Kongressmann Francis Rooney (R) takker farvel etter bare to perioder og det er mange seriøse kandidater til å erstatte ham i et trygt valgdistrikt. (Foto: Gage Skidmore)

Florida har ingen delstatsomfattende verv på valg i 2020, men to kongressrepresentanter avstår fra gjenvalg og et par andre får interne utfordringer. Les mer om disse valgene her!

Valglokalene i Florida stenger kl. ett natt til onsdag i mesteparten av delstaten, men kl. to i de vestlige deler, også kjent som «håndtaket» («The Panhandle»). Du kan følge opptellingen her.

Republikanernes nominasjon i distrikt 3

Distriktet omfatter sentrale, nordlige deler av staten. Distriktsveterinær Ted Yoho (f.1955) slo ut en sittende republikaner i primærvalget i 2012 og tok 58% i 2018. Han holder et løfte om ikke å sitte i mer enn åtte år og flere republikanere vil erstatte ham i dette trygge setet. Vi tar dem alfabetisk:

Kat Cammack (R)

Første kvinne ut er Kat Cammack. Hun vokste opp i Colorado, men da familien mistet gården i 2011 dro hun til Florida og ble kampanjesjef for den da ganske ukjente Yoho. Hun ble med til DC da han ble valgt inn året etter og steg til assisterende stabssjef der, men etter en stund ble hun omplassert til distriktssjef i Florida.

Cammack leder videre det lokale Handelskammeret og har sitt eget politiske konsulentfirma i distriktet. Hun og mannen har sammen stiftet en non-profitt som jobber for å støtte utrykningspersonell i området.

Yohos sønn har uttalt at Cammack ble sparket fra stillingen i DC, mens Yoho selv har sagt at hun ble «degradert av uoppgitte grunner», hvilket kan tyde på at de har en rettslig avtale om ikke å uttale seg for detaljert om emnet.

Hun har samlet inn rundt en halv million og har noe, men ikke mye, støtte i partiet.

Ryan Chamberlin (R)

Videre har vi forretningskonsulent og forfatter Ryan Chamberlin. Han har i over tyve år rådgitt toppfolk innen næringslivet i henhold til sine konservative prinsipper om dette og hint, noe han er blitt velstående på.

Chamberlin har i tillegg skrevet flere bøker i selvhjelpskategorien og er en ettertraktet foredragsholder. Politisk virker han å være ganske langt ute på høyre fløy, bla. loddet kampanjen ut en AR-15 rifle i valgkampen.

Han har samlet inn under 200.000 og 30 er fra ham selv. Han har en del støtte i partiet, særlig fra de sosialkonservative.

Todd Chase (R)

Så har vi forretningsmann, veteran og tidligere byråd i Gainesville City, Todd Chase. Han fløy hundrevis av tokt for Marinens etterretning i 26 år, før han forlot de væpnede styrker og ble investor og forretningsmann.

Chase satt som eneste republikaner i bystyret i Gainesville fra 2011 til 2017. Her var han med og vedtok «sanctuary city»-status i 2016, noe som har blitt brukt mot ham.

Han har samlet inn over 350.000 og har god støtte lokalt.

Gavin Rollins (R)

Dernest har vi lærer og fylkesråd i Clay County, Gavin Rollins. Han er historielærer, men er også aktiv i delstatens Nasjonalgarde og har vært utplassert i Afrika for å bekjempe terror der.

Han har tidligere vært bystyremedlem i knøttlille Keystone Heights og er inne i sin andre periode i fylkesrådet.

Han har samlet inn under 200.000, og 50 av dem er personlige lån. Han har noe støtte fra partiet, bla. fra Yohos sønn (den avtroppende kongressmannen er nøytral).

Judson Sapp (R)

Så kommer forretningsmannen Judson Sapp. Han har tatt styringen i familiebedriften, som driver med alskens tjenester innen jernbanesektoren i hele det sørøstlige USA.

Sapp fikk politikken inn i ung alder da han var politisk rådgiver for blant annet daværende senator Connie Mack. Han stilte mot Yoho i 2018, men tok bare 24%.

Han har samlet inn trekvart million, men rundt 2/3 er personlige lån. Han har fått støtte fra en forhenværende og to sittende kongressrepresentanter, samt fra en tidligere viseguvernør. Den forhenværende kongressmannen er for øvrig Clifford Stearns, som Yoho beseiret i primærvalget i 2012.

