Tidligere kongressmann Scott Taylor (R) prøver å gjøre comeback, men får konkurranse om nominasjonen. Foto: Kongressen (CC BY-NC 2.0)

Oppdatert 24.6: Ex-kongressmann Scott Taylor (R) ble på nytt nominert i det 2. distriktet. Demokratene nominerte advokat Qasim Rashid til sin kandidat i det 1. distriktet og lege Cameron Webb i det 5.

Kongressmann Scott Taylor (R) tapte et vippesete med liten margin i 2018 og vil forsøke å ta det tilbake i 2020, men han har konkurranse om nominasjonen. Dette og andre primærvalg kan du lese om her!

Valglokalene i Virginia stenger kl. ett natt til onsdag, norsk tid. Du kan følge opptellingen her.

Republikanerne er smått desperate etter å snu trenden i Virginia, hvor de nå har tapt fire av åtte seter på to valgsykluser. I tillegg røk begge kamre i delstatsforsamlingen i 2019.

Partiets suksessrate blir neppe forbedret av at flere distrikter, som tidligere, har valgt å nominere sine kandidater på partimøter i stedet for å være med i det ordinære primærvalget. Den slags er generelt ikke egnet til å finne valgbare kandidater, noe partiet sårt trenger i denne stadig mer venstrevridde staten.

Demokratenes nominasjon i Distrikt 1

Distriktet ligger i de østlige deler av staten og inkluderer den nordlige del av kysten, med bla. Williamsburg og historiske Jamestown. Fylkesråd og delstatsrepresentant Rob Wittman (f.1959) vant et suppleringsvalg i 2007 og tok 55% i 2018. Setet er helt på kanten av å være utsatt, men i disse tider skal vi være forsiktige med å ignorere potensielt interessante distrikt. To demokrater stiller.

Qasim Rashid (D)

Førstemann ut er advokat og borgerrettsforkjemper Qasim Rashid (f.1982). Han er selv immigrant fra Pakistan og Ahmadiyyamuslim og var tidligere nasjonal talsperson for denne trosretningen. Han er aktivist i det muslimske miljøet i delstaten og har skrevet flere bøker.

Rashid er også en ivrig mann i humanitære organisasjoner og har eget konsulentforetak som hjelper selskaper med å utforme sine budskap. Han stilte til delstatssenatet i 2019, men tapte.

Han har samlet inn rundt 400.000, mye av det fra det nasjonale progressive. Han har imidlertid liten støtte i den lokale partieliten.

Vangie Williams (D)

Den andre demokraten er Vangie Williams, som var partiets kandidat her i 2018 og tok 45% den gang. Hun jobber som planlegger for en forsvarskontraktør som har store oppdrag for den føderale regjeringen.

Williams hevder å ha vært involvert i en rekke ting der, så som byggeprosesser, luftfart, forsvarskontrakter og nasjonal sikkerhet.

Hun har samlet inn rundt 150.000, hvorav ca. 1/3 er personlige lån.

Republikanernes nominasjon i Distrikt 2

Distriktet løper langs sørkysten og inkluderer Virginia Beach og deler av Newport News og Norfolk. Demokratene erobret setet med forretningskvinne og veteran Elaine Luria (f.1975), som tok 51% i 2018.

Scott Taylor (R)

Mannen hun slo ut den gang, tidligere kongressmann Scott Taylor (f.1979) forsøker å gjøre comeback. Han er tidligere delstatsrepresentant og veteran, med bakgrunn fra SEAL-styrkene. Han har vært utplassert både i Latin-Amerika og i Irak, hvor han ble alvorlig såret.

Tapet i 2018 kom trolig på grunn av en skandale der noen av hans medarbeidere forsøkte å få demokratene til å nominere en uavhengig kandidat som de lagde falske underskrifter for. Taylor selv har ikke blitt implisert, men demokratene brukte selvsagt saken for alt den var verdt.

Taylor har jobbet som sikkerhetskonsulent etter at han bli sivilist og har en grad innen internasjonale forhold. Han ble regnet som en stigende stjerne innad i delstatspartiet, frem til tapet i 2018. Politisk har han vært relativt moderat på verdisaker, men økonomisk konservativ. Han stilte egentlig til senatsnominasjonen, men droppet etterhvert ned til dette valget.

Han har samlet inn rundt 700.000 og har sterk støtte fra partiapparatet.

