Guvernør Jay Inslee (D) stiller til en tredje periode. Hvem vil republikanerne ha som sin kandidat? (Foto: DonkeyHotey)

Oppdatert 5.8: Inslee og Culp går videre i guvernærvalget; Heck og Liias går videre i viseguvernørvalget; Kilmer og Kreiselmaier i WA-6, mens to demokrater kjemper om andreplassen i WA-10, der Marily Strickland tar førsteplassen.

Delstaten Washington har et ledig kongressdistrikt og alle delstatsvervene er på valg. Les mer om disse valgene her!

Valglokalene i Washington stenger kl 5. onsdag morgen, norsk tid. Delstaten stemmer utelukkende via poststemmer og krever kun at stemmen skal være postlagt innen dette tidspunktet valgdagen, så det kan fort ta noe tid å få det endelige resultatet. Du kan følge opptellingen her.

Washington har ellers samme valgsystem som California, der de to med flest stemmer i første runde går videre, men hvor det blir ny runde i november selv om en kandidat skulle oppnå over 50%.

Første runde av guvernørvalget

Jay Inslee (D)

Den demokratiske guvernøren Jay Inslee (f.1951) er jurist av utdannelse. Han var tidligere medlem av delstatshuset og deretter satt han i Kongressen i flere år. Han forsøker seg på en tredje embetsperiode, noe som ikke har vært gjort siden 1972.

Inslee prøvde å stille til guvernør allerede i 1996, etter å ha tapt sitt første gjenvalgsforsøk til Kongressen, men kom bare på 5. plass. I 1998 ble han igjen sendt til DC og forble der frem til han ble valgt til guvernør i 2012.

Han forsøkte å stille til president i noen måneder, men det ville seg ikke. Inslee har ingen seriøs demokratisk motstand og kommer garantert til å vinne denne valgrunden, men selv om han skulle ta over 50% blir det en ny runde i november.

Så langt har han samlet inn nesten fem millioner dollar, suverent mest.

Tim Eyman (R)

Flere republikanere kjemper om å ta andreplassen, den mest kjente er nok en som i utgangspunktet vurderte å stille som uavhengig kandidat, forretningsmannen Tim Eyman (f.1965).

Han har gjort seg kjent som anti-skatteaktivist og har i flere valgsykluser gjort livet surt for politikerne gjennom sine konservative forslag i Washingtons folkeavstemningsinstitutt.

Imidlertid har nesten alle de forslagene han har fått flertall for blitt erklært grunnlovsstridige av delstatens Høyesterett og Eyman selv har vært gjennom flere rettssaker. Han er for tiden i krangel med rettsvesenet, som mener han har underslått over trekvart million dollar som skulle vært brukt på avstemningsarbeid.

Han har samlet inn litt over 450.000. Han har en iherdig følgergruppe av grasrotaktivister, men lite støtte i partiapparatet.

Joshua Freed (R)

Den republikaneren som har hatt mest penger i denne valgkampen er dog Joshua Freed (f.1973), som tidligere var borgermester i Bothell, en mellomstor forstad til Seattle. Han er mest kjent for å ha anlagt sak mot guvernør Inslee for retten til å holde gudstjenester med mange mennesker midt i coronakrisen.

Freed har tjent seg rik på husbygging, men det har ikke gått riktig så bra politisk; han har to mislykkede forsøk på å bli valgt inn i delstatshuset i 2002 og 2004. Han er, uvanlig nok for en republikaner, opptatt av økende inntektsforskjeller og utjevning av midler til utdanning (som vanligvis finansieres av eiendomsskatten).

Han har samlet inn halvannen million og har sterk støtte innad i partiet, bla. fra flere store fylkeslag.

Phil Fortunato (R)

En annen kandidat er delstatssenator Phil Fortunato. Han ble valgt inn i delstatsforsamlingen i 2016, og satt to år i delstatshuset i 1999-2000. Han ble egentlig valgt inn i Huset igjen i 2016 på andre forsøk, men ble oppnevnt til å erstatte en delstatssenator før han rakk å tiltre.

