Kongressmann Jeff Van Drew gikk fra demokratene til republikanerne etter uenighet om å stille Trump for riksrett, men får intern motbør lokalt til tross for Trumps støtte.

Oppdatert 8.7: Partibytter Jeff Van Drew (R) ble renominert og møter Amy Kennedy (D) i november.

Demokratene reduserte den republikanske representasjonen i New Jersey fra fem til kun ett sete i 2018. Republikanerne plukket imidlertid opp ett sete da demokraten Jeff Van Drew byttet parti i 2019. Han får en intern utfordring, samt kamp fra sitt gamle parti. Les mer om disse valgene her!

Valglokalene i New Jersey stenger kl. 2 natt til onsdag, norsk tid. Du kan følge opptellingen her. Et særlig trekk ved delstaten er at fylkespartiene har stor makt, da deres bestemmelse om hvem de vil støtte gir denne kandidaten topplass på lista og informasjon om at dette er fylkespartiets kandidat vil stå på stemmeseddelen.

Republikanernes nominasjon i Distrikt 2

Distrikt omfatter hele den sørlige delen av staten, inkludert Atlantic City.

Jeff Van Drew (R)

Demokratene erobret det åpne setet med den moderate tannlegen og delstatssenatoren Jeff Van Drew (f.1952), som tok 53% i 2018. Dette var imidlertid ganske svakt av ham, siden motstanderen var en underfinansiert og svært kontroversiell republikaner som delstatspartiet hadde tatt avstand fra. Det var ventet langt mer av ham, etter 17 i delstatshuset og en drøss kampanjer.

I desember 2019 meldte imidlertid Van Drew overgang til republikanerne, i protest mot vedtaket om å stille president Donald Trump for riksrett; dvs. hans motstand mot riksrett førte til at det var blitt murring i egne rekker og flere fylkespartier nektet å støtte ham til renominasjonen. Da var det enklere for den moderate Van Drew å krysse partilinjene.

Livet som republikaner har ført til at Van Drew har måttet endre stemmegivning på en rekke felt, men han stemmer fortsatt med demokratene nesten halvparten av tiden. Allikevel har han fått sterk støtte fra Trump, som også har avholdt valgmøte i distriktet.

Med presidentens velsignelse har også pengene rent inn – i alt over 2.5 millioner dollar – og fylkespartiene på republikansk side har i stor grad glemt sin tidligere kritikk av demokraten Van Drew.

Bob Patterson (R)

Han får konkurranse fra Bob Patterson, som var republikanernes kandidat i det (håpløst demokratiske) 1. distriktet i 2016. Han har tilbrakt mange år som underdirektør for det føderale forretnings- og industrirådet, en organisasjon for mange bedrifter som handler med utlandet.

Patterson har også vært professor ved et lokalt college, taleskriver for George W. Bush og han har jobbet i adminstrasjonen til Donald Trump. Han er nok betydelig mer nasjonalistisk og konservativ enn Drew, med fokus på å stoppe innvandringen og å få slutt på «urettferdige» handelsavtaler. Patterson har også et vell av mindre gjennomtenkte uttalelser opp gjennom årene som demokratene kan bruke mot ham, skulle han bli nominert.

Han har samlet inn rundt 300.000.

Partibyttere har imidlertid lidd ublide skjebner i republikanske primærvalg det siste tiåret. Gene Taylor i Mississippi ble moset da han byttet parti og utfordret Steve Palazzo internt i 2014; likeså Bobby Bright i Alabama, som stilte mot Martha Roby. Før det ble Parker Griffith, også fra Alabama useremonielt tuppet ut i primærvalget i 2010. Vi får se om Van Drew bryter forbannelsen i år.

Demokratenes nominasjon i Distrikt 2

Brigid Callahan Harrison (D)

Etter at Van Drew skiftet parti har tre seriøse kandidater meldt sin deltagelse på demokratisk side. Den med størst styrke i partiet er professor Brigid Callahan Harrison (f.1965), som har fått støtte fra senator Bob Menendez og Cory Booker og fem av åtte fylkespartier i distriktet. I tillegg står hennes navn sammen med Bookers på stemmeseddelen i to av de fylkene som ikke støtter henne (en praksis som er kjent som «bracketing» i delstaten).

Harrison har undervist i over 25 år ved Montclair delstatsuniversitet, skrevet lærebok i statsvitenskap og i tillegg ledet guvernør- og senatordebatter ved valg. Hun er hyppig brukt som politisk kommentator, både nasjonalt og i New Jersey, men hennes sterkeste erfaring med valgkamp var dog et tap til en fylkesrådsplass tilbake i 1993.

