Kongressmann Joe Kennedy (D) tapte forsøket på å utfordre sittende senator Ed Markey. (Foto: Lorianne DiSabato)

Oppdatert 2.9: Markey slo Kennedy 55-45 for senatsplassen, mens Neal og Lynch ble renominert. Jake Auchincloss har trolig vunnet det åpne 4. distriktet.

Kongressmann Joe Kennedy utfordrer senator Ed Markey i det demokratiske primærvalget og etterlater seg samtidig et attraktivt sete i Huset. Samtidig utfordres lederen av finanskomiteen i Huset fra venstre. Les mer om disse valgene og mer til her!

Valglokalene i Massachusetts stenger kl. 2 natt til tirsdag, norsk tid. Du kan følge opptellingen her.

Demokratenes senatsnominasjon

Ed Markey (D)

Dette senatssetet ble tomt da John Kerry rykket opp til utenriksminister i 2013. Jurist Ed Markey (f.1946) ble første gang valgt til Huset i 1976 og tok dette senatssetet i et suppleringsvalg i juni 2013, etter å ha beseiret en mer konservativ kollega i primærvalget. Han ble gjenvalgt i 2014 med nesten 62%.

Markey var en forholdsvis anonym politiker i Huset, der han beveget seg fra en sentrumsorientert abortmotstander til en mer venstrevridd progressiv. Ingen skjønte helt hvorfor han på død og liv ville til Senatet etter nesten 40 år, men han har bare fortsatt å gå mot venstre, særlig på klimapolitikk, hvor han nå omfavner AOCs Green New Deal.

Han har samlet inn rundt 9,5 millioner og støttes av en del fagforeninger og selvsagt de mest progressive, men også lokalavisen Boston Globe.

Joe Kennedy (D)

Utfordringen kommer fra kongressmannen Joe Kennedy III (f.1980), sønn av en tidligere kongressmann med samme navn og barnebarnet til justisminister Robert F. Kennedy. Det er naturligvis historiens sus over at en ny Kennedy nå stiller til Senatet og navnet alene er trolig verdt minst ti prosent i denne delstaten.

Kennedy var assisterende distriktsaktor og hadde en karriere i Fredskorpset bak seg da han ble valgt til Huset. I 2018 ble han valgt til å fremføre demokratenes respons på Trumps State of the Union-tale.

Han har samlet inn rundt 9 millioner og har støtte fra mer moderate krefter, men overraskende nok gikk også Speakeren i Huset, Nancy Pelosi ut med støtte til ham for to uker siden og han har flere av de store fagforeningene i sitt hjørne.

Markey ser ut til å ha våknet av den dvalen han har befunnet seg i, og har angrepet Kennedy for å være en pappagutt som ikke klarer å artikulere hvorfor han absolutt vil ha vervet, men føler seg fortjent til det. Han har også pirket borti hele Kennedylegenden og fremstilt dem som en gjeng giddalause snobber.

Kennedy på sin side har i noen grad gjort oppmerksom på det faktum at Markey strengt tatt ikke bor i delstaten mer; han har en nær fiktiv adresse i valgdistriktet. Ellers har han forsøkt å fremstille valget som et generasjonsskifte.

Det er ingen tvil om at Kennedy er en langt mer ambisiøs og dynamisk politiker enn Markey, og som nevnt har han en kjempefordel bare ved å være en Kennedy i Massachusetts. Men Markey står stort sett til venstre for ham politisk og kan regne med solid støtte fra de progressive, som det er mange av i denne delstaten. Målingene spriker, men de har definitivt gått i Markeys favør den siste måneden.

Demokratenes nominasjon til distrikt 1

Richard Neal (D)

Distriktet dekker vestlige og sørlige sentrale strøk av staten, inkludert Springfield. Lærer og tidligere borgermester i nevnte Springfield, Richard Neal (f.1949) ble første gang valgt i 1989 og hadde ingen motstandere i 2018.

Neal har klatret i den demokratiske partigruppen og er nå leder av den mektige finanskomiteen. Han stemmer med partiet sitt 95% av tiden, men som irsk katolikk har han hatt et litt mer konservativt syn på likekjønnede ekteskap og abort.

Han har samlet inn litt under 4 millioner og har sterk støtte fra det meste av partiapparatet. I tillegg fikk han overraskende nok støtte fra den republikanske guvernøren, Charlie Baker.

