Man er villig til å gjøre mye rart når en ministerpost venter i det fjerne. Nå kommer tidligere senator og justisminister Jeff Sessions (R) kanskje ikke inn i Senatet igjen. (Foto: Gage Skidmore)

Oppdatert: Tidligere fotballtrener Tommy Tuberville blir republikanernes kandidat mot senator Doug Jones (D) i det valget som mest trolig vil føre til et skifte i 2021. Partiet nominerte dessuten fylkesråd Jerry Carl og delstatsrepresentant Barry Moore til de åpne, trygt republikanske 1. og 2. distrikt.

Tidligere justisminister Jeff Sessions stiller for å ta tilbake den plassen han forlot i 2017, men han får hard konkurranse fra fotballtrener Tommy Tuberville i andre runde av primærvalgene i Alabama. Les om dette og andre valg her!

Valglokalene i Alabama stenger kl. 2 natt til onsdag, norsk tid; denne valgrunden skulle opprinnelig vært holdt 31. mars, men ble utsatt pga corona-viruset. Merk at mye av denne artikkelen er resirkulert fra den opprinnelige, som ble postet forut for første runde 3. mars. Videre kan du følge opptellingen her.

Tommy Tuberville (R)

Vinneren av den første valgrunden ble mangeårig fotballtrener ved delstatsuniversitetet i Auburn, Tommy Tuberville (f.1954), som tok drøye 33%.

Fotballtrenere har en nærmest religiøs posisjon for mange amerikanske velgere og Tuberville har, som andre «outsidere», den luksus at han ikke har noen tidligere stemmegivning eller avgjørelser som fester ved seg og kan derfor love hva som helst i valgkampen.

Tuberville har samlet inn rundt 4 millioner, hvorav 1 kommer fra ham selv. Han har støtte fra Club for Growth og delstatsavdelingen av bondelaget.

Jeff Sessions (R)

Andreplassen, med knappe 32%, gikk til tidligere justisminister Jeff Sessions (f.1946), som altså ga opp denne plassen for å bli medlem av Trumps kabinett. Da Muellers etterforskning av presidenten kom igang måtte han si seg inhabil fordi han hadde møtt den russiske ambassadøren og Trump ga ham så skylden for alt som kom i ettertid.

Trump greide riktignok å styre seg til etter at første valgrunde var ferdig, men i ettertid har han gjort det veldig klart at han ikke ønsker Sessions 2.0. Det kan meget vel bane seieren for Tuberville, som har brukt det for alt det er verdt i de siste TV-reklamene.

Han har samlet inn 2 millioner. Han har støtte fra NRA, andre verdikonservative grupper, en drøss veteraner og flere sittende og tidligere senatorer og kongressmedlemmer.

Alle målinger av andrerunden har gitt Tuberville ledelsen. Han har hele tiden hamret løs på Sessions for illojalitet til Trump, men sistnevntes taushet tok noe av brodden ut av de angrepene i første runde. Foran denne runden har imidlertid presidenten gitt sin utvetydige støtte til Tubervilles kandidatur, noe som sikkert vil hjelpe ham.

På den andre siden har det de siste par ukene kommet frem en del betenkelig detaljer rundt Tubervilles forretningsdrift. Like etter tiden i Auburn ble han investor og fyren han gikk i partnerskap med ble senere dømt til fengsel for svindel og flere investorer tapte mye penger. Spørsmålet er hvor mye Tuberville visste om svindlingen; han er ikke blitt anklaget av myndighetene, men det er mange som tror han visste mer enn han har hevdet.

Republikanernes nominasjon i Distrikt 1

Det første kongressdistriktet dekker de sør­vest­lige delene av staten, inklu­dert Mobile og er trygt republikansk. Kongressmann Bradley Byrne (R) stilte til Senatet og her var det to klare vinnere av primærvalgets første runde.

