Mer

  Biden er ikke ombord «defund the police»-toget

  Det er tirsdag 9. juni, det er 147 dager igjen til presidentvalget, og Morgenkaffen er servert. Podkastutgaven er tilgjengelig her.

  Aller først:

  1. USA i resesjon – men ser oppgang

  En rapport fra NBER (National Bureau of Economic Research) viser at USA gikk inn i en resesjon i februar. Selv om resesjon egentlig er en betegnelse for økonomisk nedgang sammenhengende i to kvartal uttalte NBER at den ekstremt sterke nedgangen som har hatt innvirkning på hele landet gjør at perioden fortjener betegnelsen resesjon – til tross for et kort tidsaspekt.

  Imidlertid, idet stater har startet å gjenåpne har dette medført positive virkninger på økonomien. I stedet for en forventet økning i arbeidsledigheten falt antallet arbeidsledige med 2,1 millioner forrige uke. Den positive utviklingen medførte igjen gode dager på amerikanske børser, som har hatt solid oppgang siden fredag. Eksempelvis har S&P 500 hatt en oppgang på 44% siden mars og er nå på samme nivå som før koronautbruddet.

  President Trump skrøt av de gode tallene på pressekonferansen utenfor Det hvite hus på fredag: «This is a very big day for our country […] We are very strong. We have the greatest economy in the history of our country […] And that strength let us get through this horrible pandemic.»

  Samme dag uttalte han utrolig nok også følgende: «Hopefully George is looking down right now and saying, ‘There’s a great thing that’s happening for our country.’”

  2. Biden støtter ikke “defund the police”

  Biden er ikke ombord “defund the police”-toget. Kampanjen uttaler at Biden deler sorgen og lytter til frustrasjonen blant de som demonstrerer, og at han er enig i at det er et stort behov for politireform. Likevel mener Biden at det å sikre politiet skikkelig finansiering er viktig for å kunne reformere politiet og bedre forholdet mellom politiet og borgere.

  Som reaksjon på drapet på George Floyd og mangfoldige protester, er det startet et opprop for å frata politiet deler av finansieringen som de i dag mottar. Nedfinansieringen, som omtales med det bombastiske og samtidig diffuse slagordet «defund the police», går ut på at deler av midlene som i dag er satt av til politiet i stedet skal investeres i lokalsamfunnet, og blant annet brukes på sosialt arbeid og investeringer i psykiatri og rusbehandling.

  Uttalelsen fra Biden-kampanjen kommer etter at Trump-kampanjen fremholdt for reportere at Trump ikke støtter å ta fra politiet finansiering og ba om en oppklaring fra Biden.

  Politico skriver at det er republikanernes strategi å male et bilde av alle demokrater som ekstreme og stemple dem som «defund the police»-støttespillere. Chris Pack fra den republikanske kongresskomiteen (NRCC) uttalte at «House Democrats have gone so extreme with their ‘abolish culture’ that they’re one step away from wanting to outlaw fire departments.»

  3. Trumps reaksjon på Bidens ledelse

  Biden har ifølge en fersk måling fra CNN en ledelse på 14 prosentpoeng over president Trump. Biden ligger på 55%, Trump på 41%.

  Målingen viser også at Trump sin approval rating (som måler presidentens popularitet) er nede på 38%, med en disapproval rating oppe i 57%. Til sammenligning viser gjennomsnittet av approval-målingene hos FiveThirtyEight at Trumps approval/disapproval rating er på 41,4% og 54,4%. Poenget er at Trump er mer upopulær enn han er populær.

  President Trump er selvsagt ikke fornøyd med en slik utvikling:

  PS: Biden har frem til nå hatt den stødigste ledelsen i amerikansk historie til å være en presidentkandidat som utfordrer en sittende president – og det er «bare» 20 uker igjen til valget.

  4. Valgdekning på AmerikanskPolitikk.no

  For mer om valgene som foregår i delstatene, ta en titt på dybdesakene til AMPOLs valganalytiker Jon Henrik Gilhuus:

  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Morgenkaffen publiseres også som podkast: Du finner oss i podkastappen din sammen med “2020”. Ønsker du din egen Morgenkaffen-kopp eller tilgang til helge-utgaven? Les mer på Patreon.com/ampol.

  Ingrid Sofie Stangebye Wentzel
  Ingrid Sofie Stangebye Wentzel
  Masterstudent i rettsvitenskap ved Universitetet i Bergen. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2020.

  Les også