Guvernør Mike Parson (R) har pådratt seg flere konkurrenter til den republikanske nominasjonen. (Foto: MoHorizonNews)

Oppdatert 5.8: Guvernør Mike Parson (R) ble greit renominert, mens kongressmann Lacy Clay har blitt avsatt av Cori Bush. Det ble ja i folkeavstemningen om utvidelse av Medicaid.

Guvernør Mike Parson (R) stiller til valg for første gang, etter å ha rykket opp til jobben i 2018. Han utfordres fra høyre av en delstatsrepresentant og en tidligere kandidat til delstatsrevisor. Les mer om dette valget her!

Valglokalene i Missouri stenger kl. 2 natt til onsdag, norsk tid. Du kan følge opptellingen her.

Republikanernes guvernørnominasjon

Mike Parson (R)

Guvernør Mike Parson (f.1955) ble opprinnelig valgt til viseguvernør i 2016. Han rykket opp til sjefsjobben da guvernør Eric Greitens (R) måtte gå av i 1. juni, 2018. Han stilte egentlig til dette vervet i 2016, men droppet ned til viseguvernørkampen da den daværende viseguvernøren gikk for opprykk.

Parson satt i delstatshuset fra 2005 til 2011 og deretter i delstatssenatet fra 2011 til 2017. Før det var han fylkessheriff i Polk County i 12 år. Han er kvegbonde på fritiden, og har en fortid med seks år som militærpoliti i Hæren, på 70-tallet. Han har også drevet en bensinstasjon.

Han har samlet inn nesten 3.5 millioner dollar. Politisk er han ganske standard konservativ, men veldig partiestablishment, han er den ultimate «insider».

Jim Neely (R)

Parson fikk lenge motstand fra kun lege og delstatsrepresentant Jim Neely. Han ble valgt inn i delstatshuset i 2016 og før det var han medlem av skolestyret i den lille byen Cameron, en forstad til Kansas City.

Neely startet i hæren før han begynte på medisinerstudiene. Etterpå kom han hjem til Cameron, hvor han fortsatt jobber. Han er et par-tre hakk til høyre for Parsons, med en langt mer aktivistisk konservatisme.

Han har samlet inn rundt 300.000.

Saundra McDowell (R)

Imidlertid har nok en motkandidat meldt seg; Saundra McDowell. Hun er utdannet som advokat og jobber nå som politisk konsulent. Tidligere var hun i luftforsvaret.

McDowell vant overraskende partiets primærvalg til vervet som delstatsrevisor i 2018, men tapte klart i november for Nicole Galloway (som for øvrig blir demokratenes guvernørkandidat). Valgkampen var preget av kontrovers omkring McDowells juridiske og finansielle historie og hun tok bare 44.6%.

Som den gang har hun vært dårlig på pengeinnsamlingen; rundt 25.000. Nei, det mangler dessverre hverken en eller to nuller der. Imidlertid viste hun i 2018 at hun kunne vinne med små midler. Politisk har hun vist seg som en sann populist – kulturelt konservativ og økonomisk prinsippløs.

I tillegg stiller en mindre seriøs republikaner.

Demokratenes nominasjon i distrikt 1

William Lacy Clay Jr (D)

Distriktet (D+29) omfatter mye av St Louis med nordlige forsteder og har 47% hvite og 46% svarte velgere. Delstatssenator Lacy Clay Jr (f.1956) ble valgt første gang i 2000, da han overtok setet etter sin far (som hadde hatt det siden 1969). Han tok 80% i 2018.

Clay er sertifisert advokatassistent. Han ble valgt inn i delstatshuset i 1983 og delstatssenatet i 1991. Samtidig jobbet han i kampanjene til faren.

Han har samlet inn rundt trekvart million, men mesteparten er fra tidligere valg.

Cori Bush (D)

Utfordringen kommer, som i 2018, fra pastor og borgerrettsaktivist Cori Bush. Hun tok 37% mot Clay forrige gang og med tanke på den rådemnde stemning i partiet har hun trolig bedre sjanser denne gang. Hun stilte til Senatet i 2016, men tok bare 13% og andreplass.

Bush er utdannet sykepleier, men har de siste årene ledet en non-profitt som arbeider med ikke-voldelige aksjoner.

Hun har samlet inn nær 600.000, men langt mer enn Clay i år. Politisk står hun til venstre for Clay og har bla. støtte fra Bernie Sanders.

Ytterligere én demokrat stiller.

Demokratenes nominasjon til justisminister

Delstatssenator og advokat Eric Schmitt (f.1975) ble valgt til finansminister med 59% i 2016 og deretter utnevnt til justisminister i 2019. To demokrater kjemper om å få utfordre ham.

Rich Finneran (D)

Førstemann er advokat og jusprofessor Rich Finneran. Han startet i privat praksis og ble deretter føderal anklager i hjembyen St Louis fra 2010 til 2017. Der var han leder for noen av de største sakene i delstatens kriminalhistorie.

Nå er han tilbake i privat praksis, samtidig som han underviser ved sitt gamle fakultet ved George Washington University. Han er mer sentrumsorientert enn sin motstander og har vektlagt at han har mye mer erfaring som anklager.

Han har samlet inn rundt 300.000.

Elad Gross (D)

Den andre kandidaten er advokaten Elad Gross. Han har vært assisterende justisminister i delstaten tidligere, under en demokrat. Han har også jobbet for det føderale justisdepartementet og vært offentlig forsvarer i St Louis.

Gross er noe av en progressiv kriger og driver blant annet en stiftelse der han underviser ungdom og prøver å få dem til å engasjere seg politisk. I valgkampen har han fokusert på korrupsjon og brudd på lovene om valgkampfinansiering.

Han har samlet inn rundt 200.000.

Folkeavstemning

Missouris velgere skal dessuten avgjøre et velgerinitiativ om hvorvidt delstatens Medicaid skal utvides eller ei.

Dette er en av mange etterdønninger fra «Obamacare» og vil utvide Medicaid til personer mellom 19 og 65, som tjener fra 138% av den føderale fattigdomsgrensen og under.

Forslaget støttes av alt som kan krype og gå på venstresiden, mens de fleste republikanere er mot og argumenterer med at dette har delstaten simpelthen ikke råd til på det nåværende tidspunkt.