James St George (R)

Dernest har vi forretningsmann og lege James St. George. Han eier flere medisinske klinikker i det nordlige Florida, noe som har gjort ham velstående.

St George er også aktiv i organisasjonslivet, særlig i speiderbevegelsen. Politisk er han selvsagt Trumptilhenger og godt ut til høyre.

Han har samlet inn over 900.000, men 600 av dem er lån. Det er mest av alle i feltet, men han har liten støtte i partiet.

Amy Pope Wells (R)

Siste seriøse kandidat er forretningskvinne Amy Pope Wells. Hun var sykepleier i ti år før hun startet eget vikarbyrå sammen med sin mann. I 2018 stilte hun mot Yoho, men trakk seg før primærvalget.

Wells er aktiv i en drøss lokale foreninger, blant annet er hun leder av Clay Countys Handelskammer. Hun har også vært presidentoppnevnt medlem av en amerikansk-canadisk kommisjon og guvernøroppnevnt medlem av en utviklingskommisjon for Clay County. I tillegg var hun høyt oppe i Ron DeSantis‘ vellykkede guvernørkampanje i 2018.

Hun har samlet inn over 200.000, men over 100 er lån. Hun har hatt noe støtte fra partiet, men ikke overvettes mye. Kampanjen fikk seg en smekk tidligere i måneden, da Pope Wells ble tatt for butikktyveri. Hun mener det hele var en forglemmelse og butikken har valgt å ikke anmelde, men det er slikt som kan sette den endelige spikeren i kista for en kandidat.

En uavhengig måling fra et lokalt firma gir Cammack en 25-25 ledelse over Sapp, med St George på 13% og Rollins på 11%.

Republikanernes nominasjon i distrikt 7

Distriktet omfatter nordøstlige strøk av staten. Professor Stephanie Murphy (f.1978) erobret setet for demokratene i 2016 og tok 58% i 2018.

Richard Goble (R)

Tre republikanere kjemper om sitt partis nominasjon. Førstemann er pantelånsmegler og tidligere aksjemegler Richard Goble.

Goble her vært aktiv i partiet siden slutten av 80-tallet og har sittet i delstatskomiteen fra sitt fylke. Han har dessuten vært delstatsleder av aksjemeglerforeningen.

Han har samlet inn over 150.000, men nesten alt er personlige lån fra ham selv.

Leo Valentin (R)

Så har vi legen Leo Valentin. Han er spesialist i radiologi, med utdanning fra Harvard.

Valentin har helsesystemet som sin viktigste valgkampsak og mener staten bør holde seg unna og overlate avgjørelsene til brukerne.

Han har samlet inn rundt en halv million, hvorav nesten 200 kommer fra personlige lån og han har støtte fra Ted Cruz og andre sosialkonservative grupperinger.

Yukong Zhao (R)

Den siste kandidaten er eiendomsinvestor og tidligere energidirektør og forfatter Yukong Zhao. Han innvandret til USA i voksen alder og tok utdanning innen business. Han har ledet kampen for å fjerne rasepreferanser ved USAs universitet, som i all hovedsak straffer asiatiske studenter.

Zhao var i toppledelsen for Siemenskonsernet i flere år, og tjener nå til sitt daglige brød som eiendomsinvestor. Han har utgitt en bok med «kinesisk visdom» for det amerikanske markedet og skrevet mange kronikker i Orlando Sentinel.

Han har samlet inn over 300.000, hvorav 50 er personlige lån. Han hr støtte fra fylkespartiet i Orange County.

Republikanernes nominasjon i distrikt 8

Bill Posey (R)

Distriktet omfatter kyststrøkene øst for Orlando, inkludert Cape Kennedy. Forretningsmann og delstatssenator Bill Posey (f.1947) har representert området siden 2009 og tok 60.5% i 2018.

Posey har hatt flere administrative jobber i lokal- og fylkesadministrasjon og dessuten vært direktør for delstatens forening for eiendomsmeglere. I DC er han en typisk backbencher.

Han har samlet inn rundt trekvart million, hvorav nesten 300.000 kommer fra tidligere valgår. Han har nær enstemmig støtte fra partiapparatet.

