Befolkningsveksten i særlig Las Vegas har gitt Nevada nye seter ved tre av de fire siste folketellingene. (Foto: Pixabay)

Oppdatering 15.06: Rodimer vant NV-3, mens Marchant vant NV4.

Det er hverken senatsvalg eller delstatsvalg i Nevada i år, men delstatens 3. og 4. kongressdistrikt er begge vippeseter som nå tilhører demokratene og som republikanerne gjerne vil erobre. Les mer om disse valgene her!

Valglokalene i Nevada stenger kl. 4 natt til onsdag. Du kan følge opptellingen her.

Republikanernes nominasjon til Distrikt 3

Distrikt 3 omfatter de sørvestlige deler av staten, inkludert forsteder til Las Vegas. Utdanningsaktivist og filantrop Susie Lee (f.1966) ble valgt første gang i 2018 med 52%.

Dan Schwartz (R)

To republikanere kjemper om å få utfordre henne. Den ene er et kjent navn for ivrige lesere av ampol (who am I kidding?); jurist, forretningsmann og tidligere finansminister Dan Schwartz (f.1950). Han stilte til guvernørnominasjonen i 2018, men ble knust 72-9 av justisminister Paul Laxalt. Han har også prøvd seg på Kongressen; i 2012 stilte han i det nyskapte 4. distriktet, men tok bare 11% og fjerdeplass.

Schwartz er vant med å finansiere egne kampanjer og legger dermed mindre vekt på velgerfrierier som vel kan kompromittere integriteten, men som også kan være en dyd av nødvendighet.

Han har samlet inn litt over trekvart million, men under 200.000 kommer fra andre kilder enn egen lommebok. Han støttes av bla. partiets kandidat her i 2016 og 18, Danny Tarkanian.

Dan Rodimer (R)

Konkurrenten er tidligere fribryter «Big Dan» Rodimer (f.1978). Den over to meter høye tidligere fotballspilleren har nå blitt forretningsmann, med en jussutdannelse. Han har startet flere mindre foretak i distriktet og er dessuten aktiv i lokale foreninger.

Rodimer forsøkte seg på delstatssenatet i 2018, men ble såvidt slått ut allerede i primærvalget.

Han har også samlet inn rundt trekvart million, men her er over en halv million fra andre. Han støttes av NRA, mindretallslederen i Huset, Kevin McCarthy og Schwartzs gamle fiende fra guvernørnominasjonen i 2018, tidligere justisminister Paul Laxalt.

I tillegg stiller fire andre republikanere. Valgkampen i dette distriktet har tetnet til og Schwartz har dratt opp et par tilfeller fra 9-10 år tilbake hvor Rodimer ble arrestert for voldsutøvelse og dessuten anklaget for forfalskning.

Republikanernes nominasjon til Distrikt 4

Distriktet omfatter store områder sentralt i staten, inkludert forsteder nord for Las Vegas. Tidligere kongressmann Steven Horsford hadde en periode 2013-15, og ble igjen valgt i 2018 med 52%. Hele seks noenlunde seriøse republikanere kjemper om å få møte ham i november. Vi tar dem alfabetisk.

Leo Blundo (R)

Førstemann ut er fylkeskommisjonær i lille Nye County, Leo Blundo. Han driver en restaurant i Pahrump.

Blundo ble valgt inn i fylkeskommisjonen i 2018 og fremstiller seg som en ihuga tilhenger av Trump. Han har alt fått smikk på lanken av delstatens etikkommisjon for ulovlig blanding av politikk og egen forretningsvirksomhet.

Han har bare samlet inn litt over 50.000 og det vil vel komme som en liten overraskelse om han vinner. Han har lite støtte i partiet.

Jim Marchant (R)

Så har vi forretningsmann og tidligere delstatsrepresentant Jim Marchant (f.1956). Han startet et internettselskap helt tilbake i 1994 og var deretter en av grunnleggerne av den føderale foreningen for internettselskaper. Alt dette skjedde imidlertid i Florida, og Marchant flyttet til Las Vegas først da han førtidspensjonerte seg i 2005.

Marchant ble valgt inn i delstatshuset i 2016 ved å slå ut den sittende representanten i det republikanske primærvalget. Han tapte imidlertid for en demokrat med syltynne 135 stemmer i 2018. Nå prøver han å «falle oppover», som det kalles når noen taper et embete og så går for et høyere ved neste valg.

Han har samlet inn rundt en halv million, men litt over 100.000 kommer fra ham selv. Han har noe støtte fra partiets mer ideologisk konservative.

Charles Navarro (R)

Videre har vi tidligere kongressrådgiver og veteran Charles Navarro. Han har jobbet som leder for en religiøs non-profitt som forsøker å integrere tidligere fengslede i samfunnet igjen.

Navarro var tidligere rådgiver for to kongressmenn og før det var han i marinen i 12 år og han er fortsatt reservist der.

Han har samlet inn rundt 125.000, men nesten 90 er fra ham selv. Han har lite støtte i partiet.

Sam Peters (R)

Deretter kommer veteranen Sam Peters, som eier eget forsikringsbyrå. Han var i luftforsvaret fra 1992 til 2013, der han blant annet var hundefører og gikk ut med majors rang.

Peters jobbet deretter to år for Allstate, et av de største forsikringsselskapene i USA, før han flyttet til Las Vegas og startet eget firma der. Han har også funnet tid til å studere til en bachelorgrad i kriminologi og en mastergrad i administrasjon.

Han har samlet inn rundt 300.000, hvorav over 80 kommer fra ham selv. Han har fått støtte fra ideologisk konservative som tidligere Speaker Newt Gingrich og rockeren Ted Nugent.

Randi Reed (R)

Så har vi de to kvinnene i feltet; den første er forretningskvinnen Randi Reed. Hun har i tyve år jobbet med husbygging i forskjellige kapasiteter og sammen med mannen driver hun nå en møbelforretning som har gjort det skarpt.

Reed mener hun deler verdier med Nevada, så som arbeidsomhet og patriotisme og hun lover å kjempe mot Obamacare og høye skatter. Hun er også jødisk og naturlig nok opptatt av det oppsvinget i antisemitisme man har sett i USA de siste årene.

Hun har samlet inn over 160.000, men har lite støtte i partiet.

Lisa Song Sutton (R)

Den siste kandidaten har kanskje den høyeste kjendisfaktoren; tidligere Miss Nevada i 2014, Lisa Song Sutton. Hun er utdannet forretningsadvokat og jobbet noen år i et firma i Las Vegas.

Sutton startet deretter for seg selv; først et firma som lagde cupcake, men så eiendomsvirksomhet og klær. Hun har forfattet flere artikler i nasjonale medier om viktigheten av entreprenørskap, men i valgkampen har hun fått pepper for ikke å ha stemt de siste 12 årene. Sikkert ikke så viktig.

Hun har samlet inn rundt 400.000 og har muligens mest støtte fra partiapparatet i Nevada, som er desperate etter å kunne stille kandidater som ikke er middelaldrende, hvite menn.

I tillegg stiller to andre republikanere.