Gina Ortiz ligger godt an til å erobre TX-23 og MJ Hegar kan bli demokratenes senatskandidat. (Foto: LBJ Library photo, Jay Godwin)

Oppdatert: MJ Hegar ble demokratenes kandidat i senatsvalget. Sjekk delstatssiden for de andre resultatene.

I Texas gikk både demokratenes senatsnominasjon og åtte interessante nominasjoner til Huset videre til andre runde. Les mer om dem her!

Denne runden skulle egentlig vært avholdt i mai, men ble utsatt pga. coronaviruset. Valglokalene i Texas stenger kl. 2 natt til onsdag, norsk tid. I El Paso stenger de kl. 3. Du kan følge opptellingen her. Merk at mye av det nedenstående stoffet ble publisert i vår første artikkel, forut for første runde 3. mars.

Demokratenes senatsnominasjon

M. J. Hegar (D)

Til å begynne med så det ut som om partiet hadde funnet sin kandidat i kvinnen som i 2018 kom nær ved å slå ut kongressmann John Carter i det 31. distriktet; Mary Jennings Hegar (f.1976), populært kjent som «M. J.». Hun har bla. fått støtte fra valgorganisasjonen til de demokratiske senatorene, DSCC.

Hegar er veteran, med en solid biografi som bla. inkluderer tre runder i Afghanistan som helikopterpilot og hun har vært sentral i kampen for å åpne flere stillinger i Forsvaret for kvinner. Hun er nå forretningskonsulent.

I 2018 samlet hun inn mye penger og fikk mye presse, selv om det altså ikke holdt helt inn og pengeinnsamlingen har vært god også denne gangen; rundt 6.5 millioner. Hun tok imidlertid bare 22% i første runde.

Royce West (D)

Andreplassen, med 15%, gikk til advokat og delstatssenator Royce West (f.1952). Han er fra Dallas og har i årevis vært en sentral aktør i det demokratiske partiet i Texas; i tillegg sitter han i partiets føderale styre. Selv om han har vært aktiv på mange områder er nok utdanning hans hovedsak.

West her gjort nær rent bord i støtte fra kolleger i delstatsforsamlingen og har en base i Dallasområdet som ga ham mange stemmer. Til tross for at han politisk er ganske i midten av partiet, har han et godt forholdt til republikanerne i delstaten.

West har lånt kampanjen en kvart million, men også samlet inn en god del selv; i alt 1.8 millioner. Han har fått støtte fra kandidatene med 3., 4. og 5. plass fra første runde.

Valgkampen er blitt ganske grisete; Hegar fremstiller seg som en ubesudlet, visjonær nykommer, mens West betoner sine mange år og lange erfaring. Han har brukt Hegars donasjon til Cornyn i 2011 og deltagelse i den republikanske presidentnominasjonen i 2011 mot henne. Hegar har svart med å stemple West som karrierepolitiker og å sette spørsmålstegn ved hvordan han har blitt millionær samtidig som han har sittet i delstatssenatet.

Demokratenes nominasjon i Distrikt 2

Her gikk egentlig lærer Elisa Cardnell videre sammen med advokat Sima Ladjevardian, men hun lå så langt bak og Ladjevardian var så nær 50% at hun valgte å trekke seg.

Demokratenes nominasjon i Distrikt 3

Distriktet omfatter nordlige og nordøstlige forsteder til Dallas og er konservativt, men trender klart mot venstre. Det holdes av republikaneren Van Taylor, som bare tok 54% i 2018, og således ikke er så trygg som man kanskje skulle tro i et distrikt Trump vant 55-41; på den annen side vant Cruz bare 51-48 her samme år.

Sean McCaffity (D)

Her kjemper to advokater om de demokratiske primærvelgernes gunst. Den ene er Sean McCaffity, som var på debatteamet til sitt college og vant det nasjonale mesterskapet to ganger. Han fikk til og med et studiestipend ut av det.

Han har gjort karriere ut av å kjempe for «de svake» i samfunnet og han har vunnet saker om svindel og feil oppsigelser, osv. Han hanket inn småpene 150,000 på kort tid da han annonserte sitt kandidatur. Politisk er han ganske progressiv.

McCaffity leder pengeinnsamlingen, med rundt en halv million, men tok bare andreplass med knappe 44%.

Lulu Seikaly (D)

Den andre advokaten er Heane «Lulu» Seikaly. Hun er av kristen, libanesisk herkomst. Praksisen er rettet inn mot arbeidsrett; nærmere bestemt diskriminering og seksuell trakassering. Lulu underviser selskaper og ansatte i deres rettigheter og plikter, slik at den type saker ikke skal oppstå.

Politisk er også Seikaly progressiv, men ikke så langt til venstre som McCaffity. Det har f.eks. gitt henne støtte fra avisen Dallas Morning News og dessuten noe fagforeningsstøtte.

