Mange frykter at tidligere administrasjonsminister Kris Kobach (R) kan sette Kansas i spill i november. (Foto: DonkeyHotey)

Oppdatert 5.8: Marshall vant senatsnominasjonen, mens Mann vant KS-1, LaTurner slo ut Watkins i KS-2 og Adkins vant i KS-3.

Det republikanske partiet i Kansas kjemper hardt for å unngå at tidligere administrasjonsminister Kris Kobach vinner senatsnominasjonen. Les mer om dette og andre valg her!

Valglokaler i de mest folkerike deler av Kansas stenger kl. 2 i natt, norsk tid. De vestlige deler stenger kl 3. Du kan følge opptellingen her.

Republikanernes senatsnominasjon

Journalist og veteran Pat Roberts (f.1936) satt i Huset i 16 år før han ble valgt til Senatet i 1996. Roberts tok 53% i 2014, til tross for sterk motstand, men går ikke på en ny periode.

Roger Marshall (R)

Partiestablishmentet har sin kandidat i lege og kongressmann Roger Marshall (f.1960). Han har spesialisert seg på gynekologi og har sittet i styret for et lokalt sykehus. I tillegg er han kaptein i Hærens reservestyrke.

Marshall ble valgt inn i Kongressen i 2016, som et mer moderat (og bondevennlig) alternativ til den ganske libertarianske Tim Huelskamp, som lenge hadde vært i strid med landbruksinteressene i Kansas.

Han har samlet inn over 2,7 millioner dollar og har støtte fra de mer moderate deler av delstatspartiet og Handelskammeret.

Kris Kobach (R)

Marshalls fremste utfordrer er jurist og tidligere administrasjonsminister og partiets tapende guvernørkandidat i 2018, Kris Kobach (f.1966). Han satt tidligere i bystyret i hjembyen Overland Park.

Kobach gjorde seg berømt/beryktet med sin hard linje mot illegale innvandrere og var på tale som Trumps sikkerhetsminister, men det ble ikke noe av. Han var såpass kontroversiell at han tapte guvernørvalget i 2018, og partiet er livredde for at han skal bli nominert og koste dem dette senatssetet.

Han har samlet inn litt under en millon og har støtte fra de mer konservative deler av delstatspartiet.

Bob Hamilton (R)

To andre kandidater har imidlertid selvfinansiert såpass at de må nevnes her. Den første er Bob Hamilton, som eier et stort rørleggerfirma. Han har bygget det fra grunnen av og har nå over 160 ansatte.

Hamilton skryter av at han aldri har vært valgt til noe, men har litt politisk erfaring gjennom en non-profitt han stiftet i 2011, som donerer diverse sanitærartikler til fattige.

Han har samlet inn 3.7 millioner, men 3.5 er fra egne lommer.

Dave Lindstrom (R)

Den siste seriøse kandidaten er forretningsmann og tidligere fotballproff i Kansas City og San Diego, Dave Lindstrom (f.1954). Han spilte i NFL i ni år, før han startet flere Burger King-restauranter.

Lindstrom har ledet turistkontoret for Overland Park og og sitter i styret for et community college der. Videre er han styreleder for organisasjonen som har ansvaret for Kansas Turnpike, en nesten 400 kilometer lang veistrekning i delstaten.

Han har samlet inn nesten trekvart million, hvorav 140 er personlige lån.

Valgkampen er blitt hard og særlig Marshall har fått gjennomgå for en sak fra 2008, hvor han i utgangspunktet fikk en kraftig smekk på lanken for uvettig kjøring, men ved hjelp av en forretningsforbindelses sønn fikk straffen kraftig redusert.

Alle uavhengige målinger har gitt Kobach ledelsen, men det er fortsatt mange velgere som ikke har bestemt seg og tv-reklamene har muligens gjort inntrykk også. Kobach selv har ikke hatt penger de siste ukene, men PACs og ikke minst demokratene (som anser ham som den svakeste republikaneren) har brukt noen millioner her. Det har imidlertid også Marshall og hans støttespillere.

Republikanernes nominasjon i distrikt 1

Kongressmann Roger Marshall (R) stiller altså til Senatet og to seriøse republikanere kjemper om nominasjonen, som i dette erkekonservative distriktet er jevngodt med å bli valgt.

Bill Clifford (R)

Den første er lege og fylkesråd i Finney County, Bill Clifford. Han gikk inn i Luftforsvaret som 17-åring (under Vietnamkrigen) og fløy F-15 i blant annet Tyskland.

I det sivile begynte Clifford å studere medisin og de siste 25 årene har han vært øyekirurg i Garden City. Han har vært leder for delstatens forening for øyeleger og styremedlem i den føderale foreningen.

Han har samlet inn over 900.000, men nesten 600 av dem er fra ham selv.

Tracey Mann (R)

Den andre er tidligere viseguvernør Tracey Mann. Han satt i delstatssenatet da han ble utnevnt til embetet, etter at guvernør Sam Brownback hadde gått av for å ta en ambassdørjobb og viseguvernør Jeff Colyer hadde rykket opp til toppjobben.

Colyer og Mann tapte nominasjonen i 2018 til før nevnte Kobach. I det sivile er Mann eiendomsmegler i hjembyen Salina, i tillegg har han en bondegård. Han forsøkte seg på dette distriktet i 2010, men da tok han bare tredjeplass. Politisk er han svært konservativ og rotet blant annet rundt med konspirasjonsteorier om Obamas fødested

Han har samlet inn over trekvart million og har støtte fra partiestablishmentet.

