Demokratene er i ferd med å kaste bort flere titalls millioner dollar i Kentucky på sin motstand mot senator Mitch McConnell (R). Foto: Gage Skidmore (CC BY-SA 2.0)

Oppdatert 24.6: Amy McGrath vant den demokratiske senatsnominasjonen. I det 4. distriktet ble Thomas Massie (R) lett renominert.

I Kentucky skal demokratene nominere en kandidat til å utfordre Senatets flertallsleder og en republikansk kongressmann utfordres av en kjent advokat med nyervervede trumpisttendenser.

Valglokalene i Kentucky stenger ved midnatt tirsdag kveld i de østlige delene og klokken ett natt til onsdag i de vestlige. Det kommer neppe særlig med resultater, i det minste ikke offentlige, før etter ett. Du kan følge opptellingen her.

Demokratenes senatsnominasjon

Det mest interessante – og samtidig kanskje minst betydningsfulle – resultatet i kveld får vi i det demokratiske primærvalget, hvor partiet skal velge en kandidat til å utfordre majoritetsleder Mitch McConnell (R) i november.

Amy McGrath (D)

I den anledning har favoritten til den demokratiske nominasjonen, tidligere offiser i marinekorpset Amy McGrath (f.1975), samlet inn vanvittige beløp.

McGrath fikk mye presse i 2018 da hun utfordret kongressmann Andy Barr, men selv i et dårlig år for republikanerne vant Barr. Noe av det kan skyldes at McGrath prøvde å fremstå som moderat, mens interne videoer fra partimøter viste en langt mer liberal kandidat.

McGrath tjenestegjorde i Forsvaret i 20 år og var første kvinne til å fly kamptokt for marinekorpset og dertil første kvinne til å fly en F-18 Hornet. Mot slutten av tjenestetiden var hun liaison mellom Pentagon og utenriksdepartementet.

Biografien er sterk, men det gjenstår å se om hun klarer å fremstå som moderat gjennom et tøft primærvalg og etter millioner av McConnells tv-reklamer mot henne og hun har da allerede flip-floppet på ett spørsmål; hun sa først at hun ville stemt for utnevnelsen av Brett Kavanaugh til Høyesterett, men etter at venstresiden hadde begynt å hyle opp ble det til at hun ville stemt imot istedet, bare et par timer etter.

McGrath samlet mesteparten av partieliten, inkludert fagforeningene, i sitt hjørne lenge før det ble klart at hun sto overfor tøff motstand. Hun har samlet inn over 40 (!) millioner, men det er en del progressive som er misfornøyd med hennes påståtte moderate linje og hun kan ha frastøtt en del moderate velgere med sin vingling.

Charles Booker (D)

De vil heller ha advokat og delstatsrepresentant Charles Booker (f.1984). Han er oppvokst i Louisville og kommer fra små kår ifølge biografien. Booker ble valgt til delstatshuset i 2018 og er langt mer progressiv enn McGrath (i det minste utad).

Booker jobbet som sjef for personalavdelingen i fisk- og villmarksdepartementet til tidligere guvernør Steve Beshear (D) og hadde et mislykket forsøk på å kapre nominasjonen til en plass i delstatssenatet i 2016.

Han kan neppe konkurrere med McGrath på biografien, men de siste ukenes opptøyer og demonstrasjoner etter George Floyd, men også to svarte som ble drept i Bookers hjemby Louisville, har aktualisert budskapet hans og partiaktivistene har muligens fått øynene opp for den kandidaten og det budskapet de ønsker seg innerst inne.

I tillegg ble det avslørt at Senatets mindretallsleder, Chuck Schumer (D) hadde uttalt at McGrath var sjanseløs, men at hun kanskje kunne tvinge McConnell til å bruke penger i valgkampen, noe Booker har brukt for fullt mot McGrath den siste uken.

Han har samlet inn minst 800.000 (trolig mye mer, siden tallene stopper 3. juni) og støttes av bla. delstatens to største aviser, samt AOC og Bernie Sanders og lokale størrelser som tidligere administrasjonsminister (og tapende kandidat mot McConnell i 2014), Alison Lundergan Grimes.

I tillegg stiller ytterligere åtte demokrater, hvorav to faktisk har samlet inn sekssifrede dollarbeløp. En intern måling for Bookers kampanje viser at han for to uker siden lå bak 49-39, en kraftig forbedring siden 62-11 i slutten av april. En annen måling fra Data for Progress gir sensasjonelt nok Booker en 44-36 ledelse.

Republikanernes nominasjon til distrikt 4

Thomas Massie (R)

Distriktet omfatter de nordlige deler av staten i en forholdsvis tynn stripe langs Ohioelven. Forretningsmann og fylkesråd Thomas Massie (f.1971) har representert det siden han vant et suppleringsvalg i 2012. Han tok 62% i 2018 og setet er solid republikansk, så her er all spenning knyttet til primærvalget.

Massie har en av de to-tre mest libertarianske stemmegivninger i Kongressen og er ofte alliert med senator Rand Paul (R) og tidligere republikaner, nå uavhengig kongressmann Justin Amash. Han har ofte stemt mot partiet, særlig i utenrikspolitisk sammenheng og var i januar en av en håndfull republikanere som stemte for å bremse Trumps politikk overfor Iran.

Viktigere er det at Massie lagde bråk i forbindelse med at Kongressen vedtok en gigantisk hjelpepakke i forbindelse med coronaviruset i mars. Han var ansvarlig for at politikerne måtte møte personlig for å stemme midt oppe i det verste Coronahysteriet, noe som førte til at en rasende Trump twitret om at han måtte pælmes ut av velgerne. Det har naturligvis hans utfordrer merket seg.

Massie har samlet inn over 1.1 milllioner og støttes blant annet av Club for Growth og mer halvhjertet av storparten av det lokale partiet.

Todd McMurtry (R)

Utfordringen kommer fra den mer konvensjonelle republikaneren Todd McMurtry, som kritiserer Massie for å være for fiendtlig innstilt til presidenten og som vifter med Trumps kritikk så ofte han bare kan.

McMurtry har dog egne svin på skogen; han har tidligere kalt Trump en idiot og tatt til orde for et militærkupp for å få ham fjernet og hans twitterfeed har i lang tid vært preget av grumsete Alt Right-holdninger. Imidlertid har han støtte fra foreningen for republikanske jøder og han er gift med en puertorikaner, så helt galt er det ikke.

McMurtry ble kjent nasjonalt da han påtok seg å representere unggutten Nicholas Sandmann, som tidligere i år inngikk et gigantforlik med CNN for deres grove løgner om ham da han ble avbildet under en demonstrasjon i DC og stemplet som rasist. Han fikk sin andel av pengesummen.

Han har således egne midler å sette inn i valgkampen og har hittil brukt av egne penger, i tillegg til pengene som strømmet inn etter at Massie blokkerte hjelpepakken i flere dager. McMurtry synes dog ikke å ha klart å kapitalisere skikkelig, hverken politisk eller finansielt; han har samlet inn rundt 350.000, hvorav 135 er lån.

Valgkampen er blitt skikkelig grisete i sluttfasen, men dette distriktet er såpass republikansk at det uansett ikke står i noen fare. Imidlertid skal vi ikke se bort fra at uansett hvem som vinner her, vil vedkommende få en seriøs utfordrer i 2022. En måling utført for Club for Growth gir for øvrig Massie en 77-11 ledelse.