Mer

  Trump og trappa – og en ny fase i Bidens VP-jakt

  Det er mandag 15. juni, 141 dager igjen til presidentvalget, og Morgenkaffen er servert. Podkastutgaven er tilgjengelig her.

  Aller først:

  Trumps forklaring på trappa?

  1. Neste fase i kampen om å bli Bidens VP

  Tidligere visepresident Joe Bidens søk etter sin egen visepresidentkandidat har nå gått over i en ny fase, og bakgrunnssjekkene av de aktuelle kandidatene blir med det enda grundigere.

  Ifølge Washington Post skal de mest aktuelle kandidatene, som enten har kommet videre, eller har potensiale til å komme videre være: Kamala Harris (California-senator), Val Demings (representant, Floridas 10. kongressdistrikt), Susan Rice (tidligere sikkerhetsrådgiver for Obama og FN-ambassadør), Keisha Lance Bottoms (Atlanta-borgermester), Elizabeth Warren (Massachusetts-senator) og Michelle Lujan Grisham (New Mexico-guvernør).

  De anonyme Biden-kildene uttaler at mulighetene er til stede for at andre navn også kan legges til på ovennevnte liste fremover. Likevel har anonyme Biden-kilder uttalt at Kamala Harris er et valg som gir stadig mer mening. Dette ble begrunnet med ideologisk likhet og forholdsvis lav politisk risiko.

  Ifølge tidligere 2020-kandidat Julián Castro er bakgrunnssjekkene en langtekkelig affære. Castro ble bakgrunnssjekket av Hillary Clinton i 2016, og prosessen innebar blant annet et skjema med 129 spørsmål, i tillegg til høy møtevirksomhet sammen med advokater der personlig, politisk og økonomisk historikk må gjennomgås.

  Det er tidligere hintet om at Biden venter med kunngjøringen til starten av august. Demokratenes landsmøte går av stabelen 17.-20. august.

  2. Nascar og NFL vender Trump ryggen

  Helt siden tidligere NFL-spiller, Colin Kaepernick gikk ned på kne under en kamp i 2016 har Donald Trump ved flere anledninger gått til angrep på protestformen, som på ny er høyaktuell etter drapet på George Floyd.

  NFL tok affære etter at flere spillere fulgte Kaepernicks eksempel og gikk ned på kne under nasjonalsangen. Trump mente NFL burde sparke spillere som deltok i protesten og ligaen kom med konkrete tiltak for å få bukt med situasjonen. Nå har imidlertid pipen fått en annen lyd, og der NFL tidligere støttet Trump, har nå den amerikanske fotballigaen erkjent at de tok feil. For NASCAR sin del kom de i forrige uke på banen og bannlyste sørstatsflagget på sine arrangementer. NASCAR sanksjonerte også mot “take a knee-bevegelsen” for noen år siden, men har nå, sammen med NFL, valgt å åpne opp for muligheten til å la utøverne gå ned på kne, om de ønsker det.

  For Trumps del betyr dette at han ikke lenger vil kunne vise til at NFL og NASCAR deler hans ståsted i denne saken. NASCAR representerer dessuten en relativt konservativ tilhengerskare som Trump vet å verdsette.

  3. 800 000 vil på MAGA-rally

  Ifølge Donald Trumps valgkampsjef, Brad Parscale er det stor interesse for presidentens rally i Tulsa, Oklahoma førstkommende lørdag. Arrangementet skulle egentlig gjennomføres fredag 19. juni, men ble flyttet til lørdag 20. Grunnen er at 19. juni markerer Juneteenth, en årlig markering av slutten på slaveriet. Og ikke bare det: Tulsa er åsted for en av de verste tilfellene av rasevold i amerikansk historie: Massakren i 1921.

  Interessen for Trumps rally-comeback skal være formidabel sett i lys av antallet som ønsker en plass i arenaen. BOK Center i Tulsa har plass til 19 000 tilskuere, og har blitt kritisert for å kunne bli åsted for en potensiell superspreder av koronaviruset. Fra før er det kjent at de som får plass må frasi seg retten til å gå til sak mot Trump-kampanjen dersom de skulle bli smittet av covid-19.

  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Morgenkaffen publiseres også som podkast: Du finner oss i podkastappen din sammen med “2020”. Ønsker du din egen Morgenkaffen-kopp eller tilgang til lørdagsutgaven? Les mer på Patreon.com/ampol.

  Henrik Skotte
  Henrik Skotte
  Lektorstudent i historie og skribent for AmerikanskPolitikk.no.

  Les også