Kongressmann Jim Sensenbrenner (R) etterlater seg et trygt republikansk sete. (Foto: The Leadership Conference on Civil and Human Rights https://creativecommons.org/licenses/by-nc/2.0/)

Oppdatert 12.08.20: Veteran Derrick Van Orden møter kongressmann Ron Kind i WI-3, mens delstatssenator Scott Fitzgerald overtar det trygt republikanske WI-5.

I Wisconsin er det trygt republikanske femte distriktet ledig. Samtidig er det kamp om hvem som får utfordre demokraten Ron Kind i det tredje distriktet. Les mer her!

Valglokalene i Wisconsin stenger kl. 3 natt til onsdag, norsk tid. Du kan følge opptellingen her.

Republikanernes nominasjon i det 3. distriktet

Distriktet dekker de sørvestlige og sentrale deler av staten, inkludert Eau Claire. Jurist Ronald Kind (f.1963) ble valgt første gang i 1996, og tok 60% i 2018. Selv om han har blitt gjenvalgt med solide tall, er distriktet mye jevnere i presidentvalg.

Jessi Ebben (R)

I år kjemper to republikanere om å få møte ham i november. Den første er markedsfører Jessi Ebben (f.1990). Etter college jobbet hun noen år for et par mindre kommuner i Minneapolisområdet.

Ebben kom tilbake til Wisconsin i 2017 og jobber nå for en helseorganisasjon. Hun har tilbragt 26 av sine 30 år i området og mener det er på tide med en grasrotbevegelse som faktisk representerer folket her.

Hun har samlet inn rundt 200.000, hvorav over 75 er personlige lån.

Derrick Van Orden (R)

Den andre kandidaten er veteranen Derrick Van Orden. Han vervet seg til Marinen som 18-åring og forble der i 26 år. Han var medlem av den kjente elitestyrken SEAL og tjenestegjorde i Bosnia, Irak og Afghanistan for å nevne noen områder.

Van Orden har skrevet bok om sin tid i det militære og var dessuten skuespiller i filmen Act of Valor. Etter en tid som forretningskonsulent pensjonerte han seg, og har nå et lite småbruk og driver en kafe.

Han har samlet inn rundt trekvart million.

Republikanernes nominasjon i det 5. distriktet

Distriktet (R+13) ligger i de sørøstlige deler av staten og omfatter områdene nord og vest for Milwaukee. Det har 92% hvite velgere. Jurist og delstatssenator Jim Sensenbrenner (f.1943) ble valgt første gang i 1978 og tok 62% i 2018. Han tar ikke gjenvalg i 2020.

Scott Fitzgerald (R)

De fleste potensielle kandidater i setet ble drevet bort da flertallslederen i delstatssenatet, Scott Fitzgerald (f.1963) meldte sitt kandidatur. Han har sittet i senatet siden 1994 og har vært en av de mest sentrale forkjempere for ex-guvernør Scott Walkers konservative reformer i delstaten.

Fitzgerald tjenestegjorde i reservestyrkene i 27 år og gikk av med oberstløytnants grad. Han har vært utgiver for et par aviser i mange år og har en gård hvor han aler opp hester.

Han har samlet inn over trekvart million.

Cliff DeTemple (R)

Han får imidlertid konkurranse fra Cliff DeTemple (f.1968), som eier et firma som lager utstyr for landmålinger. Han er utdannet ingeniør.

DeTemple har vært i Kystvaktens reservestyrke i 33 år og besøkt 18 land i tjenesten.

Han har samlet inn litt over 200.000, men… vel, 200 av dem er personlige bidrag (ikke lån).