Mer

  Bolton, boka og Trumps politireform

  Det er onsdag 17. juni, det er 139 dager igjen til presidentvalget, og Morgenkaffen er servert. Podkastutgaven er tilgjengelig her.

  Aller først:

  • Trump-administrasjonen går til sak mot John Bolton, Trumps tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiver. Bakgrunnen er at de mener han ikke har lov til å publisere en bok basert på fortrolige samtaler og informasjon fra stillingen i administrasjonen. Justisdepartementet forsøker å blokkere utgivelsen. Boka, som nå topper Amazon, er planlagt publisert i neste uke. CNN har mer.

  • Mitch McConnell bekrefter at han fortsetter som leder for republikanerne i Senatet – uavhengig av om dette blir som majoritets- eller minoritetsleder etter valgene i november.
  • Trumps kommende valgkamparrangement i Tulsa, Oklahoma på lørdag møter kritikk for å potensielt kunne bli en «superspreder» av koronaviruset. Arrangementet er planlagt avholdt i en arena med plass til 20.000 mennesker.

  1. Trump signerte presidentordre om politireform

  President Trump signerte i går en presidentordre som skal sikre reform i politiet. Tiltaket kommer etter omfattende demonstrasjoner i hele landet om politibrutalitet og systematisk rasisme.

  Under pressekonferansen i Det hvite hus manet Trump om at politiarbeidet må sikre “a future of safety and security for Americans of every race, religion, color and creed”. Deretter kritiserte han oppropet om å «defund the police» og at politiet fortjener respekt for arbeidet de gjør – i et klart forsøk på å vise hvor hans lojalitet ligger: «»Without police, there is chaos» uttalte presidenten.

  Axios har mer.

  Kritikere omtaler presidentorderen som et forsøk på konfrontere den nasjonale uroen som herjer, uten å egentlig medføre noen nevneverdige endringer.

  2. Pence med klar oppfordring til guvernørene

  Visepresident Pence oppfordret delstatsguvernører til å forklare overfor sine velgere at de nye utbruddene av koronasmittede skyldes økende grad av smittetesting – dette til tross for at denne forklaringen er misvisende. Dette kom frem i en lekket telefonsamtale.

  I telefonsamtalen oppfordret Pence guvernørene “to continue to explain to your citizens the magnitude of the increase in testing” og om å forsikre borgerne at gjenåpning av landet er trygt.

  Oppfordringen fra Pence er i tråd med Trump-administrasjonens utsagn for øvrig om at det høye antallet smittede skyldes at USA er overlegne på smittetesting. Trump selv sa at dersom de sluttet å teste nå ville det vært «very few cases, if any».

  Til tross for disse uttalelsene har både Texas og Florida har satt nye rekorder i antall smittede per døgn denne uken. Det viser seg også at flere stater gjennomsnittlig har flere som tester positivt for koronaviruset per test nå, enn tidligere.

  3. Dårlige utsikter for amerikansk økonomi?

  Omsetningen av varer og tjenester økte med 17,7% i mai, etter en kraftig nedgang i mars og april. Dette fikk president Trump til å juble:

  Omsetningen av varer og tjenester er likevel totalt sett ned 8 % sammenlignet med tilstanden før koronapandemien brøt ut.

  Selv om mange bedrifter har startet sin virksomhet igjen er det fortsatt lav bemanning flere steder. Sjef for den føderale sentralbanken, Jerome Powell, uttalte at den amerikanske økonomien opplever en betydelig, langvarig skade grunnet konkurser og høy arbeidsledighet. Til tross for tegn på bedring den siste tiden sier Powell: “Until the public is confident that the disease is contained, a full recovery is unlikely”.

  I tillegg faller USA hele syv plasser på en årlig undersøkelse om verdens mest konkurransedyktige økonomier, utført av IMD Business School. I 2019 var USA på en tredjeplass, men faller i 2020 ned til tiendeplassen. En hovedgrunn til fallet er Trumps toll- og handelskrig med Kina.

  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Morgenkaffen publiseres også som podkast: Du finner oss i podkastappen din sammen med “2020”. Ønsker du din egen Morgenkaffen-kopp eller tilgang til lørdagsutgaven? Les mer på Patreon.com/ampol.

  Ingrid Sofie Stangebye Wentzel
  Ingrid Sofie Stangebye Wentzel
  Masterstudent i rettsvitenskap ved Universitetet i Bergen. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2020.

  Les også