Hun har hengt med i pengeinnsamlingen de siste ukene, men kunne ikke matche McCaffitys pangstart;i alt har hun samlet inn nesten 400.000. Det forhindret henne ikke fra å vinne første runde, med 44,5%.

Demokratenes nominasjon i Distrikt 10

Det 10. distriktet omfatter de nordvestligste forsteder av Houston og strekker seg til de nordlige deler av delstatshovedstaden Austin. Kongressmann Mike McCaul (R) tok overraskende nok bare 51% i 2018 og er således utsatt i år. Trump vant setet 53-42 og O’Rourke tok en syltynn seier over Cruz her.

Mike Siegel (D)

Motstanderen fra 2018, assisterende byadvokat i Austin og tidligere lærer Mike Siegel stiller på ny, etter å ha tatt 47% for to år siden. I tillegg til advokatpraksisen har han rukket å grunnlegge to non-profittstiftelser på utdanningsfeltet.

Politisk står han et godt stykke til venstre og fremstiller seg som en sann forsvarer av samfunnets tapere og deres tilgang på juridisk bistand.

Noe overraskende har Siegel samlet inn minst av de demokratiske kandidatene, litt over 850.000. Han er imidlertid noe kjent fra sin forrige kampanje og har flesteparten av fagforeningene og lokalpolitikerne i sitt hjørne. Han vant også første runde, med 44%.

Pritesh Gandhi (D)

Lege Pritesh Gandhi har samlet inn godt med penger, mest fra det indisk-amerikanske miljøet, som synes meget spandable når det gjelder kandidater som deler deres opprinnelsesland.

Som Siegel er han en ganske progressiv. dog ikke fullt så langt til venstre. Også Gandhi snakker varmt om å gi familier bistand; i hans tilfelle er det naturlig nok først og fremst helsehjelp de skal få.

Han tok 33% i første runde og har raket inn ca. en og en kvart milllion. Han har støtte fra den største lokalavisen, Austin American-Statesman.

Republikanernes nominasjon i Distrikt 13

Distrikt 13 dekker hele «håndtaket» vest for Oklahoma, samt en avstikker sørøstover langs delstatsgrensen og er landets mest konservative. Advokat og bonde Wil­liam «Mac» Thorn­berry ble første gang valgt i 1994 og tok 82% i 2018. Han takker for seg i 2020.

Josh Winegarner (R)

Førsteplassen i mars gikk til lobbyisten Josh Winegarner, som jobber for delstatens kvegorganisasjon. Han var tidligere politisk rådgiver for senatorene Phil Gramm og John Cornyn. Winegarner tok 39% i første runde.

Man setter forsåvidt tonen for sin politikk når man på forsiden av sin hjemmeside peker ut miljø- og dyrevernsaktivister som sine fiender, men Winegarner skryter uhemmet av at han har beskyttet kvegindustrien mot disse. Han har dessuten støtte fra Thornberry og mange andre lokale politikere.

Kontaktene i kvegbransjen har vært nok til at han har ledet pengeinnsamlingen, med rundt 1.1 million og han har mesteparten av partiapparatet i ryggen.

Ronny Jackson (R)

Andreplassen gikk til lege og viseadmiral Ronny Jackson. Han ble hentet til Det hvite hus av Obama som presidentens personlige lege, og Trump valgte å beholde ham og har også gitt ham sin støtte i dette valget.

Jackson ble nominert til ny statsråd for veteranaffærer, men trakk seg etter han fikk kritikk for bla. å drikke på jobben og skrive ut for mange resepter da han var i marinen. Han benekter anklagene, men gikk av i desember og Pentagons etterforskning av ham er ennå ikke avsluttet. Han har ingen sterke bånd til distriktet, hvilket har blitt brukt mot ham av Winegarner.

Vi var tvilende til hans kandidatur foran første runde, men pengeinnsamlingen har tatt seg opp. I tillegg til Trump, som twitret ut lovord om ham alt før første runde, har han nå også støtte fra Club for Growth. Totalt har han samlet inn litt over 900.000.

Jacksons kampanje har offentliggjort en måling fra midten av juni som viser ham med en 49-41 ledelse, visstnok opp fra en Winegarner-ledelse på 47-36 i mai. En PAC som støtter Jackson kom med en måling i slutten av juni som gir ham en klarere 46-29 ledelse.

Republikanernes nominasjon i Distrikt 17

Distrikt 17 ligger i det østlige Texas og inkluderer Waco og de nordligste forstedene til Austin. Forretningsmann Bill Flores ble valgt første gang i 2010, da han slo ut en sittende demokrat og tok 57% i 2018. Han går av og selv om setet ikke er like konservativt som det 13., er det konkurranse om plassen.

