Georgia kan komme til å sende sin kanskje første libertarianske republikaner til Kongressen. (Foto: Gage Skidmore)

Oppdatert 12.08.20: Våpnenhandler Andrew Clyde vant i GA-9 og skrulla Marjorie Green vant i GA-14. Begge distrikt skal være trygt republikanske.

Det er klart for andre og siste runde av nominasjonsvalgene i Georgia. Republikanerne har en libertarianer i det 9. distriktet og forsøker desperat å stoppe velgerne fra å nominere rabulisten Marjorie Green i det 14. Les mer her!

Valglokalene i Georgia stenger kl. ett natt til onsdag, norsk tid og du kan følge opptellingen her.

Republikanernes nominasjon i distrikt 9

Matt Gurtler (R)

Vinneren av første runde, med 22% ble delstatsrepresentant Matt Gurtler (f.1988), som ble valgt inn i 2016 i en alder av bare 27 år. Han har fått for vane å stemme mot de fleste lovforslag; ja i 2018 var han den med flest «nei» i hele delstatsforsamlingen og foran gjenvalget samme år ble han aktivt motarbeidet av partiledelsen.

I det sivile bygger, reparerer og flytter Gurtler på hus med familiebedriften og han er i tillegg våpeninstruktør. Han støttes av de mer libertarianske deler av partiet, bla. senator Rand Paul og av Club for Growth og vil garantert alliere seg med folk som Paul og kongressmann Thomas Massie fra Kentucky.

Han har samlet inn over 650.000.

Andrew Clyde (R)

Nummer to, med 18-19% ble våpenselger og veteran Andrew Clyde. Han startet sin karriere med 28 år i marinen, hvor han blant annet kjempet i gulfkrigen.

Clyde startet sin våpenbutikk som et hobbyprosjekt tilbake i 1991, og den har siden vokst til to store butikker og de selger nå over hele landet, særlig til politiet. I 2013 kom han i konflikt med IRS, det føderale skattevesenet. Clyde tok dem til retten og vant og han var aktiv i kampen for å få endret skattelovene, som endelig ble kronet med seier i fjor.

Han har samlet inn rundt 900.000, hvorav rundt trekvart million er personlige lån.

Republikanernes nominasjon i distrikt 14

Marjorie Greene (R)

Nummer en, med rundt 40%, ble forretningskvinne og aktivist Marjorie Greene (f.1974). Hun utfordret egentlig Karen Handel i hennes forsøk på omkamp mot Lucy Bath i det 6. distriktet. Da Graves trakk seg, ble det imidlertid gjevere å komme opp hit, til et trygt sete.

Greene har startet flere svært vellykkede forretningsforetak, særlig innen byggebransjen. I tillegg har hun vært høyt og lavt i delstaten og kjempet for diverse kristenkonservative tiltak. Hun har imidlertid en lei historie med å fremme idiotiske konspirasjonsteorier, noe som har kostet henne flere støttespillere både nasjonalt og lokalt.

Green leder pengegaloppen med rundt 1.6 millioner, hvorav 700.000 er personlige lån.

John Cowan (R)

Nummer to, med 19%, ble lege og forretningsmann John Cowan. Han er nevrokirurg og driver en klinikk i hjembyen Rome og er blant annet tilknyttet det lokale SWAT som medisinsk personell.

Cowan har en heller tynn biografi rent politisk og ingen folkevalgt erfaring å vise til. Han har heller ikke vært fri for å fremme konspirasjonsteorier, men er ikke i nærheten av Greene i så måte.

Han har samlet inn over 1.2 millioner, hvorav 200.000 er personlige lån. Cowan har desidert sterkest støtte fra lokale partistørrelser og etterhvert som Greenes uttalelser er blitt allminnelig kjent, har mange nasjonale størrelser også kastet seg på. Han har også støtte fra fem av de andre kandidatene som deltok i første runde.

En måling for Cowans kampanje fra juli viser dødt løp, 38-38 her.