Ben Loyola (R)

Han får konkurranse om nominasjonen fra forsvarskontraktør og veteran Ben Loyola. Han er født på Cuba, men kom til USA som toåring, etter at Castro tok makten. Han gikk i Marinen, hvor han ble flyger, og forble der (og i reservene) i 30 år og trakk seg ut med kapteins grad.

I det sivile startet han et ingeniørfirma som lager simulatorer og driver med IT, datasikkerhet, osv. Han stilte til dette setet i 2010, men kom på andreplass i primærvalget, med 27% (Taylor stilte ved samme anledning og tok bare 8%), og til delstatssenatet i 2011 (der han tapte mot nåværende guvernør Ralph Northam (D))

Han har samlet inn rundt 200.000 og er mer av en konservativ protestkandidat enn Taylor.

Jarome Bell (R)

Loyolas kamp kompliseres trolig av en tredje kandidat, tidligere offiser Jarome Bell. Han jobbet i FBI før han gikk inn i marinen tilbake i Reagans presidenttid, og ble der i 27 år, gjennom alle presidenter til og med Obama. Nå driver han et foretak som hjelper ungdommer med å få idrettsstipend til college.

Bell er afroamerikaner, men den som tror han er BLM-aktivist tar sørgelig feil; han er helhjertet Trumpist og avskyr «sosialistene og kommunistene» som «herjer i gatene». Hans forakt for tradisjonelle republikanere er ellers bare et hakk lavere.

Han har samlet inn over 120.000 dollar.

Demokratenes nominasjon i Distrikt 5

Distriktet dekker de sentrale deler av staten og løper fra grensen mot North Carolina i sør og nesten opp til West Virginia og Maryland i nord. Republikanerne holdt setet med distillerieier og veteran Denver Riggleman (f.1970), som tok 53% i 2018. Han ble imidlertid vraket på nominasjonsmøtet, til fordel for den langt mer konservative Bob Good.

RD Huffstetler (D)

Demokratene skal imidlertid nominere sin kandidat via det ordinære primærvalget. Først har vi veteran og tidligere kongressrådgiver Roger Dean «RD» Huffstetler. Han tjenestegjorde både i Irak og Afghanistan og etter et studieopphold på Harvard og en periode som stabssjef for en kongressmann, er han nå forretningsmann.

Huffstetler forsøkte å stille i 2018 også, men trakk seg før partikonventet som nominerte en kontroversiell kandidat med antisemittiske konspirasjonsideer. I 2020 har partiet kommet på bedre tanker og deltar i primærvalget.

Huffstetler har samlet inn mye mer penger enn resten; rundt en million dollar (hvorav ca. 70 er lån). Han har mye støtte fra partieliten og fra Votevets og er ganske establishment, ja kanskje endog moderat politisk.

John Lesinski (D)

En annen kandidat er fylkesråd i Rappahannock County, John Lesinski. Også han har en militær bakgrunn, med fire år i marinekorpset og reservestatus i ytterligere 22 år. Han er videre guvernøroppnevnt til to veteranstyrer i Virginia.

Lesinski har gjort det godt i eiendomsbransjen og driver nå eget firma. I 2011 ble han valgt inn i Rappahannock skolestyre og i 2015 ble han medlem av fylkesrådet. I tillegg er han aktiv i en haug lokale organisasjoner og styrer.

Han har samlet inn en del penger, rundt 300.000, men det holder bare til sisteplass i dette feltet. Politisk er han ganske progressiv, men har brukbart med støtte i det lokale partiet.

Claire Russo (D)

Den siste militære kandidaten er veteran og forskningsassistent Claire Russo. Hun tjenestegjorde i marinekorpsets etterretning i Irak og til tross for at hun ble utsatt for et seksult overgrep der, dro hun sannelig tilbake som sivil etterretningsrådgiver for infanteriet.

Russo har i ettertid studert ved Rådet for utenrikssaker (Council of Foreign Affairs), en privat tenketank.

Hun har samlet inn rundt 600.000 og fått støtte fra Emily’s List. Hun er ganske midt i partiet politisk.

Cameron Webb (D)

Til sist kommer lege og assisterende professor Cameron Webb. Han har i tillegg juristutdannelse og en fortid i Obamas administrasjon (riktignok på lavt nivå).

Kampsaken er naturlig nok reform av helsesystemet, noe han hevder å se behovet for hver dag i yrkespraksisen. Han er også opptatt av klimasaken og like borgerrettigheter.

Webb har samlet inn nest mest penger, over 700.000. Også han er ganske midt i partiet, men han har ikke så mye støtte i det lokale partiapparatet.