I tillegg stiller to andre republikanere. Valgkampen her har virkelig hardnet til. Mann beskylder Clifford for å støtte utvidelse av coronarestriksjoner, til tross for at den demokratiske guvernøren har lempet på dem.

Clifford på sin side anklager Mann for å støtte liberale demokrater og å stå bak store skatteøkninger da han var viseguvernør. Begge har videre støtte fra nasjonale grupper som har brukt flere hundre tusen på reklamer.

Republikanernes nominasjon i distrikt 2

Steve Watkins (R)

Distriktet omfatter de østlige deler av staten, inkludert delstatshovedstaden Topeka, og omringer det 3. distriktet. Republikanerne holdt setet med den kontroversielle forsvarskontraktøren og veteranen Steve Watkins (f.1976), som tok 48% i 2018.

Watkins vant et meget splittet republikansk nominasjonsfelt i 2018, mye på grunn av at faren hans pumpet inn millionbeløp i tv-reklamer. Han har et mildt sagt omstridt privatliv og liten historie i distriktet. I 2019 gikk det et rykte i flere uker om at han var rett ved å gå av pga. en ikke spesifisert skandale og i juli ble det kjent at han var satt under tiltale for tre punkt med svindel i tilknytning til opplysninger om hvor han skal ha vært bosatt ved forrige valg.

Han har samlet inn litt over en million.

Jacob LaTurner (R)

Watkins utfordres av delstatens finansminister, tidligere kongressrådgiver og delstatssenator Jake LaTurner (f.1988). Han ble utnevnt til ny finansminister i 2017, da Sam Estes ble valgt til Kongressen og tok 58% i sitt første valg i 2018.

LaTurner stilte opprinnelig til Senatet, men lot seg kjapt overtale til å utgjøre et mer akseptabelt alternativ til Watkins. Han har imidlertid også sine pussige ideer, som å la alle bære våpen uten lisens. Han ble ansett som svært ambisiøs da han satt i delstatssenatet og lå konstant i klammeri med ledelsen der.

Han har samlet inn over trekvart million

Dennis Taylor (R)

LaTurners utfordring har imidlertid blitt komplisert ved inntredenen til en tredje kandidat, advokaten Dennis Taylor. Han startet sin politiske karriere som fylkesråd i Shawnee Count, deretter var han arbeidsminister, sosialminister og stabssjef for guvernør Mike Hayden på 80-tallet. Videre var han stabssjef for presidenten i delstatssenatet.

Da Berlinmuren falt var Taylor på plass som sjef for det amerikanske demokratiprogrammet for Øst-Europa. De siste tolv årene har han jobbet som strategisk rådgiver for næringslivet. Han forsøkte seg på et comeback i primærvalget til administrasjonsminister i 2018, men kom bare på tredjeplass.

Han har samlet inn i underkant av 100.000, hvorav 65 kommer fra ham selv. Taylor er trolig den mest moderate av de tre.

Republikanernes nominasjon i distrikt 3

Distriktet (R+4) ligger øst i staten og omfatter forsteder til storbyen Kansas City. Det har 77% hvite og nesten 10% hver av svarte og latinske velgere. Jurist Sharice Davids (f.1980) erobret setet fra en sittende republikaner med knappe 54% i 2018 og tre kvinnelige republikanere kjemper om å få prøve å vinne det tilbake i november.

Amanda Adkins (R)

Første kvinne ut er Amanda Adkins, som tidligere var leder av delstatspartiet i Kansas fra 2009 til 2013. Hun ledet daværende senator Sam Brownbacks gjenvalgskampanje i 2004; videre har hun vært rådgiver for regelkomiteen i Huset og direktør for GOPAC, et slags skoleringsprogram for det republikanske partiet.

Adkins har de siste 15 år jobbet for Cerner, et firma som leverer dataløsninger til helsebransjen og dertil sittet i styret for delstatsstyret i Handelskammeret. Hun har også vært med på å starte en organisasjon som hjelper kvinner til å ta lederstillinger innen politikk og næringsliv.

Hun har samlet inn rundt en million og har god støtte fra partiapparatet.

Adrienne Vallejo Foster (R)

Den neste kandidaten er Adrienne Vallejo Foster, som var borgermester i småbyen Roeland Park fra 2009 til 2013. Hun satt i bystyret fra 2005 til 2009. I 2011 ble hun oppnevnt av daværende guvernør Sam Brownback til å bli direktør for delstatskommisjonen for latinske affærer.

Vallejo Foster ble utnevnt av president Trump til regional administrator for en avdeling innen byrået for små bedrifter. Politisk er hun muligens den mest konservative i feltet og prøver å appellere til grasrota.

Hun har samlet inn nesten 400.000.

Sara Hart Weir (R)

Den tredje kandidaten er Sara Hart Weir (f.1981), som var leder for den nasjonale foreningen for foreldre med barn født med Downs syndrom fra 2014 til 2019; hun var nestleder fra 2012-2014.

Hart Weir var sentral i å få igjennom en lov i Kongressen i 2014 som ga foreldre med barn med Downs adgang til å opprette skattefrie sparekonti for utgifter forbundet med sykdommen. Politisk har hun vært moderat i sine tidligere roller (og hun støttet en demokrat i Kansas i 2004, noe hun har fått pepper for i TV-reklamer), noe hun prøver å kompensere for i år, ved å aktivt støtte konservative utfordrere i andre valg i delstaten. Vi får se om det virker, eller om hun skyver velgere fra seg.

Hun har samlet inn omtrent trekvart million, hvorav 165 kommer fra henne selv og hun har god støtte i partiapparatet.

I tillegg stiller to mindre seriøse republikanere.