Kan demokratene endelig få has på senator Susan Collins (R)?

Oppdatert: Sara Gideon blir demokratenes kandidat mot senator Susan Collins (R), mens Dale Crafts blir republikanernes kandidat mot kongressmann Jared Golden (D).

I Maine skal demokratene nominere en kandidat som får jobben med å utfordre den populære republikanske senatoren Susan Collins. Dette og andre valg kan du lese om her!

Valglokalene i Maine stenger kl. 2 natt til onsdag, norsk tid og du kan følge opptellingen her.

Demokratenes senatsnominasjon

Statsviter Susan Collins (R) ble første gang valgt i 1996 og tok 68% i 2014. Hun har ekspedert både kongressrepresentanter og andre notabiliteter i sine fem valgseire, men representerer en vippestat, så demokratene har ikke gitt opp håpet om å beseire henne.

Sara Gideon (D)

Favoritten denne gang er forretningskvinne og delstatsrepresentant Sara Gideon (f.1971). Hun er Speaker i delstatshuset og tidligere reklamedirektør for avisen USA Today og har i tillegg sittet i bystyret i Freeport.

Gideon har støtte fra demokratenes nasjonale valgkomite for senatsvalg og fra mesteparten av partiestablishmentet i delstaten og føderalt.

Hun har samlet inn vanvittige 23 millioner dollar, men har også fått smekk for å akseptere ulovlig store bidrag.

Betsy Sweet (D)

Gideon utfordres fra venstre av jurist, lobbyist og aktivist Betsy Sweet, som også stilte ved guvernørvalget i 2018, der hun tok tredjeplass. På 80-tallet ledet hun delstatens kommisjon for kvinner.

Sweet er så definitivt på ytre venstre fløy også innad i partiet, og er aktiv i det som finnes av hysteriske grupperinger av typen «kvinner for fred». Hun er også alliert med Justice Democrats, gruppen som fikk AOC valgt i New York i 2018.

Hun har samlet inn rundt 650.000 dollar.

I tillegg stiller advokat Bree Kidman.

Republikanernes nominasjon til Distrikt 2

Distriktet utgjør ca. 80% av Maines landareal, inkludert Bangor, og det er det største kongressdistriktet øst for Mississippi. Veteran og delstatsrepresentant Jared Golden tok setet fra en republikaner i 2018 med knappe 51%.

Det som gjorde tapet av dette setet ekstra bittert for republikanerne, er at daværende kongressmann Bruce Poliquin (R) hadde flest stemmer, men siden Maine hadde vedtatt å ta i bruk rangert stemmegivning for stemmetelling, førte stemmene fra småpartier til at Golden allikevel kom foran. Dette har ført til diverse konspirasjonsteorier fra matematisk ubegavede republikanere, men det kan komplisere også det kommende valget, dersom det blir jevnt løp.

Adrienne Bennett (R)

Tre republikanere kjemper om velgernes gunst. Den eneste kvinnen i racet er eiendomsmegler og tidligere guvernørrådgiver Adrienne Bennett. Hun vokste opp i fattigdom, men klarte å jobbe seg opp og tok en utdannelse innen kommunikasjon. Hun jobbet en del år for en tv-stasjon i Bangor og steg i gradene til å bli kontorsjef for det sentrale Maine.

I 2010 takket hun ja til et tilbud fra den nyvalgte guvernøren, Paul LePage (R) om å bli hans pressesekretær. Hun gikk av i 2017 og har siden jobbet i bank, som direktør for Maines arbeidsdepartement og som eiendomsmegler.

Hun har samlet inn rett under 200.000 og ligger nok litt til høyre for midten av partiet.

Eric Brakey (R)

En annen kandidat er tidligere delstatssenator Eric Brakey (f.1988). Han var delstatens kampanjeleder for Ron Paul under primærvalgkampen i 2012. Brakey ble deretter valgt inn i delstatssenatet i 2014, som landets yngste delstatssenator, etter å ha slått ut en som hadde sittet 36 år i setet. Så ble han nominert som partiets kandidat mot senator Angus King i 2018, der han ble most 54-35.

I det private håndterer Brakey arkivene for familiefirmaet, som hjelper bedrifter med å senke sine energikostnader og å effektivisere sin energibruk. Han har støtte fra Club for Growth og har i valgkampen fått overskrifter bla. gjennom å lodde ut en AR-15 rifle, en av de såkalt «assault rifles» som de fleste demokrater ønsker å forby.

Han har samlet inn rundt 800.000. Han er ganske libertariansk, hvilket appellerer sterkt til en liten gruppe aktividter,men ikke nødvendigvis til hele partiet og særlig ikke i Trumps tid.

Dale Crafts (R)

Den siste kandidaten er forretningsmann og tidligere delstatsrepresentant Dale Crafts (f.1958). Han satt i delstatshuset fra 2008 til 2016 og har dessuten sittet i bystyret i hjembyen Lisbon.

Crafts har startet opp og/eller jobbet i en drøss virksomheter, i alt fra bilsalg via eiendom til oppbevaringsenheter. Den driftige herren har vært lenket til rullestolen siden 1983, men allerede året etter hadde han startet opp en organisasjon som har til formål å få funksjonshemmede ut i arbeid igjen. Han har støtte fra ex-guvernør Paul LePage, samt partiets guvernørkandidat i 2018, Shawn Moody og mye av resten av partiapparetet.

Han har samlet inn rundt 350.000, men 87 av dem kommer fra ham selv. Politisk er han ganske standard konservativ.

En måling fra konservative We Ask America i midten av juni, finner Bennet i tet, med 28%, mot 22% for Brakey og 20% for Crafts. En annen måling fra tidlig juli, utført av SurveyUSA på vegne av en gruppe som støtter rangert stemmegivning, finner Crafts i tet med 37%, Bennet med 25% og Brakey med 19%. Når folk spørres om andrevalget får Bennet 28%, Crafts 24% og Brakey 20%.