Fortunato har vært entreprenør i over 30 år og har særlig ekspertise på vannkvalitet og erosjon. Han er imidlertid ganske langt ut til høyre (han har bla. foreslått å væpne lærere for å forhindre skoleskyting) så vi får se hvor valgbar han er.

Han har samlet inn over 200.000.

Raul Garcia (R)

For de som er lei folkevalgte kandidater, har vi legen Raul Garcia, en osteopat som har spesialisert seg på akuttmedisin. Han har vært professor og publisert artikler og fått utmerkelser, osv, osv.

Garcia meldte seg på den siste dagen og er trolig et slags desperat forsøk fra den «gamle garde» i partiet på å fortsette å fremme moderate kandidater som i det minste kan komme nær å vinne, noe som kan være til hjelp for de republikanske kandidatene til verv nedover i rekkene.

Han har samlet inn rundt 350.000 og støttes av en lang rekke tidligere senatorer, guvernører og andre folkevalgte.

Loren Culp (R)

Den siste seriøse republikaneren er politisjef og veteran Loren Culp (f.1961). Han er politisjef i småbyen Republic og har tidligere drevet egen virksomhet. Han er blitt kjent fordi han har nektet å følge opp delstatens våpenlover fordi han mener at de er grunnlovsstridige.

Culp har bakgrunn fra Hæren, både i ingeniørkorpset og den berømte 101. flybårne divisjonen. Han endte opp som drillsersjant.

Han har samlet inn litt over en million.

I tillegg stiller hele 29 demokrater, republikanere, tredjepartikandidater og uavhengige. Alle målinger viser Inslee med kjempeledelse, mens republikanerne vaker under 10%. Det vil selvsagt bli en konsolidering her frem mot valget, men fåglarne vet hvem som går videre sammen med Inslee.

Første runde av viseguvernørvalget

Viseguvernør Cyrus Habib har annonsert at han ikke tar gjenvalg og vil i stedet søke opptak i jesuitterordenen. Flere seriøse kandidater stiller.

Denny Heck (D)

Det kanskje sterkeste navnet er kongressmann Denny Heck (D) fra det tiende distriktet. Han er lei pendlingen til DC og avstår fra gjenvalg til Kongressen og sikter seg istedet inn på denne stillingen.

Heck (f.1952) var flertallsleder for delstatshuset på 70-tallet og deretter stabssjef for den daværende guvernøren midt på 80-tallet. Videre startet han en lokal versjon av C-SPAN og drev et par foretak som henholdsvis drev med etterutdanning og bistand for digitalisering.

Han har samlet inn over 700.000 dollar. og har støtte fra to tidligere guvernører, noen av de største fylkeslagene og flere viktige fagforeninger.

Marko Liias (D)

Den demokratiske konkurransen kommer fra entreprenør og delstatssenator Marko Liias (f.1981). Han ble valgt til bystyret i hjembyen Mukilteo City som 24-åring og deretter utnevnt til erstatter for en delstatsrepresentant som 26-åring. Liias ble utnevnt til delstatssenatet i 2014.

Liias funderte på å stille til Inslees sete i Kongressen i 2012, men omtegningsprosessen flyttet ham over i et annet sete. Han var også en av de tre demokratene som stilte til finansminister i 2016, men han kom bare på tredjeplass, med 20%.

Liias, som er av finsk avstamning og snakker språket, vil bli delstatens første åpent homofile viseguvernør om han blir valgt. Han har ikke mye erfaring fra privat sektor, men var visepresident i et lite familiefirma i byggebransjen i noen år på 2000-tallet. I tillegg har han jobbet som freelancejournalist.

Han har samlet inn rundt 200.000 og har videre støtte fra avtroppende Habib og mesteparten av venstresiden i partiet, samt en dek fagforeninger.

Dick Muri (R)

Den republikaneren med mest erfaring er tidligere fylkesråd og delstatsrepresentant Dick Muri (f.1953). Han har yrkesbakgrunn fra 22 år i Luftforsvaret og deretter var han medlem av fylkesrådet i Pierce County fra 2003 til 2012.

Muri stilte mot kongressmann Adam Smith i det 9. distriktet i 2010 og tapte 55-45, deretter i dette ferske kongressdistriktet i 2012 hvor han tapte 59-41% mot før nevnte Heck. Han vant et suppleringsvalg til delstatshuset i 2013, men tapte gjenvalgsforsøket i 2018.

