Hvem skal få utfordre den populære, republikanske guvernøren Phil Scott i Vermont? (Foto U.S. Army National Guard photo by Staff Sgt. Michelle Gonzalez)

Oppdatert 12.08.20: Viseguvernør David Zuckerman tok den demokratiske guvernørnominasjonen. Molly Gray ble partiets kandidat til viseguvernør og Doug Hoffer ble renominert til delstatsrevisor.

Vermont har et par spennende delstatsnominasjoner i år. Den demokratiske viseguvernøren utfordrer den republikanske guvernøren, men får konkurranse fra to andre. Les om dette og andre valg her!

Vermont stenger valglokalene kl. ett natt til onsdag, norsk tid. Du kan følge opptellingen her. (Du må ha amerikansk VPN for å se siden)

Demokratenes nominasjon til guvernør

Ver­mont har, som New Hampshire, toårige valg­pe­rioder for alle delstatsverv. Republikanerne erobret det åpne guvernørembetet med forretningsmann og viseguvernør Phil Scott (f.1958) i 2016. Han tok 54% i 2018 og har vært populær, til tross for at Vermont er en ganske liberal stat. I år kjemper tre seriøse demokrater om nominasjonen.

David Zuckerman (D)

Den første er viseguvernør, delstatssenator og bonde David Zuckerman (f.1971). Han erobret det åpne embetet i 2016 og ble gjenvalgt med 57% i 2018.

Zuckerman er godt ute på venstresiden og stiller i tillegg for det Progressive Parti, et lite raddisparti (Vermont har fusion voting, der samme person kan stille for flere partier og stemmene blir lagt sammen). Gården hans er selvsagt «økologisk» og han har noen litt vel liberale ideer om f.eks. vaksine, som han er blitt angrepet for i valgkampen.

Han har samlet inn over 350.000 dollar.

Rebecca Holcombe (D)

Zuckerman får imidlertid ingen kroningsferd til nominasjonen og en av utfordrerne er tidligere skolekommisjonær Rebecca Holcombe. Hun har gjennom mange år vært lærer og rektor, før hun tok en jobb ved lærerutdanningen ved Dartmouth College.

Holcombe hadde kommisjonærjobben fra 2014 til 2018 og hun sier hun gikk av på grunn av budsjettkutt fra Scotts administrasjon.

Hun har samlet inn over 550.000, mest i feltet, og har støtte fra Emily’s List.

Patrick Winburn (D)

Den tredje seriøse kandidaten er advokaten Patrick Winburn (f.1955), som i stor grad har selvfinansiert sin kampanje. Det kan han sikkert greie, etter å ha praktisert som advokat med spesialitet i å saksøke på vegne av yrkesskadede eller feilopererte pasienter gjennom over tyve år.

Winburn er særs aktiv i organisasjonslivet i hjembyen Bennington, men hans eneste politiske erfaring er lederskap i Manchesters demokratiske parti fra 1988-1992.

Han har som nevnt i stor grad betalt gildet selv og bare samlet inn et par tusen, mens han har lånt kampanjen litt over 200.000.

I tillegg stiller en mindre seriøs demokrat.

Demokratenes nominasjon til viseguvernør

Embetet blir altså ledig, fordi viseguvernør David Zuckerman går for opprykk. Flere seriøse demokrater kjemper om nominasjonen og vi tar dem alfabetisk.

Tim Ashe (D)

Den første kandidaten er president pro tempore i delstatssenatet, Tim Ashe (f.1976). Han satt tidligere i bystyret i Burlington, men ble valgt til Senatet i 2008. Som leder de tre siste årene har han vært kompetent og får gode skussmål fra republikanere i forsamlingen.

Ashe har jobbet i offentlig sektor eller non-profitts hele livet. Han har også jobbet for senator Bernie Sanders og er (i likhet med Zuvkerman) medlem både i det demokratiske og det progressive partiet.

Han har samlet inn litt over 100.000.

Molly Gray (D)

Den neste kandidaten er juristen Molly Gray. Hun startet yrkeskarrieren som assistent for kongressmann Peter Welch i DC. Gray satt i tre år i den internasjonale komiteen i Røde Kors og deretter tok hun jussen.

Gray var med å starte opp en internasjonal organisasjon som skal påse at private kontraktører overholder menneskerettighetene rundt i verden. Hun er nå assisterende justisminister i delstaten og underviser kveldsklasser i juss.

Hun har samlet inn litt over 200.000, klart mest, og støttes av de tidligere guvernørene Madeleine Kunin og Peter Shumlin.

Debbie Ingram (D)

Så har vi teolog og delstatssenator Debbie Ingram (f.1962). Hun er lesbisk og direktør for en økumenisk non-profitt.

Ingram ble første gang valgt til delstatssenatet i 2016, på andre forsøket. Før det satt hun i kommunestyret i småbyen Williston i seks år. Hun har tidligere slitt med alkoholisme, noe som ble offentlig kjent da hun vraket bilen i fylla i 2017.

Ingram har samlet inn rundt 70.000 og støttes av lærerorganisasjonene, miljøbevegelsen og sosialarbeiderne.

Brenda Siegel (D)

Den siste kandidaten er festivaldirektør Brenda Siegel. Hun er direktør for en lokal dansefestival, men har tidligere jobbet som koreograf og lærer.

Siegel stilte til guvernør i 2018, men tok bare 21% og kom på tredjeplass. Også hun er langt ute til venstre, både på økonomi og verdispørsmål.

Hun har samlet inn over 60.000.

Demokratenes nominasjon til delstatsrevisor

Doug Hoffer (D)

Jurist og statsviter Doug Hoffer (f.1951) ble valgt første gang i 2012 og tok 58% i 2018. Han har en mangslungen yrkesbakgrunn og var i 30-årene før han tok jussen.

Hoffer har ikke selv regnskapsbakgrunn, og var de siste 19 årene før han ble valgt selvstendig næringsdrivende analytiker for en rekke offentlige og private foretak.

Han har samlet inn rundt 7.000.

Linda Joy Sullivan (D)

Hoffer utfordres av revisor og delstatsrepresentant Linda Joy Sullivan. Hun ble første gang valgt inn i delstatshuset i 2016 og anses som en av de mest sentrumsorienterte demokratene der. Hun var blant annet den avgjørende stemmen som blokkerte et lovforslag om utvidelse av rett til betalt sykefravær i februar i år pga. kostnadene.

Sullivan har, ved siden av revisorutdanningen, mastergrader i forretningsadministrasjon og juss og hun var grunnlegger av en non-profitt som arbeider for å hjelpe ofre for menneskehandel.

Hun har samlet inn over 20.000.

Sullivan stiller i tillegg til den republikanske nominasjonen som write-in kandidat, så taper hun for Hoffman, kan det tenkes hun får en sjanse til i november.