Pete Sessions (R)

Førsteplass, med knappe 32%, gikk til tidligere kongressmann Pete Sessions (f.1955), som ble slått ut fra sitt 32. distrikt i 2018, men som forsøker å gjøre comeback her, over 120 km fra sitt opprinnelige hjem. Han er opprinnelig fra Waco, men har ikke bodd her på mange år.

Hans kampanje har møtt en del motstand lokalt og Flores har uttalt at de skal klare å finne et godt kongressemne uten behov for å importere noen, i tillegg har han skrevet brev til distriktets innbyggere hvor han lekser opp alle Sessions’ feil og mangler.

Sessions har samlet inn noe, og hadde dessuten igjen litt på gamle konti pluss et lån på 140.000 fra egne lommer; i alt over 800.000. Han støttes dessuten av bla. NRA.

Renee Swann (R)

Andreplass, med 19%, gikk til Renee Swann, som driver et øyelegefirma i Waco, der hennes mann er kirurg.

Swann er (i likhet med Sessions) sterkt konservativ og hater sosialisme, men snakker også varmt om familieverdier og det å respektere folk som har andre meninger.

Hun har samlet inn over en million, men 700.000 kommer fra henne selv. Hun har backing fra Flores.

Valgkampen har hardnet til også her, og Sessions har kjørt reklamer der han kritiserer Swann for å ha «stemt på Hillary». Det han ikke nevner er at Swann registrerte seg som demokrat for å stemme på Hillary i primærvalget i 2008, men at hun stemte Trump i 2016.

Republikanernes nominasjon i Distrikt 22

Distrikt 22 omfatter områdene sør og sørvest for Houston, inkludert byen Sugar Land. Jurist og veteran Pete Olson jobbet i staben til to republikanske senatorer før han ble første gang valgt i 2008. Han tok 51% i 2018 og tar ikke gjenvalg.

Troy Nehls (R)

Fylkessheriff i Fort Bend County, Troy Nels bestemte seg for å stille i siste liten, men vant første runde med hele 40,5% i et tett oppgjør med mange kandidater; han hadde dog pønsket på å utfordre Olson før han trakk seg.

Nehls startet i forsvaret som 19 åring, tjenestegjorde i både Afghanistan, Bosnia og Irak og trakk seg tilbake etter over tyve år, med majors grad. I 1994 kom han tilbake til Texas og ble politimann og endelig valgt til fylkessheriff i 2012. Hans distrikt dekker over 60% av dette distriktet, så han bør være brukbart godt kjent.

Dog har han sine sider man bør være skeptisk til, f.eks. ble han tidligere i karrieren sparket fra en jobb som politimann i Richmond for bla. uproff behandling av bevis og han forsøkte å straffeforfølge en dame som hadde et «Fuck Trump»-klistremerke på bilen sin.

Pengeinnsamlingen har vært ok, men langt fra imponerende; rundt en halv million i alt. Meningsmålingene har dog gitt ham en klar ledelse.

Kathaleen Wall (R)

Andreplassen, med 19% gikk til forretningskvinne Kathaleen Wall, som muligens er kjent for ivrige AmPol-lesere som 2018-kandidat i det 2. kongressdistriktet. Hun brukte grassat mye penger, men tok bare en skuffende tredjeplass i første runde den gang.

Hennes kampanje ble til tider latterliggjort og Wall, som har bakgrunn som profesjonell pengeinnsamler for det republikanske partiet, fremsto som en meget urutinert kandidat. Det skal dog legges til at hun visstnok har bedret seg noe siden den gang.

Wall har knapt samlet inn noe fra andre, men heller pøst inn egne penger i valgkampen. Hun er direktør i et teknologifirma og er svært formuende og i år har hun så langt hatt 7.5 millioner til disposisjon (hvorav bare ca. 19.000 fra andre…).

Dette valget har muligens blitt det bitreste i Texas i år. Wall har forsøkt å undergrave Nehls med massive tv-reklamer og særlig en fra juni var hardtslående, der det blir fremsatt påstander om at Nehls nektet å etterforske en sak om såkalt menneskesmugling, hvor offeret og hennes familie står frem med sin kritikk mot politimannen.

Republikanernes nominasjon i Distrikt 23

Distrikt 23 omfatter mesteparten av det sørvestlige Texas, fra El Paso i vest til San Antonios forsteder i øst. Tidligere CIA-agent Will Hurd erobret distriktet fra en demokrat i 2014 og tok 49% mot samme mann i 2016. Han tok 49% og vant med syltynn margin i 2018, men takker nå for seg.

Tony Gonzales (R)

Det spørs om ikke dette distriktet er i ferd med å glippe for republikanerne, men Hurd (og mesteparten av partiet for øvrig) har gitt sin støtte til tidligere kryptolog i etterretningen i marinen, Tony Gonzales.

