Mer

  «I don’t kid», sier Trump, som sa han ville ha færre korona-tester

  Det er onsdag 24. juni, det er 132 dager igjen til presidentvalget, og Morgenkaffen er servert. Podkastutgaven er tilgjengelig her.

  Aller først:

  • Borgermester i Phoenix, Arizona med klar beskjed til president Trump i forkant av hans valgkamparrangement: “set an example to residents by wearing a mask”. Kate Gallego er demokrat.
  • University of Michigan, som skulle være vertskap for en av de tre tv-debattene mellom Biden og Trump i oktober, har trukket seg. Årsaken skal være frykt for folks sikkerhet på et stort arrangement under en pandemi. Det ser ut som debatten blir flyttet til Miami, Florida.
  • 65 professorer fra George Washington University Law School har skrevet en uttalelse om at justisminister William Barr: «[He has] failed to fulfill his oath of office to support and defend the Constitution of the United States.» Det nevnte universitet er skolen der Barr tok sin jussutdanning.

  1. Minske omfanget av testing?

  Trump presiserer at han var seriøs og mente det han sa da han ønsket å minske omfanget av smittetesting av koronaviruset. Trump uttalte på et valgkamparrangment i Tulsa på lørdag at han gjerne skulle hatt mindre testing, ettersom økt testing resulterer i økt antall smittede («by having more tests, we have more cases»). Som du hørte i går kalte Trump også smittetesting for et tveegget sverd («double edged sword»).

  I ettertid uttalte topprådgivere fra Trump-administrasjonen at presidenten åpenbart tullet. På spørsmål fra en reporter fortalte imidlertid Trump at han mente det han sa: «I don’t kid, let me just tell you, let me make it clear» – i motsetning til hva hans rådgivere og ansatte, inkludert pressesekretæren, har uttalt til media.

  Samtidig uttaler Dr. Anthony Fauci – ekspert i Det hvite hus sitt koronautvalg – at de ikke har blitt bedt om å minske testingen, men at planene i stedet er å øke omfanget av testing. Også Dr. Deborah Birx har i en telefonsamtale med guvernører fortalt at økt testing er essensielt for å kontrolle pandemien. Til medlemmer i Representantenes hus fortalte Fauci at landet opplever en urovekkende økning («disturbing surge») i antall smittede idet flere stater gjenåpner for raskt og tidlig, og uten tilstrekkelig planer. Fauci omtalte økningen som «very troublesome».

  2. Ikke demokratisk støtte for republikansk-politireform

  Flere toppdemokrater i Senatet støtter ikke det republikanske lovforslaget om politireform. Blant annet uttaler senatorer som Kamala Harris (D-California), Cory Booker (D-New Jersey) og minoritetsleder i Senatet Chuck Schumer (D-New York) at republikanernes lovforslag «fails to meet the moment». Presset for å få på plass en politireform som tar et oppgjør med politibrutalitet og rasediskriminering har vært enormt de siste ukene.

  I et brev til Mitch McConnell (R-Kentucky), majoritetsleder av Senatet, skriver de nevnte demokratiske senatorene at forslaget fra republikanerne substansielt er mangelfullt og at det derfor ikke går langt nok til å tjene som et utgangspunkt for forhandlinger.

  Det republikanske lovforslaget innebærer insentiver for politiet til å endre sin praksis i håp om å stoppe den uheldige praksisen. Demokratene ønsker i stedet å opprette strengere føderale standarder som forbyr visse former for eksisterende praksis i politiet.

  3. Trump har tvitret igjen

  President Trump twitret at han har instruert føderale myndigheter om å arrestere enhver som forsøker å ødelegge føderaleide statuer eller monumenter. Uttalelsen kommer etter demonstrasjoner som blant annet har ført til nedrivning og ødeleggelse av monumenter som fremstiller ulike hvite historiske skikkelser. Langt fra alle har med en historie som forklarer hvorfor akkurat deres status rammes. Presidenten truer med opp til 10 år i fengsel for et slikt lovbrudd rettet mot statuer og monumenter. En klassisk Trump-uttalelse, men vi får se hva det blir av dette.

  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Morgenkaffen publiseres også som podkast: Du finner oss i podkastappen din sammen med “2020”. Ønsker du din egen Morgenkaffen-kopp? Les mer på Patreon.com/ampol.

  Ingrid Sofie Stangebye Wentzel
  Ingrid Sofie Stangebye Wentzel
  Masterstudent i rettsvitenskap ved Universitetet i Bergen. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2020.

  Les også