Finansminister Kelly Schmidt (R), som ble nevnt i forbindelse med senatsvalget i 2016, tar ikke gjenvalg. (Foto: Wikipedia)

Oppdatert 10.6: Thomas Beadle vant den republikanske nominasjonen til finansminister og i valget til skolekommisjonær tok Kirsten Baesler over 50%, men får med seg Brandt Dick videre til november.

Lite står på programmet til nominasjonen i North Dakota, men vi har dog ganske interessante primærvalg til to delstatsverv. Les mer om dem her!

Valglokalene i North Dakota stenger kl. 4 natt til onsdag, norsk tid i de fleste fylker, men noen vestlige holder åpent til kl. 5. Du kan følge opptellingen her.

Republikanernes nominasjon til finansminister

Kelly Schmidt (f.1962) har en bachelorgrad i offentlige finanser. Hun ble valgt først gang i 2004 og tok 63% i 2016. Hun tar ikke gjenvalg i 2020 og republikanerne har et nominasjonsoppgjør her. I denne dypt republikanske delstaten vil seier i primærvalget være tilnærmet jevngodt med å vinne i november.

Thomas Beadle (R)

Den ene kandidaten er eiendomsmegler og delstatsrepresentant Thomas Beadle (f.1987). Han ble valgt inn i delstatshuset i 2010 og slekta har i flere generasjoner hatt høytstående verv i delstaten, både mor, stefar og bestefar.

Beadle rangeres jevnlig som en av delstatens mest næringsvennlige av Handelskammeret (som støtter ham) og han har tidligere støttet å avvikle hele den jobben han nå stiller til. Mange i delstatsforsamlingen, Beadle inkludert, har vært sterkt kritiske til disposisjoner Schmitt har gjort de siste par årene og som trolig er årsaken til at hun ikke tar gjenvalg.

Han har samlet inn over 60.000 dollar, og støttes i tillegg av guvernør Burgum og hans enorme pengebinge, som har kjøpt reklame for flere hundre tusen til støtte i valgkampen. Burgums gamle fiende i guvernørkampen i 2016, justisminister Wayne Stenehjem, støtter også Beagle, i likhet med de mer moderate deler av partiet.

Dan Johnston (R)

Den andre kandidaten er bonde, veteran og delstatsrepresentant Dan Johnston. Ved siden av familiegården jobber han i byggeindustrien.

Johnston har 12 år bak seg i Hæren og i reservene, men fikk avskjed i nåde pga. uførhet. Han ble valgt inn i delstatshuset i 2016 og har særlig støtte blant de verdikonservative (han har så langt åtte unger).

Han har imidlertid i nær fortid vist interesse for den stupide QAnon-konspirasjonen, uten at det nødvendigvis er noe stort problem i et republikansk primærvalg. Verre er det muligens at han og kona så sent som for to år siden ble beordret av en domsstol til å betale gammel gjeld. Det er pinlig for en som skal holde styr på delstatens finanser.

Han har samlet inn rundt 40.000 og støttes av den utgående finansministeren, samt senator Kevin Cramer, som har slengt inn over 20.000 i reklame for ham og også sørget for at han fikk støttetweet fra Trump, som sikkert er verdt en del i denne delstaten. Han støttes generelt av de mest konservative i delstatspartiet.

Republikanernes nominasjon til skolekommisjonær

Kirsten Baesler (R)

Skolekommisjonær Kir­sten Baesler (f.1969) var tidligere skolebibliotekar og assisterende rektor. Da hun ble valgt første gang i 2012, var hun leder for skolestyret i Mandan City. Formelt er dette vervet partiløst, men hun slo en annen republikaner med 75% i 2016.

Baesler har lenge slitt med presseoppslag om sitt turbulente privatliv. Foran valget i 2016 var det trøbbel med en kjæreste med anmeldelser for vold og politiet ble tilkalt.

Denne gangen har det vært balluba rundt en fyllekjøring hun ble arrestert for i februar og hun har lovet å søke hjelp for alkoholproblemer. I mars ble hun dømt til 10 dagers betinget fengsel for lovbruddet. Det republikanske partiet har vedtatt å utsette konventet der de plukker kandidater å støtte til etter primærvalget, så hun er ikke trygg.

Hun har ikke samlet inn imponerende mye, men med de midlene hun har fra tidligere valgkamper, blir det over 60.000 dollar.

Brandt Dick (R)

Denne gangen har hun to motstandere; begge republikanere. Hovedmotstanderen er trolig lærer og inspektør for skolesystemet i knøttlille Underwood, Brandt Dick. Han er utdannet mattelærer og har undervist både på universitetet og i privatskole.

Dick er leder for delstatens forening for små skoler og styremedlem både for delstatens og den føderale organisasjonen for skoleadministratorer.

Han har imidlertid bare samlet inn et par tusen dollar.

Charles Tuttle (R)

Den siste kandidaten er Trumptilbeder og uavhengig kandidat til Huset i 2018, Charles Tuttle. Han tok 4% for to år siden. Tuttle, som er pensjonert forretningsmann, har vært bøtelagt for vold mot sin tidligere svigerfar og blitt bøtelagt for ulovlig salg av Trump-effekter og utplassering av Trump-skilt.

Tuttle ble også siktet for seksuelt misbruk av en mindreårig for mange år siden i Ohio, men ble frikjent pga. mangel på bevis. Selv sier han at det hele var en del av en drittpakke mot ham fra eks-kona, som han på den tiden lå i skilsmissesak mot.

Han har samlet inn rundt ti tusen, omtrent like mye som Baesler i denne valgsyklusen.