Scott Caine (R)

Posey utfordres av den pensjonerte obersten Scott Caine. Han var i Luftforsvaret i 30 år, der han primært fløy A-10 og trakk seg ut med obersts grad.

Caine er veldig konservativ og angriper Posey fordi han var den eneste republikaneren som støttet en resolusjon i Huset mot anti-asiatisk retorikk. Dette tolker Chase dithen at Posey er anti-Trump, til tross for at presidenten har gitt sin støtte til ham. Caine terper også på det faktum at Posey bryter et løfte om bare å sitte i tolv år.

Han har samlet inn over 200.000 og faktisk fått støtte fra lokalavisen Orlando Sentinel.

Republikanernes nominasjon i distrikt 13

Distriktet omfatter nå hele St Petersburg og er blitt mer demokratisk enn før. Advokat, tidligere guvernør og ex-republikaner Charlie Crist (f.1956) erobret det fra en republikaner i 2016 og tok 58% i 2018.

George Buck (R)

Motstanderen fra forrige gang, konsulent George Buck stiller igjen. Han startet yrkeskarrieren som brannmann i luftforsvaret og deretter i det sivile. En skade satte strek for yrkesutøvelsen, men da ble han lærer i brannbekjempelse ved et college i stedet.

Buck skapte furore i 2019 da han skrev at kongresskvinne Ilhan Omar (D) burde henges for landsforræderi, og han ble umiddelbart fjernet fra republikanernes nasjonale kampanjefond. Det er imidlertid slikt som kan gå hjem hos de mest engasjerte partiaktivistene, som gjerne dominerer i primærvalgene.

Han har samlet inn rundt en million.

Anna Paulina Luna (R)

Så har vi forretningskvinne og veteran Anna Paulina Luna. Hun startet karrieren i Luftforsvaret og ble medlem av en drøss organisasjoner for veteraner. Deretter påbegynte hun studier, men fullførte ikke.

Resumeet er kanskje i overkant tynt, men det er lite å utsette på engasjementet og Luna har fått støtte fra kongressmann Matt Gaetz og hun er blitt populær i konservative grasrotkretser.

Hun har samlet inn rundt en million.

Amanda Makki (R)

Den med mest penger er dog advokat Amanda Makki. Hun er født i Iran, men kom til USA som spedbarn med sin kristne familie. Hennes farsikunnskaper kom til nytte i tiden etter 9/11, da hun bisto Pentagons juridiske avdeling.

Makki har tidligere vært rådgiver for begge hus i Kongressen og er nå partner i et advokatfirma som spesialiserer seg på helsesaker.

Hun har samlet inn over 1.2 millioner. Hun har støtte fra Husets minoritetsleder Kevin McCarthy og over ett dusin andre føderale lovgivere.

Ytterligere to republikanere stiller. En måling fra tidlig i juli ga Makki en 29-21 ledelse på Buck, med Luna på 13%.

Republikanernes nominasjon i distrikt 15

Ross Spano (R)

Distriktet omfatter områdene øst og nord for Tampa. Republikanerne holdt det i 2018 med advokat og delstatsrepresentant Ross Spano (f.1966), som tok 53%. Han ble valgt inn i delstatshuset i 2012 og satt der frem til han ble sendt til DC av velgerne.

Som advokat og som politiker har Spano særlig engasjert seg mot menneskesmugling. Han har imidlertid fått seg en skrell fordi han i 2018 kan ha brutt de ganske strenge reglene om valgkampfinansiering.

Han har samlet inn rundt en million og fått støtte fra fire republikanske kongressmedlemmer i tilstøtende distrikter, samt fra Club for Growth, som har kjøpt nesten 300.000 i reklamer som angriper hans motstander.

Scott Franklin (R)

Han utfordres av byråd i Lakeland City, Scott Franklin, som gjør et stort nummer ut av Spanos problemer med 2018-valget. Han ble valgt inn i bystyret i 2017 og driver et forsikringsbyrå.

Franklin har også bak seg 26 år som pilot i Marinen; 14 aktive år og 12 i reservene.

Han har samlet inn rundt 600.000, hvorav 350 er personlige lån og han har fått støtte fra kongressmann Matt Gaetz.

