Kongressmann Denver Riggleman (R) utfordres fra ytre kristenhøyre. (Foto: Gage Skidmore)

Oppdatert 14.6: På det republikanske nominasjonsmøtet i Virginias 5. kongressdistrikt i går, tapte kongressmann Denver Riggleman 58-42 for tidligere fylkesråd Bob Good. Demokratene nominerer sin kandidat ved primærvalg 23, juni.

Fredag kveld, norsk tid ble det avslørt at Rigglemans utfordrer ikke hadde levert et kandidatskjema til valgmyndighetene i Virginia og derfor ikke kan stå på stemmeseddelen i november. Dette kan kullkaste lørdagens valgmøte.

De fleste nominasjoner i Virginia gjennomføres ved vanlig primærvalg, men delstaten tillater partiene i hvert enkelt kongressdistrikt å nominere gjennom partikonvent i stedet. Republikanerne i distrikt 5 har valgt dette. Les mer om valget her!

Det er uvisst når valgmøtene er ferdige Stemmegivningen ventes å være avsluttet kl. ett natt til søndag, norsk tid. Det er så vidt vites heller ingen steder å følge opptellingene, annet enn f.eks. på twitter eller ved en lokal nyhetskilde som NBC Richmond.

Republikanernes nominasjon i Distrikt 5

Distriktet dekker de sentrale deler av staten og løper fra grensen mot North Carolina i sør og nesten opp til West Virginia og Maryland i nord.

Denver Riggleman (R)

Republikanerne holdt det med distillerieier og veteran Denver Riggleman (f.1970), som tok 53% i 2018. Han var i Luftforsvaret i mange år og opprettet deretter eget firma for forsvarskontraktering og senere investerte han i destillerier.

Riggleman er forholdsvis moderat på verdispørsmål, men mer konservativ i sitt økonomiske syn. Under valgkampen i 2018 ble han beskyldt for å være tilhenger av «Bigfoot-erotica», etter å ha postet et spøkefullt bilde på Instagram og han har selvpublisert en satirisk bok om Bigfoot-emnet, så han har i det minste humor. Han vakte imidlertid konservativ egrelse ved å vie to likekjønnede venner og han har videre brutt med partilinjen på innvandring.

Han har samlet inn over halvannen million dollar.

Bob Good (R)

Avvikene fra den rette tro gjør at han får en intern utfordring fra en mer gjennomført verdikonservativ kandidat, tidligere fylkesråd i Campbell County, Bob Good.

Good var inntil i januar direktør for idrettsprogrammene på berømte/beryktede Liberty University, som ble stiftet av predikanten Jerry Falwell i 1971 og som er en kristenkonservativ bastion.

Han har støtte fra den erkekonservative tidligere kongressmannen Virgil Goode og den litt mindre konservative Tom Garrett, som trakk seg etter én periode pga. alkoholisme (og fordi Huset hadde satt igang en intern etterforskning som senere konkluderte med at han hadde brukt staben sin til personlige formål).

Støtten fra de religiøse miljøene har imidlertid ikke gitt så store pengebidrag; Good har samlet inn bare litt under 200.000, noe som under «normale» forhold ville gjort Riggleman til storfavoritt i et primærvalg.

Oppdatert 12.06: I et rent partimøte er det langt færre som bryr seg om slikt og Riggleman risikerer å ryke ut på lørdag. Kampanjen hans varslet imidlertid på fredag at utfordrer Good ikke hadde levert inn et kandidatskjema til delstatens valgmyndigheter og derfor ikke kunne stå på noen stemmeseddel i november.

I et såpass utsatt distrikt kan det bli vanskelig å stille som write-in, dvs. få velgerne til å skrive inn navnet ditt på en stemmeseddel. På den annen side er «Bob Good» et ganske lett navn å huske… uansett, spenningen stiger!

Oppdatert 13.6: Goods kampanje hevder at delstaten har en tidagersperiode hvor det allikevel kan leveres skjemaer og at dette er gjort. De angriper videre Riggleman for å gjøre et nummer ut av dette. Spenningen stiger ytterligere!