Jerry Carl (R)

Fylkesråd Jerry Carl har i all sin tid arbeidet i forretningslivet. Han har bygget opp og deretter solgt over ti forskjellige bedrifter i alt fra eiendom til tømmer eller helsebedrifter. I bunnen ligger familiegården.

I sin tid som fylkesråd i Mobile County har han vært en ivrig forkjemper for lavere skatter og flere økonomiske muligheter, men har alltid vært mer establishment enn radikal ideolog.

Han har samlet inn over 900.000, samt lånt seg selv over trekvart million. Han tok knappe 39% i første runde og har fått støtte fra de som tok 3.- og 4. plassen, samt av Byrne selv og av Handelskammeret.

Bill Hightower (R)

Rett etter ham kom en annen sterk kandidat, forretningsmann og tidligere delstatssenator Bill Hightower (f.1959), som i sin tid var en av Alabamas mest konservative politikere. Han stilte til guvernør i 2018, men tok bare 5% og fjerdeplass da.

Hightower eier et konsulentfirma og har hatt lederjobber i flere store bedrifter, dessuten er han medlem av både fylkespartiets og delstatspartiets styrer.

Hightower har ikke selvfinanisert, men har samlet inn 1 og en kvart million; alt fra andre. Han tok drøye 37% i første runde og har støtte fra bla. Club for Growth. Han står klart til høyre for Carl.

Republikanernes nominasjon i Distrikt 2

Det andre kongressdistriktet dekker de sør­øst­lige delene av staten, og inklu­derer meste­parten av del­stats­ho­ved­staden Mon­t­gomery. Jurist og bystyremedlem i Montgomery, Martha Roby (f.1976) erobret det i 2010, og tok 61% i 2018. Hun tar ikke gjenvalg.

Jeff Coleman (R)

Vinneren av første runde, med 38%, var direktør Jeff Coleman, som er leder for et familiefirma som har gjort det stort innen transport og lagring og er en av delstatens største bedrifter. Han er også en av delstatens rikeste menn.

Dette er imidlertid også Colemans største svakhet, siden selskapet i 2015 måtte betale tilbake 5 millioner dollar i en avtale med Pentagon, for å ha oppgitt for høy vekt på en rekke militære kjøretøy de fraktet.

Coleman skylder på «Obamas statsadvokat» og sier de bare betalte for å bli kvitt saken, men statsadvokaten som førte saken sier Colemans familie «systematisk svindlet» staten og at han bare gikk med på avtalen for å skåne uskyldige ansatte, siden en faktisk tilbakebetaling av det svindlede beløpet ville slått dem konkurs.

Coleman har også nylig vært leder for forretningsrådet i Alabama og han har vært aktiv i forsvarsmiljøet som bla. sivil rådgiver for minstereren for Hæren. Han har ansatt samme firma som fikk forretningsmannen Bill Lee (R) valgt til guvernør i Tennessee, og har som ham profilert seg som en outsider, men har fått støtte fra det meget establishmentvennlige Handelskammeret og mesteparten av det øvrige næringsliv i distriktet.

Han har desidert mest penger på bok; innpå 2.5 millioner, hvorav nesten en million i selvfinansiering.

Barry Moore (R)

På andreplass finner vi forretningsmann og tidligere delstatsrepresentant Barry Moore (f.1966), som tok drøye 20%. Han stilte her også i 2018, men da ble han most av før nevnte Roby og endte på tredjeplass, med 19%.

Moore er utdannet agronom, men har først og fremst gjort det skarpt innen avfallshåndtering. I august 2015 ble han den første folkevalgte i USA til å gi sin støtte til Donald Trumps presidentkampanje, uten at det har hjulpet på f.eks. pengeinnsamlingen. Han har også en fortid i Nasjonalgarden og Hærens reservestyrker.

Han har samlet inn rundt en halv million, hvorav nesten 200.000 kommer fra ham selv. Han støttes av Club for Growth og står godt til høyre for Coleman.