Mer

  Bidens dominerende ledelse

  Det er torsdag 25. juni, det er 131 dager igjen til presidentvalget, og den nest siste utgaven av Morgenkaffen før sommerferien er servert. Podkastutgaven er tilgjengelig her.

  Aller først:

  • Obama hadde følgende å si om Biden under en digital pengeinnsamling tidligere i uken: «I am here to say the help is on the way if we do the work because there’s nobody I trust more to be able to heal this country and get back on track than my dear friend Joe Biden.» De samlet inn 11 millioner dollar på tirsdag.
  • DOW Jones falt nesten 3% onsdag. Daniel Wiener: “Wishful thinking has given way to practical reality when it comes to covid-19”.
  • Trump-administrasjonen planlegger kutt i føderal finansiering av smittetesting i flere delstater.

  1. Biden med dominerende ledelse

  Ifølge en fersk meningsmåling fra New York Times og Siena – med A+ rating fra FiveThirtyEight.com – leder Biden med 14 prosentpoeng over Trump nasjonalt – 50% mot 36%. Målingen viser at Biden leder med store marginer i velgergruppene; kvinner, minoriteter og yngre. I tillegg er Biden omtrent jevngod med Trump blant velgergruppene; menn, hvite, og middelaldrende til eldre.

  FiveThirtyEight sin gjennomsnittsmåling viser at Biden leder 51% mot Trump på 41,3%.

  I tillegg viser gjennomsnittsmålinger fra RealClearPolitics at Biden leder i hver eneste «battleground»-stat, med unntak av North Carolina. Vippestatene i år er som oftest omtalt å være Arizona, Florida, Michigan, Pennsylvania, North Carolina og Wisconsin. Nedenfor ser du likevel en oversikt som også viser gjennomsnittet for flere stater som Trump vant i 2016.

  Stat Margin i prosentpoeng
  Arizona Biden +4
  Florida Biden +6,2
  Iowa Trump +1,5
  Michigan Biden +8
  Minnesota Biden +16
  Nevada Biden +4
  New Hampshire Biden +4,3
  North Carolina Trump + 0,5
  Ohio Likt
  Pennsylvania Biden +5,6
  Texas Trump +1,5
  Virginia Biden +11
  Wisconsin Biden+7

  2. Politisering av Justisdepartementet

  Tre viktige saker:

  1. En ankedomstol har avgjort å henlegge saken mot Michael Flynn, Trumps tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiver. Avgjørelsen ble avsagt under dissens 2-1, der dommeren i mindretall uttalte at de øvrige dommerne hadde «grievously overstepping their powers». Justisminister Barr påla så aktoratet å be dommeren I saken henlegge saken, hvilket viser klar politisk involvering i saken. Domstolens avgjørelsen kan overprøves av samme domstol i plenum. Flynn har tidligere erklært seg skyldig hele to ganger i å ha løyet til FBI i sin etterforskning knyttet til Russland.
  2. Aktor Zelinksy vitnet for justiskomiteen i Representantenes hus onsdag der han uttalte at lederskap i Justisdepartementet intervenerte av politiske hensikter i spørsmålet om straffeutmåling for Roger Stone, tidligere politisk rådgiver for Trump. Zelinksy uttalte: “What I heard — repeatedly — was that Roger Stone was being treated differently from any other defendant because of his relationship to the president”.
  3. Senatet bekreftet onsdag at dommer Cory Wilsom blir ny føderal dommer. Trump har i løpet av sin presidentperiode nå utnevnt og fått innstilt totalt 200 føderale dommere. Dommerne sitter livet ut når de først er utnevnt, hvilket innebærer at de føderale domstolene kommer til å være konservativt rettet for de neste tiårene.

  3. Delstater beordrer karantene for besøkende

  Guvernørene i New York, New Jersey og Connecticut har pålagt besøkende fra flere andre delstater karantene. Karanteneplikten gjelder ni stater som har det til felles at de alle overstiger en gitt terskel i smittetall og smittespredning. De aktuelle statene er Alabama, Arkansas, Arizona, Florida, North Carolina, Washington, Utah og Texas.

  Særlig New York har vært et episenter for koronaviruset i en tidligere fase, der flere hundre døde daglig. Tiltaket skal bidra til at smittespredningen minker, sier New York-guvernør Andrew Cuomo (D).

  New Jersey-guvernør Phil Murphy (D) uttalte følgende: “This is a smart thing to do. We have taken our people, the three of us, these three states, through hell and back. The last thing we need to is subject our folks to another round”.

  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Morgenkaffen publiseres også som podkast: Du finner oss i podkastappen din sammen med “2020”. Ønsker du din egen Morgenkaffen-kopp? Les mer på Patreon.com/ampol.

  Ingrid Sofie Stangebye Wentzel
  Ingrid Sofie Stangebye Wentzel
  Masterstudent i rettsvitenskap ved Universitetet i Bergen. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2020.

  Les også