Mer

  Landsmøte-effekt og gjenopptatte kampanjer

  Det er mandag 31. august, det er 29 dager igjen til den første tv-debatten, 64 dager igjen til presidentvalget og Morgenkaffen er servert. Podkastutgaven er tilgjengelig her.

  Aller først:

  • Tirsdag reiser Donald Trump til Kenosha, Wisconsin, for å diskutere den anspente situasjonen i byen etter at Jacob Blake ble skutt syv ganger av politiet. Trump har hele tiden manet til “Law & Order”, men har vært sparsom med å uttale seg om Blake-skytingen.
  • Joe Biden velger derimot å holde seg unna Kenosha. Det har gått rykter om at den tidligere visepresidenten skulle besøke byen i dag, men kilder nær kampanjen hans mener at Trumps planlagte besøk kan slå tilbake mot presidenten.

  1. Hva sier velgerne etter to landsmøte-runder?

  Donald Trumps favorability-tall har blitt stående på stedet hvil i etterkant av republikanernes landsmøte, ifølge en ABC News/Ipsos-måling. Håndteringen av korona-situasjonen er også fremdeles dyster lesning for presidenten. For Joe Biden ser tallene litt lystigere ut.

  Målingen viser at det er 31 % som har et positivt syn på presidenten etter at han avsluttet republikanernes landsmøte på torsdag. En tilsvarende måling ble utført like etter demokratenes landsmøte, og da var fasit 32 % på samme spørsmål. Blant republikanerne falt presidenten fire poeng mellom målingene. Bidens favorability ble målt til 45 % forrige uke, og har endret dette marginalt til 46 % nå. Ingen tydelige landsmøte-byks er med andre ord synlige foreløpig.

  Målingen gir også noen svar på hvordan partiene traff på balanseringen av kritikk på landsmøtene sine. 62 % følte at republikanerne brukte for mye tid på å kritisere motstanderne sine, sammenlignet med 51 % som sa det samme om demokratene.

  2. To målinger sier at racet blir jevnere

  Morning Consult sin måling viser at Donald Trump har kneppet inn på noe av ledelsen Joe Biden hadde opparbeidet seg før republikanernes landsmøte. Fra en Biden-ledelse på ti poeng (52% – 42%) før landsmøtet startet, har det nå blitt jevnere (50% – 44%).

  Yahoo News/YouGov-målingen viser også en seks poengs ledelse til Joe Biden, hvilket også er en nedgang sammenlignet med en tidligere måling. 31. juli ledet Biden her med ni poeng (49% – 40%). 28. august er Biden på 47% og Trump på 41%. 16. august, dagen før demokratenes landsmøte gikk av stabelen, viste RealClearPolitics sitt gjennomsnitt en Biden-ledelse på 7,7 poeng. To uker senere viser gjennomsnittet at Biden har en luke på 6,9.

  3. Ni uker å gjøre det på

  Med to avsluttede landsmøter og ni uker igjen til valget gjenopptar både Donald Trump og Joe Biden nå en mer tradisjonell kampanjevirksomhet igjen.

  Trump og Biden har begge satt inn store ressurser i nøkkeldelstater som Arizona, Florida, North Carolina, Pennsylvania, Wisconsin og Michigan. Biden-kampanjen kartlegger også mulighetene sine i Texas og Georgia, i tillegg til Iowa og Ohio. Trump-kampanjen gjør det samme i Minnesota og New Hampshire.

  Fredag, dagen etter at republikanernes landsmøte ble avsluttet, holdt Trump et rally i New Hampshire, mens Mike Pence gjorde et tilsvarende opplegg i Minnesota og Michigan. Under en virtuell fundraiser presiserte Biden at fysiske eventer kun skal gjennomføres på en ansvarlig måte: “What we’re working on is how I get out.” Ifølge Bidens kampanjemedarbeidere jobbes det nå med flere trygge løsninger for fysisk oppmøte på rallies, deriblant muligheten for “drive-in”.

  Morgenkaffen brygges av redaksjonen. Trykk her for å abonnere.

  Morgenkaffen publiseres også som podkast: Du finner oss i podkastappen din sammen med “2020”. Ønsker du din egen Morgenkaffen-kopp eller tilgang til lørdagsutgaven? Les mer på Patreon.com/ampol.

  Henrik Skotte
  Henrik Skotte
  Lektorstudent i historie og skribent for AmerikanskPolitikk.no.

  Les også