Han har imidlertid ikke samlet inn noe videre; rundt 6.500, og har lite støtte i partiet

Marty McClendon (R)

En annen «kjent» republikaner er eiendomsmegleren Marty McClendon, som var partiets kandidat i det 10. distriktet i 2014. Han tapte også forsøk på å bli valgt til delstatssenatet i 2010 og 2018 og et forsøk på denne jobben i 2016.

McClendon har tidligere jobbet som anestesitekniker, eiendomsmegler og pastor og siden 2014 har han vært å høre som radiovert for en kristen kanal. Han har også vært fylkespartileder i Pierce County.

Som kandidat har han flere ganger vært breial og måttet unnskylde sine utspill og han er også noe av en konspirasjonsteoretiker.

Han har samlet inn over 20.000, og har lite støtte i partiapparatet.

Ann Davison Sattler (R)

Advokaten Ann Davison Sattler er riktig nok tidligere demokrat og stilte som det til bystyret i Seattle så sent som i 2019 (hun tapte). Hun har uttalt at hun forlot partiet pga. de progressives intoleranse og trakassering av annerledes tenkende.

Sattler har tidligere vært engelsklærer i Thailand og underviser nå i internasjonal forretningslov ved et universitet i Seattle. Hun er også svært aktiv i nærmiljøet, blant annet har hun hjulpet til med å integrere flyktninger og innvandrere.

Hun har samlet inn rundt 90.000 og fått klart mest støtte fra partiapparatet.

Det er fire demokrater og seks republikanere i feltet og selv om Washington ikke er en delstat så venstrevridd at to demokrater normalt skal gå videre, så kan det skje. Den eneste målingen vi kjenner til er fra mai, den gang ytterligere en sterk demokrat var med.

Første runde i distrikt 6

Derek Kilmer (D)

Distriktet omfatter vestlige deler av staten (dvs. Olympic-halvøya), inkludert Aberdeen og mesteparten av Tacoma. Forretningsmann og delstatssenator Derek Kilmer (f.1974) vant første gang i 2012 og tok 64% i 2018.

Kilmer var forretningskonsulent for McKinsey før han ble valgt inn og har vel vært blant de mest moderate av Washingtons demokrater i DC; han var for øvrig kjent som næringslivsvennlig også da han satt i delstatssenatet.

Han har samlet inn over 1.8 millioner.

Rebecca Parson (D)

Han utfordres imidlertid fra venstre, av Rebecca Parson. Hun jobber som tekstforfatter i et reklamebyrå, men har tidligere jobbet som lærer og har en laaaang historie med aktivisme av alskens slag.

Parson anklager Kilmer for å være i lomma på store selskaper, lobbyister og lignende og angriper hans støtte til frihandelsavtaler og Israel.

Hun har samlet inn over en kvart million.

Elizabeth Kreiselmaier (R)

Den republikanske kandidaten er psykolog og utdanningsforsker Elizabeth Kreiselmaier. Hun har ledet store forskningsprosjekter for både delstatens og det føderale utdanningsdepartementet.

Kreiselmaier har vært husmor de siste 18 år og vært aktiv i f.eks. lokale kirkesamfunn og drevet litt med egen business, men hun har neppe kontaktnettet til å utgjøre noen trussel mot Kilmer. Distriktet er dog ikke mer demokratisk enn at dette kan bli interessant dersom hun går videre sammen med Parson.

Hun har samlet inn rundt 80.000, mindre enn begge demokratene og står faktisk i fare for å havne på tredjeplass i dette ellers moderat demokratiske distriktet.

Første runde i distrikt 10

Distriktet ligger i det vestlige Washington og omfatter hele delstatshovedstaden Olympia samt deler av Tacoma. Forretningsmann og delstatssenator Denny Heck (f.1952) tapte for Beutler i distrikt 3 i 2010, men erobret dette nye setet i 2012 og tok 62% i 2018. Han stiller til viseguvernør i 2020.

