Kongressmann John Ratcliffe (R) kan få en kort embetsperiode som Trumps etterretningssjef.

Kongressmann John Ratcliffe gikk av i mai for å bli Trumps etterretningssjef. Det republikanske partiet i hans valgdistrikt skal nominere en etterfølger lørdag.

Valgmøtet i Texas‘ 4. distrikt starter kl 20 norsk tid lørdag. Det er ingen påmeldingsfrist, det holder at en person foreslås av en møtedeltager. Den nedenstående listen kan derfor vise seg mangelfull, selv om den i skrivende stund inneholder atten (!) kandidater.

Distriktet er et av landets mest republikanske og omfatter det nordøstlige hjørnet av staten, også kjent som Texarkana. Det grenser mot Arkansas, Louisiana og Oklahoma og inkluderer Paris og nordøstlige forsteder til Dallas.

Tidligere borgermester og føderal anklager John Ratcliffe (f.1965) slo ut en republikansk kongressmann i primærvalget i 2014 og tok 76% i 2018. Han ble tatt i ed som Trumps nye etterretningssjef i mai og setet vil ikke bli fylt ved nyvalg.

Det påhviler distriktets fylkesledere og valgkretsledere å velge en ny kandidat til å representere partiet i november. Så langt har ti kandidater meldt seg, men det kan altså dukke opp flere i møtet. Vi tar dem alfabetisk:

Casey Campbell (R)

Casey Campbell er advokat og tidligere kongressrådgiver. Han er 38 år gammel og kommer fra mellomstore Rockwall, hvor slekta går fem generasjoner tilbake. Han jobber stort sett med å forsvare sykehus og leger som blir saksøkt.

Campbell jobbet i staben til tidligere kongressmann Sam Johnson i DC, for en konservativ tenketank og ikke minst for Kochbrødrene; milliardærer som titt og ofte åpner lommebøkene for konservative (men også liberalistiske) kandidater.

Han har så langt ikke registrert seg hos den føderale valgkommisjonen (FEC), hvilket man må gjøre når man har samlet inn 5.000 dollar.

Pat Fallon (R)

Forretningsmann Pat Fallon (f.1967) er nok en av favorittene. Han er delstatssenator og tidligere delstatsrepresentant og bystyremedlem i mellomstore Frisco. Han ble valgt inn i Senatet i 2018, og slo ut en sittende republikaner med rekordstor margin i primærvalget.

Fallon er også veteran, med fartstid fra Luftforsvaret og businessen hans er rettet inn på klesproduksjon for nettopp det militære.

Han har ikke samlet inn noe, ifølge FEC, men har støtte fra senator Ted Cruz. Det har blitt brukt mot ham at han ikke bor innenfor distriktet og at han er ansett som i overkant ambisiøs.

Trace Johannesen (R)

Så har vi forretningskonsulent Trace Johannesen. Han ble valgt til bystyret i Rockwall i 2018 og er i tillegg styremedlem i en hel haug foreninger i området.

Johannesen vervet seg i Marinekorpset etter 9/11 og ble sersjant. Han har blant annet tjenestegjort i Irak.

Han har samlet inn rundt 10.000 dollar.

Aaron Harris (R)

Videre har vi den politiske konsulenten Aaron Harris, som er stabssjef for kongressmann Lance Gooden. Han var valgkampsjef for en delstatsrepresentant i 2014 og startet deretter sin egen stiftelse som hjalp konservative kandidater til lavere verv.

Tidligere har han vært involvert i en lang rekke grasrotkampanjer og er særlig opptatt av valgfusk. Han har fått igjennom at dette skal behandles som en forbrytelse og ikke en forseelse og har avslørt fusk i flere byer i Texas.

Han har samlet inn over 10.000.

TC Manning (R)

Dernest kommer veteran Thomas Clayton «TC» Manning. Han vervet seg til tjeneste for Marinen i 2003 og ble dimittert i 2010. Han stilte til primærvalget i det solid demokratiske 18. distriktet tidligere i år, men kom bare på 3. plass.

Manning er Trumpist på sin hals og ellers sterkt konservativ i alle henseende.

Han sitter igjen med rundt 18.000 fra forrige gang, der alt bortsett fra 2-3 var personlige lån.

Floyd McLendon (R)

Deretter kommer veteranen Floyd McLendon. Hvis du synes du har sett bildet før, er det fordi han stilte i det 32. distriktet tidligere i år. Han var SEAL-soldat i 13 år og jobbet andre steder i marinen før det. Tiden i marinen tok ham til både Afghanistan og Irak.

McLendon har skrevet bok og livnærer seg for tiden som «inspirerende taler» rundt om i USA.

McLendon samlet inn bra med midler til sitt forrige valg og har igjen rundt 60.000 foran lørdagens avgjørelse.

Jim Pruitt (R)

En annen tungvekter er advokat og borgermester i Rockwall siden 2015, Jim Pruitt. Han stilte til delstatshuset i 2012, men tok bare 40% i primærvalget.

Pruitt har i mange år hatt praksis i Dallas og var dommer der i åtte år. Så flyttet han til Rockwall og åpnet praksis der. Han ble valgt til bystyret i 2013 og til borgermester i 2015.

Han er ikke registrert hos FEC.

Travis Ransom (R)

Videre har vi Travis Ransom, borgermester i småbyen Atlanta, nesten på grensen til Arkansas. Han skryter av å ha kuttet offentlige utgifter fremfor å øke skattene i sn lille by.

Ransom er forsikringsagent på privaten og i tillegg sersjant i Hærens reservestyrke.

Han har samlet inn rundt 50.000.

Jason Ross (R)

Deretter følger advokat og tidligere kongressrådgiver Jason Ross. Også han er fra Rockwall og har vært aktiv innad i partiet siden han startet en republikansk tenåringsklubb under Reagan. Han steg i gradene til stabssjef i distriktet for avtroppende Ratcliffe fra 2015 til 2019.

Ross har startet flere forretningsforetak i området og er i dag arbeidsgiver for nesten hundre personer.

Han har samlet inn over 70.000.

Christopher Schell (R)

Så har vi jurist og tidligere kongressrådgiver Christopher Schell. Han har jobbet for tidligere kongressmann Ralph Hall, mannen som ble beseiret av Ratcliffe i 2014. Han har videre vært i staben til to andre kongressmenn.

Schell har i tillegg jobbet for Pentagon og han tok jussen i 2017.

Han har ikke samlet inn noe ifølge FEC.

Bob Worthen (R)

Sistemann i feltet er forretningsmannen Bob Worthen. Han har vært bonde og murer i familiefirmaet og i tillegg undervist ved et lokalt college.

Worthen er i dag partner i et familieforetak av helsekostbutikker, med flere millioner i omsetning.

Han har samlet inn litt over 40.000, men 35 av dem er personlige lån.

I tillegg stiller kirkedirektør og veteran Rodney Adams, teolog, landmåler og motkandidat til Ratcliff i 2018, John Cooper, kvegbonde Steve Gorman, advokat Tim McCord, eiendomsmegler Zach Rateliff, bonde og flymekaniker Robert West og forretningsmann og logistikkarbeider Joe Vrasic. Ingen av disse er oppført hos FEC.