Kongresskvinne Ilhan Omar (D) får intern konkurranse om kongressplassen i Minnesotas 5. distrikt. (Foto: Gage Skidmore)

OPPDATERT 12.08.20: Ilhan Omar ble renominert i MN-5, mens tidligere viseguvernør Fischbach møter kongressmann Collin Peterson i MN-7.

Ilhan Omar (D) har på kort tid blitt en av Kongressens mest kontroversielle medlemmer og hun får motstand i det demokratiske primærvalget. Republikanerne kjemper om å få møte Collin Peterson i det 7. distriktet.

Valglokalene i Minnesota stenger kl. 3 natt til onsdag, norsk tid. Du kan følge opptellingen her.

Demokratenes nominasjon i det 5. distrikt

Ilhan Omar (D)

Det eneste primærvalget av noen interesse er dette, der kongresskvinne Ilhan Omar (f.1982) skal forsvare sitt sete. Distriktet omfatter hele Minneapolis med forsteder og hun holdt det for demokratene i 2018 med 78%.

Omar var delstatsrepresentant da hun ble valgt inn, med yrkesbakgrunn som ernæringsrådgiver ved delstatsuniversitetet og senere for delstatens utdanningsdepartement.

Politisk har Omar vist seg å være en svært kontroversiell figur; en progressiv ledestjerne for noen og en antisemittisk konspirasjonsteoretiker for andre. Hun har videre fått en del kritikk lokalt for å ha neglisjert distriktets behov til fordel for sin rolle som nasjonalt ikon for venstresiden.

Hun har samlet inn over 4 millioner dollar.

Antone Melton-Meaux (D)

Utfordringen kommer først og fremst fra advokaten Antone Melton-Meaux. Han var president for studentene ved sitt universitet og etter jussen var han rådgiver for Congressional Black Caucus og for DCs kongresskvinne, Eleanor Holmes Norton.

I tillegg til advokatgjerningen har Melton-Maux et meglerforetak hvor han prøver å finne kompromisser på diverse problemer. Han mener det er en god erfaring å ha med seg til DC. Melton-Meaux har også virket som oversetter fra hebraisk og er langt, langt mer pro-Israel enn Omar.

Han har også samlet inn over 4 millioner, litt mindre enn Omar, men på den annen side hadde hun en del fra før. Han har fått mye støtte fra de jødiske miljøene i Minneapolis, som er få i antall, men velstående.

Det hele kompliseres imidlertid av at ytterligere tre demokrater stiller; den ene, samfunnsorganisatoren John Mason har vist seg å være en noenlunde seriøs aktør som kan være med og splitte motstemmene.

Republikanerne nominasjon i det 7. distrikt

Distriktet omfatter de vestlige delene av Minnesota og er delstatens største. Det har blødd innbyggere og må utvides en del geografisk i neste nytegning, særlig dersom delstaten mister et sete. Den sentrumsorienterte demokraten Collin Peterson (f.1944) har representert dette området siden 1991 og tok 52% i 2018.

Michelle Fischbach (R)

Her stiller tre seriøse republikanere. Partiledelsen favoritt er helt klart advokat, delstatssenator og i en kort periode viseguvernør Michelle Fischbach (f.1965).

Hun ble valgt inn i Senatet i 1996 og i 2018, da viseguvernør Tina Smith ble sendt til senatet som erstatter for Al Franken, steg hun opp til viseguvernør i egenskap av senatspresident.

Fischbach var kandidat til viseguvernør sammen med tidligere guvernør Tim Pawlenty, som gjorde et mislykket forsøk på comeback i 2018.

Hun har samlet inn over 1 million dollar.

Dave Hughes (R)

Hovedmotstanderen var lenge partiets kandidat i 2016 og 2018, piloten Dave Hughes. Han var i Luftforsvaret i 21 år og gikk ut med majors grad. Før det hadde han utdannet seg til luftfartsingeniør.

Hughes er nå droneinstruktør og lærer opp personell i tolletaten og grensepolitiet. Han var politisk ukjent da han stilte i 2016, men kom sjokkerende nær både den gang og i 2018.

Han har ikke samlet inn så mye, rundt 70.000.

Noel Collis (R)

Den tredje seriøse kandidaten er lege og aktivist Noel Collis, som stilte her helt tilbake i 1992. På 70-tallet drev han valgkamp for faren til nåværende kongressmann Jim Hagedorn, så han har lang fartstid i partiet.

Collis er gastroenterolog, altså spesialist på fordøyelsessystemet.

Han har samlet inn trekvart milion, men nesten 700.000 er personlige lån.

Ytterligere to republikanere stiller.