Hun har samlet inn over 400.000, men 160 er egenfinansiering. Hun har også økonomisk støtte fra den politiske maskinen til George Norcross, bror av kongressmann Donald Norcross, og uoffisiell «boss» i det sørlige New Jersey. Hans PAC har kjøpt over 200.000 i reklame for henne. I tillegg har hun mest støtte blant fagforeningene.

Amy Kennedy (D)

Hovedutfordringen kommer trolig fra en Kennedy; riktignok en inngiftet en, men ja – fra den familien. Lærer og non-profittdirektør Amy Kennedy er gift med tidligere Rhode Island-kongressmann Patrick Kennedy, yngste sønn av avdøde senator Ted Kennedy. Patrick tok ikke gjenvalg i 2010 og da hadde han allerede rukket å kjøre bilen inn i en politibarrikade ved Kongressen og blitt utskrevet to ganger fra rehab.

Patricks erfaring med bipolaritet og misbruk av alkohol og dop førte til at han lagde en stiftelse som skulle motvirke bruken og fremme behandlingstiltak. Amy er sjef for utdanningsseksjonen ved stiftelsen og stiller nå til Kongressen selv. Hun har støtte fra partiet i Atlantic County, som er det desidert største i distriktet og utgjør over 40% av velgerne.

Hun har samlet inn over 1.4 millioner, hvorav 500.000 er egenfinansiert, og hun har støtte fra guvernør Phil Murphy og lærerorganisasjonene.

Will Cunningham (D)

Så har vi juristen Will Cunningham, et tidligere stabsmedlem ved kontrollkomiteen i Representantenes hus og før det rådgiver for senator Cory Booker. Han har også yrkesbakgrunn som lærer fra programmet Teaching for America.

Cunningham stilte mot Van Drew i 2018, men tok bare 16% og tredjeplass. Han viser selvsagt til at hans vurdering av Van Drew som «for konservativ» var riktig den gangen og har gått fullt progressiv i denne valgkampen.

Han har samlet inn litt over 150.000 og vil neppe være noen stor faktor.

I tillegg stiller to andre demokrater.

Republikanernes nominasjon i Distrikt 3

Distriktet omfatter sørlige sentrale strøk, fra kysten til delstatsgrensen mot Pennsylvania. Tidligere diplomat Andy Kim tok setet fra en republikaner i 2018, med såvidt over 50%.

Kate Gibbs (R)

Her kom nominasjonsstriden forholdsvis sent igang, men flere kandidater stiller nå. Den første er tidligere fylkesråd i Burlington County, Kate Gibbs. Hun har støtte fra partiets største moderate PAC, Main Street Partnership og i tillegg flere av de største fagforeningene i distriktet (ikke helt uvanlig i en del nordøstlige delstater). Hennes hjemfylke backer henne også.

Gibbs jobber selv for en fagforening og har bla. sittet i styret for et lokalt college. I likhet med mannen som tapte for Kim, tidligere kongressmann Tom MacArthur, tapte Gibbs knepent i gjenvalgsforsøket i 2018, men hun (og mange andre) anser dette mer som en reaksjon på Trump enn på motvilje mot moderate republikanere som henne selv. Hun har en småkriminell fortid som dophue og butikktyv, noe Richter har utnyttet i sine TV-reklamer.

Hun har samlet inn rundt 300.000 og fått et sekssifret beløp i støtte fra diverse fagforeninger.

David Richter (R)

Hovedmotstanderen er en av dem som opprinnelige stilte mot Van Drew i det 2. distriktet; advokat, ingeniør og investor David Richter. Han støttes av partiet i Ocean County, som også er det største fylket i dette distriktet.

Richter var tidligere toppsjef i Hill International, som leder byggeprosjekter over hele verden. I studietiden var han redaktør for et konservativt tidsskrift som bla. er organ for The Federalist Society, en gruppe som har hatt stor innflytelse på jurister på høyresiden i USA. Richter har ingen lang politisk historie og har kun en donasjon til Marco Rubio i 2016 å vise til på presidentnivå.

Han har samlet inn over 800.000, hvorav 600 er egenfinansiering. I tillegg til Ocean County, har han støtte fra NRA.

Ytterligere én republikaner stiller.

