Den 73 år gamle Terry Neese tapte andre runde av nominasjonen. (Foto: Milesrahimi Attribution-Share Alike 4.0 International)

Oppdatert 26.08: Delstatssenator Stephanie Bice tok en grei 53-47 seier over konsulent Terry Neese i den republikanske nominasjonen i det 5, distriktet.

Første runde i juni endte med at forretningskvinne Terry Reese og delstatssenator Stephanie Bice gikk videre. Natt til onsdag skal det avgjøres hvem av dem som vinner nominasjonen.

Valglokalene i Oklahoma stenger kl. 2 natt til onsdag. Du kan følge opptellingen her.

Republikanernes nominasjon i distrikt 5

Distriktet inkluderer hele delstatshovedstaden Oklahoma City med forsteder, samt områdene øst for byen. Advokat og tidligere kongressrådgiver Kendra Horn (f.1976) erobret setet fra en sittende kongressmann i 2018 med knappe 51%. Det var flere seriøse republikanere som ville ta tilbake dette distriktet og det regnes for en av de beste mulighetene partiet har.

Terry Neese (R)

Førsteplassen i juni, med 37%, gikk til forretningskvinne Terry Neese (f.1947). Hun jobbet som hodejeger i et par firma som gikk konkurs, men så startet hun egen business og ble rik på det. I tillegg har hun startet flere stiftelser, både i Oklahoma og på nasjonalt plan for å hjelpe kvinner til å lykkes i ledende stillinger.

Neese har også vært aktiv i Handelskammeret og i 1990 var hun den første kvinnelige kandidat til et toppverv i Oklahoma, da hun var republikanernes tapende kandidat til viseguvernør. I tillegg tapte hun et forsøk på å stille i dette distriktet i 1994.

Hun har samlet inn over 1.2 millioner, hvorav 450.000 kommer fra egne, velfylte lommer. Hun støttes av de fleste konservative grupperinger, f.eks. Club for Growth og FreedomWorks. I tillegg har hun god støtte lokalt.

Stephanie Bice (R)

Andreplassen, med 25%, gikk til delstatssenator Stephanie Bice (f.1973). Hun ble første gang valgt inn i delstatsforsamlingen i 2014 og er for tiden leder av den mektige finanskomiteen, hvor hun har fått igjennom flere reformer til fordel for forbrukerne.

Bice har utdanning innen markedsføring og jobbet først i flere år i familiens teknologifirma. Deretter var hun visepresident for et digitalt markedsføringsforetak.

Hun har samlet inn rundt 1.5 millioner og har støtte fra bla, NRA og en rekke lokale krefter.

Bice har den «ære» å være offer for reklame fra Club for Growth kjørte mot henne, hvor de anklager henne for å dele ut skattepenger i hytt og pine, samt å stemme for «den største skatteøkning i Oklahomas historie». Hun har svart med å skjelle dem ut for ikke å ha støttet Trump i 2016.

Neese har slitt med påstander om at hennes nominasjon til å lede det føderale pengetrykkeriet, US Mint, ikke ble trukket av personlige årsaker, slik hun har hevdet, men fordi hennes overordnede hadde sett videoer der Neese, i sitt virke som hodejeger, hadde instruert sine klienter til å lyve på søknader og i intervjuer. Neese blånekter for at så var tilfelle, men beskyldningene kan uansett skade henne.

I tillegg kom det nye avsløringer fredag, om at en stiftelse hun grunnla, med formål å støtte kvinner i utviklingsland, har vært lukrativt for Neese og hennes familie. Ifølge lokalpressen skal mesteparten av de innsamlede beløpene ha gått til lønninger og kjøp av tjenester fra familieselskap, ja i 2014 over 100% av det innsamlede beløpet.

Som om ikke disse tingene var nok, skal hun også ha strukket sannheten til bristepunktet i uttalelser om sine forbindelser til Cherokeenasjonen.