Tidligere guvernør Jon Huntsman (R) forsøker seg på et comeback i Utah. (Foto: Offisielt ambassadørfoto)

Oppdatert 1.7: Republikanerne nominerte viseguvernør Spencer Cox til ny guvernør (som er jevntgodt med å bli valgt i denne staten), mens Sean Reyes ble renominert til justisministerjobben. I det 1. distriktet er det fortsatt uavklart, mens i det 4. distriktet vant Burgess Owens.

I Utah skal republikanerne nominere en ny guvernørkandidat. Nominasjonen, som er jevngodt med å bli valgt i denne konservative staten, er ettertraktet av bla. viseguvernøren og en tidligere guvernør. Dette og flere valg kan du lese om her!

Valglokalene i Utah stenger kl. 4 natt til onsdag, norsk tid. Du kan følge opptelingen her (krever amerikansk VPN) og her.

Delstaten har tradisjonelt hatt få primærvalg; distrikts- og delstatskonventer nominerte kandidatene i de fleste tilfeller. En lovendring i 2016 gjorde det imidlertid mulig å stille gjennom å samle inn underskrifter og selv om konventets støtte fortsatt har betydning, er denne raskt i ferd med å blekne.

Republikanernes guvernørnominasjon

Utah er en av USAs mest konservative delstater, og har ikke valgt en demokrat til guvernør siden Scott Matheson fikk gjenvalg i 1980. Den sittende guvernøren, republikaneren Gary Herbert, tar ikke gjenvalg etter å ha sittet siden han rykket opp i august 2009. Guvernørkandidatene plukket sine viseguvernørkandidater før konventet i april.

Jon Huntsman (R)

En av de som vil erstatte Herbert er hans forgjenger, forretningsmannen Jon Huntsman (f.1960). Han var assistent i Det hvite hus allerede under Reagan i 80-årene og tilbragte deretter to år som mormonermisjonær på Taiwan, hvor han lærte kinesisk. Siden jobbet han i diplomatiske stillinger for både far og sønn Bush.

Huntsman ble valgt til guvernør i 2004 og gjenvalgt med stort flertall i 2008; samme år ga han sin støtte til John McCain i det republikanske primærvalget (han og Romney har lenge hatt en personlig feide gående). Hans guvernørtid huskes positivt av mange i Utah og kampanjen har forsøkt å fremstille ham som en teknokratisk, pragmatisk administrator; to trygge hender på rattet i en krisetid.

I 2009 begikk Huntsman imidlertid den dødssynd å ta en ambassadørjobb i Kina for Obama og hans forsøk på å bli presidentkandidat i 2012 floppet. I senere tid har han vært ambassadør til Russland under Trump, men han har en langt mer moderat og rund stil enn presidenten.

Huntsman valgte den konservative borgermesteren i Provo, Michelle Kaufusi som sin kandidat til viseguvernør, uten at det hjalp ved konventet; han kom sist blant de seriøse og kom med til primærvalget pga. underskrifter. Han har samlet inn rundt 1.8 millioner.

Spencer Cox (R)

Huntsmans argeste konkurrent, skal vi tro meningsmålingene, er viseguvernør Spencer Cox (f.1975) som faktisk vant delstatskonventet, selv om han alt hadde nok underskrifter. Han er jurist og tidligere borgermester, fylkesråd og delstatsrepresentant. Han ble utnevnt til vervet i oktober 2013 og valgt til en full valgperiode i 2016.

Cox var, som så mange andre republikanere i Utah, klar motstander av Donald Trump, men kritikken har stilnet noe etter valget. Han har også til en viss grad brutt med delstatspartiet i sin støtte til homsemiljøet. Politisk er han og Huntsman relativt like.

Spencer valgte delstatssenator Deidre Henderson som sin «running mate», hun er ansett som en konservativ stigende stjerne og vil utvilsomt hjelpe ham med høyresiden. Han har samlet inn rundt 2.3 millioner dollar og støttes av utgående guvernør Herbert.

