Mer

  Er stort vendepunkt?

  Det er tirsdag 10. juni, Joe Biden tror Floyd-drapet er et vendepunkt i amerikansk historie, demokratene rygger unna “defund the police”, og Morgenkaffen er servert. Podkastutgaven er tilgjengelig her.

  Aller først:

  • I går ble George Floyd begravet i Houston, Texas. Joe Biden hadde på forhånd spilt inn en liten minnetale som ble vist i begravelsen.
  • Det rapporteres om kaotiske tilstander i løpet av valgdagen flere steder i Georgia, der det er disse valgene det handler om. Timeslange køer og stemmemaskiner som ikke fungerer hører problematisk ut.
  • Det er nå helt jevnt i vippestaten Iowa på en ny måling, Joe Biden og Donald Trump får begge 46 %.

  1. Vendepunktet?

  «Jeg tror det som har skjedd er ett av disse store vendepunktene i amerikansk historie.» Det sa Joe Biden i et intervju med CBS News tirsdag, etter et besøk hos George Floyds familie. Biden sier at han tror på fremgang for borgerrettigheter på grunn av det som nå har skjedd og protestene i etterkant.

  Samtidig sier en måling i Washington Post at et flertall av befolkningen mener at Trump håndterer protestene i etterkant av drapet på George Floyd dårlig. 61 % er misfornøyd, og av disse er over to tredeler svært misfornøyd, med måten Trump har opptrådt i denne situasjonen. I den samme målingen sier 69 % av respondenter at drapet på Floyd representerer et bredere problem i landets politivesen.

  Trump antydet tirsdag at den 75 år gamle demonstranten som ble dyttet overende av politi i Buffalo, New York kan forsøkt å fremprovosere overfallet med vilje, at han kan være en antifa-provokatør (!), og at det av videoen så mer ut som han falt enn at han ble dyttet.

  Leder Mike O’Meara i en av New Yorks politifagforeninger raste mot media på en pressekonferanse tirsdag. Han sa blant annet: “Stop treating us like animals and thugs, and start treating us with respect!” I sosiale medier får O’Meara hard medfart etter utbruddet, mange påpeker at det er nettopp dette svarte borgere sier til politiet.

  https://twitter.com/AugustTakala/status/1270399690912272384?s=20

  2. Reklamepenger

  Trump-kampanjen har brukt like over 400.000 dollar på TV-reklame i Washington D.C.-området, stort sett på Fox News. Målet skal ifølge kilder være at Trump skal se dem og at det skal roe hans stadig voksende frustrasjon med status på valgkampen.

  Joe Biden har brukt fem millioner dollar på Facebook-reklame den siste drøye uka, mest torsdag da kampanjen brukte 1,6 millioner, mer enn tre ganger så mye som Trump-kampanjen noengang har brukt på en enkelt dag. Eksperter mener den store økningen i pengebruken tilsier at de opplever respons på annonsene og ikke minst at de drar inn donasjoner på dem.

  3. Defund the police?

  Stadig flere ledende demokrater prøver nå å markere avstand til “defund the police”-slagordet som stadig øker i popularitet i aktivistsjiktet. Frykten er at retorikken skal undergrave forsøkene på å reformere politipraksis nasjonalt.

  Også fremtredende progressive politikere rygger unna “defund”. Elizabeth Warren sier at hun ikke ville valgt dette begrepet selv, men at det er viktig å lytte til erfaringene demonstrantene har. Bernie Sanders sier det enkelt i et intervju med The New Yorker: “Do I think we should not have police departments in America? No, I don’t.” Han sier at han ønsker å redefinere hvilke oppgaver politiet skal ha, og at ett av hovedproblemene med amerikansk politi er at de ikke er godt nok utdannet, opptrent eller betalt og at dette må endres.

  Joe Biden har (igjen) svart på spørsmålet om han støtter en nedfinansiering av politiet. (Nei.)

  Coverfoto: Thomas Hawk (CC BY-NC 2.0).

  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Morgenkaffen publiseres også som podkast: Du finner oss i podkastappen din sammen med “2020”. Ønsker du din egen Morgenkaffen-kopp eller tilgang til lørdagsutgaven? Les mer på Patreon.com/ampol.

  Sigrid Rege Gårdsvoll
  Sigrid Rege Gårdsvoll
  Debattjournalist og kommentator i Vårt Land. Kommentator for AmerikanskPolitikk.no og en av stemmene i podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også