Demokratenes nominasjon i Distrikt 4

Distriktet omfatter sentrale strøk inkludert deler av delstatshovedstaden Trenton. Forretningsmann Christopher Smith (f.1953) ble første gang valgt i 1980 og tok 55% i 2018. Han skal være tryggere i et presidentvalgår, men flere demokrater kjemper om å få utfordre ham. To har samlet inn nok midler til å bli tatt seriøst.

David Applefield (D)

Den ene er David Applefield. Han startet ved UNESCO og jobbet deretter som engelsklærer ved det amerikanske universitetet i Paris, hvor han også fant tid til å skrive to romaner og en guidebok.

Applefield har i mange år jobbet med å lage rapporter for Financial Times, og de siste årene har han også trent journalister og mediafolk for utenriksdepartementet.

Han har samlet inn over 250.000, hvorav 190 kommer fra ham selv.

Stephanie Schmid (D)

Den andre er juristen Stephanie Schmid. Hun har bak seg en karriere i utenriksdepartementet, der hun har jobbet med demokratiutvikling på Haiti og som konsulatarbeider i Brasil for å nevne noen oppgaver. Hun var også en intern for Smith i sine yngre år.

Schmid har de to siste årene vært ansvarlig for utenriksseksjonen i en av de største pro-abortorganisasjonene i USA og blant annet vært med på å saksøke sin gamle arbeidsgiver for ikke å ha rapportert om kvinners og homofiles tilstand rundt omkring i verden.

Hun har samlet inn over 300.000 og har støtte fra fylkespartiene i både Monmouth og Ocean County.

En demokrat til stiller.

Demokratenes nominasjon i Distrikt 5

Josh Gottheimer (D)

Distriktet ligger helt nord i staten og dekker grenseområdet mot Pennsylvania i vest og New York i øst. Advokat Josh Gottheimer (f.1975), en tidligere taleskriver for Bill Clinton og rådgiver for Hillary Clinton, erobret setet fra en republikaner i 2016 og tok 56% i 2018.

Gottheimer regnes som en av de mer moderate stemmene i Huset, selv om han stort sett stemmer med partiet. Det gjør at han i år får en utfordring fra venstre.

Han har alltid vært god til å samle inn penger og i denne syklusen har han raket inn nærmere fire og en halv million, hvorav litt over en million var fra tidligere valg.

Arati Kreibich (D)

Utfordreren er Arati Kreibich, som har en doktorgrad i nevrovitenskap, i tillegg til lavere grader innen psykologi og biologi. Hun innvandret fra India som 11-åring.

Kreibich har siden 2017 sittet i kommunestyret i småbyen Glen Rock, hvor hun blant annet skryter av å ha fått gjennom et forbud mot plastposer. Hun tilhører venstresiden i eget parti og angriper Gottheim for å være «en del av Trumps agenda».

Hun har samlet inn rundt en halv million. Hun støttes naturligvis av Bernie Sanders og tilliggende herligheter.

Republikanernes nominasjon i Distrikt 5

Republikanerne har ikke gitt opp håpet om å komme tilbake til situasjonen før 2016, da de hadde 6 av New Jerseys 12 seter og to seriøse republikanere stiller.

John McCann (R)

Først har vi advokat og tidligere bystyremedlem i småbyen Cresskill, John McCann, som tok knappe 43% mot Gottheimer i 2018. Han har lenge vært aktiv i fylkeslaget i Bergen County, som utgjør 72% av kongressdistriktet og dessuten vært rådgiver for avdøde senator Arlen Specter.

McCann har vært juridisk rådgiver for delstatens sheriffer, men fagforeningene for vanlige politifolk misliker ham etter en fusjon som resulterte i oppsigelser og nedskjæringer. Han er ganske moderat, men også ganske Trumpvennlig.

Til tross for (eller kanskje på grunn av) at han er kjent fra valget for to år siden, har han bare samlet inn rundt 200.000, hvorav 65 er fra ham selv. Han har støtte fra Bergen County.

Frank Pallotta (R)

Han får konkurranse fra blant andre den pensjonerte investeringsbankansatte Frank Pallotta. Han har tjent godt på sine investeringer (ifølge sin biografi trakk han seg tilbake i slutten av førtiårene) og startet sitt eget foretak for å hjelpe de mange rammet av gjeldskrisen i 2008-9. Han er nå involvert i et par veldedige non-profittorganisasjoner.

Pallottas eneste politiske erfaring er et kort forsøk på å stille til borgermester etter at han og flere andre hadde klart å tilbakekalle den sittende. Etter kort tid trakk han og en annen seg og ga sin støtte til han som vant.