Greg Hughes (R)

Andreplassen på partikonventet ble vunnet av tidligere Speaker i delstatshuset, Greg Hughes. Han satt i delstatshuset fra 2003 og var Speaker fra 2015 til han gikk av i 2018. På privaten driver han med forvaltning og utvikling av eiendom.

I motsetning til mange andre i Utah har Hughes vært trumpist siden starten, selv om han ikke gjør noe stort nummer ut av det (Trump er fortsatt ingen velgermagnet i staten). Han er nok den mest konservative av de fire og hadde sine konflikter med den mer moderate guvernør Herbert da han satt i delstatshuset.

Hughes valgte fylkesråd i Washington County, Victor Iverson som sin viseguvernør,hvilket kan gi ham en del stemmer fra området rundt St George. Han har samlet inn rundt halvannen million dollar.

Thomas Wright (R)

Siste kandidat er forretningsmann og tidligere delstatspartileder Thomas Wright. Også han er eiendomsmegler og var tidligere nestleder for det føderale partiet, samt regent for delstatsuniversitetet. Han er sønn av en tidligere guvernørkandidat på 80-tallet (den siste republikaneren som tapte et guvernørvalg i Utah).

Wright gjør et nummer ut av at han aldri har vært folkevalgt og derfor formodentlig er utilsmusset av avgjørelser tatt der. Allikevel støttes han av avtroppende kongressmann Rob Bishop, som også har blitt hans kandidat til viseguvernør. Bishop har representert store deler av det nordlige Utah i sine snart 18 år som kongressmann og kan således bringe en god del stemmer til Wright, selv om de måtte berge seg på underskriftene for å komme med i primærvalget.

Wright har samlet inn nær halvannen million dollar, hvorav 350.000 er egne penger. Avtroppende guvernør Herbert har for øvrig bedt Wright om å droppe ut og heller utfordre senator Mike Lee (R) i primærvalget i 2022, noe Wright har avslått (og Herbert benektet at han har sagt).

I Utah må man være registrert som republikaner for å delta i primærvalget, men nærmere 50.000 tidligere demokrater og uavhengige har visstnok registrert seg bare den siste måneden. Mye tyder på at det vil tjene Huntsman, som har ledet klart blant disse velgerne på målingene.

Meningsmålingene før konventet ga stort sett Huntsman ledelsen, mens Cox stort sett har hatt ledelsen den seneste tiden. Det er imidlertid stort sett små marginer, så her er det stor spenning. Hughes har for øvrig vært på 3. plass og Wright på en ganske håpløs 4. plass.

Republikanernes nominasjon til Distrikt 1

Distriktet omfatter de nordlige og nordøstlige deler av staten, samt forstedene nord for Salt Lake City. Lærer og delstatsrepresentant Rob Bishop (R) ble første gang valgt i 2002 og tok 62% i 2018. Han varslet allerede før valget i 2018 at han ikke ville ta gjenvalg og mange potensielle erstattere har meldt seg.

Kerry Gibson (R)

Delstatskonventet ble vunnet av bonde og tidligere landbrukskommisjonær i delstaten, Kerry Gibson. Han gikk av i januar for å stille her og har tidligere vært fylkesråd i Weber County, samt delstatsrepresentant. Han har nok den sterkeste støtten i partiapparatet.

Gibson driver en gård med både kyr og kornproduksjon. Som mange andre mormonere var han misjonær i sin ungdom og tilbragte to år i Nederland. I 2001 ble han kåret til «årets unge bonde» av det føderale bondelaget.

Han fikk seg en skrape før helgen, da det ble kjent at delstatsrevisor John Dougall hadde gitt grønt lys for å etterforske Gibsons ni måneder som leder av landbruksdepartementet, hvor reiseregningene hadde gått i været og omorganiseringer rystet organisasjonen.

