Mer

  Trump ber CNN trekke måling

  Det er torsdag 11. juni, 145 dager igjen til presidentvalget, og Morgenkaffen er servert. Podkastutgaven er tilgjengelig her.

  Aller først:

  • Tump vil starte med valgmøter igjen. Han starter i Oklahoma neste fredag. Deretter Florida, Arizona og North Carolina.
  • The Federal Reserve – USAs sentralbank – anslår at arbeidsledigheten vil ligge på rundt 9,3% ved slutten av 2020.
  • Bernie Sanders uttaler at han har et bedre forhold til Biden enn Hillary Clinton: “Biden has been much more receptive to sitting down and talking with me and other progressives than we have seen in the past”.
  • Det forventes at Det republikanske partiet flytter landsmøtet i august fra North Carolina (som ikke ville garantere et arrangement uten korona-forholdsregler) til Jacksonville, Florida – en avgjørende delstat i høst.

  1. Ny episode av 2020

  Denne uka går podkasten «2020» dypere inn i debatten om politireform og hvilke utfordringer i politiet og rettsvesenet som er aktuelle i debatten etter drapet på George Floyd. Det, samt en ny utgave av Joe Bidens VP-audition. Du abonnerer her.

  2020 er en podkast fra AmerikanskPolitikk.no og Dagsavisen. Denne uken hører du AmerikanskPolitikk.nos Henrik Østensen Heldahl, Vårin Alme og Are Tågvold Flaten.

  2. Trump-kampanjen ber CNN trekke meningsmåling

  I et brev ber Trump-kampanjen CNN trekke deres nyeste meningsmåling som viser svært dårlige tall for president Trump. De bes samtidig om å be om unnskyldning for å ha publisert den. Målingen, omtalt tidligere denne uken i Morgenkaffen, viser at Trumps popularitet har sunket til 38% approval mot 57% disapproval, samt at Biden nasjonalt har en ledelse med 14 prosentpoeng over Trump.

  CNN avviste den juridiske forespørselen umiddelbart, og CNN har sagt at de står ved målingen. Trump twitret for sin del at han har engasjert et firma til å analysere CNN-målingen:

  Firmaet president Trump engasjerte, ved navn McLaughlin & Associates, er et firma med republikansk tilknytning og ifølge FiveThirtyEight en av aktørene som historisk har vist seg å ha lite korrekte målinger. De har fått en C/D i deres rating.

  Flere andre målinger utført av andre aktører finner tall som samsvarer med CNN. En fersk måling fra blant annet Gallup finner at Trumps approval rating er på 39% – et fall på 10 prosentpoeng på en måned. I tillegg viser en måling fra Reuters/Ipsos at Biden leder med 46% mot Trumps 38%. (I følge FiveThirtyEight: “god karakter”, B og B-, på sin nøyaktighet).

  Trump-kampanjen hevder på sin side at CNN-målingen er et forsøk på å undertrykke velgere og ødelegge momentum og entusiasme for presidenten.

  3. Republikanere som vil hoppe av Trump-toget?

  Washington Post rapporterer om samtaler blant prominente republikanere som frykter at Trump vil ødelegge for partiet. Det er ikke akkurat noe nytt. Videre ryktes det om at strateger innad i partiet meddeler ulike måter folkevalgte kan unngå å adressere Trumps kontroversielle utsagn direkte. Washington Post beskriver det som at folkevalgte republikanere er fanget på Trump-toget, men at de ikke kan hoppe av.

  Som illustrasjon på tilstanden: Trump kom denne uken med en tweet som antydet at en fredelig 75 år gammel demonstrant som ble fraktet til sykehuset i kritisk tilstand etter å ha blitt dyttet av politiet, egentlig var en ANTIFA-provokatør.

  Presidentens konspiratoriske-tweet skapte reaksjoner, og New York Times rapporterer at folkevalgte republikanerne unngår å kommentere situasjonen – som et strategisk valg.

  Blant uttalelsene fra republikanerne var Kevin Cramer (North Dakota): “If we sat around all day and just worried about what the president tweeted instead of legislating, then we’d be caught in your vortex […] Most of the time when the president tweets something that seems crazy, somebody else tells me.”

  4. Valgkaos i Georgia

  Georgias primærvalg tirsdag resulterte i et stort kaos. Det ble rapportert om timeslange køer, valgarbeidere som var uforberedt og uten kunnskap om funksjonaliteten til nye stemmemaskiner som ble satt inn grunnet koronapandemien. Flere velgere måtte gi opp og returnerte hjem uten å få benytte sin stemmerett.

  Valgkaoset i Georgias primærvalg ga dermed en indikasjon på vanskelighetene som kan oppstå ved presidentvalget i november – der det er forventet minst dobbelt så mange stemmende som det var i primærvalget tirsdag. Et slik kaos kan få stor innvirkning på presidentvalget, ettersom Georgia nærmer seg mer og mer mot å være en vippestat.

  https://twitter.com/angelicaross/status/1270324692461719553

  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Morgenkaffen publiseres også som podkast: Du finner oss i podkastappen din sammen med “2020”. Ønsker du din egen Morgenkaffen-kopp eller tilgang til helgeutgaven? Les mer på Patreon.com/ampol.

  Ingrid Sofie Stangebye Wentzel
  Ingrid Sofie Stangebye Wentzel
  Masterstudent i rettsvitenskap ved Universitetet i Bergen. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2020.

  Les også