Legen Hiral Tipirneni er favoritt til å vinne den demokratiske nominasjonen i det utsatte 6. distriktet. (Foto: Gage Skidmore)

Oppdatert 5.8: O’Halleran og Shedd vant i AZ-1, Brandon Martin i AZ-2, Gosar ble renominert i AZ-4 og Tipirneni vant i AZ-6.


I Arizona er det kamp om nominasjonene i et par potensielt interessante distrikt. Les mer om disse valgene her!

Valglokalene i Arizona stenger kl. 04:00 onsdag morgen, norsk tid. Du kan følge opptellingen her.

Demokratenes nominasjon i distrikt 1

Tom O’Halleran (D)

Distriktet utgjør de nordøstlige og østlige deler av staten, og inneholder flere indianerreservater. Tidligere delstatssenator og ex-republikaner Tom O’Halleran (f.1946) ble første gang valgt i 2016 og tok 54% i 2018.

O’Halleran startet yrkeslivet med over ti år ved politiet i Chicago før han ble obligasjonshandler. Etterhvert trakk han seg tilbake til Arizona, hvor han var republikansk medlem av delstatsforsamlingen i åtte år, inntil han ble beseiret av en mer konservativ kandidat. i 2014 byttet han parti og ble knepent valgt inn i Huset i 2016.

Han har samlet inn over to millioner dollar, hvorav nesten én kommer fra tidligere valg.

Eva Putzova (D)

O’Halleran er en backbencher uten stor gjennomslagskraft internt og han utfordres av en langt mer progressiv og aktivistisk kandidat, Eva Putzova. Hun er født og oppvokst i Slovakia, men kom til Flagstaff i 2000 og i 2014 ble hun valgt inn i bystyret.

Putzova jobbet ved delstatsuniversitetet i byen i 14 år og er nå direktør for kommunikasjon og teknologi for en fagforening for restaurantarbeidere. Politisk står hun svært langt til venstre.

Hun har samlet inn over 350.000, noe som blekner i sammenligning med O’Halleran, men hvis primærvelgerne er i humør for en progressiv kriger har hun en sjanse.

Republikanernes nominasjon i distrikt 1

Tiffany Shedd (R)

På republikansk side er favoritten advokat, bonde og kunstner Tiffany Shedd. Hun stilte også i 2018, men tok bare 3. plass, med 19%.

Shedd er ihuga Trumpist og lover å arbeide for å sikre grensen mot Mexico. I dette valget har hun sikret seg omtrent det som er av politiske støtteerklæringer.

Hun har samlet inn over 600.000, hvorav over 70 er lån og andre bidrag fra egne konti.

Nolan Reidhead (R)

Motstanderen er advokaten Nolan Reidhead. Han har hatt egen praksis i Tucson i over 20 år og er aktiv i organisasjonslivet der.

Også Reidhead er ihuga Trumptilhenger og vil kjempe mot sosialisme og for strengre innvandringspolitikk.

Han har samlet inn litt over 100.000, hvorav nesten 50 er lån eller andre bidrag fra egne lommer.

Republikanernes nominasjon i distrikt 2

Distriktet utgjør den sørøstlige delen av staten, inkludert de mer velstående deler av Tucson, og ga Obama en knapp seier. Advokat og tidligere kongresskvinne Ann Kirkpatrick (f.1950) gjorde comeback til Kongressen i 2018, da hun erobret dette åpne setet med 55%.

Brandon Martin (R)

To av tre republikanere har samlet inn nok til å drive noenlunde seriøse kampanjer. Den ene er veteran og forsvarskontraktør Brandon Martin. Han var i Hærens reservestyrker i 11 år og tjenestegjorde i etterretningen i Afghanistan.

Martin stilte i dette distriktet også i 2018, men tok bare andreplass, med 29% av stemmene.

Han har samlet inn rundt 200.000.

Noran Eric Ruden (R)

Den andre er Noran Eric Ruden, som driver et skadedyrfirma i Tucson, samt et innendørs baseballanlegg.