Han har samlet inn over 200.000, hvorav rundt 50 er personlige lån.

Blake Moore (R)

Andreplassen på konventet ble vunnet av ledelseskonsulent Blake Moore. Han var fotballstjerne på universitetet og startet siden et eiendomsfirma med en studiekamerat.

Moore har også bak seg en periode i utenriksdepartementet, blant annet var han stasjonert ved ambassaden i Singapore. Nå driver han som konsulent og er i tillegg aktiv i flere non-profittorganisasjoner og ungdomsprogram.

Han har samlet inn rundt 200.000 og i tillegg lånt kampanjen rundt 150.000.

Bob Stevenson (R)

Så har vi entreprenør og fylkesråd i Davis County, Bob Stevenson. Han har tidligere vært bystyremedlem og også i to perioder borgermester i mellomstore Layton. Videre er han involvert i militærbasen Hill Air Force Base, som er delstatens største arbeidsgiver.

I det sivile bygger Stevenson boliger og han har tidligere jobbet i mange år for gigantfirmaet Nestle. Han betoner pragmatisk kompetanse og er muligens den mest moderate i feltet.

Han har samlet inn rundt 100.000 og lånt kampanjen rundt 250.000.

Katie Witt (R)

Den siste kandidaten er borgermesteren i småbyen Kaysville, Katie Witt (f.1971). Hun ble født i Canada, men vokste opp i Utah. Hun tilbragte et knapt år i Sør-Afrika for Rotary, hvor hun har vært svært aktiv også i ettertid.

Witt ble etterhvert aktiv også i politikken og ledet Romneys kampanje i Colorado i 2008. Deretter ble hun valgt inn i bystyret, før familien flyttet til Utah. Igjen var hun aktiv i det lokale Rotary og ble valgt til borgermester i 2017. Hun er den eneste av de fire som har omfavnet Trump helhjertet.

Hun står klart lengst til høyre og i starten av måneden fikk hun reprimande fra et enstemmig bystyre fordi hun hadde «misrepresentert bystyremedlemmer og truet staben» i sitt forsøk på å få arrangert en konsert på vegne av en gruppe som vil lette på Coronarestriksjonene.

Hun har samlet inn rundt 250.000, hvorav 75 er lån.

Det lille vi har sett av målinger her gir stort sett ledelsen til Stevenson, men det er jevnt.

Republikanernes nominasjon til Distrikt 4

Distriktet ligger i det sentrale Utah og går som en tynn stripe sørover, som inkluderer sørlige deler av Salt Lake City og vestlige deler av Provo. Advokat og fylkesborgermester i Salt Lake County, Ben McAdams tuppet ut republikaneren Mia Love, en av de mest elendige kongressrepresentanter og ikke minst valgkampdeltagere i 2018 med 50% og 694 stemmer.

Republikanerne har naturlig nok forbannet seg på å ta igjen dette konservative setet og flere seriøse kandidater stiller.

Kim Coleman (R)

Partikonventet ble vunnet av delstatsrepresentant Kim Coleman. Hun beseiret den sittende representanten på partimøtet og ble første gang valgt inn i 2014. I denne valgkampen har hun gått helhjertet inn for Trump og kritisert Romney, en dristig strategi i Utah.

Coleman er sertifisert kriminolog og har også kurs innen parterapi. Hun er for tiden rektor ved en charterskole hun var med og grunnla. Hun står nok lengst til høyre av de fire og har støtte fra bla. den avtroppende kongresskvinnen, Trumps stabssjef Mark Meadows og fra tidligere delstatsrepresentant Mike Kennedy, som slo Mitt Romney på konventet i 2018.

Hun har samlet inn rundt 600.000, helt uten egne midler.

Trent Christensen (R)

Så kommer investor Trent Christensen, som tidligere var regional pengeinnsamler for Mitt Romney i 2012. Han har bakgrunn som jurist og har også jobbet i bank. Nå leder han en non-profitt som hjelper utsatt grupper med å få tilgang på kapital til sine prosjekter.

