Kongressrepresentant Justin Amash (U) forlot det republikanske partiet i protest mot Trump og stiller ikke til gjenvalg. Hvem vil republikanerne nominere til å erstatte ham? (Foto: Gage Skidmore)

Oppdatert 5.8: I MI-1 vant Dana Ferguson, I MI-3 vant Peter Meijer, i MI-10 Lisa McClain, i MI-11 Eric Esshaki og MI-13 Rashida Tlaib.

Delstaten Michigan har to åpne kongressnominasjoner, i tillegg er det tette kamper om hvem som skal bli utfordrere i et par andre seter. Les mer om disse valgene her!

Valglokalene i Michigan stenger kl. to natt til onsdag i mesteparten av delstaten, men de vestligste delene stenger kl. tre. Du kan følge opptellingen her.

Demokratenes nominasjon i distrikt 1

Distriktet dekker hele den øvre halvøya (Upper Peninsula) og de nordligste delene av den nedre halvøya. Den pensjonerte marinegeneralen Jack Bergman (R) ble første gang valgt i 2016 og tok 56% i 2018.

Dana Ferguson (D)

To demokrater kjemper om å få utfordre ham i dette forholdsvis, men ikke helt trygge distriktet. Den første kandidaten er en gjenganger fra 2018, snekker og forretningsmann Dana Ferguson.

Han har en mastergrad i offentlig administrasjon, men jobber for det lille familiefirmaet som driver med konstruksjon. Han forsøkte å stille i 2018, men klarte ikke å samle inn nok underskrifter.

Ferguson har samlet inn rundt 150.000.

Linda O’Dell (D)

Den andre kandidaten er tidligere aksjespekulant Linda O’Dell. Hun var ved Wall Street i nesten et tiår, før hun fikk nok og gikk over til å ta seg av familien og involvere seg i nonprofittgrupper.

O’Dell har i ettertid jobbet som lærer og vært aktiv i en drøss forskjellige veldedighetsgrupper, samt eget kirkesamfunn lokalt.

Hun har samlet inn rundt 200.000.

Republikanernes nominasjon i distrikt 3

Distriktet (R+6) omfatter vestlige, sentrale innenlandsdeler av staten, inkludert Grand Rapids og har 84% hvite velgere. Jurist og delstatsrepresentant Justin Amash (f.1980) har representert området siden 2011 og tok drøye 54% i 2018. Han meldte seg ut av det republikanske partiet i 2019 i protest mot Trump og mistet således sitt komiteverv. Han stiller ikke til gjenvalg.

Lynn Afendoulis (R)

To republikanere kjemper om sitt partis nominasjon. Den ene er delstatsrepresentant Lynn Afendoulis (f.1958). Hun starter yrkeskarrieren som avisjournalist før hun gikk inn i forretningslivet, hvor hun har jobbet som både konsulent og PR-ansvarlig.

Afendoulis ble valgt inn i delstatsforsamlingen i 2018, men hopper allerede over til det føderale nivået. Hun stilte mot Amash da han fortsatt var republikaner.

Hun har samlet inn rundt 900.000, inkludert lån på over 250.000 fra seg selv.

Peter Meijer (R)

Afendoulis får konkurranse fra eiendomsanalytiker og veteran Peter Meijer, som tilhører en styrtrik famile med kontroll over en regional butikkjede med nesten 200 sjapper i Midt-Vesten. Han har også støtte fra den rike DeVos-familien, hvis medlemmer av og til har søkt verv i delstaten og som for tiden har den føderale utdanningsministeren.

Meijer tjenstegjorde i den amerikanske Hæren i Irak og jobber med eiendom i det sivile.

Han har samlet inn over halvannen million, hvoran nesten 1/3 fra seg selv og han har støtte fra mesteparten av det nasjonale partiet, særlig fra veteraner.

I tillegg stiller tre mindre seriøse republikanere.

Republikanernes nominasjon i distrikt 10

Distriktet dekker det området av det sentrale, østlige Michigan som kalles «tommelen». Tidligere delstatspartikasserer Paul Mitchell (f.1956) ble første gang valgt i 2016 og tok 60% i 2018. Han tar ikke gjenvalg i 2020.

Shane Hernandez (R)

Det er i hovedsak tre kandidater som kjemper om nominasjonen. Den første er arkitekt og delstatsrepresentant Shane Hernandez (f.1982). Han er visepresident i et lite arkitektbyrå i Port Huron og er aktiv i flere non-profitts og veldedige grupper lokalt.

Han ble valgt inn i delstatshuset i 2016 og er for tiden leder for den mektige bevilgningskomiteen. Han ble rangert som den mest konservative i Huset i 2017 og har tidligere vært fylkespartileder.

Han har samlet inn over en halv million dollar, og har i tillegg fått reklame for halvannen million fra Club for Growth. Han har også støtte fra avtroppende Mitchell.

Lisa McClain (R)

Den andre er forretningskvinne Lisa McClain. Hun jobbet i ti år for American Express og har deretter vært finansrådgiver for et firma i Detroit. Hun er også sertifisert som forsikringsselger.

På fritiden er hun blant annet aktiv som fundraiser for en multipel sklerose-forening og en annen for hjemløse.

Hun har samlet inn rundt 1.8 millioner, men nesten halvannen av dem er fra egne konti. I tillegg har hun støtte fra en konservativ PAC som har brukt nesten en halv million på å angripe Hernandez og fra ex-guvernør Rick Snyder.