Joshua Collins (U)

Hele 19 kandidater, hvorav flere demokrater vil erstatte ham. Første seriøse kandidat (i det minste utfra pengeinnsamlingen) er Joshua Collins. Han er en ung lastebilsjåfør som har fart land og strand rundt med sin kone og en lastebil og derfor mener han kjenner folkemeningen.

Collins mener nasjonen mangler et sosialt sikkerhetsnett og legger skylden på de rike og på de feige politikerne og lover bedring. Han stiller for et lite tredjeparti og har gjort seg upopulær for store deler av venstresiden ved å angripe også demokratene.

Han har samlet inn rundt en kvart million.

Beth Doglio (D)

Videre har vi miljøaktivist og delstatsrepresentant Beth Doglio. Hun ble valgt inn i delstatshuset i 2016.

Doglio har hatt en rekke jobber, stort sett for organisasjoner opp gjennom årene og har vært særlig involvert i miljøsaker. Hun har ledet en rekke valgkamper, men stiller altså for egen del denne gangen.

Hun har samlet inn over 600.000 og støttes av den sterkt venstrevridde kongresskvinnen Pramila Jayapal i det 7. distriktet, samt fagforeningen for delstatsansatte.

Phil Gardner (D)

Dernest kommer den politiske konsulenten Phil Gardner. Han har tidligere vært leder for den avtroppende kongressmannens distriktskontor og kjenner således området godt. Før dette var han pressetalsmann for Heck i DC.

Gardner begynte sin politiske karriere allerede på videregående og har jobbet for flere andre demokrater i delstaten. Som åpent homofil er han særlig opptatt av LBGTQ-rettigheter.

Han har samlet inn over 180.000, men 35 er fra ham selv.

Kristine Reeves (D)

Så har vi tidligere delstatsrepresentant Kristine Reeves (f.1981). Også hun ble valgt inn i delstatshuset i 2016, da hun såvidt beseiret en sittende republikaner, men hun valgte å gå av i desember i fjor, for å drive valgkamp på heltid.

Reeves jobbet tidligere for senator Patty Murray og er nå leder for økonomisk utvikling i forsvarssektoren i delstaten, der særlig Boeingfabrikkene har gitt tusenvis av militært relaterte jobber.

Hun har samlet inn over 580.000 og støttes av fagforeninger innen utdanningssektoren og byggebransjen.

Marilyn Strickland (D)

Den siste seriøse kandidaten er tidligere borgermester i Tacomah, Marilyn Strickland (f.1962). Hun ble født i Seoul og er halvt koreansk. Hun har tidligere vært leder for marketing i Starbuckskjeden og ledet bibliotekene i byen.

Strickland ble valgt inn i bystyret i 2007 og ble borgermester i 2009, med gjenvalg i 2013. Hun fikk sin andel kritikk i løpet av de åtte årene, men de fleste ser på tiden som ganske vellykket.

Hun har samlet inn over 600.000, inkludert 50 fra egne lommer, og får støtte av de to foregående demokratiske guvernørene Gary Locke og Christine Gregoire, samt den lokale fagforeningen for føderalt ansatte.

I dette distriktet stiller åtte demokrater og åtte republikanere. Ingen republikanere har samlet inn seriøse summer og selv om dette distriktet ikke normalt skal la to demokrater gå videre til november, kan vi ikke utelukke at så skjer.

Jackson Maynard (R)

To republikanere har samlet inn nok til å drive noenlunde valgkamp. Den ene er juristen Jackson Maynard. Han startet som aktor, før han begynte i transportdepartementet i delstaten og deretter var rådgiver for delstatssenatet.

Maynard er for tiden juridisk rådgiver for byggeindustrien i Washington.

Han har samlet inn over 60.000 og har støtte fra et par gamle sluggere i delstatspolitikken.

Nancy Slotnick (R)

Den andre er forretningskvinne og veteran Nancy Slotnick. Hun var i Hæren i 20 år, og tjenestegjorde blant annet i Somalia. Nå driver hun og mannen (også veteran) et sikkerhetsfirma.

Slotnick presenterer seg som fiskalkonservativ, men også moderat på verdispørsmål og taler varmt om å krysse partigrensene.

Hun har samlet inn rundt 50.000, men over 30 er lån fra egne lommer.