måling leder Biden med åtte prosentpoeng, 52-44.

  På FOX News’ målinger i vippestater leder Biden 49-40 over Trump i Arizona og 50-42 i Wisconsin og 50-46 i North Carolina. Det er også to andre nye målinger fra North Carolina, på den ene leder Biden 47-45 og på den andre leder Trump 49-47.

  Trump er ikke helt fornøyd med målingene som kommer fra FOX News om dagen og gir uttrykk for det på sitt vante vis:

  Morgenkaffen brygges av redaksjonen. Trykk her for å abonnere.

  Morgenkaffen publiseres også som podkast: Du finner oss i podkastappen din sammen med “2020”. Ønsker du din egen Morgenkaffen-kopp eller tilgang til lørdagsutgaven? Les mer på Patreon.com/ampol.

  Sigrid Rege Gårdsvoll
  Sigrid Rege Gårdsvoll
  Debattjournalist og kommentator i Vårt Land. Kommentator for AmerikanskPolitikk.no og en av stemmene i podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også