Alex Morse (D)

I 2020 får han konkurranse fra borgermesteren i mellomstore Holyoke, Alex Morse (f.1989). Han ble valgt til borgermester i 2011, som 22-åring(!) ved å slå ut den sittende demokraten.

Morse er åpent homofil og veldig progressiv (legalisering av cannabis var en av hans opprinnelige kampsaker). Ved siden av sitt offentlige verv er han foreleser ved et universitet.

I begynnelsen av august måtte han beklage fordi han hadde hatt et forhold til flere studenter og et par ellers venstrevridde organisasjoner hadde begynt å reagere på hans oppførsel. Imidlertid har det kommet frem i ettertid at krefter innad i studentorganisasjonen i lang tid hadde forsøkt å få ham til å si eller gjøre noe inkriminerende og de har måttet beklage tilbake.

Han har samlet inn litt under halvannen million og får naturligvis støtte fra de progressive, som Bernie Sanders. En gruppe med nære bånd til Sanders har for øvrig brukt over 300.000 på TV-reklamer for Morse, men det er mulig momentumet har forsvunnet i og med avsløringen om forholdet til studenter.

En intern måling for Morse fra midten av august viser Neal med en beskjeden 46-41 ledelse, mens en måling for Jewish Insider gir ham 49-40.

Demokratenes nominasjon til distrikt 4

Distriktet (D+9) omfatter sørlige deler av staten vest for Boston og har 88% hvite velgere. Joe Kennedy forlater det for å stille til Senatet og ni seriøse demokrater kjemper om å erstatte ham – og alle har samlet inn summer som gjør at de i det minste kvalifiserer til å bli nevnt her. Vi tar dem alfabetisk.

Jake Auchincloss (D)

Førstemann ut er Jake Auchincloss, som er bystyremedlem i Newton, en mellomstor forstad til Boston. Han ble valgt inn i 2015 og gjenvalgt annethvert år siden. Han har jobbet for en fersk teknologibedrift og ved laboratoriet til et forsikringsselskap.

Auchincloss gikk inn i Marinekorpset etter at han var ferdig på Harvard. Etter turer til Afghanistan og Panama trakk han seg ut med kapteins grad.

Politisk fremstår han som forholsdvis moderat; han jobbet bla. på overgangsteamet til republikaneren Charlie Baker etter at han vant guvernørvalget i 2014 (en kort periode var Auchincloss til og med registrert republikaner i sin ungdom) og han har uttalt at han stemte på Baker også i 2018. Han har måttet beklage for flere tidligere uttalelser som ville vært politisk uproblematiske i Norge, men som i dagens USA er døden om man stiller på venstresiden.

Han har samlet inn over 1,7 millioner (herunder 150.000 i personlig lån) og støttes i tillegg av avisen Boston Globe. Den støtten har dog vist seg som et tveegget sverd, da hans motstandere har fremstilt det som om han fikk støtten fordi familien er venner med eieren av avisen.

Becky Grossman (D)

Videre følger advokat og medlem av bystyret i Newton, Becky Grossman. Hun har tidligere vært assisterende distriktsadvokat for Middlesex County og hun er datter av en tidligere finansminister.

Grossman er nå advokat i privat praksis. Hun vektlegger sin status som tobarnsmor og mener politiske vedtak ville sett annerledes ut om Kongressen hadde flere småbarnsmødre.

Hun har samlet inn litt under halvannen million, inkludert rundt 450.000 i personlige lån.

Alan Khazei (D)

Dernest har vi advokaten Alan Khazei (f.1961), som har grunnlagt flere stiftelser for diverse progressive formål, bla. City Year, som tilbyr folk fra 17 til 24 å tilbringe et år i frivillig arbeide for en av nå 29 byer. Han ledet også kampen for å etablere en innenriksversjon av Fredskorpset.

Khazei er for tiden medlem av en føderal kommisjon for militær og sivil tjenestegjøring og har mottatt en drøss utmerkelser fra universiteter og andre organisasjoner.

Han forsøkte seg som senatskandidat til suppleringsvalget etter Ted Kennedy i 2010, men tok bare tredjeplass med 13%, til tross for støtte fra Boston Globe og flere sentrumspolitikere, bla. Michael Bloomberg. Han prøvde igjen i 2012, men trakk seg før valget.

Han har samlet inn litt under 1.8 millioner.

Ihssane Leckey (D)

Deretter kommer Ihssane Leckey. Hun var regulator for den føderale Sentralbanken frem til 2018, hvor hun jobbet med oppsyn av Wall Streets mange banker og fonds.