En uavhengig måling fra St Pete Polls i forrige uke gir Spano en 42-41 ledelse. Det er liten politisk uenighet mellom de to, og Franklin har bygd sin kampanje rundt Spanos etikkproblemer.

Demokratenes nominasjon i distrikt 15

Setet er i utkanten av hva demokratene kan erobre, selv i et godt valgår, men det har ikke forhindret to seriøse kandidater fra å stille.

Alan Cohn (D)

Den første er kommunikasjonskonsulent og partiets kandidat her i 2014, Alan Cohn. Han tok bare 40% da han stilte her sist, men setet har gått litt til venstre og dersom republikanerne renominerer Spano, har Cohn en sjanse.

Cohn er tidligere journalist og var i flere år nyhetsanker på ABC News i området. Han har også jobbet for CBS og i Boston.

Han har samlet inn rundt 600.000 og har særlig mye støtte blant fagforeningene.

Adam Hattersley (D)

Den andre seriøse kandidaten er forretningsmann, veteran og delstatsrepresentant Adam Hattersley (f.1978). Han er utdannet elektroingeniør og har tidligere jobbet i marinen i åtte år, blant annet på en u-båt. I 2016 åpnet han og kona forretning i distriktet.

Hattersley tok over Spanos sete i delstatshuset i 2018 med knapp margin.

Han har samlet inn rundt 650.000. Han står et godt stykke til høyre for Cohn og har mesteparten av partiet i ryggen.

Demokratenes nominasjon i distrikt 18

Distriktet omfatter en del av den østlige kyststripen. Veteran Brian Mast (f.1980), som mistet begge ben i Afghanistan, erobret det åpne setet for republikanerne i 2016 og tok 54% i 2018.

Pam Keith (D)

To demokrater kjemper om sitt partis nominasjon. Første kandidat er advokat og veteran Pam Keith (f.1968), som var tapende kandidat i primærvalget her i 2018. Hun stilte dessuten til Senatet i 2016.

Keith avla jusseksamen i 1995, deretter tjenestegjorde hun i Marinen fra 1995 til 1999. Hun flyttet mye rundt utenlands i barndommen, da foreldrene var diplomater.

Hun har samlet inn rundt 300.000 og har noe støtte på venstresiden i partiet, bla. fra senator Liz Warren.

Oz Vazquez (D)

Motkandidaten er advokaten Oz Vazquez, som tidligere var assisterende regjeringsadvokat for delstaten og tjenestegjorde under både demokrater og republikanere.

Vazquez kommer fra trange kår og er sønn av innvandrere. Han hadde flere kummerlige jobber gjennom mye av ungdommen, noe han mener har formet hans engasjement for «mannen i gata».

Han har samlet inn rundt 450.000. Han er forholdsvis moderat og har noe støtte i partiapparatet.

Republikanernes nominasjon i distrikt 19

Distriktet omfatter sørvestlige deler av kysten, inkludert Fort Myers og Naples. Forretningsmann og tidligere ambassadør Francis Rooney (f.1953) ble valgt første gang i 2016 og tok 62% i 2018. Han stiller ikke til gjenvalg og det er mange seriøse erstattere i dette ganske trygge setet.

Casey Askar (R)

Den første kandidaten er den velstående forretningsmannen Casey Askar, som eier flere restauranter over hele landet og i tillegg har en blomstrende eiendomsvirksomhet.

Askar har en interessant biografi; han er kristen iraker og kom til USA med familien som syvåring, mens Saddam fortsatt satt ved makten. Han ble marinesoldat som 18-åring. Kampanjen har slitt med påstander om at han har blåst opp resumeet sitt og at han skal ha lurt sin kone til skilsmisse.

Han har samlet inn rundt 3,7 millioner, hvorav 3 er personlige lån. Han har liten støtte i partiapparatet.

Byron Donalds (R)

Videre har vi finansrådgiver og delstatsrepresentant Byron Donalds (f.1978). Han hadde en tøff oppvekst i Brooklyn, men studerte i Florida og har tidligere jobbet innen finans, bank og forsikring.

Donalds ble valgt inn i delstatshuset i 2016 og er ofte å se eller høre på tv/radiostasjoner, både lokalt og nasjonalt. Han stilte i dette distriktet så langt tilbake som 2012, men tok bare femteplass, med 14%.

