Kongresskvinne Kendra Horn (D) utfordres både fra egen venstreside og fra republikanerne. (Foto: NASA/Bill Ingalls)

Oppdatert 1.7: Kongressrepresentantene Markwayne Mullin (R) og Kendra Horn (D) ble lett renominert. I den republikanske nominasjonen i det 5. distriktet blir det en ny runde mellom delstatssenator Stephanie Bice og forretningskvinne Terry Neese.

I Oklahoma utfordres to kongressrepresentanter internt og i tillegg er det en spennende nominasjon i et distrikt republikanerne må ha tilbake for å gjenvinne flertallet i Huset. Les mer om disse valgene her!

Valglokalene i Oklahoma stenger kl. 2 natt til onsdag. Dersom ingen oppnår minst 50% går det hele videre til runde nummer to den 25. august. Du kan følge opptellingen her.

Republikanernes nominasjon i distrikt 2

Markwayne Mullin (R)

Distriktet dekker hele den østlige delen av staten langs grensen til Arkansas og Missouri. Forretningsmann Markwayne Mullin (f.1977) erobret setet fra demokratene da det ble åpent i 2012. Han tok 65% i 2018. Han startet som en Tea Party-type, men er blitt langt roligere i løpet av sin tid i DC.

Mullin tok over farens rørleggerbedrift da han var tyve og driver den fortsatt, i tillegg til blant annet et eiendomsselskap og en gård. Dertil har han drevet et talk-show i Oklahoma og hatt tre kamper som MMA-fighter.

Han har samlet inn over 1.1 millioner dollar.

Joseph Silk (R)

Mullin har åpnet seg opp for interne nominasjonsfeider ved å bryte det løftet han ga da han ble valgt i 2012, om bare å sitte i tre perioder og han fikk interne utfordringer i 2018. I år kommer de fra det man skulle tro var mer seriøst hold; delstatssenator, veteran og forretningsmann Joseph Silk (f.1986).

Silk tilbragte tre år i kystvakten før han han kom hjem til Oklahoma og startet et firma med faren, som drev med eiendomsforvaltning. Han er blant de mest erkekonservative i en allerede erkekonservativ delstatsforsamling og angriper Mullin for hans løftebrudd og for ikke å gjøre nok for de konservative prinsipper i DC. Silk er ellers mot å skille stat og kirke, vil kriminalisere abort og er omtrent slik de fleste norske sosialdemokrater forestiller seg at en republikaner skal være.

Han har dog ikke samlet inn et rødt øre, så dersom han vinner i kveld må det være ved guddommelig inngripen.

I tillegg stiller en annen republikaner.

Demokratenes nominasjon i distrikt 5

Kendra Horn (D)

Distriktet inkluderer hele delstatshovedstaden Oklahoma City med forsteder, samt områdene øst for byen. Advokat og tidligere kongressrådgiver Kendra Horn (f.1976) erobret setet fra en sittende kongressmann i 2018 med knappe 51%.

Hun har styrt et par non-profittstiftelser og jobbet i flyproduksjon, som er en viktig industri i Oklahoma. I tillegg til jussen er hun akkreditert megler i arbeidskonflikter.

Hun har samlet inn over 3.3 millioner dollar.

Tom Guild (D)

Horn utfordres av advokat og collegeprofessor Tom Guild (f.1954), som er et kjent navn i distriktet. Han var partiets kandidat her i 2012, men tapte nominasjonen i både 2014 og 2016. I 2018 tapte han igjen for Horn og tok bare 24%, etter at det ble avslørt at han hadde vært rundt og knabbet skiltene hennes.

Guild er progressiv og en ihuga Sanders-tilhenger. Han har støtte fra en håndfull grupperinger langt ute på venstre fløy, men selv om stemningen blant primærvelgerne står til venstre for 2018, vil det komme som en stor overraskelse om han vinner.

Han har bare samlet inn litt over 10.000 dollar, men dersom velgerne er tilstrekkelig oppildnet kan han likevel utgjøre en trussel.

Republikanernes nominasjon i distrikt 5

Det er flere seriøse republikanere som vil ta tilbake dette distriktet og det regnes for en av de beste mulighetene partiet har. Vi tar kandidatene alfabetisk.

Janet Barresi (R)

Første kvinne ut er tidligere kommisjonær for delstatens skolesystem, Janet Barresi (f.1952). Hun ble valgt i 2010, men tapte primærvalget i 2014 for den mer konservative Joy Hofmeister, mye som et resultat av at hun støttet Common Core, et forsøksvis nasjonalt pensum som mange konservative var sterke motstandere av.

Baresi startet sin yrkeskarriere som taleterapeut, før hun tok utdanning som tannlege. Etter over 20 år i det yrket, begynte hun å konsentrere seg om utdanningspolitikk og hun har særlig vært en forkjemper for charterskoler, som hun har grunnlagt to av. I nyere tid driver hun et olje- og gassfirma sammen med en av sine sønner.

Hun har samlet inn rundt 600.000, men 500 av dem er personlige lån.

Stephanie Bice (R)

Neste kvinne er delstatssenator Stephanie Bice (f.1973). Hun ble første gang valgt inn i delstatsforsamlingen i 2014 og er for tiden leder av den mektige finanskomiteen, hvor hun har fått igjennom flere reformer til fordel for forbrukerne.

Bice har utdanning innen markedsføring og jobbet først i flere år i familiens teknologifirma. Deretter var hun visepresident for et digitalt markedsføringsforetak.

Hun har samlet inn rundt 1.1 millioner. Bice har den «ære» å være offer for reklame til over 300.000 som Club for Growth kjørte mot henne, hvor de anklager henne for å dele ut skattepenger i hytt og pine, samt å stemme for «den største skatteøkning i Oklahomas historie». Hun har svart med å skjelle dem ut for ikke å ha støttet Trump i 2016.

David Hill (R)

Så har vi bildelforhandler David Hill. Han startet bilmekking som 16-åring og i dag driver han et av USAs ledende foretak innen reservedeler. Hill har også hatt eierinteresser og/eller ledende posisjoner innen energi, utdanning og teknologi for å nevne noe.

Hill var med og grunnla et maratonløp og er svært aktiv innen kirken og foreninger i området. Han fremstiller seg (som omtrent alle andre i sin posisjon) som en «outsider og ikke en politiker».

Han har samlet inn over en halv million.

Terry Neese (R)

Den siste seriøse kandidaten er forretningskvinne Terry Neese (f.1947). Hun jobbet som hodejeger i et par firma som gikk konkurs, men så startet hun egen business og ble rik på det. I tillegg har hun startet flere non-profitts, både i Oklahoma og på nasjonalt plan for å hjelpe kvinner til å lykkes i ledende stillinger.

Neese har også vært aktiv i Handelskammeret og i 1990 var hun den første kvinnelige kandidat til et toppverv i Oklahoma, da hun var republikanernes tapende kandidat til viseguvernør. I tillegg tapte hun et forsøk på å stille i dette distriktet i 1994.

Hun har samlet inn rundt en million, hvorav 450.000 kommer fra egne, velfylte lommer.

I tillegg stiller fem andre republikanere. Det er således gode sjanser for at dette går videre til en runde nummer to.