Mer

  Trump skal ha bedt Kina om hjelp til gjenvalg, og Biden drar ifra

  Det er torsdag 18. juni, det er 138 dager igjen til presidentvalget, og Morgenkaffen er servert. Podkastutgaven er tilgjengelig her.

  Aller først:

  • Søndag vil ABC sende et forhåndsinnspilt intervju med Donald Trumps tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiver, John Bolton. Kanalen har allerede publisert en liten teaser av intervjuet.

  • Onsdag lanserte Donald Trump “PREVENTS Task Force Roadmap”, et tiltak som skal forebygge selvmord blant veteraner i det amerikanske forsvaret.

  1. Bolton hevder Trump ba Kina om hjelp til gjenvalg

  I den kommende boken til John Bolton blir det hevdet at Donald Trump skal ha henvendt seg til Kinas president, Xi Jinping i et forsøk på å få hjelp inn mot 2020-valget. Blant annet ved kjøp av soyabønner for å styrke Trump blant velgere i midtvesten. Dette kommer frem i en sak fra Washington Post, som skal ha Boltons bok for hånd.

  Dette skal ha skjedd i løpet av en middag under et G20-møte i 2019. Trump skal ha sagt til Kinas president at økt jordbrukshandel av amerikanske produkter ville øke Trumps sjanser til gjenvalg. Xi skal ha uttrykt misnøye med de mange Kina-kritikerne i USA, men Trump skal ha forsikret presidenten om at dette kun var et problem blant demokratene. Ifølge Bolton skal Trump ha snakket med Jinping om Kinas økonomiske muskler, og landets muligheter til å sikre Trump valgseier i 2020. Dette er kun en av mange oppsiktsvekkende saker i den kommende boka, som vi kommer til å sette på leselista om den blir publisert som planlagt. Som vi skrev i går har nemlig Trump-administrasjonen gått til sak for å forsøke å stanse publiseringen.

  Bolton: “I would print Trump’s exact words but the government’s prepublication review process has decided otherwise.”

  En relevant utvikling, med tanke på innholdet i boken som nå omtales.

  2. Tretten poengs ledelse nasjonalt

  Ifølge en ny Reuters/Ipsos-måling er Joe Bidens ledelse nå den største han har hatt over Donald Trump så langt i valgkampen. Av registrerte velgere kommer det frem at 35% vil støtte Trump under valget, mens 48% vil stå i Bidens hjørne 3. november. Dette er noen prosentpoeng mer enn hva gjennomsnittet av målinger viser hos RealClearPolitics. Her leder Biden med et snitt på 8,5 poeng.

  Trumps approval rating ble i tillegg målt til 38%, hvilket er det laveste den har vært siden riksrettssaken begynte å akselerere i november 2019. Trumps kanskje største utfordring med denne målingen er at også den republikanske veggen er i ferd med å slå sprekker. Trumps approval rating hos republikanerne alene har gått ned tretten poeng fra mars til juni. Tallenes bakenforliggende årsaker forklares fortsatt med koronavirus, økonomisk kollaps, og nå også politivold.

  3. Right Side PAC

  En gruppe prominente republikanere som tidligere har jobbet i George W. Bush- og Donald Trump-administrasjonene har nå startet en Super PAC som har til hensikt å øke den republikanske oppslutningen for Joe Biden.

  Målet er å identifisere tidligere Trump-velgere som nå har kjølnet i sin entusiasmen, og heller få disse velgerne til å stemme på Biden i november. Det bekrefter tidligere formann for GOP i Ohio, Matt Borges. Trumps tidligere kommunikasjonssjef, Anthony Scaramucci er også en av pådriverne.

  Fokuset til aksjonskomiteen skal rettes mot nøkkeldelstatene Michigan, Wisconsin, Pennsylvania, Arizona, North Carolina og Florida. Right Side PAC ser seg selv som et supplement til det mye omtalte Lincoln-prosjektet, men fokuserer mer på datainnsamling av velgere og oppmøte. Det gjøres også et tydelig poeng av at Trump er det eneste anti-republikanske fokuset til PACen. Borges uttalte blant annet følgende: «We’re not trying to become Democrats. I intend to vote for every other Republican on the ballot. And I expect that there are others like me who aren’t looking to leave the party.»

  4. Dårlig korona-nytt i tre delstater

  Florida, Texas og Arizona har denne uken satt nye dagsrekorder for tilfeller av koronasmitte. På tirsdag ble det rapportert 2 783 tilfeller i Florida, 4 098 i Texas og 2 392 i Arizona. Dette er ny rekord for alle tre.

  Guvernørene i de aktuelle statene hevder tallene skyldes en vesentlig økt testkapasitet, men møter motstand hos helseeksperter. Fagpersonell anerkjenner nemlig at selv om økt testkapasitet er én faktor, er det likevel mye som tyder på at utbruddet fremdeles ekspanderer i disse statene som nå har åpnet opp igjen.

  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Morgenkaffen publiseres også som podkast: Du finner oss i podkastappen din sammen med “2020”. Ønsker du din egen Morgenkaffen-kopp eller tilgang til helgeutgaven? Les mer på Patreon.com/ampol.

  Henrik Skotte
  Henrik Skotte
  Lektorstudent i historie og skribent for AmerikanskPolitikk.no.

  Les også