Han har samlet inn rundt 1,2 millioner, men har i tillegg fått mye støtte fra Club for Growth, som har kjørt TV-reklamer for ham, dessuten fra NRA og en haug andre tunge organisasjoner på høyresiden.

Dane Eagle (R)

Så har vi dem kanskje største fisken blant lokalpolitikerne, majoritetslederen i delstatshuset, Dane Eagle (f.1983). Han ble valgt inn i delstatshuset i 2012.

Eagle har økonomiutdannelse og har jobbet innen eiendomsbransjen de siste 17 årene.

Han har samlet inn trekvart million og har støtte fra flere nåværende kongressmedlemmer og delstatspolitikere, bla. senator Marco Rubio og kongressmann Gus Bilirakis, samt en drøss andre lokale størrelser. Han har fått kritikk for å ha fyllekjørt i 2014.

William Figlesthaler (R)

En annen tung kandidat, men uten folkevalgt bakgrunn, er urologen William Figlesthaler. Han har bygget opp en gedigen medisinsk praksis fra små kår og blitt rik i prosessen.

Giglesthaler følger den republikanske oppskriften; suksessfull forretningsmann som aldri har skitnet seg til med faktisk politikk, men vil til Washington for å drenere sumpen. Vi har hørt det før.

Han har samlet inn over 2.5 millioner, hvorav nesten 2 er personlige lån. Han har fått kritikk for tidligere donasjoner til demokrater og for at han er på sitt fjerde ekteskap, til en 30 år yngre russer.

Randy Henderson (R)

Så har vi borgermesteren i den mellomstore byen Fort Myers, Randy Henderson (f.1956). Han satt tidligere i bystyret og har også hatt toppverv i det lokale Handelskammeret, Frelsesarmeen og Kiwanis for å nevne noen grupper.

Henderson jobbet tidligere i bank, men de siste noen-og-tredve årene har han vært eiendomsmegler. Han er muligens den mest moderate i feltet.

Han har samlet inn over en kvart million.

Dan Severson (R)

Den siste noenlunde seriøse kandidaten er Dan «Doc» Severson (f.1954). Han er forretningsmann, veteran og tidligere delstatsrepresentant i Minnesota i åtte år. Han var til og med partiets kandidat til administrasjonsminister der, både i 2010 og 2014.

Severson var jagerpilot for Marinen, hvor han tjenestegjorde i 22 år. Etterpå ble han forretningsmann, før han i 2015 pensjonerte seg og dro til Florida.

Han har samlet inn rundt 150.000, men over 100 er fra ham selv.

I tillegg stiller tre republikanere. En måling fra tidlig i juli viser Askar på 30%, mot 26% for Donalds og Fieglesthaler på 16%.

Republikanernes nominasjon i distrikt 26

Distriktet omfatter områder sør og vest for Miami, inkludert Everglades nasjonalpark og Key West. Demokratene erobret setet i 2018 med konsulent Debbie Mucarsel-Powell, som tok 51%.

Carlos Gimenez (R)

Brannmann og fylkesborgermester i Miami-Dade County, Carlos Gimenez (f.1954) er helt klart favoritten her. Han kom til USA fra Cuba som seksåring og var brannmann i 25 år, inkludert som sjef de siste ni.

Gimenez skryter voldsomt av sine år som leder for fylket, hvor han gjorde store innhogg i budsjettene og senket skattene. Han har tidligere vært rådmann for byen Miami og sittet i fylkesrådet for Miami-Dade.

Han har samlet inn rundt 1.2 millioner. Selv om han stemte Clinton i 2016, har han fått Trumps støtte i dette valget.

Omar Blanco (R)

Han får imidlertid konkurranse fra Omar Blanco, som er tidligere leder for brannmennenes fagforening i Miami. Han har fått støtte fra flere medlemmer av fylkesrådet og delstatsforsamlingen.

Blanco ble useremonielt avsatt som fagforeningsleder i desember 2019, da han tapte gjenvalget 68-32. Det skal dog sies at han egentlig skulle gå av fordi han stilte til Kongressen, men lot seg lokke til å prøve ett år til. Verre er det at han støttet demokraten Andrew Gillum i guvernørvalget i 2018. Han støttet også motkandidatene til senator Rick Scott og finansminister Jimmy Patronis.

Han har samlet inn rundt 200.000.