Ruden er sparsom med politisk info, men desto mer informativ om sine gode etiske sider, som han mener han utviklet da han begynte i sin første jobb som 14-åring.

Han har samlet inn rundt 300.000, hvorav 100 er fra ham selv.

Republikanernes nominasjon i distrikt 4

Paul Gosar (R)

Distriktet inkluderer hele den vestlige delen av staten bortsett fra en liten bit i sør, samt sentrale deler inn mot storbyen Phoenix. Tannlege Paul Gosar (f.1958), ble valgt til det 1. distriktet i bølgevalget i 2010, men skiftet beite til det mye tryggere 4. distrikt i 2012. Han tok 68% i 2018.

Gosar er blant Husets mer kontroversielle medlemmer, både politisk og ellers. Han har vært en av kongressmann Steve Kings få forsvarere og har i tillegg ofte gjort seg til talsmann for de mest stupide ideene og strømningene i det republikanske partiet.

Han har samlet inn rundt 400.000, hvilket er en sjokkerende svak sum, men som vel representerer det faktum at distriktet er så republikansk at ingen demokrater har en sjanse her.

Anne Marie Ward (R)

Han får imidlertid en intern utfordring fra eiendomsmegler og kongressrådgiver Anne Marie Ward. Hun har en mastergrad i utdanning og startet yrkeskarrieren som mattelærer i ungdomsskolen.

Ward startet så en bedrift som skulle hjelpe andre småbedrifter til å vokse, og tok en doktorgrad i forretningslederskap. Hun var en periode rådgiver for senator Martha McSally, noe hun ikke nevner ved navn, trolig fordi McSally er upop blant de mest konservative.

Hun har samlet inn rundt 100.000.

Republikanernes nominasjon i distrikt 6

Distriktet omfatter stort sett de nordlige delene av Phoenix, med forsteder. Forretningsmann David Schweikert (f.1962) ble valgt på andre forsøk i 2010. Han tok 55% i 2018, men ble i slutten av juli i år gitt en reprimande av Husets etikkutvalg og måtte betale 50.000 dollar i bot for overtredelser av de strenge lovene for valgkampfinansiering.

Karl Gentles (D)

Den eneste hanen i kurven er Karl Gentles, som driver et kommunikasjonsbyrå sammen med sin hustru. I sin ungdom jobbet han en periode for senator McCain og han understreker at han kan jobbe med republikanere.

Gentles har en allsidig bakgrunn fra diverse forretningsforetak og han har samarbeidet med en rekke institusjoner. I tillegg har han startet en egen non-profitt som hjelper skoler med å skaffe skoleuniformer og annet utstyr.

Han har samlet inn rundt en kvart million.

Anita Malik (D)

Så har vi partiets kandidat fra 2018, som Schweikert altså tok 55% mot, Anita Malik. Hun er tidligere direktør for markedsføring i et internettselskap.

Malik fikk noe støtte fra nasjonale grupper forrige gang, men argumenterer for at hun la grunnlaget i 2018 og at distriktet virkelig kan flippe i 2020. Politisk er hun litt til venstre for midten.

Hun har samlet inn rundt en kvart million.

Stephanie Rimmer (D)

Dernest kommer forretningskvinne Stephanie Rimmer (f.1973). Sammen med mannen driver hun et selskap som selger forskjellige typer lysoppheng.

Rimmer har to mislykkede forsøk bak seg på å bli partiets kandidat til delstatsrepresentant, i 2006 og i 2008.

Hun har samlet inn rundt 200.000, hvorav over 114 kommer fra egne lommer.

Hiral Tipirneni (D)

Den siste kandidaten er legen Hiral Tipirneni. Hun er født i India, men kom til USA som 3-åring. Hun jobber for tiden som forskningsleder.

Tipirneni tapte både et suppleringsvalg og et ordinært valg i det 8. distriktet i 2018, men har altså flyttet over til det litt mer demokratiske 6. distriktet.

Hun har samlet inn to og en halv million og er med det klar favoritt i feltet.