Christensen har også samlet inn store summer til republikanerne og til diverse konservative organisasjoner og saker. Han kom med pga. underskrifter.

Han har samlet inn rundt 100.000, hvorav rundt 65 er personlige lån.

Jay Mcfarland (R)

Videre har vi tidligere radiovert Jay «JayMac» Mcfarland. Han har vært på lufta i over tyve år med forskjellige program på en kanal eiet av mormonerkirken. Han er også selvlært programmerer og har utviklet over 100 spill for mobiltelefoner.

Mcfarland fremstiller seg som en stemme for sivilisert diskusjon, og til tross for yrket er han muligens den mest moderate i dette feltet. Han kom med pga. underskrifter og har liten støtte fra partiapparatet.

Han har samlet inn over 150.000.

Burgess Owens (R)

Den siste kandidaten er forretningsmann og tidligere fotballproff Burgess Owens (f.1951). Han spilte collegefotball for University of Miami og spilte deretter i NFL, hvor han vant Super Bowl i 1980 med Oakland Raiders. Han tok andreplass på konventet, men var uansett kvalifisert gjennom underskrifter.

I dag er Owens motivasjonstaler og han har grunnlagt en non-profitt i Utah som hjelper unge kriminelle tilbake til samfunnet. Han er også ofte kommentator på Fox News og har skrevet bok. Han har støtte fra flere talkshowkonservative, som Glenn Beck, Sean Hannity og Michael Reagan.

Han har samlet inn rundt 650.000, også han uten egne midler.

Den eneste målingen vi har sett her nylig, har gitt ledelsen til Owens, men også her er det jevnt.

Republikanernes nominasjon til justiminister

Sean Reyes (R)

Utahs sittende justisminister er juristen Sean Reyes (f.1971). Han ble oppnevnt til vervet rett før nyttår i 2013, etter at den daværende justisministeren gikk av etter korrupsjonssiktelser.

Reyes kom fra privat praksis, men hadde vært aktiv på mange plan av delstatspartiet i flere år da han ble oppnevnt. Han tok 65% i 2016.

Reyes vant delstatskonventet og har samlet inn over 1.4 millioner dollar. I tillegg har han fått 300.000 i støtte fra republikanernes organisasjon for justisministere.

David Leavitt (R)

Han får konkurranse av fylkesadvokat i Utah County, David Leavitt, Han er bror av tidligere guvernør Mike Leavitt og etternavnet er fortsatt godt kjent og likt i delstaten. Tidligere har han vært fylkesadvokat i Juab County og han har sittet i en rekke komiteer og hatt mange juridiske verv i delstaten. Han tok andreplass på konventet.

Leavitt har også vært rådgiver for Høyesterett i Ukraina og for myndighetene i Moldova. I senere tid har han etablert sitt eget institutt for internasjonal utvikling, hvor han tilbyr juridisk ekspertise i kamp mot korrupsjon. Valgkampen er blitt noe hemmet av at han pådro seg Coronaviruset, som han fortsatt sliter med ettervirkninger av.

Hans kampsak er å reformere systemet bort fra alle såkalte «plea bargains», dvs. avtaler som gjør at en sak aldri kommer for retten og over til flere faktiske rettssaker foran en jury. Dette vil gi større rettssikkerhet og mindre makt til aktor, mener han.

Leavitt har samlet inn over 400.000, men 300 av dem er fra ham selv og ytterligere 40 er fra familie.

Valgkampen er blitt skitten og tv-debatten var en eneste lang drittslenging fra begynnelse til slutt, der korrupsjonsanklagene haglet. Bataljen ser ut til å bli jevnere enn man kunne trodd på forhånd; en måling fra begynnelsen av juni ga Reyes en 31-26 ledelse, med et svært stort antall ubestemte velgere.