Han har samlet inn nærmere 600.000, hvorav litt over 300 er fra ham selv. Han støttes av fylkeslaget i Passaic County og brorparten av det øvrige partiapparatet.

Hector Castillo (R)

En tredje kandidat er Hector Louis Castillo. Han er opprinnelig fra Peru, men innvandret til USA som 11-åring. Han tok utdanning innen biologi og kjemi før han begynte på medisinstudiet, men er nå pensjonist.

Castillo jobbet i over 30 år som lege og hadde to kontorer i New Jersey, hvor han i hovedsak konsentrerte seg om den spansktalende del av befolkningen. Han har ikke hatt hellet med seg i politikken; han har tapt valg til delstatssenatet og til Huset fra et annet distrikt, samt et forsøk på å stille til guvernør som uavhengig.

Han har samlet inn over 250.000, hvorav over 200 kommer fra egne lommer.

I tillegg stiller én republikaner til.

Demokratenes nominasjon i Distrikt 8

Albio Sires (D)

Distriktet omfatter deler av Newark og urbane områder langs kyststripen mot grensen til New York. Forretningsmann og delstatsrepresentant Albio Sires (f.1951) ble valgt i et suppleringsvalg i 2006 og tok 78% i 2018.

Sires er født på Cuba og kom til USA som 11-åring. Han var lærer og gymtrener i ungdomsskolen og hadde en liten business ved siden av. På 70-tallet var han demokrat, men skiftet til republikanerne i 1985, da han stilte i det daværende 14. distriktet. Han skiftet tilbake i 1998.

Sires satt i delstatshuset fra 2000 til 2006 og de fire siste årene var han Speaker. Han var videre borgermester i mellomstore West New York fra 1995 til 2006.

Han har samlet inn litt over 350.000 og har et nær samlet partiapparat i ryggen.

Hector Oseguera (D)

Utfordringen kommer (selvsagt) fra venstre, i form av advokat Hector Oseguera. Han var studiekamerat av AOC i Boston og jobbet som frivillig for hennes kampanje i 2018.

Oseguera kjører mye samme løp mot Sires som det AOC gjorde mot Joe Crowley, der han anklager den sittende representanten for å ha stivnet fast i maktens korridorer og ikke lenger jobbe for de han er valgt av.

Han har bare samlet inn noe over 60.000 dollar, knapt nok til å kjøre en seriøs kampanje. Det er imidlertid tegn på at Sires tar motstanden mer seriøst enn pengeinnsamlingen skulle tilsi, selv om han fortsatt er klar favoritt og har omtrent hele partiapparatet i ryggen.

Demokratenes nominasjon i Distrikt 9

Bill Pascrell (D)

Distriktet omfatter det urbane området nord for distrikt 8. Lærer og delstatsrepresentant Bill Pascrell (f.1937) har representert distriktet siden 1997 og tok 70% i 2018. I 2012 førte nytegningen til at han måtte ut i kamp mot en annen demokratisk kongressmann, en kamp han vant.

Pascrell underviste i videregående i 12 år og gikk deretter over til Farleigh Dickinson universitet. Han satt også i skolestyret i hjembyen Paterson og i styret ved et lokalt community college. I tillegg til en kort periode i delstatshuset var han samtidig borgermester i Paterson.

Han har samlet inn over 1.1 millioner dollar.

Zina Spezakis (D)

Han får konkurranse fra venstre i form av forretningskvinne og miljøaktivist Zina Spezakis. Hun har utdanning innen økonomi og internasjonale forhold.

Spezakis har erfaring fra Wall Street somdirektør i Allianz og var med og starte et firma som driver med hydrogenenergi. Politisk er hun ytre venstre og har noe støtte fra nasjonale grupper der ute.

Hun har samlet inn rundt 300.000, hvorav 200 er selvfinansiering.

Alp Basaran (D)

Hennes utfordring kompliseres dog av en tredje kandidat i feltet, advokaten Alp Basaran. Han kom til USA som fireåring, med ulovlig innvandrende familie fra Tyrkia.

Basaran jobbet som forretningsadvokat i nesten ti år, før han startet eget firma. Han er, i likhet med Spezakis, på ytterste venstre fløy politisk, ja han er selverklært sosialist.

Han har samlet inn under hundre tusen, og femti av dem kommer fra ham selv. Han har derfor trolig små sjanser, men kan komme til å splitte de progressive stemmene.

I 2018 ville jeg avfeid Spezakis som en døgnflue, men med situasjonen som den er i deler av det demokratiske partiet er det fare for at hun vinner mot en aldrende og rustende Pascrell.