Tidligere guvernør John Hickenlooper (D) er favoritt til å vinne både den demokratiske senatsnominasjon og valget i november. (Foto: DonkeyHotey)

Oppdatert 1.7: Tidligere guvernør John Hickenlooper vant den demokratiske senatsnominasjonen greit. I det 3. distriktet ble kongressmann Scott Tipton (R) sensasjonelt slått ut av restauranteier Lauren Boebert, mens tidligere delstatsrepresentant Diane Mitsch Bush igjen blir demokratenes kandidat.

Delstatskonventet i april luket ut noen av kandidatene i Colorado, men det er fortsatt spennning i det 3. distriktet og demokratenes senatsnominasjon har blitt mer spennende enn noen ville trodd for få måneder siden.

Valglokalene i Colorado stenger kl. 3 natt til onsdag, norsk tid. Du kan følge opptellingen her. Mesteparten av stemmegivningen foregår via post, så ved jevne valg kan det fort vekk ta flere dager før resultatet er klart.

Demokratenes senatsnominasjon

Jurist, delstatsrepresentant og tidligere kongressmann Cory Gardner (f.1974), erobret Colorado for republikanerne i 2014 med 48%. De fleste målinger viser at han er den mest utsatte republikaneren i årets valg.

John Hickenlooper (D)

Favoritten til den demokratiske nominasjonen er tidligere borgermester i Denver og guvernør John Hickenlooper (f.1952). Han er utdannet petroleumsgeolog og var i mange år forretningsmann. Siden han er vennlig innstilt til oljebransjen, visste han at han kom til å bli moset på delstatskonventet i april og deltok derfor ikke der.

Hickenlooper var borgermester i Denver fra 2003 til 2011 og guvernør fra 2011 til 2019. Han var i noen få måneder kandidat til den demokratiske presidentnominasjonen, men trakk seg allerede i august 2019. Han regnes som en ganske sentrumsorientert demokrat og hadde et godt arbeidsforhold til republikanerne i Denver; noe mindre med delstatsforsamlingen.

Han har samlet inn over 12.5 millioner.

Andrew Romanoff (D)

Konkurrenten er tidligere Speaker i delstatshuset Andrew Romanoff (f.1966). Han er utdannet innen offentlig administrasjon og er dessuten advokat. Han tok en soleklar seier på delstatskonventet i april, med 86%.

Romanoff var delstatsrepresentant fra 2001 til 2009 og hadde et mislykket forsøk på å bli partiets senatskandidat i 2010, da han ble slått av den guvernøroppnevnte Michael Bennet.

I 2014 var Romanoff partiets tapende kandidat mot Mike Coffman i det 6. distriktet. Han har gått klart til venstre forut for årets nominasjonskamp, selv om han hele tiden har vært noe mer progressiv enn Hickenlooper. Sterkt engasjement på venstresiden av partiet er imidlertid Romanoffs eneste sjanse til seier i dette valget.

Han har samlet inn rundt 3 millioner.

Hickenlooper har selv sørget for å bringe et element av spenning inn i valgkampen de siste ukene. Han gad ikke møte for en etikkomite i Colorado som deretter vedtok at han hadde brutt etikkreglene ved å ta imot flere reiser og lignende som guvernør og ga ham en bot på 2.750 dollar. Dessuten blamerte han seg ved å si at George Floyd ble skutt, ikke kvalt, noe som har fått mange til å spørre seg om han er i overkant livsfjern.

Som om ikke dette var nok, har det blitt avslørt en video fra seks år tilbake, hvor Hickenlooper sammenligner politikere med slaver som ror et skip og nylig uttalte han at «Black Lives Matter» betydde at alle liv betød noe, hvilket har vært republikanernes svar til bevegelsen.

Slikt straffes av demokratene i dagens Amerika og Romanoff har offentliggjort en intern måling som gir Hickenlooper en 51-39 ledelse, kraftig ned fra 68-19 i oktober 2019. Den eneste uavhengige målingen kommer imidlertid fra SurveyUSA og gir Hickenlooper en tryggere 58-28 ledelse.

Republikanernes nominasjon til distrikt 3

Scott Tipton (R)

Distriktet inneholder den tynt befolkede vestlige halvdel av Colorado. Forretningsmann og delstatsrepresentant Scott Tipton (f.1956) ble valgt første gang i 2010 og tok knappe 52% i 2018.

Tipton startet en pottemakerbedrift på 70-tallet, sammen med sin bror. Han har vært partiaktivist like lenge og var Reagandelegat på landsmøtet i 1976. Han ble valgt inn i delstatsforsamlingen i 2008, etter å ha tapt stort mot demokraten i dette distriktet i 2006.

Han har samlet inn over 1.1 million og har presidentens støtte.

Lauren Boebert (R)

Tipton får en intern utfordring fra den våpenkjære høyresiden i partiet, i form av restauranteier Lauren Boebert. Hun raljerer mot Tiptons påståtte moderasjon, bla. at han har stemt for en hjelpepakke for Covid-19.

Boebert er grunnlegger og eier av Shooters Grill, der «gimmicken» er at betjeningen går rundt med faktiske skytevåpen på hofta. Hun er selvsagt våpenaktivist på sin hals og åpnet restauranten for noen uker siden til tross for pandemirestriksjonene. Det gjorde at hun mistet bevillingen.

Hun har samlet inn rundt 150.000.

Demokratenes nominasjon til distrikt 3

Diane Mitsch Bush (D)

Konventet i april ga 47% til sosiologiprofessor og tidligere delstatsrepresentant Diane Mitsch Bush (f.1950). Hun ble valgt inn i delstatshuset i 2012 og satt i seks år. Hun var partiets kandidat i 2018, men tok bare 44% den gang.

Bush har også sittet i fylkesrådet i Routt County og vært politisk aktivist i mange år før dette. Hun var mer åpent progressiv i 2018, men har roet seg litt foran årets valg.

Hun har samlet inn rundt en million dollar og støttes av mye av fagbevegelsen og partiapparatet.

James Iacino (D)

Konkurrenten er forretningsmannen James Iacino. Han driver familiefirmaet Seattle Fish, som er regionens største sjømatdistributør. Han flyttet til distriktet fra Denver ganske nylig, noe mange velgere kan anse som problematisk.

Iacino har ikke så mye politisk erfaring, men han ble oppnevnt av guvernøren til et råd i 2017 og han har mange verv i diverse organisasjoner. Han er en anelse til høyre for Mitsch Bush, men begge definerer seg som «pragmatiske progressive».

Iacino har samlet inn over 900.000 dollar, nesten like mye som Bush, men 340.000 er fra ham selv. Han har støtte fra 2016-kandidaten og fra John Salazar, mannen som Tipton beseiret i 2010. Salazar støttet for øvrig Mitsch Bush i 2018.