Han har tjenestegjort i Afghanistan, Irak og store deler av det sørøstlige Asia og har vært forsvarspolitisk rådgiver for senator Marco Rubio. I tillegg er han assisterende professor.

Gonzales leder pengeinnsamlingen soleklart, med over 1.1 millioner, inkludert 65.000 i lån. Han tok 28% i første runde. Han har dessuten støtte fra Trump.

Raul Reyes (R)

På andreplassen kom entreprenør og veteran Raul Reyes med drøye 23%. Han tjenestegjorde en del år i luftforsvaret som datatekniker og ekspert på cyberkrig. Han gikk ut med oberstløytnants grad.

Reyes har bygd opp sitt eget entreprenørfirma med fokus på små, billige hus. Han har imidlertid lite politisk erfaring og har aldri stemt i et republikansk primærvalg, noe Gonzales har visst å utnytte i tv-reklamer.

Reyes har samlet inn nær 350.000, hvorav 82.000 er lån. Han har støtte fra senator Ted Cruz.

Demokratenes nominasjon i Distrikt 24

Distrikt 24 omfatter de nordlige forstedene til både Fort Worth og Dallas. Forretningsmann og delstatsrepresentant Kenny Mar­chant ble første gang valgt til Huset i 2004 og tok 51% i 2018 mot en i utgangspunktet svak kandidat. Det er trolig medvirkende til at han nå avstår fra gjenvalg. Også Trump reduserte den republikanske marginen her betraktelig, fra 60-36 for Romney til 51-45 i 2016.

Kim Olson (D)

Førsteplass i mars, med 41%, gikk til partiets kandidat til landbrukskommisjonær i 2018, Kim Olson. Hun tjenestegjorde 25 år i luftforsvaret som pilot og har siden blitt bonde. Hun fikk sparken fra Forsvaret pga. en interessekonflikt og fikk både bot og reprimande, men fikk allikevel «avskjed i nåde».

Olson har også vært personalsjef og sjef for et par stiftelser og dessuten medlem av skolestyret i Weatherford, en småby rett vest for Ft Worth. Hun har støtte fra bla. VoteVets og er forholdsvis moderat politisk, men gikk i baret da hun uttalte «burn it all down» etter urolighetene i etterkant av George Floyds død. Det ligger sikkert republikanske tv-reklamer klare og venter på henne for den blemmen.

Olson tok drøye 46% mot sittende landbrukskommisjonær Sid Miller (R) i 2018, men tapte dette distriktet med bare 49-48 og hun har klart å omsette sin relative suksess på delstatsplan til klingende mynt i dette racet med 1.6 millioner samlet inn.

Candace Valenzuela (D)

Andreplass, med drøye 30%, gikk til lærer og skolestyremedlem Candace Valenzuela. Hun kommer fra økonomisk trange kår, men fikk universitetsutdanning på fullt stipend og er nå lærer.

Hun stiller for å «gi noe tilbake», og veldig mye av kampanjen dreier seg om utdanningssaker.

Valenzuela har fått støtte fra damene i Emily’s List og Liz Warren, samt flere latinske organisasjoner, noe som har gjort at pengetilstrømningen har økt betraktelig og hun har nå litt over 1 million innsamlet. Disse gruppe har dessuten brukt store beløp på å fremme hennes kandidatur.

En måling tatt opp for en PAC som støtter Valenzuela, gir henne en klar 52-37 ledelse på Olson.

Demokratenes nominasjon i Distrikt 31

Distrikt 31 omfatter de ytre, nordlige forstedene til Austin og løper på begge sider av Interstate 35 nord til Temple. Tidligere dommer John Carter (R) ble første gang valgt i 2002 og tok knappe 51% mot før nevnte M. J. Hegar i 2018. Trump vant setet 54-41, mens Cruz bare slo O’Rourke 51-48 i 2018.

Christine Mann (D)

Førsteplassen i mars gikk till en tapende kandidat fra demokratenes 2018-nominasjon, lege Christine Mann, som tok knappe 35%. Hun er osteopat og driver en familiepraksis.

Mann er særlig opptatt av kvinnesak og har i mange år vært en ihuga progressiv aktivist. Hun tok nesten 40% mot MJ Hegar i det demokratiske primærvalget forrige gang.

Hun har samlet inn over 350.000, men over 70 er lån. Kampanjen har fått noe pepper for å ha søkt om – og FÅTT – coronarelatert støtte på over en kvart million kroner til lønnsutgifter.

Donna Imam (D)

Andreplass, med knappe 31%, gikk til dataingeiør og forretningskvinne Donna Imam. Hun har startet egen teknologibedrift og tjent en del på det. Hun er for tiden direktør for en non-profitt som fokuserer på voksenopplæring.

Imam står et stykke til venstre for Mann og har støtte fra flere fagforeninger.

Hun har samlet inn rundt 450.000, hvorav 200,000 er lån.