Leckey innvandret fra Marokko som 20-åring og ligger godt ute på venstresiden. Hun har listet opp mange demonstrasjoner og non-profitts på bio-siden sin, og stilte opprinnelig som motkandidat til Kennedy (før han kunngjorde at han stilte til Senatet).

Hun har samlet inn litt under 1.3 millioner, men hele en million er personlig lån. Hun fremhever selv at hun er den eneste fargede person i feltet.

Natalia Linos (D)

Så følger helseeksperten Natalia Linos (f.1982). Hun har doktorgrad i epidemologi fra Harvard og leder for tiden et helsesenter tilknyttet universitetet.

Linos har tidligere jobbet flere år i FN-systemet og var dessuten vitenskapelig rådgiver for helsekommisjonæren i New York City. Hun nevner coronaepidemien som en viktig grunn for sitt kandidatur.

Hun har samlet inn rundt 325.000, hvorav 35 er personlig lån.

Jesse Mermell (D)

Videre har vi Jesse Mermell, en tidligere kommunikasjonsdirektør for guvernør Deval Patrick. Hun satt tidligere i bystyret i Brookline, en mellomstor forstad til Boston.

Mermell har vært aktiv i diverse organisasjoner på venstresiden i over 20 år, blant annet helt i toppen av Planned Parenthood i delstaten. Hun har dessuten vært leder for Alliansen for lederskap i forretningslivet, en organisasjon for «ansvarlige» forretningsfolk.

Hun har samlet inn litt over en million. Politisk er hun en blanding av progressiv og establishment, og har fått støtte fra noen av de største fagforeningene, bla. lærerne. I tillegg bla. justisminister Maura Healey, samt kongresskvinne Arianne Pressley – en av Husets mest radikale medlemmer.

Ben Sigel (D)

Så følger advokaten Ben Sigel (f.1976). Han lister blant annet opp hvilke personlige pronomen han foretrekker å bli adressert med. Han er halvt hispanjol og halvt jøde, og pro-Israel.

Sigel startet sin yrkeskarriere med å jobbe for den demokratiske valgkamporganisasjonen for Huset. Deretter fortsatte han å jobbe for en demokratisk kongressmann før han avla juridisk eksamen og ble privatpraktiserende advokat. Han har selvsagt deltatt i en drøss stiftelser og organisasjoner også.

Han har samlet inn litt over 300.000.

Nevnes må også advokat Dave Cavell, som tidligere var assisterende justisminister i delstaten, samt forretningsmannen Chris Zannetos, som har slått seg opp på datasikkerhet og teknologi og har to universitetsgrader fra MIT, hvor han har en bijobb som forsker. Begge står på stemmeseddelen, men har opplyst at de trekker seg til fordel for Mermell.

En intern måling fra begynnelsen av august, tatt opp for Ihssane Leckey gir Grossman ledelsen med 19%, foran Auchincloss med 16%, Leckey med 11% og Mermell med 10%. En uavhengig måling fra midten av måneden gir Auchincloss ledelsen med 14%, foran Grossman og Mermell med 13% og Leckey og Linos på 9%.

Demokratenes nominasjon til distrikt 8

Stephen Lynch (D)

Distriktet omfatter deler av Boston, samt områder lenger sør. Jurist og delstatssenator Stephen Lynch (f.1955) har sittet i Huset siden han vant et suppleringsvalg i 2001. Han hadde ingen motstandere i 2018.

Lynch er sønn av en jernarbeider og gikk inn i samme yrket selv. Han steg kjapt i gradene i fagforeningen og ble dens yngste president som 30-åring. Så tok han jussen og jobbet som advokat, primært med fagforeninger. Han forsøkte seg på suppleringsvalget til Senatet, men tapte for Ed Markey.

Han har samlet inn over 650.000, men over 300 av det er fra tidligere kampanjer.

Robbie Goldstein (D)

Lynch regnes som delstatens mest konservative medlem av Huset og utfordres av den progressive legen Robbie Goldstein, som jobber som infeksjonslege i Boston.

Goldstein er homofil og vil bli delstatens eneste sådanne i DC, etter at Barney Frank ga seg i 2012. Han har naturlig nok helsereform som viktigste sak, samt at han mener det er på tide med nytt blod i DC.

Han har samlet inn litt under en halv million.

En intern måling fra begynnelsen av august for Goldstein gir Lynch en liten 39-32 ledelse.

Saken er sist oppdatert mandag 31. august kl 07.00.