Doug Slocum (R)

Den tredje er den pensjonerte brigadegeneralen Doug Slocum. Han tjenestegjorde i 35 år i luftforsvaret og nasjonalgarden og fløy blant annet F-4, F-16 og A-10. De siste fem årene var han sjef for Selfridge, en stor flybase i Macomb County.

Slocum er fortsatt aktiv i flere forsvarsorganisasjoner, samt lokale grupper som jobber me forbindelser mellom flybasen og det lokale næringslivet.

Han har samlet inn over en halv million.

En måling fra WPA for Club for Growth gir Hernandez en 33-37 ledelse på McClain, med Slocum langt bak på 10%.

Republikanernes nominasjon i distrikt 11

Distriktet (R+4) dekker forstedene vest og nordvest for Detroit og har 84% hvite velgere. Demokratene erobret det med tidligere rådgiver i det føderale finansdepartementet Haley Stevens (f.1983), som tok 52% i 2018.

Kerry Bentivolio (R)

Her stiller flere republikanere; utfra pengeinnsamling og historie er det fire som fortjener noe mer omtale. Nummer en er en gammel kjenning for lesere av ampol; tidligere kongressmann Kerry Bentivolio (f.1951).

Han satt en eneste periode i Kongressen (2013-15), da han ble partiets nominerte fordi den sittende kongressmannen ikke hadde samlet inn nok underskrifter til å stille på ny.

Bentivolio ble slått i primærvalget i 2014 og han prøvde seg som uavhengig kandidat i 2016 og som republikaner i primærvalget i 2018 (med kun 11%).

Han har samlet inn rundt 150.000, hvorav ca. 1/3 er lån fra ham selv.

Eric Esshaki (R)

Så har vi advokat og tidligere sykepleier Eric Esshaki. Han har en interessant biografi; faren var kristen iraker og innvandret til USA på 70-tallet. Eric jobbet en periode ved et sykehjem og da han ble avdelingsleder oppdaget han forhold som han innrapporterte til delstatsmyndighetene. Da han fikk sparken gikk han til sak mot tidligere arbeidsgiver.

Esshaki tok videre utdanning og jobbet noen år ved andre institusjoner, men tok så jussen. Han jobbet et par år i New York før han flyttet tilbake til Michigan.

Han har samlet inn over 400.000, hvorav 100 er personlige lån.

Carmelita Greco (R)

Videre har vi forretningskvinne, kunstner og prest Carmelita Greco. Hun har tidligere jobbet som finansrådgiver, motedesigner og misjonær.

Greco er for tiden leder for en non-profitt som promoterer kristne kunstnere. Det er i det hele tatt mye kristendom mot sosialisme hos denne kandidaten.

Hun har samlet inn rundt 400.000, men 275 er i form av lån fra seg selv til kampanjen.

Whittney Williams (R)

Den siste kandidaten er bilshowspesialist og skuespiller Whittney Williams. Hun kom som ulovlig innvandrer til USA fra Taiwan som 10-åring uten å kunne engelsk, men er nå statsborger.

Williams har i flere år jobbet for bilindustrien i Michigan, der hun nå organiserer bilshow rundt om i USA. Hun har vært med i mange reklamefilmer for diverse merker og har en liten karriere på si som skuespiller og modell. I tillegg var hun i sin tid en meget habil ballettdanser.

Hun har samlet inn over 120.000, hvorav 30 kommer fra egne konti.

I tillegg stiller en mindre seriøs republikaner.

Demokratenes nominasjon i distrikt 13

Rashida Tlaib (D)

Distriktet dekker sentrale og vestlige deler av Detroit med forsteder og er bunnsolid demokratisk. Demokratene holdt setet med advokat og tidligere delstatsrepresentant Rashida Tlaib (f.1976) som tok 84% i 2018.

Tlaib har rukket å gjøre seg bemerket som en av Kongressens mest venstrevridde aktivister og er medlem av den såkalte «The Squad«; en gruppe av det som for alle praktiske formål ville vært sosialister i Europa.

Hun har samlet inn over tre millioner dollar.

Brenda Jones (D)

Tlaib utfordres av lederen for bystyret i Detroit og tidligere kongressmedlem og fagforeningsaktivist Brenda Jones (f.1959). Hun ble valgt inn i bystyret i 2005 og hun har ledet det siden 2015.

Hun har samlet inn over 165.000.

Jones og Tlaib stilte i dette setet i 2018, etter at daværende kongressmann John Conyers hadde gått av pga. seksuell trakassering av ansatte.

Det ble holdt primærvalg til et suppleringsvalg samtidig med det ordinære primærvalget; det førstnevnte hadde færre kandidater og ble vunnet av Jones, som således fikk to måneder som kongresskvinne. Det ordinære, med flere svarte kandidater til å kjempe om stemmene, ble knepent vunnet av Tlaib.

Ut fra dette kan vi altså konkludere med at det var antallet svarte kandidater i 2018 som gjore at Tlaib og ikke Jones nå sitter i Kongressen og det skulle således vært duket for revansj for Jones i år.

Tlaib har imidlertid samlet inn mye mer penger og har fått noe lokal støtte på det drøyt halvannet året hun har vært innvalgt. Jones har mistet en del støtte og det har vært noe halvhjertet over årets utfordring. I tillegg var hun ute av valgkampen i flere uker, fordi hun pådro seg coronaviruset.